Skip to content

103 Comments

 1. large
  Oct 27, 2008 @ 09:12

  Den där båten vill jag ha. Hoppas bara att akterkabinen görs tillräckligt rymlig för mina tre döttrar!
  Bättre finish och ett vettigt pris så beställer jag.

  Reply

 2. Per Bulk
  Oct 27, 2008 @ 09:49

  Hei.

  Må innrømme at den ser ut som en litt billig versjon av King 40.

  Hvorfor seiler dere ikke med innhal på fokken, er dolbordet veldig smalt? Bygd for komfort inne ikke seiling (?) Hvorfor har ikke linene blitt bygd inn under dekk?

  Reply

 3. Feffe
  Oct 27, 2008 @ 11:44

  Cooooolt !

  Grattis HP & Co. Att ro ett sådant här projekt iland i Sverige i dag är riktigt bra gjort. ( Jag kan erkänna att jag var skeptisk efter turerna med CB66 men det här är riktigt bra, grattis. )

  Men jag vill ha en liten diesel, ligger ju ibland ute i en vecka utan tillgång till ström…När man närmar sig millen är det bra att kunna använda båten även för cruising med familjen.

  Håller med large. Är övertygad om att finishen kommer att bli bättre på seriebåtarna. Med dieselmotor är priset ju rätt idag.

  // F.

  Reply

 4. Tommy
  Oct 27, 2008 @ 18:16

  Grattis Hans !
  HP 1030 ser ut att gå riktigt bra. Båten ser fräck ut, en del att jobba på fortfarande. Men det hör till en prototyp. Starkt gjort att ta fram en ny båt utfrån ett modernt koncept, bra med känd konstruktör.
  Lycka till !

  Reply

 5. Jack Sparrow
  Oct 27, 2008 @ 20:28

  Ser ju riktigt trevlig ut i vattnet! Rör sig lätt. Med risk nu för att fortsätta vara lite pesimistisk… Missförstå mig rätt. Tror på konceptet men lite kritiskt måste man vara ;)

  Är det bara jag som tycker den går tungt på nosen trots att ingen är vid fören?

  Reply

 6. PelleL
  Oct 27, 2008 @ 21:10

  Nä nu tycker jag du är gnällig…..skämt åsido tycker jag långskepptrimmet ser helt rätt ut….Den verkar flyta mer eller mindre perfekt på snobbranden vid kaj och att den ser ut att trimma lite på nosen vid krängning är en effekt av den breda aktern.

  Reply

 7. HP 1030 ägare
  Oct 28, 2008 @ 01:33

  Båten är konstruerad med tanke på att besättningen ska vara i sittbrunnen/eller på kanten i sittbrunnen. Inte fram längs ruffen
  som på äldre båtmodeller. Snabbare slag, mindre våt besättning etc.
  Lätt att få upp häcken ur vattnet i lättvind och skapa mindre våt yta etc.”Linorna går på däck utan brytblock. Inget trassel, inga friktionsproblem.

  Skotpunkten sitter nog ganska rätt från början. Vill man sätta på inhal är det väl inga problem.

  En billig King 40 är väl kanske inte fel.

  Reply

 8. Peter Gustafsson
  Oct 28, 2008 @ 09:21

  Nja, slagen lär knappas bli snabbare bara för att 8 man skall ta sig genom sittbrunnen :-)

  Reply

 9. HP 1030 ägare
  Oct 28, 2008 @ 09:53

  Peter!

  8 man är nog lite mycket i en 34 fotare, max 5 man lär väl bli bra. Vi skulle ju ha en lättseglad båt, som ej kräver så stor besättning.
  Visst måste det väl gå fortare att kliva över sittbrunnen en att klättra över rufftak, framför och bakom ruff etc. Sittbrunnen är också väldigt stor. Nästen som på en ren racer eller matchracingbåt.

  Focken skotas även direkt från skotskenan på ruffen till ruffwinchen. Kort skot, man hinner skota hem i slaget utan winchhjälp till och med. Lovartsskotning fungerar också bra via en rulle eller brytblock.

  Reply

 10. Peter Gustafsson
  Oct 28, 2008 @ 10:17

  Såklart att den (och de flesta andra 33-36-fotare) går att segla bra på 5, men för att få ner all kraft i banan så lönar det sig rätt rejält att lyfta på fler stora gubbar. 3 gubbar till = tiondelar på loggen i 6-9 m/s och kanske skillnaden på stora och lilla gennakern i 12 m/s = ett par knop :-)

  Jag kan segla min båt själv, men är vi 6 man blir vi ju rätt rökta av de som är 9. Ingen gillar att det är så, men det är svårt att bortse från såväl teoretiska som praktiska siffror.

