Fördomar om seglare och deras båtar

Vad har vi för fördomar mot olika båtägare? På skoj spånade ett antal människor (ni vet vilka ni är) på fendern.se fram nedanstående, något tvistade, konstateranden. Tipsa gärna om det finns fler.

606: 15 bast som gillar att bo i våtdräkt och bo på vandrarhem. Kör trimmad moppe eller rollerblades.

A22: Försöker tillhöra den hippa delen av skärgårdskryssare, tack vare någon obegriplig form av SM status. Har inte fattat vitsen med entypssegling. Kan med säkerhet rabbla fjorton konstruktörer från förra seklet och minns hellre än bra pokalseglingar från 30-talet. Känner fyra grossister av linolja och har hamstrat blymönja för 50 år framåt. Även om seglen är i kolfiber och kevlar, så är utstyrseln helst en T-shirt från en kappsegling i Arkö på 80-talet. Äter gärna falukorven rå, eller sill rätt ur burken. Kan även kännas igen via en lustig dialekt från någon avkrok i vårt avlånga land.

Accent: Snart 50 bast. Köpte båten själva i 3/4-fabrikat. Pratar ofta om hur Peter Norlin vann VM i prototypen strax efter istiden. Skulle gärna vilja ha en större båt, men vågar inte berätta det för någon. Hatar undanvind. Duktiga på att grilla. Kör äldre Toyota eller Mazda.

Albin Nova: Fördomsfull man som inte vill fylla 40 som borde ägna sig åt viktigare saker än segling (som familj och jobb). Teoretiker som optimerar båten för att vinna LYS-kappseglingar som ingen annan bryr sig om. Gillar att segla om båtar som har team-kläder. Ringer Harken varje vecka och frågar efter nya katalogen. Är skyldig segelmakaren en förmögenhet. Måste kolla mail varje timme. Kör Saab Aero i nån sportig kulör.

Allegro 33: Ävertyrslystna seglare som byggt sin båt och var med vid plastningen. Drömmer alltid om att segla jorden runt men kommer bara till medelhavet eller Skottland. Seglar fler timmar än de flesta. Radiopejlar. Lagar mycket mat, gärna konserv. Läser massor av böcker. Har sjöstället på hela sommaren. Kör Opel.

Allmogebåt: Vän av ordning frågar vad det är för något. Om du ser en litet träskal med spririgg veva fram och tillbaka och benämner det som kryss i det som vi andra kallar halvvind, då är det en sådan du träffat på.. Man 30-60 år, naturligtvis historiskt intresserad. Inte bara av båttypen som han kan beskriva på djupet (regional härkomst, skrovet utvecklat för dom krabba vågorna speciellt utanför Utklippan etc) utan också rent allmänt. Kan det mesta om Viborska Gatloppet, när Stockholms gatubelysning elektrifierades eller när Strömmingsfisket var som störst.

Överrepresenterade i kategoring randiga långärmade T-tröjor och vaxade snurrmustacher. Arbetar inom Kulturområdet som lärare eller museum. Extraknäcker ofta med stadsvandringar eller föreläsningar för företaget som ska vara lite “folkliga” på kickoffen. Cyklar.

Alltiett/Performance 35: Man 40+ med seglingen som livsstil, somnar ofta till en djup artikel om kölar, roder eller Carbon och vaknar med en ny ide till ombyggnation, för varje vinter måste båten tvångsmässigt byggas om på någon vital punkt i syfte att bli lättare och snabbare. Minst en gång per vecka ringer han i rent terapisyfte till någon av sina likasinnade vänner för att diskutera någon ny modifiering av båten. Att bli omseglad är ett nederlag som orsakar dålig sömn med åtföljande komplicerade analyser. Inför varje semester grundlurar familjen skepparen genom att smuggla ombord tunga saker för att ”det skall ju vara mysigt på semestern”. Bor i villa som han egentligen inte hinner sköta för att båtens ombyggnation går före. Kör gärna chiptrimmad bil med sportchassi och dricker kopiösa mängder med te. Semestrar gärna i flock med likasinnade i området kring Hamburgsund/Gluppö.

Arcona: Managementskonsult som vill pensionera sig vid 50. Kanske kan man jobba från navbordet? Gillar att titta på telltales och navigerar efter guiden med Sveriges bästa restauranger. Kör en Volvo V70 AWD.

Ballad: Köpte Balladen för de kunde inte hitta någon Scampi, eller hade inte råd. Tittar med avund på alla Scampi som de helst inte vill se i samma hamn. Tycker att Balladen är den säkraste båten de haft och rör sig så bra i sjön, men det är deras första båt eller har tidigare ägt en Vega. Kör Toyota eller annan miljöbil.

