Retro… Albin Vega

När man tänker tillbaka på 80-talet är det med blandade känslor. Det hände jättemycket kul men en del bilder är lite pinsamma? Man kanske skäms för kläderna, frisyren, musiken… eller föräldrarnas båt!

1985 skulle vi segla Båtnytts “One of a Kind Regatta” för att representera “en äldre konstruktion”. Motståndet bestod bland annat av nya Wasa 270, Banner 28 och 806. Och nån hade ringt in förstärkningar – på bryggan i Sandhamn stod Henrik Söderlund och Jens Christenssen från Diamond, Jörgen Bojsen-Möller, Henrik Lundberg, Sune Carlsson, von Grünewald och ett knippe andra halvproffs. Vi hade inte ens fyllt tjugo, och satt i en havstrabant.

Lärdom: “Don’t bring a knife to a gunfight!”


Till och med en Vega kan se bra ut på ett foto från Beken :-)

1984 seglades “Vega International Friendship Regatta” i Cowes. Detta var ett årligen återkommande arr på olika ställen i Europa som samlade 30-50 båtar. Vi gastade på en lokal båt och lyckades vinna regattan (genuan var ny men storen hade gått 30.000 sjömil). The Solent, force 6 och tidvatten var ganska spännande när man var 17.

Jag tror vi blev typ portade från Vegaklassen i nåt läge. Det var nåt med en “racingvega” på trailer eller att vi inte var bra för vegagubbarnas döttrar :-)


I fotolådan låg också ett par sköna svartvita bilder från bronsåldern.


Skall vi gissa på Gotland Runt? En bra bild är det iallafall…