Farrgo spikade Nationella SRS-rankingen 2018

Stort grattis till gänget på farr 30 Farrgo.

Hela rankingen här.
All info här.

Lite osäker på varför inte Big Boat är med? Kanske för att den inte är öppen för alla. Tjörn runt har tydligen “valt att köra som osanktinerad lokal tävling” och är därför inte med på rankingen.

Per Algotsson med sin besättning i Farr 30 ”Farrgo” är årets bästa SRS-seglare. ”Farrgo” vinner Sveriges Nationella SRS-ranking 2018. En stark prestation att vara först efter 46 deltävlingar.

46 regionala kappseglingar i Sveriges vida vatten, runt kuster och sjöar har under 2018 samlat 840 deltagare från hela landet. Det är en imponerande ranking där många olika seglare och båttyper har tävlat mot varandra. Tack vare uppbyggnaden av rankingsystemet där poängen räknas fram beroende på placeringen relativt antalet deltagare är det möjligt att jämföra besättningar över hela landet över hela säsongen.

Det skulle förstås vara omöjligt för någon att delta i alla dessa 46 tävlingar, därför räknas enbart de fem bästa resultaten. Lyckas man placera sig i toppen i fem tävlingar är man en klockren vinnare. En klockren vinnare är just vad Per Algotsson och hans besättning i Farr 30 ”Farrgo” har lyckats bli! Deras segersvit består av segrar i Pater Noster Race och Nordö Race och en femteplacering på Hermanö Runt på västkusten, en andra plats i Höstkroken i Västerås samt en åttonde placering i Nynäshamns Skärgårdscup på ostkusten.

Sällan har vi sett så jämna topplaceringar i stora startfält så spritt över landet. Det är både inspirerande och imponerande hur Pers besättning har transporterat båt och besättning till olika delar av landet för att delta i tävlingar med många duktiga medtävlare.

På andra plats finner vi en tidigare rankingvinnare, och förra årets trea, Rikard Isby med sin besättning i båten ”Mithril” som räknar in en fin seger i Sandhamn Open, en andraplats i Nynäshamns Skärgårdscup och i Gullviverallyt.

På tredje plats finner vi årets ess bland norra Sveriges seglare, Björn Karjel med sin besättning i Neptunkryssaren. Runt Sundsvall hittar vi många flitiga och vassa deltagare som tampas i hårda duster med varandra i en aktiv serie av regattor. Ytterligare två Sundsvallsseglare hittar vi bland topp tio, Lars Carlsson i IF-båt som sjua totalt och Åke Medén i en Hydra på åttonde plats. Lars Carlsson dessutom bäst av alla som bara deltog i fyra tävlingar, och Åke omvänt den flitigaste av alla med start i sju olika regattor från Sundsvall till Stockholm.

I ett handikappsystem som SRS kan emellanåt en enstaka båttyp gynnas eller missgynnas av utpräglade förhållandena men över en längre period eller serie av seglingar jämnar detta ut sig. Nationella SRS rankingen blir då ett bevis på att SRS-systemet ändå fungerar mycket väl när man studerar vilka typer och storlekar av båtar som återfinns i övre delen av resultatlistan. Stora potenta båtar som Dehler 45 och Farr 40 OD, klassiska och mindre båtar som Hydra, Neptunkryssare och IF-båt, sportbåtar som CB66 och Farr 30 eller klassiska 80-talare som Albin Nova och Linjett 32, hamnar bland de första 20 i resultatlistan. Dessa exempel är, om inte ytterligheter, så väldigt olika typer av båtar.

Trots olikheterna mellan båtarna får man tack vare SRS-systemet ett kvitto på hur man själv förbättrar sig i att förstå, hantera och dra fördel av kunskapen om vindarna och vattnets påverkan på båt, utrustning och besättning i förhållande till andra.

För att hamna i rankingens övre del krävs således en stor skicklighet och stort kunnande ombord. Helt enkelt finner du här Sveriges riktigt duktiga besättningar. Allra bäst 2018 hyllar vi Per Algotsson med sin besättning!

5 Comments

 1. Andreas i HP Dec 6, 2018 Reply

  Hejsan
  Kul initiativ
  Min reflektion är att West side cup resultatet skiljer sig en hel del.
  Hade varit logiskt att placerar jag mig bra där, räknas seglingarna oxå in i stora SRs-ranking.
  Hur sker viktningen mellan race med få deltagare och väldigt lokalt, mot tex Gotland runt?
  Är det ranking baserat på alla sanktionerade tävlingar?
  För mig helt klart positivt initiativ med en officiell ranking på nationell nivå?
  Kanske får lägga undan klubborna iallafall?

  Mvh andreas

  • Andreas i HP Dec 6, 2018 Reply

   Grattis farrgo?

 2. Bertil Rohlén Dec 6, 2018 Reply

  Grattis till Farrgo gänget
  ser ut som det finns en uppdaterad lista från SSF http://www.svensksegling.se/globalassets/svenska-seglarforbundet/for-batagare/srs/rankingen/srs-ranking-2018-2.pdf
  eftersom några omkastningar skett

 3. Magnus W Dec 8, 2018 Reply

  Tack! Lite oväntat eftersom det inte har varit en målsättning denna säsong. Målsättningen att segla några stora race på östkusten var nog det som avgjorde. Många bra båtar har ju inte fått ihop 5 race. Kul initiativ av SSF!

 4. Author
  Peter Gustafsson Jan 10, 2019 Reply

  ”Anledningen till att Tjörn Runt inte finns med, beror tyvärr på att de inte har rapporterat in resultaten till SSF. ”

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.