Säkerhetskurser enligt World Sailing för 2020

Fick följande från Stefan Nilsson. Som jag sagt tidigare tycker jag dessa kurser är mycket nyttiga om man seglar på havet, oavsett om de krävs i reglerna eller ej.

Intresserade mailar Stefan.

Jag tycker förslagen kring pyro och brand är bra, men jag tror det kan vara viktigt att ha sett en flotte i verkligheten, och veta hur det är att ta sig upp i en-. Även om de inte behövs på de större racen här hemma, så finns de oftast på större båtar och båtar som seglar långt. Även om många kanske inte tänkt segla internationellt när man gör kursen, så är det bra om alla har ett “riktigt” cert i det fall man mönstrar på en båt som skall köra Fastnet eller liknande.

Här kommer information om planeringsläget angående säkerhetskurser enligt World Sailing för 2020.

Bakgrund
2006 startades säkerhetskurserna för havskappseglare i Sverige. Initiativet till detta tog Sten Edholm och jag. KSSS och Svenska havskappseglingsförbundet bidrog med resurser och ekonomi det första året.

Sedan 2013 har jag ett avtal med Svenska seglarförbundet om auktorisation och genomförande av kurserna. Anmälan sker via idrottonline och därifrån hanteras certifikaten.

Genom avtalet med SSF använder vi Bosön för genomförande av kurserna. Vi får därmed bra utbildningsförutsättningar till ett förbundspris.

2018 var intresset för kurserna mycket lågt. Enbart en handfull personer utbildades.
2019 genomfördes tre fulltecknade kurser, och med kö för fler tillfällen.

GDPR-reglerna gör att jag inte har kvar information om de som gått kurser längre bak än 2014. Det finns således ett intresse/behov att få till ett samarbete med förbund och klubbar i landet om kursernas förekomst.

Grundkursen är två dagar, med både teoretiska delar inomhus och praktiska moment i pool och utomhus.
Refresherkursen är en dag (vanligtvis lördagen), med både teoretiska delar inomhus och praktiska moment i pool.

Bedömning
Utifrån en känd kölista på ca 10 personer tror vi det kan finnas mellan 20 – 50 personer till som är intresserade/tillhör målgruppen.
Vi vill därför planera in minst ett, helst två kurstillfällen under 2020. All information ska publiceras på idrottonline genom seglarförbundet

Behov av er respons
Utifrån lämpliga/möjliga helger att genomföra kurserna finns följande:

Helgen v12
Helgen v13
Helgen v14
Helgen v16

Vid många anmälda/intresse så kanske även kunna fungera någon av dessa två:
Helgen v6
Helgen v7

Jag är tacksam om ni kan återkoppla förslag på om någon av dessa helger är olämplig pga annan verksamhet.

För er som anmält intresse att gå kurserna är jag tacksam på återkoppling, vilken helg som skulle passa er bäst.

OSA 2019-11-25

Inför 2020 ser vi även över kursupplägget och reviderar kursboken. Vi ska kika på OSR senaste skrivning och erfarenheter.

Ett sätt att korta ned kurstiden och kostnader är att reducera den praktiska brandutbildningen.
Exempelvis genom att ta bort släckövning med brandsläckare och enbart fokusera på släckning av brinnande person(docka) med brandfilt.
Vad anser ni om ett sådant förslag?

Ett annat sätt är att reducera den praktiska övningen med pyroteknik. Motiv för det skulle kunna vara att reglerna de senaste åren tagit bort krav på flera av de tekniska produkterna ombord.
Vad anser ni om ett sådant förslag?

Eftersom det nu är en praxis att undanta kravet på livflotte vid svenska havskappseglingar, ska vi även i de svenska säkerhetskurserna reducera bort detta moment?
För att möta svenska seglares behov av internationellt gångbart WS certifikat skulle man kunna tänka sig en tilläggskurs på ca 3 timmar.
Vad anser ni om ett sådant förslag?

OSA på dessa utvecklingsfrågor och andra ingångsvärden ni tycker vi ska beakta 2019-12-15

6 Comments

 1. Claes Nettelbladt Nov 3, 2019 Reply

  På 80-talet genomkörde jag en rad enklare säkerhetsgenomgångar. Då körde jag pyroteknik, brandsläckare, flytvästar, flotte etc. Särskilt minns jag ett pass på Skandic i Gävle. Allt funkade tills jag skulle köra hem. Det visade sig då, att det krävs omfattande specialkunskap för att kunna packa ihop en flotte, som blåsts upp. Att få ur all gas är otroligt svårt. Så en sexmansflotte blir ”stor”! På den tiden körde jag Volvo 480 och i den gick den halvuppblåsta flotten inte in. Så den fick bindas ihop på en EU-pall och skickas hem med lastbil. Då inträffade mitt andra misstag. Jag hade angett min hemadress. Och när flotten kom dit var den självklart fortfarande för stor för min bil. Slutligen blev den dock ompackad genom att packningsföretaget kom och hämtade den med sin skåpbil…

