Slutdiskuterat i simsporten

Under många år har vi diskuterat varför barn och unga slutar segla.

Andra sporter har så klart liknande problem, och analyserna liknar varandra. Även om avhoppen sker i olika åldrar, så är det uppenbart att erbjudandet idag riktar sig till de som vill satsa och bli riktigt bra. Vill man bara idrotta “på kul” hör man inte hemma i den klubbstruktur vi byggt?

“Gå med i sjöscouterna” som någon sa till mig när jag undrade hur min dotter skulle hitta en klubb att hänga på.

Nu utmanar Spårvägen Simförening andra klubbar i Sverige.

När tar någon av våra större seglingsklubbar upp stafettpinnen?

Stockholm den 20 december 2019

Hej simmarkollegor

Under många år har utslagning debatterats i både Idrottssverige och i media. Debatten har varit bra men vi anser att det är slutdiskuterat och att det är dags att agera. Det är dags att skrota utslagningen och selekteringen.

Sedan maj i år tillämpar Spårvägen Simförening inte längre utslagning av simmare i form av selektering. Från att ha jobbat enligt ett klassiskt tankesätt där simmare mer eller mindre slås ut löpande och placeras i grupper de själva inte har valt, har vi nu gjort det möjligt för alla medlemmar att fortsätta träna och tävla så länge de vill, oavsett ambitionsnivå och mål. Vi har gjort det eftersom vi är övertygade om att det är bättre för alla; simmaren, föreningen och simsporten och nu hoppas vi att ni följer efter.

Som ni vet slutar majoriteten av alla simmare redan innan 11 års ålder, den så kallade elvaårspuckeln. Det är alldeles för tidigt. Vi är övertygade om att den systematiska utslagningen, som är en naturlig del av många idrotter, är det främsta skälet. Om vår nya ordning kan få en enda ungdom att stanna så är det värt förändringen. Ingen får sluta simma i Spårvägen för att det inte finns någon grupp man vill vara i, eller ännu värre; för att någon vuxen bestämt att man inte räcker till.

Vårt nya system är uppbyggt kring valfrihet. Alla barn och ungdomar blir inbjudna till att prova på att träna med en tävlingsgrupp. Det är sedan barnet själv som bestämmer sig för om hen vill börja i gruppen eller hellre vill fortsätta i träningsgrupp. Det är inte en provträning där tränarna ska bedöma förmågor och fälla avgörandet. Första gången vi bjöd in till provträning kom cirka 30 av de 45 inbjudna barnen och ett antal valde sedan att börja i tävlingsgruppen. Vi blev mycket nöjda med resultatet men föräldrarnas reaktioner vittnade om hur annorlunda initiativet var. Flera av dem hade svårt att förstå att det inte handlade att barnen bedömdes utifrån prestation utan om vilja och att barnen själva fick bestämma om de ville vara med i tävlingsgruppen eller inte.

Spårvägen har avvecklat systemet med utslagning men vi anser att det inte räcker. Vi vill se en inkluderande simsport utan utslagning. Vi utmanar därför samtliga simklubbar i Sverige skrota selekteringen inom simningen. Låt oss tillsammans göra simningen till en sport för alla – oavsett ålder och mål.

Vi har inget att vara rädda för. Det finns förmodligen inte en enda elitsimmare som anser att en mindre framgångsrik simmarkompis har sinkat dess individuella utveckling.
Det är inte farligt att släppa in fler i tävlingsgrupperna och om man ska hårdra det så är det vår plikt: Artikel 2 i Barnkonventionen som blir svensk lag den 1 januari 2020 säger att alla barn har samma rättigheter och lika värde samt att inga barn får diskrimineras. Artikel 12 klargör att alla barn har rätt att uttrycka sin mening och få den respekterad. Dessa är artiklar som i högsta grad rör oss som idrottsföreningar eftersom det är i vardagen som skillnad görs, inte i lagtexten.

Hör gärna av er till oss om ni vill veta mer om hur vi öppnade simningen för alla.