Baviaria: Glada och aktiva. Färglada kläder. Golfar. Har många barn och/eller bekanta ombord. Som charterturister typ. Tacksamma för hjälp och tips. Tycker det fladrar trevligt i storseglet när man kör rakt mot vinden för motor. Kör Skoda eller Svenskt.

Bavaria Match: Nyligen småförmögna IT-konsulter med snygg fru som gillar fart. Planerar Östersjö maror och Gotland Runt men kommer aldrig riktigt loss. Poängterar ofta att Match serien inte har något gemensamt med de ”andra” Bavariorna. Vill ha mycket kolfiber ombord och inspekterar kölbultarna dagligen. Kör Audi Avant utan emblem där bak eller Volvo T-gul.

CB66: Mest branschfolk som egentligen seglar nåt annat. Gillar glada färger och har egen blogg eller websajt. Gillar att bråka med andra seglare om vilken båt som är bäst. Kör japanskt men drömmer om Land-Rover.

Drake: Alla har skepparkavaj och pratar Hovås-Amerikanska (som PG). Har en egen tenderbåt. Många har konstiga smeknamn som Nippe eller Dodde. Kör Porsche eller Merca.

Express:35-40 bast, fd jolleseglare. Tror att segling är en sport. Vet att man borde träna, men orkar inte. Kappseglar hela tiden, på semestern med. Kör Saab eller Audi.

Folkbåt: [även kallad bäverhydda] Studentgäng som tränger ihop sig så många det går innan självlänsarna sänker båten. Troligen sover någon även på bommen nattetid. Jämn och fin promillehalt ombord. Försökte sälja båten men ingen ville betala nåt. Cyklar. Alternativt äldre i toppluva.

Hallberg-Rassy: 60-åringar som sålt sitt företag (eller tagit time-out som bankdirektör) och drömmer om att segla till Västindien, men kommer aldrig längre än till Skagen. Har alltid shorts på sig och piké-tröja för minst 1.200:-/st. Har aldrig fattat hur man inverterar rutten i GPS-navigatorn. Svär när barnbarnen råkar repa teaken. Kör BMW X5 eller Range-Rover.

Havskappseglare IOR/IMS/…. Sociala typer som gillar att klä sig likadant och att mecka. Kör SUV om de har råd eller en gammal Italiensk bil. Bil & båt har samma årgång.

H-båt: Duktiga seglare som aldrig kör motor. De enda seglarna som tränar innan en regatta. Älskar motvind. Kör franska småbilar.

IF: Duktiga seglare som hatar motorer men gillar fukt. Håller sig lite för sig själva och är skeptiska till båtar över 30 fot. Kör Vespa.

IOD (International One Design): Stenrika skeppsredare från Tönsberg eller sociala Stenugnsundare som älskar att kryssa och tycker pendling är trevligt. Trivs bäst kortslående inne vid land. Dricker gammeldansk eller GT tid och otid. Seglar helst korta race för att hinna i tid till groggbuffén. Går hem hos damerna. Kör Bentley eller Aston Martin (om man är norrman) eller Volvo.

Katamaraner: Seglingsälskare med fruar som inte gillar lut. Umgås inte med enskrovare. Lyssnar på P1 och undrar vart världen är på väg. Kör Toyota Prius.

Linjett: Mest jurister och revisorer. Är esteter och pedanter och har alltid en tub Autosol kromglans med sig för att hålla bra puts på ringen där furlexen går genom däcket. Ringer bekymrat Rosättra om det blir en liten repa i skrovet. Ligger sömnlösa om vintern i feberfrossa när Linjetten står på land exponerad för allt möjligt väder och helt ensam dessutom. Kör Saab 9.5.

Långa smala danska båtar (typ BB eller Ylva). Skäggiga Danskar som röker och dricker Hof från 06-24. Kryssar jämt. Revar aldrig. Tjatar hela tiden om nåt som man inte förstår. Saknar fru. Äter bara på kro eller salta karameller på railen. Typisk dagestapp är från Köpenhamn till Skagen. Spelar gitarr utan att kunna. Cyklar.

Malö: 50+, med sinne för kvalitet och ivrig läsare av engelska båttidningar. Tekniskt intresserad, före detta läkare eller teknikkonsult och med planer på att bo och leva i båten på obestämd framtid. Har ingen avsikt att ge upp några bekvämligheter, vare sig tvättmaskin eller verkstad. Klär sig i serviceoverall i hamn, i sjöställ till sjöss. Syns sällan på land, men då kör han en japansk stationsvagn. Hustrun är skollärare, har förståndiga skor och tycker det är tråkigt att det aldrig blev av att undervisa barnen på världsomseglingen. Barnen seglar numera bräda och har mössa även inomhus.

