För nära nordpolen?

7525_2_BBS07_DF_1957.JPG
Jag hade en teori om att Sverige låg för långt norrut för att moderna saker som asymmetriskt på peke, fathead eller sportbåtar skulle fungera. Något med klimatet. Eller närheten till nordpolen.

Några läsare hade gjort samma spaning efter årets första race. Lidingö Runt, Ornö Runt och Pater Noster Race. Få eller inga sportbåtar, nästan inga gennakers utan gamla hederliga segelbåtar, “så som de skall se ut”. Det är till och med så att folk som köper båtar med peke väljer att plocka av dem (typiskt A35 och First 34.7). Och massor av sportbåtar verkar stanna hemma när det skall kappseglas (vilket ju är konstigt eftersom de antagligen köptes just för att kappsegla med)?

Och vilka entypsklasser är heta? 606 är glödhett, Express firar snart 30 år som folkhemsracer och H-båtarna samlar rekordfält. Folkbåt, IF, Drake och skärgårdskryssare är det som gäller på kvällsseglingarna. CB66 är väl undantaget som bekräftar regeln. Men några fält i Melges 24 eller J/80 är inte att fundera på…

Varför?

Är vi ett konservativt folk? Har vi inte råd? Är peke djävulens påfund? Är unga seglare rädda för fart? Är LYS hämmande och syftar till att “skydda befintlig flotta”? Är det många som tycker att det var bättre förr, och hoppas på att flugan skall gå över?

Eller bor vi bara för nära nordpolen?