  Det finns ju polarer på båten. Hade varit intressant att köra dem med 5 respektive 8 gubbar.

  Reply

 11. Peter Gustafsson
  Oct 28, 2008 @ 10:23

  En möjlig väg att gå vore en entypsregel med maxvikt på besättningen?

  Detta skulle säkerligen påverka/sänka LYS och göra båten ännu mer attraktiv.

  Reply

 12. HP 1030 ägare
  Oct 28, 2008 @ 12:50

  Det kommer säkert en maxgräns på besättningen.
  Hoppas vi får ett realistiskt lystal motsvarande båtens storlek och fart.

  Vi får prova hus många som är optimalt. Det är ju lite annorlunda med jollar, sportbåtar och deplacementbåtar. Det lönar sig inte lika ofta att ha tung besättning på en jolle eller sportbåt som på en deplacementbåt. Och det blåser ju inte alltid 6-9 m/s på våra regattor.

  Reply

 13. Jan
  Oct 28, 2008 @ 16:03

  Men Peter, du glömmer ju bort att ORCi redan tar i beaktande besättningsvikten. IRC och LYS däremot inte vilket medför överstora besättningar och obekväm segling?

  Reply

 14. Calle
  Oct 28, 2008 @ 16:07

  Några reflektioner.
  Kul att ännu en svensk båt tagit sig ut på marknaden. Båten är relativt modern och tilltalar säkert en hel del aktiva seglare runt kusterna.
  Får nu bara hoppas att båten inte omges av den hysteri som tillslut blev löjeväckande för CB66.
  Jag är överens med det tänkta konceptet, en “bo-båt” med moderna (förmodade) prestanda. Kul!

  Men hur ser egentligen målgruppen ut?
  Skall båten fylla rollen som en uppdaterad version av x99an? Hur racig är den? Hur cruising är den? Kommer den säljas och eventuellt köpas som en dual purpose båt?

  Några punkter jag reagerar över är:
  – riggen. Tre spridarrigg i alu från seldén utan häckstag. Hur skall riggkontroll tillgodoses? Häckstag är den viktigaste trimanordningen på en partialrigg med svepta spridare. Okej att man vill ha sk fat-head stor (ärligt talat, varför??) vilken omöjliggör en traditionell lösning men det löses lätt med dubbla häckstag, obs märk skillnad mellan häck och backstag. En båt med mycket segel i förhållande till vikt är givetvis i än större behov av en flexibel rigg.
  För att få lämplig stabilitet utan häckstag har riggen en svepning som gör handhavandet vid segling i håradre undanvindar svår. Visst, båten skall seglas med sina vinklar men med ett såpass stort storsegel så vill du ändå kunna skicka ut storen mer än vad som ser lämpligt ut med nuvarande setup med tanke på risk för latt-brott och slitage etc. Jämför med Melges24/32 där storen luftas avsevärt även om båten seglas på sina vinklar. 1030 är ingen 49er.
  – användarvänlighet. Båtens data pekar mot en i jämförelse med normalbåten på kusterna vek båt. Inga problem vid segling med besättning som har koll, men hur går det med familj? Reva vid 4 m/s? Hur går det ihop med målet att skapa en dual purpose båt? Om båten inte skall tilltala normala familjeseglare, varför gjordes den då inte till en flat out racer?
  – Gällande besättningsvikt. Båten är självklart en deplacementsbåt och på en båt av denna typ (vek) är besättningsvikten kritisk. Inget snack om att fem kan bli bra, sex lär i 80 procent av förhållandena bli bättre.

  Reply

 15. Peter Gustafsson
  Oct 28, 2008 @ 17:22

  Jan, jag vet inte om du är ironisk eller inte, men tror du någon vid sina sinnens fulla bruk skulle ställa upp med den här båten i ett ORCi fält? Du kanske skulle vilja gissa GPH?

  Dessutom, IRC har med antalet besättningsmän, vilket för oss vanliga amatörer är samma sak som besättningsvikt (eller close enough).

  Att en sportbåt inte skulle behöva vikten har jag svårt att köpa. Det finns inga som ligger så nära maxvikt och hikar så hårt som Melges-seglare. Man frågade Dave Ullman, som vann VM i Melges 24 2007, hemligheten med att gå fort när det brallar

  Bill makes the crew hike extraordinarily hard. They ignore the pain and hike hard. They know that’s what it takes to win.

  Jag skulle ladda på så många gubbar som jag fick i allt utom <4 m/s.

  Reply

 16. Janne
  Oct 28, 2008 @ 17:31

  Vi på X99:an Stino tycker alltid att sex är bättre…

  Vh Janne E.

  Reply

 17. Hans
  Oct 28, 2008 @ 18:14

  Kära Calle!

