Tjej som har vunnit något av de större racen?

Veckans läsarfråga kom från en tjej som undrar…

Finns det någon kvinnlig skeppare som har vunnit en större kappsegling i Sverige någonsin? Tex ÅFOR, Tjörn Runt, Lidingö Runt, Sandhamn Open, Hyundai Cup, Seapilot2star osv.?

Många kvinnor har fortfarande målsättningar som att vi ska ha roligt eller vi ska inte komma sist. Nu räcker det! Nu måste vi snäppa upp rejält och ha fokus på resultat

Jag har inte tänkt på det på det här viset, men det vore så klart skitkul om fler tjejer satsade lite hårdare.

8 Comments

 1. Erik Barkefors Oct 17, 2018 Reply

  Anna Drougge vann ÅFOR doublehanded häromåret. Det var visserligen tillsammans med Henrik Borg ombord på hans One off Mithril men när det gäller doublehanded på ett så långt race så väl båda lika viktiga… ?

 2. Dan Oct 18, 2018 Reply

  Att ha roligt låter som ett perfekt mål i mina öron. Det är väl det allt egentligen handlar om? Ett större problem är om man inte har roligt om man inte tvunget vinner. Oavsett hur långt vi försöker göra kvinnor och män till samma sak kommer det alltid finnas skillnader (hoppas jag verkligen), en skillnad är kanske att kappsegling och vinster generellt sett prioriteras högre för män än för kvinnor. För någon skillnad i potentialen att vinna finns det inte. Det gäller bara att välja en båt som passar vikt och styrka, också det gäller för båda könen.

  • Anders Svensson Oct 19, 2018 Reply

   På vilket sätt blir män och kvinnor samma sak bara för att båda vill vinna/prestera?

   Blir män och kvinnor samma sak bara för att båda får lika betalt för samma utförda jobb?

 3. Dan Oct 19, 2018 Reply

  Snygg vridning :-)

  En sådan debatt skulle kunna bli nästan lika het som värsta SRS tråden..det gäller bara att misstolka varandra så gott det går. Människor är bra på det, vi skulle kanske lagt den energin på att ge alla människor lika lön för lika arbete ;-)..

  För att trots allt svara på din fråga:

  Nej kvinnor och män blir förhoppningsvis inte samma sak för att de får lika lön för samma utförda jobb.

  • Anders Svensson Oct 20, 2018 Reply

   Snygg vridning – ser framemot att du då faktiskt förklara vad du menar för som du nu skrev är det bland det dummaste jag har hört. Utveckla gärna ditt resonemang ovan med varför tjejer/kvinnor skall hålla sig till att tycka det är kul.

 4. Rikard I Oct 20, 2018 Reply

  Dan – det är ingen ide’ att ta denna dialog på Blur; inte tillräckligt PK. Jag förstår hur du menar.
  Och det finns åtminstone en kvinna och samtidigt delägare på vår båt som skulle tycka att frågan är felställd eftersom hon redan vunnit Sandhamn Open, ÅF Inshore och några till tävlingar. Hon vet vad som krävs och vad som förväntas för att göra det. Och jag känner till några till ibland alla seglare som gjort någon liknande. Så den kvinna eller tjej som vill veta hur, kan väl ta kontakt med dessa.

  • Author
   Peter Gustafsson Oct 20, 2018 Reply

   En idé är väl att sätta henne som skipper nästa år?

   Tjejen som ställde frågan har också vunnit en del. Så hon behöver inga tips på hur man skall segla en båt fort. Däremot så bordfe ju en tjej kunna ta steget fram och få sitt namn på någon av de stora pokalerna.

   Ingen biggie kanske, men på samma sätt som jag tycker att “världens mest jämställda land” snart borde ha en kvinlig stadsminister, så borde ju en tjej spika Gotland Runt!?

 5. Alex Ekberg Oct 21, 2018 Reply

  Spontant tänker jag anna dolk.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.