Marstrand Big Boat Race 2012

Första upplagan av Marstrand Big Boat Race genomfördes 2-3 juni under perfekta förhållanden på Marstrandsfjorden.

Kappseglingen är arrangerad av seglare för seglare som vill segla bansegling på dessa fantastiska vatten. Idén kom efter förra årets RC44-seglingar, då värdstjärnorna öste beröm över Marstrand, och alla undrade varför vi inte själva seglar mer på fjorden.

Målsättningen var att göra en regatta med seglarna i fokus. Reserverad brygga, gratis frukost, kul sociala aktiviteter och fina priser men framförallt bra kappsegling och kommunikation mellan tävlingsledning och seglare. Enkelt och kul!

Till slut kom 37 båtar med SRS över 1.22 till start, från J/97 till en X-50. Flera entypsklasser tog chansen att värma upp inför stora mästerskap senare i sommar. X-99 och Farr 30 samlade 4 båtar var. Även First 35 hade samlat 4 båtar. Många namnkunniga seglare var på plats och alla ville mäta sina krafter mot europamästarna i havskappsegling (Feelgood) och Farr 30 (Farrbar 2).

Lördagen bjöd på 8-12 m/s och strålande sol. Utmanande förhållanden för många, men utan alltför mycket dramatik förutom att Cheetah 30 bröt masten under en undanvind där man gjorde 15-18 knop. Många seglare var heta, och det krävdes flera omstarter innan fältet kom iväg. Framåt eftermiddagen ökade det ännu mer och tredje seglingen ställdes in, vilket uppskattades av de flesta. I ledning efter första dagen var Stefan Kylebäck/Pär Larsson och Ola Sandell i varsin First 40.

På kvällen var det stor regattamiddag med 270 gäster på Marstrands Havshotell. Bra drag precis som alltid på Marstrand med Ken Read på länk från Lissabon och Götz Kalas som spelade live.

Söndagen var något lugnare och tre seglingar genomfördes i 6-9 m/s. Ännu en gång var seglarna offensiva och många av toppbåtarna blev tagna för tjuvstart. Femte och sista racet gick i mål vid Södra Strandverket inne i hamnen och sedan följde prisutdelning på bryggan.

1st J/109 Blur Peter Gustafsson 22.5
2nd Dominant 105 Lady Godiva Anders Dahlsjö 39.0
3rd Farr30 Mrs Freckles Lena Bøymo Having 44.5
4th First 40 La Veuve Noire Stefan Kylebäck/Pär Larsson 45.5
5th X-50 Krabat Håkan Svensson 48.0

Marstrand Big Boat Race Segling 1
Marstrand Big Boat Race Segling 2
Marstrand Big Boat Race Segling 3
Marstrand Big Boat Race Segling 4
Marstrand Big Boat Race Segling 5

Marstrand Big Boat Race Totalt

Notice of Race
Program och annan info till deltagarna
Startlista v1

Det togs ganska många bra bilder, här är ett par gallerier.

Det har också skrivits en del om eventet

Anders Dahlsö – 2a på Big Boat Race
Båtliv – Populär premiär för Marstrand Big Boat Race
Cheetah 30 – Rigghaveri på Bigboat race
Fredriksson – Marstrand Big Boat Race
Hamnen.se – Tufft på Marstrand i Big Boat Race
HSS – HSS-seglare i Marstrand Big Boat Race
J/boats – BLUR wins Marstrand Big Boat Race
kappseiling.no – Populær premiere for Marstrand Big Boat Race
Search Magazine – Marstrand Big Boat Race, bildspecial del 1
Search Magazine – Marstrand Big Boat Race, bildspecial del 2
SSF – Seglarna i fokus på Marstrand Big Boat Race
VKSF – Populär premiär för Marstrand Big Boat Race

mbbr-banner.jpg

Kontakt

Peter Gustafsson, peter@blur.se, 0733-304000
Henrik Ottosson, henrik@se.northsails.com, 031-3880801
Robert Ohlson, robert@tryckalster.se

Partners

För att kunna genomföra ett riktigt bra arrangemang så är vi beroende av engagerade partners som bidrar på olika sätt.

Frejs Revisorer & Konsulter är specialicerade på ägarledda bolag med allt vad det innebär. Frejs Revisionsbyrå ser till att allt flyter på i land för de som inte seglar.

Marstrand Yachts är bland annat återförsäljare för J/boats i Sverige och Norge och ställer ut nya J/111 i Marstrand. Marstrand Yachts är huvudleverantör till prisbordet.

North Sails Sportswear är seglarmode när det är som bäst. North Sails tradition i kombination med italiensk känsla för kläder kan inte bli fel. North Sails håller i hela den sportsliga delen och klär upp två kompletta besättningar (lottas efter varje dag).

Rutgerson Marin – Best in Action. Under 35 år har man utvecklat och producerat massor av innovativa produkter för oss seglare. Rutgerson Marin ansvarar för all media, inklusive båtar för fotografer och journalister.

Vinngroup driver framgångsrika projekt och bygger snabbväxande tjänsteföretag. I gruppen ingår idag 10-talet bolag som alla är specialister inom sina områden. Vinngroup håller i regattamiddagen.