The Ohlson Yacht Project

Fin introduktionsfilm till bröderna Ohlsons historia. Det är en imponerande lista på båtar som Einar and Carl-Eric Ohlson designade! Med K6 som första design 1943, via över femtio olika 5.5:or och ett antal välrenommerade havskryssare (kanske framförallt Ohlson 38) till båtar från tidigt 70-tal som de flesta känner igen.

Läs mer på nya hemsidan ohlsonyachts.com.

At the end of the 1940ies, the Ohlson Brothers delivered boat designs for design contests but requests for design work started to flow in heavily after their 5.5m IC Hojwa won a bronze medal at the 1952 Olympic Games at Helsinki, Finland. This early success established their names internationally. The 5.5m boats became the formula one in world class sailing from the beginning of the 1950ies until the end of the 1960ies.

At each of the Olympic Games between 1952 and 1968 one of their boats was sailed to an Olympic medal. In parallel to these successes in racing, cruiser/racers were developed for sailors and won international recognition in racing and cruising.

Kul att Christina Stenberg, Lutz von Meyerinck, Robin Aisher och andra samlar all denna information.

Har ni information, bilder eller stories som hade varit vöärdefulla, så kontakta gärna Christina på mail. Eller lägg en kommentar nedan.

Jag vet inte om det är ett ålderstecken, men man blir lite sugen på att hitta en Ohlson 36 MKII från 1966 (mitt födelseår) och lägga massor av tid på den 😃 Det låg en fun bredvid Blur på vintern i Torslanda för länge sedan, men det kanske var den sista som var kvar i Sverige.

7 Comments

 1. Bo Bäversjö Jan 7, 2020 Reply

  Hittade en broschyr av Ohlsson 28, står inte om detta var en av deras båtar eller ej. Står dock bröderna Ohlsson – så kanske. Skickar den till dig Peter! Och Christina!

 2. Johan Alfredsson Jan 8, 2020 Reply

  Smaragd är väl trots allt en lyckad Einar Ohlsson design (egentligen största succen ?). Men den tas inte upp på hemsidan. Jag vet att det snackats i kulisserna om vem som gjorde vad. Men vad jag förstått är kontentan att linjerna kommer från Einar ?

 3. srsseglaren Jan 8, 2020 Reply

  Förbundet har lite info om Smaragdens tillkomst: http://www.smaragdforbundet.com/om-smaragden/historik
  SM 2020 22-24 Juli på Ekholmen östra saxaren.

 4. srsseglaren Jan 8, 2020 Reply

  Hittade ritningen på Sjöhistoriska muset: https://digitaltmuseum.se/011024753001/ritning
  Verkar som det finns ngt bakom snackisen, finns det några kommentar från Lennart Sterner ?

 5. Peter Schmidt Jan 8, 2020 Reply

  Kul att Ohlson 28 omnämns.
  Jag gjorde mina första kappseglingar i våran Ohlson 28.
  Vann bla St Oset Race totalt ett år.
  Ohlson 28 seglar väldigt väl. Nog kunde Ohlsonbröderna rita fina skrov.
  Smaragden står sig ju gott än idag.

 6. Thomas Ottosson Jan 8, 2020 Reply

  Det är ingen hemlighet att Sterner utgick från en Ohlson-5.5:a när han ritade Smaragden. Det gjordes med Ohlsons goda minne och han ska även ha bistått med råd och synpunkter. Exakt hur mycket som är kvar av Ohlsons ursprungsdesign är väl oklart, men jag förmodar att det var Sterner som ritade om kölpartiet (från långköl till fenköl). Dessutom får nog i princip allt ovanför vattnet tillskrivas honom.

  Här är en artikel som beskriver tillkomsten: http://www.livetombord.se/praktisktbatagande/artiklar/artiklar/20100113/en-riktig-segelbat/

  • srsseglaren Jan 8, 2020 Reply

   Bra info.
   Lite synd att det inte finns med på förbundets hemsida, kanske därför snackisar uppstår ?

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.