Marieholm MS20: [även kallad havsrullator] Pensionärsracer på västkusten ägaren har sommarställe på någon ö och vill ha en liten bekväm båt med ordentlig motor. Pratar spridare och kompression. Aldrig segling. Har orginalbroschyren inramad i sovrummet. Kör Ford Escort.

Maxi: förnuftiga men utan stilkänsla. Kör beggad Volvo.

Maxi 77: Saltisar med tjocka tröjor och galonställ. Seglar lika långt på en säsong som de flesta 40-fotare. Älskar kuling & chili-con-carne. Ramlar ofta i havet. De enda seglare som ser snygga ut i sydväst. Kör Volvo kombi.

Maxi 95: Barnfamiljer som hade husvagn i början på 90-talet. Helly Hansen ställ. Har aldrig fattat varför man ska justera skotpunkten till genuan. Hissar sällan storseglet utan kör mest med genuan. Äter Tacos och spelar gitarr i sittbrunn. Kör V70 kombi.

Maxi Racer: 40 bast, barnvagn på fördäck (ja, förr i tiden var de yngre och jättefulla hela tiden – samma människor). Kappseglar bara om man måste. Spelar Ace of Base på en gammal bergssprångare. Kör BMW eller Audi. Kombi.

Misil: 30-40 år som antingen ärvt båten av pappa eller blev kär när han såg den första gången. Har inget seglarställ, utan kör med snickarbyxor året runt. Alltid en burk lack och pensel inom räckhåll. Seglar mycket och gärna, helst halvvind, men ”båtsäsongen” för en Misilare är september till maj då saker skall renoveras & lackas. Frun tror han har ett vanligt jobb. Har Macintosh hemma. Kör liten fransk bil eller välhållen Saab från 1985.

Mälarbåtar (M15, M22, M25 & M30): [även kallade majbrasor] Övervintrad hippie av Peps Perssonkaraktär, fast med krulligt hår som står åt alla håll. Går alltid barfota alternativt i raggsockor, och dricker kok-kaffe. Bor alltid i båten även vid kappsegling och har supstugan (bomtältet) som käraste ägodel. Känner sig mest hemma bland vassruggarna i inre Mälaren, men förvirrar sig ibland ut i bräckt vatten. Föds, åldras och dör i en Mälarbåt. Antagligen också tillverkad i en Mälarbåt, varför inte under den långa och intensiva vårrustningen? Går vart han än ska.

Har ni förresten hört om den legendariske mälarseglaren som efter drygt fem dagars semesterssegling försynt undrar: “Du, kan jag få låna din tandborste. Jag har glömt min…”

Najad: 50+ och bra ställt. När en dröm om att segla långt, men vågar inte bryta upp. Har dock skaffat alla sjökort och utrustat sin båt så att man skulle kunna sticka vilken dag som helst (ALL utrustning finns). Klär sig som på kontoret även ombord. Gillar att gasa med bogpropellern även när det inte behövs. Har vinkällare ombord (mest franska viner köpta på Dagens Industris rekomendation) och en fru som ser lite för ung ut. Kör SUV.

Nauticat: Man 55-65 år, med svaghet för skepparkrans och/eller piprökning. Vegamössan är en naturlig del i garderoben, liksom den stickade fiskartröjan med tillhörande flanellskjortor. Gillar gradskivan. Hustrun, som jobbar på kontor, heter Gun-Britt, Maj-Britt eller Gunilla och sköter fenderupptagning, ilandhoppning och matlagning ombord. Han dricker kopiösa mängder kaffe, men skulle aldrig dricka espresso, latte eller andra obskyra drycker som t ex champagne eller lättmjölk. Skostorlek något över genomsnittet, vilket är en garant för att stabilt kunna röra sig på båten även vid sjögång. Hans favoritaffär: Jula och Clas Ohlson. Hennes favoritaffär: Alla affärer på Ullared. Seglen tas alltid med på båtsemestern, men har aldrig använts. Gardinerna ombord byts ut varje år av hustrun, medan mannen grymtar och hellre skulle lägga pengarna på något viktigare. Men innerst inne gillar han faktiskt gardinerna med fiskmåsar, ankare och livbojar på. På hösten jagar han. Deras lilla hund heter alltid något på fem bokstäver, som exempelvis Laban, Nafse eller Tusse.