Med vänliga hälsningar
Jonatan Wik, Sportchef och Magnus Sundqvist, Ordförande

SPÅRVÄGEN SIMFÖRENING
Bräckegatan 14, 162 61 Vällingby
Kansli: tel 08-471 82 25
www.sparvagensim.se

5 Comments

 1. Anders Dec 20, 2019 Reply

  Låter som ett väldigt bra initiativ!
  Ett bra exempel på seglarskola som arbetar på liknande sätt är Boviks Seglarskola. Alla är välkomna och fokus är på Äventyr, Segling & Gemenskap, snarare än att bli elitseglare.
  http://www.usfvast.se/

 2. Sillstryparn Dec 21, 2019 Reply

  Hedervärt initiativ från Spårvägen sim, men det finns en baksida:
  Simningen är full av ungdomar som vill klättra i gruppstrukturerna och satsa.
  Om platserna i dessa högre grupper hålls av simmare som har sina kompisar där, men tappat gnistan, stoppas motiverade simmare från avancemang och kanske slutar av denna anledning: Hur man än vänder sig……

 3. Andreas Dec 22, 2019 Reply

  Kul, men frågan som vi i hockeyn brottandes med var att då börjar föräldrar oxå kräva att utifrån antalet aktiva skall pengarna då gå tillbaka i samma utsträckning till alla grupper. Här framkommer inget som förklarar deras policys osv för detta.

  Spårvägen är väl utifrån elitism, en av de största klubbarna i Sverige.simmare har en enkel packning, baddräkten o glasögon o handduken…det går inte vara många simmare på varje bana om inte alla har ungefär samma nivå. Då stoppar det upp.
  Så det kommer finnas gruppindeöningar, olika förutsättningar osv. Skillnaden är att nu är alla välkomna betala o träna. Men i vilka förhållanden/tider ?

  Mm blir utmanande när GKSS som får väl jämnföras med Spårvägen med seglare hemma o utomlands, skall husera med alla som vill segla på den lilla ytan.

  Sedan lång tid har väl småklubbarna redan satsat på att få seglare överhuvudtaget, och man pratar väldigt lite elitism på deras nivå. De som är/blir duktiga går sedan seglargymnasiet osv.

  Skall kraven på seglargymn då bli enbart betyg? Det är ju oxå en viss typ av elitism, att de som har bra betyg ska få välja. Men det är en väldigt stor annan fråga…

  Blir lite nyfiken om o hur det skulle kunna funka i gkss.
  Tänk alla föräldrar som vill att deras unge bör segla för gkss direkt. Lite som Frölunda i hockeyn…alla kan inte få plats. Hur gör man då utgallringen?
  När börjar den?

  Jag är väldigt nyfiken på mer info. Låter spännande men oxå hur logistiken, gruppindeöningen osv hanteras

  • Author
   Peter Gustafsson Dec 22, 2019 Reply

   Som i alla andra sammanhang så finns det alltid en lösning när man väl har bestämt sig för att saker och ting behöver förändras.

   Man kan ju vända på frågan. Är det vettigt att ha en så stor anläggning som GKSS har, när bara några få procent av medlemmarna är aktiva? Hur skulle det se ut om man ville få 25% (750) av medlemmarna att kappsegla regelbundet? Hur skulle ett bra erbjudande för 200 seglare 18-25 se ut? Hur får man ut 10% av båtarna i hamnen ett par gånger per år?

   Det är ju inte heller så att Sverige genom en snabbt “avsmalnande pyramid” producerar fler OS- eller America’s Cup-stjärnor än nationer som har en bredare syn på vår sport.

   Menar vi allvar med att Svensk Segling skall vara “tillgänglig för alla” eller att GKSS skall vara “ledande klubben inom segling” så måste man nog ha ett erbjudande både för mig som ambitiös breddseglare eller min dotter som vill segla på kul. Eller de seglare

   Tills vi ser konkreta actions är det bara fina ord i en årsredovisning.

 4. Samuell Dec 23, 2019 Reply

  Kan tipsa om att läsa detta
  https://www.rf.se/RFarbetarmed/Barn-ochungdomsidrott/riktlinjerforbarn-ochungdomsidrott/

  Då barnkonventionen blir lag 1 Januari.

  Som i allt förändringsarbete så handlar det om att förändra attityder, och för barnidrotten bästa lyssna på barnen inte föräldrar.
  Spårvägen är förövrigt likt nästan alla simklubbar i landet baserade på bredd och inte elit med stor del ideell kraft.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.