  Om du inte sett det ännu så har båten redan dubbla häckstag.
  Båten är inte vek. Den är otroligt styv. Nästa all vikt ligger längst ner i bulben och skrovets form ger också fin styvhet. Du kan fråga dem som provat om du tvivlar, men jag håller med om att det låter otroligt med tanke på segleyta/deplacement.

  Du behöver inte reva förran vid ca 10 m/s ( även om familjen är med) och det är väl helt ok eller hur. Fatheaden faller ut som på ett vindsurfingsegel. Fråga t.ex. Henrik Ottosson eller Bobbo Syversen så får du reda på hur det fungerar. De vet, har sytt segel redan och har seglat båten i olika vindstyrkor från 2- 15 m/s.

  Riggen ska stå så stabilit och still som möjligt, inte flexibel som på en X 99:a Seglet ska göra jobbet istället.

  Att den skulle vara svårseglad och speciellt på hård vind undanvind
  tyder på att du inte fattat konceptet eller provat.

  Boka en provtur du också så får du se att utveckilingen går frammåt även på segelbåtar. Ingen Volvo Amazon alltså.

  Reply

 18. Nisse
  Oct 28, 2008 @ 18:42

  Here we go again….

  mvh

  /N

  Reply

 19. Jan
  Oct 28, 2008 @ 19:54

  Tja, ironisk eller inte, men t.ex. J109 skulle ju enligt vissa var omöjlig i ORCi men sedan visade det ju sig att det inte var så. Nåja, hursomhelst så har vi väl ältat detta angående regler tillräckligt mycket men poängen här var att det finns regler var inte mest fläsk nädvändigtvis vinner.
  GPH torde förövrigt bli rätt så högt ifall den seglar 7+ knop på kryss med 30-35 graders TWA och planar vid 5+m/s.

  Reply

 20. Joakim
  Oct 28, 2008 @ 21:36

  I IRC man kan inte välja antalet besättningsmän, det bara kommer från RORC och är otroligt stort. 8 eller 9 för J/109? Vem vill ha så många i båtar som behöver bara 3-4 för själva segling och alla andra är bara vikt?

  Reply

 21. PelleL
  Oct 28, 2008 @ 22:41

  Dessutom används besättningsbegränsningen mycket sällan i IRC (det är ett val som arrangören gör) och de flesta seglar med större besättningar. 9 är standard på en X-332 tex. På HP’n tror jag 10 är rätt OK på LYS-race och 8 absolut minimum

  Reply

 22. Peter Gustafsson
  Oct 28, 2008 @ 22:47

  Lite off topic, men när vi ändå jämför så verkar det inte finnas någon stor skillnad i olika regler? Alla verkar “uppmuntra” många gubbar ombord.

  J/109 har i entyp 500 kg + ägare, 510-650 kg i ORCi och i IRC 8 gubbar.
  First 34.7 kör ORCi med 535 kg = 7 gubbar
  X-34 kör i ORCi med 610 kg = 8 gubbar
  First 36.7 kör i ORCi med 610-700 förutom de som dominerar ORCi i Skandinavien (Too Aiming First) som har 750 kg = 9 gubbar.
  Också Salona 37 har 725 kg = 9 gubbar.

  Som kuriosa körde vi lite IMS-körningar på Novan inför Gotland Runt. 7 gubbar var optimalt.

  Reply

 23. Hans
  Oct 28, 2008 @ 23:08

  Pelle 10 gubbar är 4 för mycket på en HP

  Vi kollade i lördags och söndags. 8 man trögt. 5 man kanonfart i 10 m/s. Detta gällde faktiskt både kryss och läns. Konstruktörerna i
  Danmark säger att 5-6 man är lagom. Max 500.

  Vi hade samma diskution på Cb 66:an för 3 år sedan. Många trodde på 300 kg idialvikt. Konstruktören sa 210, Idialvikten är idag ca 210.

  Reply

 24. Jan
  Oct 28, 2008 @ 23:12

  Tja en välkänd FG33:a kör här med 410kg, en framgångsrik X-332:a kör med 530kg och t.ex. en EF-34 med 650kg.
  Poängen var i alla fall att man i ORCi tar besättningens vikt i beaktande vilket inte ens torde vara helt omöjligt att få någotsånär bra, medan man i andra regler(förutom de flesta entyp-) får ha med hur många gubbar som helst ostraffat(utom i lättvind då förstås).
  Jag är också lite intresserad av hur er optimering av Novan har gått till, har ni kört Novan i något bättre VPP och således kommit fram till att med just 7 pers så är ORCi som fördelaktigast jämfört med ert andra “riktigare” VPP?
  Ett säkert hösttecken tycks vara att respitdiskussionerna blommar upp igen, men något skall man ju ha att göra på vintern också.

