Världens bästa seglare?
För nån vecka sedan hävdades det att “västkusten producerar flest världsseglare i hela världen”!? Detta syns dock inte på ISAFs ranking. Men man kanske mäter på något annat sätt?
Det finns massor av jätteduktiga svenska seglare, framförallt i matchracing, men det är väl sisådär med självbilden från officiellt håll?
Magnus
Oct 16, 2008 @ 21:17
Det där är ju ett hysteriskt roligt uttalande och ett fantastiskt tankefel!
Urban
Oct 17, 2008 @ 08:32
Jag hörde Stefan Rahm säga något liknande vid ett seminarrie i Stockholm tidigare i höst att Göteborg över en period på 10 år producerat flest olympiska representanter i världen. Och att man varit i toppen i antalet deltagare från en och samma klubb under ett och samma OS jämfört med alla sporter. Och att det sen finns representation i Americas cup, Världscuppen i matchracing, Volvo Ocean Race etc gör väl att tanken finns där kanske. Gutsy uttalande i vilket fall..
Beror väl kanske på vilka definitioner man lägger det i. Har inte hört i vilket sammanhang det uttalades..
Urban
rb
Oct 17, 2008 @ 10:09
Den enda världseglare som kommit från västkusten på de senaste 20 åren är väl Hans Wallén?
I nästa division finns det förstås en del men de vinner ju aldrig och då är man väl inte världsseglare?
rb
Peter Gustafsson
Oct 17, 2008 @ 10:17
Ni som har koll… skiljer sig upplägget utomlands (toppländerna i grafen ovan)?
I Sverige så snappas alla duktiga OS- och matchracingseglare förr eller senare upp av GKSS (eller KSSS), som ju jobbar hårt för att utveckla dessa seglare. Är det på samma sätt i Australien, NZ, USA, England eller har man andra modeller?
MA
Oct 17, 2008 @ 10:39
I England har RYA ett omfattande program som går från junior till absolut topp, Man har enorma resureser och ett flertal träningsanläggningar som till stor del står som en extra resurs förutom bra arbete i klubbarna.
I Singapore har man skapat ett nationellt seglingscentrum med 1500 aktiva KAPPSEGLARE, där satsas det enbart på juniorerna 15 miljoner svenska kronor. Man söker lämpliga talanger i skolor, det man är ute efter är multitalanger speciellt matematik och musikaliska talanger…Singapore kommer bli en av världens bättre nation i segling inom 4 år.
NYZ är det mer på klubbnivå, men man har goda ekonomiska resurser eftersom seglingen är minst lika stor som rugby. Det seglas ju dessutom väldigt mycket i allt som flyter – NYZ seglare är stora i allt från Optimist till…. whatever.
Vårt största “bekymmer” är att vi arbetar efter den traditionella folkrörelsemodellen. Det är väldigt ovanligt i utlandet. Varje klubb i t.ex Italien har heltidsanställda tränare och man har en väldigt tidig uttagning i elitgrupper.
I Sverige står de små idella klubbarna för fostran – under en tioårsperiod är det där allt sker. Det tunga arbetet att skapa seglare sker med i stort sett ideellt arbete. Minst, en av de stora klubbarna suger åt sig dessa seglare när de blir 18-19 år. Inte någon av våra landslagsseglare har skolats i de stora klubbarna.
Vi har dock något unikt – våra seglargymnasier. I prinicip alla av våra landslagsseglare har en bakgrund från dessa seglargymnasier. Dessvärre sakanar vi motsvarande på universitetsnivå, vilket är vanligt i utlandet (att kombinera studier med segling). Det är dock på gång med SSF:s +19 satsning där jag vet att man i Göteborg är på G med en modell, i Lund är man redan igång. Det gäller ju att knuffa seglarna vidare även vid 20 års ålder!
/Abbe