Folkbåtsmanifest

Folbåtsseglarnas egen chefsideolog, Anders Olsen, har tänkt till. Man kan tycka vad man vill om folkbåtar, men han har rätt i mycket?

MANIFEST

Rekommendationer angående SM och övrig kappsegling med Folkbåt. Att anslås på alla regattaexpeditioner och kyrkportar i Svea Rike.

Bakgrund:

För att bryta den negativa bankappseglingstrenden i Sverige som även drabbat Folkbåten har Svenska Folkbåtsförbundet tagit fram följande rekommendationer för våra kappseglingsarrangörer och seglare. Detta är rekommendationer, och ingen kravlista. De är kortfattade och bör anpassas till lokala förhållanden o d.

Grundtanken är att bankappseglandet ska vara spännande, kul och angenämt för alla, även för icke-eliten. Det tar oftast några år att arbeta sig upp till eliten.

Eliten har kul ändå, och nedanstående rekommendationer hindrar ej alls tuff och kompetent segling – försök ta en SM-buckla eller Guldpokal med Folkbåt så får Du se hur lätt det är… Att vinna i entypssegling är stort…

Sex teser:

  1. Kappsegling ska vara en seglarfest för alla, såväl nybörjare som elit.
  2. Det ska finnas tid för bryggsnack och samvaro. Om möjligt ligga samlade i hamnen. Start 11.00. Högst 2 seglingar per dag. Ingen start efter 15.00 (om ej nödvändigt för att få ihop 3 seglingar för ett godkännt SM). 2+1+2+1 seglingar på ett fyradagars-SM ger tid för umgänge och eventuella reservseglingar, eller 2+2+2 seglingar på ett tredagars-SM.
  3. Mindre gapande vid starter och rundningar. 50 % längre startlinje. Gärna vingmärke vid efter-kryss-märket, och grind vid efter-läns-märket. Undvika mycket korta banor med många varv.
  4. Ställ in seglingarna vid kuling (över 13 m/sek i medelvind eller i längre byar). Lägre gräns vid hög sjö, kyla, regn o d.
  5. Roligare i land (i samarbete med Folkbåtsflottiljerna). Finns det tid är seglarna bra på det sociala själva, men lite sociala samlingspunkter är bra. Roligare prisutdelningar: /Nytto/priser till t ex yngsta deltagare, äldsta deltagare, äldsta båten, bästa träbåten, årets rookie, snabbaste tjejbesättningen, snyggaste manövern mm? Lotta ut något? Endast fantasin sätter gränser.
  6. Segla snyggt. Endast en vinnare som är sportsman väcker beundran.

November 2007
Svenska Folkbåtsförbundet
gm Chefsideologen

Tipstack till Peter & Wetstuff.