Skip to content

34 Comments

  1. Peter Gustafsson
    Dec 13, 2007 @ 12:37

    Vänner… det var inte meningen att dra igång en pajkastning kring detta. Jag har temporärt tagit bort kommentarerna.

    HP har lovat lite mer matnyttig info om projektet före jul.

    Tills dess ligger vi lågt!

    Reply

  2. Feffe
    Dec 13, 2007 @ 19:29

    Under 700 papp är det ju högintressant. Sugen på inbyte ?

    // F

    Reply

  3. Per Engdahl
    Dec 13, 2007 @ 20:45

    Låter ambitiöst med 10 färdiga båtar i Juni om prototypen skall segla i februari. Archambault släpper en båt 30-31 fot och lillasyster till A35 , men inte till Juni 2008. Den kommer kosta ca 60 % av A35 dvs CA 900.000 inklusive grand prix segel, moms och frakt. Jmfr 700.000 Norska före segel. Den båten har som mål att bli snabbaste IRC båten i sin storleksklass och Inredd med dubbel öppen akterhytt som HP30, traditionell pentry + nav + salong och toa i fören och stor segelstuv bakom toaletten i förpiken.
    Dom framgångsrika IRC båtarna har varken T köl eller fat head.

    Reply

  4. Fredrick M
    Dec 13, 2007 @ 23:08

    Dyr båt för vad man får A35! Undermålig plastkvalitet! Blir uppföljaren bättre! Dessutom är inte A35 en extremt snabb båt utan bara en optimerad IRC kärra. Där har alla IRC älskare ett bevis på att IRC inte bara föder nya snabba båtar!!!

    Peter har ditt forum blivit försäljarnas arena?

    Reply

  5. Peter Gustafsson
    Dec 13, 2007 @ 23:20

    Jag tror de flesta läsare har koll på vad som är marknadsföring och inte, och det lönar sig nog inte att pusha sina produkter alltför hårt.

    Just nu är det väl dessutom så att de flesta branschmänniskor bidrar ganska mycket med bra info och kul rykten. Att folk snackar skit om varann under pseudonym (speciellt inom den ankdam som utgör marinbranschen) är en annan sak som helst bör stanna i hotellbaren på båtmässan!

    Reply

  6. PelleL
    Dec 13, 2007 @ 23:29

    Det är ju rätt uppenbart att HP ger blanka fan i IRC och ORC och vad tusan. Jag tycker det är rätt uppfriskande….fast is fun..=). Jag hoppas både hans pris- och viktskalkyler håller för då blir det en kul båt som tom kan bli klass.

    Reply

  7. Arthur
    Dec 14, 2007 @ 08:24

    Per

    X-41 är en framgångsrik IRC racer, den har T-köl!

    Reply

  8. Dan Turesson
    Dec 14, 2007 @ 11:55

    Jättekul koncept och snygg båt. Hoppas det slår väl ut. Men T-köl bland tång fiskeredskap och grund. Uppväger fördelarna risken för problem?

    Reply

  9. Magnus
    Dec 14, 2007 @ 12:01

    designgimmick. Tiden säger att det skall vara t-köl. skillnaderna mellan L och T köl beror på en massa faktorer men gör i princip ingen skillnad på en 30 fotare.
    Tycker annars att det är kul med en båt som skiter i mätregler och bara vill segla fort men med kök och sängåplats

    Reply

  10. Hansen
    Dec 14, 2007 @ 13:40

    Det börjar se vettigt ut med proportionerna nu.
    Kan dock tänka mig smalare profiler och lite djupare köl.
    För att göra båten mer allround kan ett svängbart peke tillföra mycket. Ökas djupgåendet kan bulben minskas vilket påverkar motståndet samt att den totala vikten minskar.

    Reply

  11. Martin A
    Dec 14, 2007 @ 15:29

    Magnus, tror du inte att det rätande momentet ökar med en T-bulb? Om det varit en designgimmick, varför ser vi inga L-bulbar på VO eller AC båtarna? Jag menar att man får mer vikt i ett T än ett L. På så vis behöver ju inte kölen sticka så djupt heller vilket gör båten lämplig även för cruising. Hansen, ett svängbart peke skapar ju andra problem om man även skall använda båten för cruisng. En smalare profil ger ju större avdrift på kryssen i de lägre fartregistren, det blåser ju inte alltid mellan eller hårdvind.

