Midsummer Match Cup | matchracing i Skärhamn

Kan det funka?

Tre orter på västkusten (Marstrand, Lysekil & Skärhamn) får nu tre olika typer av matchracingevent under en dryg sommarmånad. Det blir hektiskt för både seglare, publik och lokala partners.

Men också kul att det händer nya saker.

Några gissningar kring vad man skall segla? DS37? FE28R?

Nytt seglingsevenemang i Skärhamn satsar på mixade team utan kvotering

I juni 2019 blir det premiär för Midsummer Match Cup, ett nytt internationellt seglingsevent i Skärhamn där dam- och herrseglare tävlar i samma team.

Med Midsummer Match Cup introduceras ett nytt koncept för matchracing-tävlingar i världen. Det har funnits stora tävlingar med mixade team tidigare, till exempel Volvo Ocean Race där reglerna gjorde det fördelaktigt att för lag att kvotera in kvinnliga seglare. Men den nya matchracingregattan i Skärhamn är det första i världen där reglerna säger att varje team som tävlar måste ha mixade team med minst två damer och två herrar.

Midsummer Match Cup introducerar också Skärhamn på den Svenska västkusten som ny arena för att arrangera ett internationellt och professionellt seglingsevenemang. Initiativtagare till tävlingen är topprankade skepparen Johnie Berntsson som bor i Stenungsund och i flera år varit en profil inom internationell matchracing.
– Jag är väldigt stolt över att vara med och starta det här evenemanget på en plats som betytt mycket för mig som seglare. Midsummer Match Cup kommer att bli en fantastisk folkfest och en spännande regatta att följa. Skärhamn passar perfekt för den första matchracing-tävlingen någonsin med bara mixade team, säger Johnie Berntsson som startade sin seglingskarriär i Skärhamn.

Tjörns Kommun är en nära partner till evenemanget. De har en långsiktig vision där evenemanget utvecklas de kommande åren och hjälper till att etablera Skärhamn som arena inom internationell kappsegling.
Ian Williams från Storbritannien har vunnit fem VM-guld i matchracing och är mycket positiv till det nya konceptet med mixade team.
– Jag har alltid tyckt om att tävla i Sverige för det finns ett stort seglingsintresse på västkusten, säger Ian Williams. Midsummer Match Cup och det spännande konceptet med mixade team kommer upplevas som ett lyft för lagen som deltar, för arenan och för alla kommersiella partners till evenemanget.

Lucy MacGregor, även hon en tidigare världsmästare i matchracing, tror att Midsummer Match Cup kommer att bli ett evenemang som lockar intresse bland både åskådare och proffsseglare.
– Det är fantastiskt att se hur kvinnliga seglare når framgångar och tar mer plats inom olika delar av sporten, både när det gäller mixade team och i stora regattor med bara kvinnliga seglare. Midsummer Match Cup kommer att vara ett bra komplement till andra tävlingar och det kommer bli spännande att se en matchracingregatta där män och kvinnor tävlar sida vid sida och på lika villkor.

Midsummer Match Cup kommer att äga rum 25-29 juni 2019. Evenemanget arrangeras av Brandspot som tidigare varit med och arrangerat flera stora internationella seglingsevenemang, däribland hamnstopp för Volvo Ocean Race i Göteborg och Stockholm, America’s Cup World Series i Göteborg och GKSS Match Cup Sweden på Marstrand.

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.