Gennaker på bom på Life 7.5?

Ännu en läsarfråga:

Har du noen tanker om å seile med spinnakerbom på gennaker?

Har en Life 7.5 som jeg seiler regatta med innimellom, ellers seiler jeg stort sett spinnakerbåter.

Det er for å seile lavere på lange strekk. Har en kompis som tidligere hadde en Elan 410 og som mente han fikk veldig god effekt av å seile med bom på gennakeren.

Intressant frågeställning.

Jag har inte kört så mycket asymmetriskt på bom. Mest doublehanded på Baltic 50 Spirit, och det används väl även i Farr 30-klassen. Mest för att man inte har peke, och bommen är aldrig särskilt långt från förstaget.

På Spirit la vi iland bomen för att endast köra på peke. Och de Farr 30 som byggs om får också fast peke för att slippa bommen. Det beror väl både på att hanteringen är ganska bökig, men också att prestandaförlusten inte är särkilt stor.

Framförallt på en lätt, smal och lättdriven båt som Life 7.5 så skulle jag personligen vara försiktig med att byta. Jämför vi med Esse, Brenta och andra båtar med samma koncept så har alla utskutbart peke.

Visst kan man komma ner några grader genom att köra på bom i stället för peke, men med en modern gennaker så är jag tveksam till att det ger bättre VMG?

Som du hör tycker jag nog att nackdelarna är större än fördelarna. Och jag skulle hellre ta en diskussion med min segelmakare kring hur jag får bättre VMG i mellanvind (då man vill segla lågt).

3 Comments

 1. Tor Hove Aug 20, 2019 Reply

  Jeg har kjørt med bom på asymmetrisk i 10 år på Elan 410, 400 og 350. Det er etter min oppfatning et genialt konsept. På en planende båt har det mindre for seg da relativ vind kommer frem veldig fort frem og da trenger du ingen bom. Men på en deplacementsbåt gir det en god effekt. Det er spesielt i forhold med bølger at effekten er stor. Da kan man gå vesentlig dypere uten at genakkeren klapper sammen. I veldig mye vind får man en helt annen balanse i båten og et mer stabilt seil. Det gjør at man kan bære genakkeren i vesentlig tøffere forhold enn uten bom. En annen fordel er at man klarer seg med færre seil. Du kan ha en relativt flat genakker som er egnet til å gå høyt med, men fremdeles går dypt på grunn av bommen.

  • Author
   Peter Gustafsson Aug 20, 2019 Reply

   Bra inspel Tor – jag vet att vi har diskuterat det tidigare.

   Jag tror dock att det är stor skillnad på de båtar du beskriver och en Life 7.5?

 2. Tor Hove Aug 20, 2019 Reply

  Absolutt. Derfor skriver jeg også det har lite for seg på en planende båt. Life 7.5 høres ikke ut som et godt prosjekt for bom

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.