    Reply

  12. PelleL
    Dec 14, 2007 @ 15:44

    Rätande moment påverkas inte alls om det är T eller L-bulb utan det beror på skrovformen och den totala tyngpunkten TP. Valet av T eller L bulb beror på hur skrovets deplacementtyngdpunkt och dess viktstyngdpunkt relaterar till det lateralplanets tyngdpunkt och segelcentrum. Dvs fenans placering i längsled styrs av riggens placering medan bulbens placering styrs av den skrovform man vill ha. Givet en viss placering av riggen (och därmed fenan) så måste en båt med L-köl ha ett något fylligare akterskepp för att bära den akterligare placeringen av bulben vilket man ibland vill ha och ibland inte beroende på båt-typ och användningsområde (tex var fylliga akterskepp “bra” i IMS vilket gjorde L-bulbar mer poppis för IMS-båtar för ett antal år sedan).
    På stora (och extrema båtar) med väldigt smala fenor finns det även en hållfasthetmässig aspekt, nämligen att en L-bulb för in ett vridmoment i fenan som man måste ta hänsyn till vilket gör att en T-köl kan ha en lite mindre fena. Jag tror detta är en orsak till att AC och Volvo båtar har T-köl, alltså snarare hållfasthet än hydro-dynamik.

    För att sedan analysera HP1030 så tror även jag att större djupgående hade varit bra för seglingsegenskaperna men 2 m är nog max vad som går att sälja en 10 metersbåt med här hemma.

    Reply

  13. Dan Turesson
    Dec 14, 2007 @ 16:47

    T är säkert effektivare men den vinsten är ju lätt att tappa med en tångruska. Eller fastna i linan till ett märke i strömt vatten. Att snurra 360 framstår då som ett jämförelsevis billigt straff mot att sitta fast. Jag tror fartskillnaden är så marginall att båten som helhet skulle vinna på L köl. Alla har väl hängt upp en grannes dragglina på L-et nån gång. Det är jobbigt nog att ta bort den.

    Reply

  14. Magnus
    Dec 14, 2007 @ 17:20

    Martin A,

    T eller L kölskonfig beror på vilka förhållanden du räknar att segla i och båtens användningsområde. Konfigurationen ger skillnader såsom båtens pitch, kölbladets vridning osv. VO60 Swedish Match bland andra valde L-köl då det för båttrypen teoretiskt skulle ge ett övertag på hårt skotade bogar medans T köl på undanvind. AC båtarna är designade för ett väldigt smalt användningsområde, kryss-läns i måttlig sjö och högst moderata vindar. Båtdesign handlar om att få till ett vettigt paket efter de fårhållanden som anses råda och då blir det i många fall kompromisser. Mumm30, Farr40 mfl är designade med L-köl och är entyp så då spelar det ingen som helst roll liksom det inte gör på Hp1030 heller. Underskatta inte trenderna i segling, just nu är det helrätt med L-köl och peke vilket är helrätt på vissa båtar, VO70 tex men peke ochy assy är helfel på vissa cruiser/racers men då det är hett blir det rättare att sälja.
    Inget problem med det, HP1030 kan bli en jättefin båt men självklart är den influerad av tidens anda.

    Reply

  15. Magnus
    Dec 14, 2007 @ 17:22

    rätt dumt att sätta L köl på en svängbar köl dessutom….

    Reply

  16. PelleL
    Dec 14, 2007 @ 17:28

    Rätande moment påverkas inte alls om det är T- eller L-köl utan valet har att göra med helt andra faktorer. Kölfenan måste ha rätt placering i längsled i förhållande till riggen och bulbens placering i längsled måste justeras så att totala tyngdpunkten i långskepps led blir samma som skrovets deplacements (volyms) tyngdpunkt. Alttså en båt med L-köl och samma riggplacering som en båt med T-köl måste ha förhållandevis fylligare akterskepp för att bära den akterligare placeringen av bulben. Detta kan vara bra eller dåligt beroende tex på vilken regel man skall kappsegla under. I IMS var det tex. bra att ha ett fylligare akterskepp och därför hade alla IMS-båtar L bulb under en period. Om vi bortser från mätregler möjliggör nog en T-bulb en mer harmonisk skrovform vilket är dess stora fördel.
    På stora (och extrema) båtar med små kölfenor har T bulben dessutom fördelen att den inte för in något vridmoment i fenan vilket gör att man kan göra den något mindre.

