Nyfiken på… Mathias Hellgren & Silva

Många pratar om att Silva har landets bästa service för oss seglare, och ett levande bevis på detta är Mathias Hellgren som brukar dyka upp och hjälpa till när det är race på gång. Just nu är han i Amsterdam och är mannen bakom de pressreleaser som man hittar nedan.

Läsare om inte gillar kommersiellt innehåll varnas!!!

Vem är Mathias Hellgren?
Jag jobbar på Silva Nexus Marine som Race Specialist, vilket bl.a. innebär att jag åker runt i Europa och besöker regattor, träffar raceprojekt m.m. Jag är 30 år, bor i Stockholm med min fru Matilda (gifte oss i somras) och min dotter Ebba 1år. Jag kommer från västkusten – Halmstad. Tävlingsmänniska som på min fritid kör motocross och njuter av livet.

Hur hamnade du på Silva?
Jobbade med kappsegling på heltid, seglade bla 60-fots trimaraner i fem år. De senaste tre med Mange Olsson. Vi hade Silva som sponsor under två år och jag var ansvarig för bla elektroniken ombord. Detta gav ett nära samarbete med dem och när de frågade om jag var intresserad av att arbeta tillsammans med dem som Race Specialist så tackade jag ja. Självklart saknar jag seglingen men jag har stora möjligheter att segla i mitt jobb och det krävs att man gör det så man håller sig uppdaterad.

Hur ser du på Silvas positionering jämfört med konkurrenterna?
Är det någon speciell typ av seglare som ni inriktar er på?

När Silva anställde mig så var det i ett led att fokusera sig på kappsegling, vi har tidigare ”siktat” på hela marknaden men nischar oss nu mer mot racing. Vi är ett relativt litet företag som har möjlighet att jobba nära våra kunder och utveckla produkter som de kräver.

Vad är den största utvecklingen för navigatörer
som skett de senaste 10 åren?

GPS till folket.

Vad kommer att vara största utvecklingen framåt?
Svårt att svara på, man kan kanske få lite bra idéer på METS i Amsterdam.

Vad kan vi förvänta oss för nyheter från Silva under vintern?
Silva kommer att lansera en hel del nya produkter inför säsongen 2007. Det är bland annat produkter som ytterligare kommer att stärka vår närvaro på kappseglings arenor runt om i världen.

Vilka är Sveriges tre bästa navigatörer?
Göran ”Juppa” Olsson
Roger Nilsson
Jan Silvén (produktchef Silva)

Hur skall vi få fler att börja kappsegla?
Mer enkla snabba och billiga entypsklasser att ha som instegsbåtar till kölbåtar.

Roligaste plats att kappsegla på?
Kappsegligsbanor med entypsklasser med stora startfält.

Roligaste båt att kappsegla med?
Open 60 multihull, 60 fots trimaran. Kombinationen av flera båtar med liknande prestanda på samma startlinje och den otroliga fart potentialen som finns i de här båtarna är otroligt fascinerande.

Bästa kappseglingsminne?
Oj! Det finns många, men segern i Östersjömaran 2003 var stor. Att gå i mål som segrare efter en sådan mental och fysisk urladdning kändes väldigt skönt. Eller när man (pga ren tur..) ligger först i ett start fält med runt 100 likadana båtar mm.

Värsta kappseglingsminne?
När vi tappade masten på Gore-Tex under Gotland Runt 2004, en schackel i förstaget brast och masten kom ner över sittbrunnen där jag stod och winschade. Som tur var så skadade sig ingen. Masten höll faktiskt men blev väldigt skadad. Efter att ha bogserat in masten (den flyter) till Värtahamnen och gått med båten genom Baggen Stäket, trångt, var det dygnet runt jobb till onsdag morgon. Masten trillade ner på söndag eftermiddag. På onsdagen seglade vi ut båten till Sandhamn igen för att starta nästa etapp i Nokia Oops Cup. Det gick men är inget jag skulle vilja göra om..

Vad gör du om 10 år?
Jobbar med segling på ett eller annat sätt, bor på västkusten och njuter av livet.

PS. Senaste nytt är att Silva byter namn till Nexus…

“Till följd av försäljningen av outdoorverksamheten i Silvagruppen till det finska företaget Fiskars i juli 2006, har nu Silva Nexus Marine AB slutfört övergången till ett eget företag, specialiserad på design, tillverkning och försäljning av navigationsinstrument och marinelektronik.

Företaget byter namn till Nexus – namnet speglar hur företagets produkter spelar en central roll i båtens navigationsfunktioner och hur produkterna samverkar med människan ombord. Nexus ärver över 70 års erfarenhet från Silva och behåller samma team på forsknings- och utvecklingsavdelningen samt annan erfaren personal.

För att fira omstarten kommer Nexus att åka till METS 2006 med en serie nya banbrytande produkter i bagaget, och med löften om att mer finns att vänta. Inkluderat är det instrumentsortiment som lanserades i och med NX2-serien, och man utökar nu med race-serien NXR och ett instegsalternativ, NX-serien. VHF-radiosortimentet är nyutvecklat och bygger nu på helt ny teknik. De två första av de nya VHF-modellerna kommer att visas upp på mässan.

”Vi är mycket förväntansfulla inför den här förändringen” säger Nexus operativa chef Tony Kent. ”Kunskapen och erfarenheten som Silva har byggt upp i decennier lever vidare i Nexus, ombildningen har fört med sig en ny vilja att lyckas i företaget. Redan nu har det resulterat i en serie nya produkter och en mer fokuserad försäljningsstrategi.

Nexus kommer även fortsättningsvis att distribueras världen över av det nätverk som Silva sedan tidigare arbetar med.”