 2. Anders Nyberg Nov 4, 2019 Reply

  Gick grundkursen 2010 och refresh 2018, inte för att jag måste utan för att jag ville få de erfarenheter som dessa kurser ger. Absolut viktigast var bassängövningen inklusive livflotten. Att få prova på detta under delvis realistiska förhållanden är en upplevelse som är omöjlig att få på annat sätt förrän man står själv inför ett skarpt läge. Att då veta vad det handlar om kan vara livsavgörande känner i alla fall jag. Att flotte inte längre är krav på svenska kappseglingar är inget argument för att ta bort momentet för kursen, många har ju livflotte ombord ändå…

  Vad gäller pyro ser jag inte vitsen med att förenkla och ta bort delar av detta. Även om röda och vita handbloss kan ersättas av batteridrivna så ser jag dessa mer som ett komplement, de traditionella lyser trots allt betydlgt starkare om än under kort tid. Jag tänker fortsätta med de pyrotekniska prylarna, vad som sedan kan komma att användas får avgöras av situationen, kanske en Odeoflare eller liknande räcker just då?

  Att enbart öva brandsläckning med filt på docka tar väl bort det kanske viktigaste lärdomen, att veta hur man hanterar en brandsläckare i praktiken. Brandfilten är givetvis också bra att kunna hantera men kanske mer för hemmet än för båten?

  Om begränsningarna skulle införas för att spara några hundralappar på kurskostnaden så faller hela idén med kursen, åtminstone för mig.

  Vad gäller kursen i övrigt har jag ju enbart erfarenhet från Käringön men det bestående intrycket där var att teoridelarna var väldigt influerade av fartygssäkerhet, fanns väl knappt något praktikfall eller “lessens learned” från fritidsbåtssidan. Tänker då i första hand på vad som framfördes på lektionerna, inte kurslitteraturen. Kanske hanteras denna del bättre på Bosön?

  • Author
   Peter Gustafsson Nov 4, 2019 Reply

   När jag gick på Käringön 2014 (?) hade vi en extremt bra debrief på de incidenter som skett under de 5 år som gått + lassons learned (Rambler, finsk skeppare på ÅFOR, tysk tjej som ramlade från masten i södra Östersjön och ett case från UK där skepparen ramlade i från fördäck).

   Det var då Sten Edholm som höll detta, men jag antar att man ganska enkelt skulle kunna samla dessa case via SHF.

   Lärdomen var också ganska enkel: det var alltid skepparen som ramlade i, för att han skulle hjälpa till i situationer som besättningen inte klarade. Efter det stannar jag helst kvar i brunn när jag ser dessa situationer närma sig :-)

   • Johan Nov 5, 2019 Reply

    Jag har gått samma kurs men i Stockholm (2013?). Jag håller med om att exemplen som Sten Edholm tog upp och diskussionerna efteråt var väldigt bra. Det blev väldigt konkret. Men det var inte bara Stens del som var bra utan hela kursen var väldigt givande och intressant.

 3. Author
  Peter Gustafsson Dec 9, 2019 Reply

  Nu är kurstillfällen inbokade på Bosön

  Datum har valts då dels det fanns fler än fyra intresserade elever och dels där Bosön kunde erbjuda lokal och pool enligt vårt önskemål
  Det innebär att vi planerar att genomföra två kurser :
  · 15 -16 februari Anmälan senast 2020-01-09 kl 1600
  · 28 – 29 mars Anmälan senast 2020-02-22 kl 1600

  Läs mer och anmäl er via länkar till idrottonline.se på denna sidan
  https://www.seasafety.se/utbildningforedragexaminering/sakerhetskurser-for-havskappseglare

 4. Author
  Peter Gustafsson Jan 8, 2020 Reply

  Nu är även sjukvårdskurs enlig WS krav inplanerad till 19 april på Bosön

  Läs mer om kursen här;
  https://www.seasafety.se/utbildningforedragexaminering/sakerhetskurser-for-havskappseglare/offshore-medical-training

  Anmälan sker här via, idrottonline på denna länk
  https://educationwebregistration.idrottonline.se/home/index/1353586

  Ni som bokat in er på säkerhetskurs enligt WS krav under 2020, erbjuds 500 kr rabatt på sjukvårdskursen, förutsatt att ni anger ert fakturanummer vid bokning.

  PS 1
  För de som inte bokat in säkerhetskursen ännu.
  14 anmälda till februari.
  2 anmälda till mars. Behövs fler om vi ska genomföra den!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.