    Reply

  17. PelleL
    Dec 14, 2007 @ 17:37

    Två kommentarer till….

    Man kan mycket väl ha en lika stor (tung) bulb på en L-köl som en T-köl, i allafall på en såpass liten båt med relativt stor fena som 1030an. På mera extrema båtar är det riktigt att man kan ha en något tyngre bulb på ett T.

    Rent prestandamässigt så tror jag också att HP1030 hade vunnit mycket på större djupgående (jag hade gärna sett 2.40) men det går nog inte att sälja i Sverige. Kortare korda på köl och roder är också bra för prestandan men inte användarvänligheten. Jag tror dom har hittat en rimlig kompromiss. Min tvekan till båten är hur dom skall få ihop vikt/styrka/kostnad…man brukar ju säga att man kan få en båt lätt, stark och billig men bara två egenskaper samtidigt. Jag hoppas att dom lyckas med alla tre.

    Reply

  18. PelleL
    Dec 14, 2007 @ 17:45

    Förlåt mitt spammande här men jag trodde jag tappat bort comment 12…=/

    Reply

  19. Peter Gustafsson
    Dec 14, 2007 @ 18:05

    Ibland hamnar kommentarer av okänd anledning i spam-filtret. Jag försöker trycka igenom dem så snart det går.

    Pelle, vi är tacksamma för din kompetens på området. Det är inte var som helst man kan ställa frågor om båtdesign, mätetal eller optimering och ha svar inom en timme.

    Reply

  20. Martin A
    Dec 14, 2007 @ 19:43

    Pelle, jag menar givetvis inte att kölformen som sådan påverkar det rätande momentet, där är givetvis motvikten som styr. Jag begriper också att en längre köl med lämplig motvikt ger bättre verkningsgrad, men det är så jäkla opraktiskt om nu inte båten bara skall användas till kappsegling. Sen får man naturligtvis fundera på hur båten seglas, det kan ju vara så att båten har sitt max på undanvind där det rätande momentet är av mindre betydelse i jfr med kryss! Jag menar också att en T fom ger kanske en något tyngre köl. Jag förstår också att placeringen är kritiksk beroende på många olika faktorer som t.ex skrovform, mastens placering m.m. Sen begriper jag givetvis att om man har mer kött på railen så påverkas det rätande momentet ännu mer, så mycke jolle jar jag seglat så jag inser värdet av att få ut varje centimeter.

    Reply

  21. Fredrik
    Dec 15, 2007 @ 18:41

    Har man valt gennaker/peke för att det är optimalt för båttypen eller har man valt det för att förenkla båthanteringen/kunna segla på färre personer?

    Och om man gjort det för att förenkla båthanteringen, varför har man i så fall en så utbyggd stor? Är inte häckstag att föredra?

    Reply

  22. Martin A
    Dec 15, 2007 @ 19:56

    Fredrik,
    Jag menar att det är enklare att segla med en fyrkantig topp på storseglet. Först och främst så får man större segelyta där vinden är starkare, vilket ger mer fart i lättare vind, dessutom verkar den ostört. En traditionell topp ger inget extra. När vinden ökar och trycket blir för stort så faller toppen åt lä och då minskar trycket, utan att man behöver köra upp och ned med vagnen i alla lägen. Seglingen blir faktiskt lugnare på det viset. Med en traditionell rigg så kör man ju också med häckstaget, det slipper man alltså här! På undanvinden får man också mer yta exponerad vilket inte är ett problem, en kraftigare vindby är heller inget problem – då viker sig toppen framåt och tar ur kraften tillfälligt. Ett sprisegel fungerar på samma sätt, om kraften blir för stor, så släpper man bara lite på spristaken och den krängande kraften minskar!

    Kör med fyrkantig topp – det har kineserna gjort i hundratals år!

    Reply

  23. Fredrik
    Dec 15, 2007 @ 22:57

    Med fyrkantig topp på storseglet, måste man inte ha backstag då? Om man vill ha enkel båthantering så borde väl häckstag vara att föredra?

    Reply

  24. Emil
    Dec 16, 2007 @ 00:48

    Dubbla häckstag funkar om akterrundan är ett problem. Finns på en del båtar, tex Farr52OD.

