MOB Practice on Blur

Before Rolex Middle Sea Race in October, we spent a day on safety. Setting the trysail, the storm jib and going through all the reefs on both jibs and the main to be sure everyone knew the routines.

But the most important activity was to do some proper MOB practice.

Safety equipment

Each member of the crew have a personal Deckvest Vito 170N Hammar lifejacket + Safety Line (typically DW-STR/3L/C with one short, and one longer elastic, than loops into the vest) + MOB1 AIS MOB device with integrated DSC mounted inside the vest.

Some of us also have a PLB1 inside the vest (there’s a good space on the right, opposite of the Hammar inflator).

Om the boat we have the following equipment available at the back of the boat:

1 x Jonbuoy combined danbuoy and horseshoe.
1 x Baltic inflatable LifeSaver w added light.
1 x horseshoe in foam with drogue and light
1 x Baltic rescue sling in custom case
1 x MOB Rescue Line

We’ve mounted MOB buttons close to the helmsman. Two, on each side of the plotter mount, that activate the MOB function in Expedition. Expedition also registers the positions of any alarm from the MOB1 devices. We activate the MOB functionality on H5000 directly on the plotter.

We’ve chosen to keep those systems separate for redundancy.

Objective

With the whole crew, we wanted to go through the whole procedure, and evaluate different scenarios as well as proper actions. We tried to discuss all topics before leaving the dock, try them in practice and then evaluate afterward:

– Who does what (helmsman, navigator, keyboard, …)
– Roles at initial MOB + when with everyone on deck
– MOB buttons
– How does AIS/MOB1 show up
– Designated spotter
– Gennaker takedown/recovery
– Sail back vs engine
– Different approaches to MOB
– Use of lifesling vs MOBline
– Recovery methods w halyard etc

Lessons learned

So what did we learn?

First of all. Everyone should test jumping in the sea with their own lifejacket. First to see what actually happens. But also to figure out how everything works; sprayhood, lights, adjusting the leg strap and deflating the bladder.

And to learn how to repack the vest. This was the first time many had to replace a Hammar inflator, so very useful to have done it a couple of times before having to do it in the middle of the night at sea.

MOB-devices with AIS/DSC need attention. First, they need to be programmed and mounted properly. And they are pretty easy to set off if you’re not careful. Both in Valetta, and at sea, we had false alarms almost daily. We also found out that our AIS-reciever had an alarm that we couldn’t turn off as long as a device in the harbor was engaged. Very annoying.

To not get too far from someone in the water is key, so we discussed several scenarios for a gennaker crash drop. Even if messy, it would be faster than prepping a normal one (3 minutes at 15 knots is 1400 m). This is something we regularly do when broaching, som it could be a component here as well.

The helmsman has many things to do – and need support. Key here (after pushing MOB buttons) is to get the boat stopped, and return to the MOB asap. Then be super concentrated att approaching the MOB.

Many of the difficulties come down to boat handling and can be practiced. Approaching with a sling. Getting close (but not to close to the MOB. Stopping the boat. Keeping it in place while recovering the person in the water.

The J/111 has low freeboards, so it’s relatively easy to bring a person on board when fully crewed. Either aft to leeward or at the open transom. It will be harder in big seas, but I’m confident this will work. For most, this will be the biggest challenge.

A big concern is locating a person at night, so this would be something to try at another time. Until then, we’re very serious with both lights on the lifejackets (all have a “pylon light” as well as the “Lume-On” that lights up the whole bladder) and proper search lights on board.

The most important thing is that the team learns as much as possible. There’s no standard recipe, so the more everyone understands about priorities, scenarios, alternatives, and equipment the better.

13 Comments

 1. Author
  Peter Gustafsson Nov 19, 2019 Reply

  Ingen feedback eller tips på vad vi borde gjort annorlunda?

  Saker att testa nästa gång?

  Mer än att göra det på natten då :-)

  • Jocke Cordaly Nov 19, 2019 Reply

   På alla basic safety (för yrkestrafik) jag gått kommer alltid två samma frågor upp för diskussion.
   (1) Ska man vara med båten i lä eller lovart om personen man räddar (folk verkar ha olika åsikter/preferenser).
   (2) När man tar upp personen i aktern vid lite mer sjögång så är det väldigt lätt att man timar en våg fel, vilket resulterar i att båten slår ned på personen som hamnar under båten.
   (3) En extravariant i erat andra försök (plocka i lä) är att dra en tamp via slutet på bommen för att “hissa” upp personen på ett säkrare avstånd ifrån båten.

  • Author
   Peter Gustafsson Nov 19, 2019 Reply

   Bra tips.

   Min känsla är att man med personen i lä hamnar i ganska bra fas med vågorna, och att man ändå måste få personen nära båten för att fästa ett ev fall. Med full besättning är det lika enkelt att bara dra upp dem då?

