Marstrand Big Boat Race 2019 = 1-2 juni

Nu har vi fått styrsel på datumen för nästa års Big Boat.

Så boka denna helg i kalendern nu.

Största anledningen var egentligen att få ihop ett bra paket med HH Skagen Race. Många verkar gilla en längre helg med mycket segling bättre än flera helger med mycket logistik.

Helgen innan hade blivit svår för många norska båtar och helgen efter kör MSS en större entypsregatta.

Som tidigare kommer Skagen Race att starta på onsdag kväll från olika ställen (troligtvis också från Marstrand) med målgång i Skagen på torsdag lunch typ. Sedan kör vi ett sprintrace från Skagen till Marstrand på fredagen och ett klassiskt Big Boat på lördag/söndag. Exakt hur de här sakerna hänger ihop får vi se, men jag tycker det finns grym potential.

En annan sak som har varit på tapeten ett antal år är en sportbåtsklass. Får vi ihop tillräckligt många nästa år så måste det bli av. En nyckel är ju att få hit FarEast 28R-gänget ;-) men jag tror det finns många andra som Farr 30, 11-meter, Melges 24/32, Farr 280 och kanske ytterligare några som vill traila hit. Vi vill ju också se en duellen mellan Shaw 9 Karma Police och Elliott 9ss Overload (två offshore-race och 6 banseglingar lär bli ett avgörande format).

20 Comments

 1. Bengt Falkenberg Oct 9, 2018 Reply

  Låter kanon Peter!

  Teknova Albatross Racing körde dessa race 2017, med start från Marstrand samt sprint racet tillbaks och Big Boat.
  Skagen och Marstrand på “samma” regatta blir aldrig fel.
  Och när vi la banan så den sammanföll så vi seglade de sista ca 50 distansen tillsammans med båtarna från Oslo fjorden så blev det extra bra.
  Det var 5 dagar med kanon segling.

  Hela formatet blir ju väldigt likt Skagerrak Cup och Skaw Race som var höjdpunkten på säsongen för västkust båtarna på den tiden.

 2. Bjørn V Oct 15, 2018 Reply

  Väl talat Bengt:-)

 3. Lars Oct 22, 2018 Reply

  Kære Alle

  Så ikke noget SM ORCi næste år?
  Soldier Blue Team

  • Author
   Peter Gustafsson Oct 22, 2018 Reply

   Inte på Marstrand. Men vi tror att vi som tidigare år samlar Skandinaviens största/tuffaste storbåts-fleet…

   KSSS arrar ORCi SM, 8 – 10 aug. Troligtvis Sandhamn? Bankappsegling torsdag och fredag, havsbana start fredag/lördag men mål i Oxelsösund.

 4. Rune Pedersen Jan 10, 2019 Reply

  Når åpner påmeldingen for Marstrand Bit Båt race?
  Rune Pedersen

  • Author
   Peter Gustafsson Jan 10, 2019 Reply

   Det brukar vara i samband med Båtmässan i Göteborg, dvs första veckan i februari.

 5. Jon Sverre Høiden Jan 14, 2019 Reply

  Blir kult dette – vi i Sons of Hurricanes gleder oss til Marstrand 2019!!

 6. Bendix LW Jan 27, 2019 Reply

  Hi Peter,

  has the NoR already been published? Looking forward to the event.

  Cheers,

  Bendix

 7. Rune Pedersen Feb 14, 2019 Reply

  Er det mulig å melde seg på nå? Og hvor gjør man det i tilfelle?

 8. Jonas Mar 23, 2019 Reply

  Var i Norge startar Skagen Race? Är det många båtar som startar frpn Marstrand eller närområde så är ju det kul att köra ihop – men annars tänkte vi på Matador dra oss upp till de övriga frn Norge så vi får ett större startfält att köra med.

  Osis att ORCi SM krockar med Fastnet. Man kan inte va med på allt😃

  • Author
   Peter Gustafsson Mar 23, 2019 Reply

   Skagen Race startar från Åsgårdsstrand en bit in i Oslofjorden.