    Reply

  25. Fredrik
    Dec 16, 2007 @ 13:35

    Det är just det där med dubbla …

    Reply

  26. Alexander
    Dec 17, 2007 @ 05:44

    Reply

  27. Jacob Vierö
    Dec 18, 2007 @ 00:01

    Oooops. (Här på konstig svenska) Det är vist en STOR skillnad på T köl och L-köl… Specielt på båtar som förväntas segla rigtigt snabbt i lätta registret. Läs gärna artiklarna i Seilmagasinet eller Bådnyt om köl-och bulb konstruktion. Det är inte heller kölens “smalhet” som är avgörande för kölens prestanda på HP 1030, men en kombination av profilval, acceptabelt djupgående och rättande moment på båten set i relation til båtens hastighet. Aspect ration är lite sekundärt. Jag har vald köl basalt på grund av djupgående kravet – Vilket djupgående anser ni är acceptabelt? Med båtens segelarea kan jag själv önska mig en rejäl djupgång inom rimliga ramer för praktiskt hantering samt våta ytans “overturning-moment”. :-) Jacob Vierö, konstruktör.

    Reply

  28. Alexander
    Dec 18, 2007 @ 07:07

    3 meter är max djupgående imo, för att fortfarande funka bra för cruising. Men då snackar vi oftast 50 fotare. 2.30-2.70 där någonstans för en 40+ funkar bra på både racing å cruising.

    Alex,

    Muddragästhamnarna.nu

    Reply

  29. Peter Gustafsson
    Dec 18, 2007 @ 07:11

    Hej Jakob & kul att ha med dig här på blur.se!

    Som med allt annat är väl djupgående en vanesak. Att gå från 1.70 till 2.10 på J/109 kändes först jobbigt, men efter ett tag är det inget problem.

    Blev djupgåendet på 1030 på 2.00?

    Reply

  30. Jacob Vierö
    Dec 18, 2007 @ 18:51

    Hej och tack.
    Djupgåendet på HP blev “ingenting” än.. Det är en sak som detailkonstrueras, när vi har HELT koll på skrovvikt mm. Sedan gör vi en avvägning mellan mötande modstånd, rättande moment, profilval mm mm. Det kollar jag specifikt när jag har första produktionsskrov ur form. Så svaret är: VET EJ ÄN, även om ägarkretsen givetvis har en specifikation, som jag är skyldig att beakta.

    :-) Jacob

    Reply

  31. Andreas i HP1030
    May 20, 2010 @ 10:45

    Jag kan säga att skrovet är injicerat o vakumsuget och ser väldigt bra ut.
    Det blir 2a båten från technofiber o Erixon där allt är producerat i Lysekil

    Skotten är satta o laminerade. Allt i sandwich. Strukturen i botten på båten är oxå ditsatt o stålramen likaså. Däcket skall vara injicerat o klart och monterat ihop med skrovet denna veckan. Peket monterat
    Sedan skall inredningen,beslag , utrustning, motor,gasol, el mm göras…hoppas de är snabba och gör rätt från början.

    Snart dags….

    Dessutom har vi framme ett förslag på entypsregler. Så det rullar oxå på.
    Hoppas att fler vågar köpa denna båt och att den kommer segla bra.

    MVH Andreas

    Reply

  32. Hans
    May 20, 2010 @ 11:03

    När är leveransdatum satt? Hinner ni till Bohusracet…?

    Reply

  33. Andreas i HP1030
    May 20, 2010 @ 14:47

    15e Juni. Drop dead!
    Detta är då lite senare än vad ursprunglig plan varit.
    Jag vill ju vara med o pressa er mellan kobbarna iår ;-)

    Hoppas att få segla lite i helgen ändå.

    Jacob Vierö skall ha mätt flytläget på en båt som nu är färdig. Den skall vägas i kran oxå. Blir kul att få vågen kallibrerad oxå på ett bra sätt.

    Ha det gott
    MVH Andreas

    Reply

  34. Hans
    May 20, 2010 @ 20:57

    Då syns vi på årets BR!
    Ni startar väl i startgruppen efter oss, så vi får jobba på att hålla er bakom oss så länge som möjligt. Vi kör vidare med den “gamla” båten, dock lite uppgraderad med några nya segel.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.