Vid varje hamn stannar dom minst två övernattningar eftersom “är det semester, så är det semester”. För bekvämlighetens skull somnar dom i varsin koj, efter kvällsfikat och den traditionsenliga godnattpussen. Mannen älskar att småprata med andra båtgubbar, och överdriver gärna sin nautiska erfarenhet något där han står i sina Tretorn-stövlar och alldeles för uppknäppta skjorta med händerna i byxfickorna. Möter han en annan jämnårig, lika omfångsrik karl som han själv i någon naturhamn, från samma sociala flock (med något mindre båt än han själv), bjuder han gärna på en whisky ombord och visar med falsk blygsamhet upp de elektroniska navigationshjälpmedel han har, men i hemlighet inte riktigt förstår till fullo.

Både han och hon tar av sig skorna direkt på fördäck, och låter skorna stå på de prydligt kanelbulleuppsnurrade tamparna.

NF: 25-40 bast. Bor på söder. Jobbar med reklam. Både han och hon är seglingsbitna, och kryssar mer än gärna. Kappseglar alltid. Helst mot båtar som är dubbelt så stora. Duktiga på att hitta vindskiften men pratar alltid för länge om detta efteråt på klubbfesten. Har läst allt av och om Paul Elvström. Älskar att sitta på klipporna med en flaska vin och bara titta på båten. Kör Mazda Miata eller Golf.

Före detta NF-ägare, nu ägare till något större och dyrare: Pratar hela tiden om vilken bra båt NF:en var och hur gärna de skulle vilja ha en sådan båt istället för denna dyra, stora fina båt. Seglar fortfarande ensamma när de överhuvudtaget seglar. Barnen har vuxit ur boet så inte ens de kan tvingas följa med längre.

RJ85: Skärgårdskryssarwannabe som inte orkar hela vägen fram till träbåt utan får nöja sig med ett tändsticksbygge i plast. Bästa vännen heter sikaflex. Kör frugans lilla Renault 206.

Safir (typ 1): Herrar 50-70, duktiga seglare som nästan aldrig säger någonting. Seglar ensamma eller om de inte är ensamma i båten ändå seglar ensamma. Vårdar båten ömt, har inga tankar på att byta båt whatsoever. Kör Mercedes.

Safir (typ 2): Yngre par, har köpt den långsmala båten för att de har tröttnat på att pyssla om Nepparn eller Skärgårds-25:an. Seglar gärna, långt ut i skärgården, hittas aldrig i en gästhamn. Gärna tillsammans med andra Safirer. Planerar att skaffa barn men vet inte om de då kan klara sig i Safiren eller då måste sluta med seglingen, alternativ finns ju knappast, kanske plast-55:an eller S-30. Anser att båtlivet består av tre kategorier: Segelbåtar, motorbåtar, och Safirer. Tycker udda pastellfärger är det coolaste som finns. Kör Alfa Romeo eller Saab.

Scampi: Medelålders man som hatar Comfort 30 och Ballad, men gillar när det blåser motvind. Har fler genuor än kalsonger. Skriver gärna med tushpenna på däck för att hålla koll på skotpunkterna. Tror att det är 1976 och klär sig på samma sätt som då. Seglar Gotland Runt varje år och undrar varför det är så många stora båtar. Kör en Volvo från 70-talet.

Scanmar 33: Barnfamilj där mannen seglade i sin ungdom och vill ha ett bra braek från det stressiga jobbet. Tror att han fortfarandes besiter alla kunskaper om navigering trots att det var 25 år sedan han sist höll i ett sjökort. (Företags seglingen räknas inte). Hittar ut i ytterskärgården tackvare plotter och Arholma – Landsort. Kör Passat.

Shipman 28: Äldre herre med utpräglad söderdialekt som ensamseglar (frugan lessnade på segling för 20 år sen), bär vegamössa vinter som sommar. Tycker att det är minst lika viktigt att nöta på ljugarbänken som att pyssla om den egna skutan. Därmed inte sagt att båten är misskött, onej – eftersom större delen av dygnets timmar tillägnas varv, brygga, och skuta hinner han med att pyssla om sin båt mer än de flesta andra. OCH att kallprata mer än de flesta andra. Trädetaljerna ombord får andra båtägare att vilja göra bastuved av sina egna trädetaljer. Båten heter nåt i stil med Stina, Klara, eller Kajsa. Kommer alltid ihåg att ta bryggsupen. Liksom hamnsupen, Strömmasupen, Stegesundsupen, Baggensupen, Saxarsupen osv, osv.
Sover ofta på svaj.I väntan på islossningen roar han sig ibland med att se på skärgårdsbåtstrafiken vid strömmen. Åker buss eller cyklar.