   Jag kan se en klar vits om personen får på sig själva slinget (som i sista försöket), då man kan kan välja om man vill ha dem lite på avstånd eller dra upp dem mot skrovsida/akterspegel. Då känns det också som att man kan dra runt dem till aktern, utan risk att de hamnar under.

   • Göran Xusidus X-382 Nov 20, 2019 Reply

    Det är bra om undre mantåget snabbt går att plocka bort annars hindrar det från att få in en nödställd.

 2. Göran Xusidus X-382 Nov 19, 2019 Reply

  Träningen inför yachtmaster så seglade vi upp mot bojar och utslängda fendrar. Tekniken de lärde ut var att närma sig med vinden in ca.50-60 grader och där både kunna lufta och fylla storen (focken inrullad) På det viset kunde vi både gasa och bromsa hela vägen fram till den nödställde.

 3. Jonas Falk Nov 19, 2019 Reply

  Intressant, tack för att ni delar med er.
  Jag tolkar det som att ni har storen uppe men kör med motor? Är det inte lättare att ta ner storen, framför allt om det blåser lite mer?
  Worst case tänker jag är 2handed gennaker i mörker. Hur hade ni gjort med gennakern i det läget?

  • Pelle Pedersen Nov 19, 2019 Reply

   Hej Jonas,
   Vi ville simulera “worst case” så mycket som möjligt… = tampar i vattnet, ev dränkt motor mm. Inte läge att försöka få igång motorn av olika anledningar.
   Vi har inte övat MOB shorthanded.

   • Jocke Cordaly Nov 19, 2019 Reply

    Vi tränar MOB “shorthanded” på jobbet och skulle säga att det är nära på omöjligt att få upp en medvetslös person i båten igen. Om personen är medveten så är det lite enklare, men långt ifrån enkelt. Endast vikten på person + blöta kläder, utan att ta hänsyn till vågor/vind etc, gör det tillräckligt svårt.

    • Carl Fjällman Nov 19, 2019 Reply

     Jocke, vi kan köra lite MOB träningar till våren (du kan bada :)) hade varit intressant att hitta en lösning så man kan koppla ett fall eller kanske med bommen för att få upp någon som är medvetslös. Lite vågor, mörker och vind lär det vara nog så svårt.

     @Peter jag hade kompletterat västarna med detta https://www.happyyachting.com/spinlock-lume-on
     Gör hela västen till en stor lampa.

    • Author
     Peter Gustafsson Nov 19, 2019 Reply

     Shorthanded får man göra helt andra prioriteringar. Jag tror att man där får göra en bedömnning beroende på omständigheterna. Jag kan se att det i vissa fall är bättre att SSRS gör jobbet, än att jag försöker lösa det…

     @Carl, som jag skrev ovan så har dessa västar lime-on redan från start. Men i annat fall är det bra att komplettera.

 4. Rasmus Jonsson Nov 26, 2019 Reply

  Alla metoder på filmen förutsätter att personen är vid medvetande, kan använda händerna själv. Ni försöker inte fånga in med en båtshake?
  Jag tok min yachtmaster i England, övade MOB i The Solent i varierande väder och strömmar på vintern, med fyra – fem olika instruktörer. Intressant hur olika metoder alla använder. Sen får man själv öva mer på den metoden som man själv tycker fungerar bäst. Två exempel:
  -Falla av på direkten och sen kryssa/gå för motor tillbaka för att ha så låg fart som möjligt med endast storsegel uppe för stabilitet.
  -Gå på halvvind fram och tillbaka för att ordna upp och sen slå, bidevind tillbaka, bromsa och gasa med storen och sen förhoppnings stanna precis vid personen i vattnet. Kanske med hjälp av motorn.
  Det var noga med att slänga ut alla bojar och flaggor och sånt som kunde märka platsen så snabbt som möjligt. Och säkerhetssele som kopplat på alla, vill inte ha fler MOB i stressen.
  Där fick

 5. MeaDiva Dec 30, 2019 Reply

  Hej
  Jag sitter ju i andra ändan av en sådan här händelse (räddningsledare på JRCC) och utifrån det perspektivet tycker jag att det är viktigt att man tänkt igenom hur man skall larma. När man själv inser att det inte går att få upp eller hitta den person som ramlat över bord har många viktiga minuter gått.

  Ibland för jag resonemang om att det kanske kan vara bättre att personen ligger kvar i vattnet tills det kommer en helikopter eller en sjögående enhet till platsen. De har utrustningen och träningen på att plocka personer ur vattnet på ett säkert sätt. Detta förutsätter ju givetvis att hjälpen är snabbt på plats och att personen har flytväst.

  //Tobias

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.