Nyfiken på… Fredrik Wenehult och SKI.IT

SKI.IT First 36.7

Ett winschhandtagskast från oss i Långedrag ligger en orange välmeckad 36.7:a. Tyvärr fick vi aldrig chansen att köra mot dem ordentligt, men denna sommar så skall vi nog ge dem en match. Fredrik har fått 1.31 i LYS (jämfört med 1.29 på en standardbåt) då han kör med kolmast och bara fock.

Är ni nöjda med er säsong?
Ja, vi är mycket nöjda med vad vi åstadkommit så här långt. Bra fart i båten i lätt väder men lite kvar att klämma ur henne i hårdare vindar. Vi ser nog andra platsen på Faerder som en värdemätare på att vi har något värt att se upp för…

Varför blev det just First 36.7?
Jag tycket att båten är i hanterbar storlek för familjesegling där alla i min familj inte är lika inne i segling som jag själv. Den har dessutom tre kabiner vilket är lite ovanligt hos en 36-fotare.

Smaken är som … men jag tycker dessutom att det är en snygg båt. Att återförsäljaren är seriös och bra att samarbeta med hjälpte naturligt vis till också. Jag seglade många race med Bengt på Albatross när han hade sin 36.7a. Den hade samma rigg men med genua och jag gillade egenskaperna.

SKI.IT First 36.7

Vad är annorlunda jämfört med standardbåten?
En lite högre kolfibermast från Seldén och att vi valt att köra med enbart fockar.

Har det varit svårt att få bra fart i båten?
Klart att det är svårt att få bra fart i en ny båt. Dessutom utan någon att jämföra sig med. Vi har jobbat ganska hårt och haft mycket hjälp och samarbete med Albatross Segel som levererar våra segel. Ett problem som jag tror vi delar med många är att få en kontinuitet i besättningsarbetet.


Vilka personer/roller är ni ombord?

Vi har kört IMS på 7 pers och då har det sett ut så här.
Rorsman – Stortrim – Taktik/navigation – Fock/Spintrim –
Lovart – Fallbänk – Fördäck.

Med facit i handen är det en man för kort för den ambition vi har så 2008 är vi minst 8 pers.

En del mer regelbundna än andra…
Fredrik Wenehult – Trim, navigation
Tord Wenehult – Rorsman
Fredrik Ljungars – Fördäck, kock
Johannes Arapoglou – Fallbänk
Christian Finnsgård – Taktik, navigation
Anders Nilsson – Trim, taktik
Patrik Elfwing – Trim
Henrik Ohlsson – Trim, kock
Klas Caesar – Fördäck
Håkan Hedström
Magnus Andersson
Anders Dahlén
Magnus Ohlsson

Vad är ambitionerna inför nästa år?
110% ORCI EM på Marstrand.

Vad har du seglat tidigare?
Sedan mitten på 80talet seglade vi med vår Compis 363 Big Game. Därefter körde vi Melges24 inför VM på Marstrand. Svår klass att lyckas i utan träningsmotstånd…

Det ryktas att du skall börja segla IOM?
Japp! En kanonkul och fängslande upplevelse. Efter att ha varit på GRSS prova på dag där ingen ville släppa fjärrkontrollerna i från sig beställde jag två båtar direkt. Korta race i högt tempo och en suverän gemenskap i den lilla organisationen passar mig perfekt. Vi kommer även att köra med de två båtarna när vi har events för vår sponsor.

Vad har du för tips till andra kappseglare som vill utvecklas?
Segla med andra på den nivå eller högre som du vill ligga på själv. Det är MYCKET baksida att driva ett såpas stort projekt. Många nätter med meck för att allt ska vara så bra som det krävs för att lyckas.

Skaffa insikt i vad som skiljer de framgångsrika från de som bara är på havet och jobba mot den plats du vill nå.

SKI.IT First 36.7

Hur skall vi få fler att börja kappsegla?
Jag tror att vi behöver två klasser på tävlingarna. För att få bredd är den viktiga klassen är nog “Familjeklassen” där man väljer att segla om man vill ut med jobbarkomipsarna eller barnen eller gubbgänget. Vi måste förstå att de som inte lägger hundratusen eller mer på sin segling inte tycker det är kul att inte ha en chans för man har fel material. Kör en LYS R för de som satsar hårdare.

Jag tycker att det är för många tävlingar att välja på… Om en bra serie kunde komma till stånd så tror jag det hjälper att få alla båtar som vill segla att segla samtidigt. Vilka social events man kunde få då.

Där det passar att köra ORCI tycker jag att man ska göra det. Ta bort ORCC och kör LYS i stället.

Roligaste plats att kappsegla på?
Egen båt…

Seriöst så tycker jag nog att det är svårt att kora en favoritplats. Olika platser har olika charm liksom. Marseilles, påskveckan med 85 Melges 24 på linjen och strålande solsken är trevligt. Käringön efter Hermanö Runt är en annan känsla, vi har nog tyckt att den seglingen har mest attraktion lokalt.

Roligaste båt att kappsegla med?
Melges24 utan tvekan.

Bästa kappseglingsminne?
Ett färskt minne är Faerder 2007 där vi gjorde allt rätt, hade sponsorerna i båten och fick 15 minuter i Sky Sports på köpet…

Värsta kappseglingsminne?
Rammades i starten av en grosshandlare på Orust Runt för många år sedan. Fan vad långt det är dit upp och hem för motor i regn utan att få segla…

Vad gör du om 10 år?
Seglar så klart.

Foton: Dan Ljungsvik, Fredrik Ljungars, Per Boeymo & Fredrik Wenehult

UPDATE: Nu verkar båten vara till salu. Vad har gänget i kikaren nu då?