Smaragd: Kluriga gubbar som kan segla. Tror att familjen vill följa med för det är ju nästan en familjebåt… eller? Kappseglar gärna. Diskuterar vad man kan riva ur båten och vilka projekt man har på gång samt om det ska vara avlastare eller utväxlat. Gillar fisk. Kör pickup.

Swan eller R-båt: se Drake.

Sweden Yacht: Som Swan. Men inte riktigt. Men vill gärna…

Vagabond: Har alltid varit en snedseglare, men skaffat segelbåt först runt 50 bast. Långkölens tyngd påminner om ölmagen. Är mer intresserad av olika sätt att tillreda Janssons frestelse än att pressa båten hårt på öppet hav som den egentligen är byggd för. Seglar rejält revat så att inte gingroggarna i tunga kristallglas ska välta.
Avskyr musik och bilar nyare än sextitalet. Och framhjulsdrivna bilar, det är extremt fjolligt. Har en 62-amazon combi full med tomma ölburkar vid båtplatsen. Är arbetslös, seglar eller bor eller festar och lyssnar på Jerry Lee i båten jämt. Villan förfaller. Missbrukar olika former av varm korv. Gör alltid narr av icke Ljusne-bor.

Vega: [även kallad havstrabant] Gubbar i stickad luva som oftast kör motor. Händiga men gillar inte att spendera för mycket på sin båt.Tror att alla skrattar åt dem. Kör Skoda eller japanskt.

Viggen: Glada par eller småbarnsbarnfamiljer som tar dan som den kommer. Kör Seat.

Wasa 55: Tystlåtna typer i stickade tröjor och snickarbyxor som seglar långa kryss och halvvindsbogar längs kusterna (precis vid ytterskären). Ofta lärare eller civilingenjörer över medellängd. Är nog sambo eller gifta men seglar alltid med andra män. Har revat storen 2 ggr på 23 år. Älskar att segla in i fulla gäst- och naturhamnar för att skrämma slag på alla andra. Äter enligt GI-metoden. Kör Volvo AWD.

X-yacht: Mycket duktiga seglare med känsla för stil. Har alltid det dyraste Musto HPX-stället. Täcker gärna brunnen för att inte bleka tamparna och älghuden på ratten. Kör BMW diesel med trimkit.

X99: Sportiga killar och tjejer med märkesjeans och loggor på sjöställen. Alla 7 besättningarna tycker att X-99 är den optimala korsningen mellan entyp och havskappsegling. Har alltid entypsreglerna liggande bredvid sängen och kan alla minimimått i huvudet. Gillar 19-trådig wire och att splitsa dyneema. Kör Saab eller Volvo från sent 1900-tal.

Bonus – Bayliner, samtliga större 80-talsmodeller:

Barnlöst par i 35-40 årsåldern med blonderat hår och som tillbringar mer tid i gymmets solarium än i någon träningsmaskin vilket får till följd en lätt övervikt och rynkig fisbrun hy som i sin tur motverkats av en ansiktslyftning som ger ett lätt stramt ansiktsuttryck. Hon bär chockrosa bikini, han svarta badbrallor av stringmodell, så väl på båtsemestern som på den obligatoriska Gran Canariaresan före jul. Favoriträtten är varma mackor med skinka, en exotisk ananasskiva, och smältost på, intas gärna tillsammans med mousserat rosévin framför nåt gammalt avsnitt av Miami Vice inspelat på VHS.

När det kommer till de marina kunskaperna tycker han att en GPS från Clas Ohlsson och några kartsidor ur telefonkatalogen räcker bra, “man ser ju var alla andra kör”. Hon tycker det räcker med att visa upp sig i den vita plastsoffan ombord med en drink.

Har kört av drevet på Grindagrundet minst två gånger. Vill gärna inleda samtal med andra motorbåtsskeppare i Sandhamn för att visa att han hänger med de stora grabbarna.

Tack till allan, andreas_a, August, Baltazar, The Beachboy, Berndt, Bjözze, blue-lightning, Boje, crips, Dadid, Edvin Medvind, fredrikk, Gunga Din, henkan, Jammen, jason, Kansilasti, Lasse O, LisaHenrik, ljusne-håkan, Mamba, Navigare, Norrbaggen, Patrik, perlar, Peter K, Seglar´n, Seglatör, SpanCox, Stangen, StigH, snipan, t-son, Tomas Sandström, Thompalompa och X-43