   Vi tror nog att vi får med ett antal båtar med start från Marstrand, men vi på Blur brukar köra ett träningsrace upp till Åsgårdsstrand på tisdag natt för att få mer träning. Ev blir det så även i år.

 9. Anders Dahlsjö Mar 24, 2019 Reply

  Det är 4 båtar anmälda till Skagen race med start i Marstrand. Hoppas på att det blir fler som vill köra lite på havet. Annars kanske man skall överväga att ansöka om NOR-lys och segla upp och starta i Åsgårdsstrand. Verkar svårt att locka till havskappsegling på västkusten. Vilka fler har tänkt starta i Marstrand. https://www.sailracesystem.no/regatta?regatta=3181&deltagerliste=2

  • D35 Aurora Mar 24, 2019 Reply

   Brukar inte klaga över kostnader för att segla och ha kul, men 2500 norska kronor för en 110 Nm SRS-sväng på havet måste vara någon form av rekord? Eller är jag bara gnällig?

   • Anders Dahlsjö Mar 25, 2019 Reply

    Ja, de tänjer på gränserna. Hoppas hamnavgift i Skagen är inkluderad? Då blir det ju skillnad. Ser inget om det i NoR. Någon som vet?

    • D35 Aurora Mar 25, 2019 Reply

     Ja, man frestas travestera en viss känd företagsledare… vad f-n får jag för pengarna?
     En stor och omfattande säkerhetsorganisation? Sommarens övriga Skagenrace kostar några hundra…

   • Espen Kuhle Mar 25, 2019 Reply

    Hei

    Havneavgift i Skagen er naturligvis inkludert i startkontingenten sammen flere andre ytelser som dere som seilere nyter godt av.

    Har ikke lyst til å gå inn på en lengre diskusjon omkring hva det koster å melde på båter til regattaer men ber dere å ta med i betraktningen at det ligger maaange frivillige timers arbeid nedlagt i arbeidet med å få arrangert gode events for seilere. Vi har jobbet siden i fjor sommer med å forberede årets utgave av Skagen Race og det koster å arrangere gode events som tilfredsstiller de forventninger som deltagende seilere har til denne typen seilaser. Vårt mål er å utvikle Skagen Race til å bli et av de beste kjølbåt arrangementer i vår del av Skandinavia og et arrangement som seilere virkelig ønsker å være med på på lik linje med den posisjon som MBBR har opparbeidet seg i Sverige.
    Tar du total kostnaden for å melde på båten til Skagen Race på 2500 deler på tre dager og antall seilere på båten (i gjennomsnitt kan vi si at en båt har 6 – 8 seilere) så blir ikke kostnaden pr seiler så veldig høy. Sammenligner du dette med hva det koster å gå en runde golf på en god bane så synes jeg ikke at det er dyrt å seile en regatta.
    Håper å få se dere i Skagen.

    Espen Kuhle
    Skagen Race arrangements komité

    • Anders Dahlsjö Mar 26, 2019 Reply

     Tack för svaret Espen, Lady Godiva hoppas på trängsel på startlinjen även i Marstrand. Och denna gången skall vi komma imål i Skagen. 2012 var senast och då beslöt jag att bryta 9nm från Skagen.
     Så vi ses i Skagen.

     /Anders

     • Espen Kuhle Mar 29, 2019

      Takker for det Anders og ser frem til å møte dere i Skagen, jeg ligger som regel ute i havnen med en gul RIB og ønsker velkommen og anviser liggeplass.

      I neste uke vil vi også bekjentgjøre at vi åpner for en egen SRS klasse for de fra Øresundkysten som ønsker å seile Skagen Race fra Helsingør. Disse kommer til å seile sammen med de danske båtene med DH måltall i samme start dvs. de får et større startfelt og kan konkurrere sammen på vannet oppover til Skagen.

      Ha en fin helg og nå er våren kommet så da er det vel bare å begynne på siste innspurt av vårpussen.

      Espen Kuhle
      Skagen Race komiteen
      Bærum Seilforening

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.