  Reply

 25. Peter Gustafsson
  Oct 28, 2008 @ 23:55

  Vi körde ett antal olika konfigurationer 2006. Var tvungen att ha långa mailväxlingar med Nicola Sironi (ORC Chief Measurer) för ingen här verkade veta hur alla siffror skulle tolkas :-) Tror Joakim fanns med i mailväxlingen ett tag…

  I alla fall var “straffet” för att segla med mer vikt relativt litet, i jämförelse med de praktiska siffror vi hade på Novan och hur ett “normalt” Gotland Runt ser ut. Framförallt ökar spannet från “fully powered” till “over-powered” från 5-7 till 5-9 m/s vilket gör stor skillnad. Jag kan ha en känsla av att regler har svårt att avgöra vad som sker när man måste börja släppa i prylarna, utan man antar 100% effektivitet genom hela registret. Med för lite gubbar har man spann (i vårt fall 8-9 m/s) där man inte kan segla upp till sitt mätetal. Men vad vet jag :-)

  Sedan kan jag inte göra någon bedömning av om man straffas hårdare om man lastar på ännu fler gubbar, men som i alla regler finns det säkert en “sweet spot”.

  Reply

 26. Peter Gustafsson
  Oct 29, 2008 @ 08:26

  När det gäller besättningsvikt kan det ju vara kul att jämföra med några internationella klasser. De som mest liknar HP 1030 (7176.5 m² @ 3.000 kg) är ju 1D35 och MaxFun 35.

  Flying Tiger 10 (60.8 m² @ 1985 kg) LYS 1.35 = 525 kg
  Mumm 30 (59 m² @ 2063 kg) LYS 1.35 = 525 kg
  Max Fun 35 (72 m² @ 3800 kg) LYS 1.40 = 7-8 man (ej entyp)
  Henderson 30 (48 m² @ 1800 kg) LYS 1.42 = 680 kg
  1D35 1.43 (75 m² @ 3000 kg) LYS 1.43 = 635 kg
  Melges 32 (65 m² @ 1712 kg) LYS 1.49 = 540 kg
  GP 33 (66 m2 @ 2000 kg) = 640 kg.

  För de som inte har LYS-tal har jag gjort en “lindellare”,
  dvs LYS = ((IRC * 1.25) + 0.02 säkerhetsmarginal).

  Reply

 27. Steen
  Oct 29, 2008 @ 08:30

  Jeg prøvesejlede HP1030 i søndags i 5-12 m/s. Båden var i perfekt balance og var under alle omstændigheder let at styre. Det var en meget positiv oplevelse.
  Især var det positivt at vi ikke behøvede at rebe, at båden opførte sig perfekt, selv under stor krængning.
  Riggen virker rigtigt godt til både kapsejlads og tursejlads. Den er stiv og solid og man behøver ikke være over bagstagene på samme måde som X79, X102, Banner 34 og så videre, men de skal bruges på kryds i frisk vind.
  HP1030 er ganske stiv og bærer sine sejl godt. Jeg var selv spændt på om den skulle rebes meget tidligt, men det var ikke tilfældet. Jeg vil tro at man, under tursejlads skal rebe i omkring 10 m/s. Under kapsejlads på kortere baner behøver man ikke rebe. På længere baner skal man nok rebe fra omkring 12 m/s.
  Den dybe optimale køl og gode skrogstabilitet gjorde at man ikke oplevede båden som “over-powered”, men er under perfekt kontrol i alle situationer.
  Vi regner med at være 5 personer til kortere banesejladser og 6 personer til distance sejladser.
  Tak til RegattaTV.se for en god video. Som sejler kunne man dog godt ønske sig lidt længere sekvenser på kryds og slør med genaker, men det er nok mere for os nørder.
  Hans Petterson har lavet et godt koncept og CDE-Danish Marine Design har fået noget rigtigt godt ud af det.
  Jeg glæder mig til at få min egen HP1030’er leveret.

  Reply

 28. PelleL
  Oct 29, 2008 @ 09:47

  Det där med +.02 är din tolkning Peter…..=P. Statisikt sett är LYS IRC*1.23 till 1.25 beroende på hur man väljer jämförelsematerialet.
  och vad gäller besättningsvikten så har jag aldrig sett en båt större än en 606 eller CB där mer inte varit bättre…….men jag skulle gärna ha fel.

  Reply

 29. Hans
  Oct 29, 2008 @ 09:59

  Peter! Vet ej om jag minns rätt, men har någon av de båtarna du jämför HP 1030 ovan med fathead?

  Reply

 30. Henrik Ottosson Quantum Sail Design Group
  Oct 29, 2008 @ 12:55

  Min roll i HP 1030 projektet har varit att tillsammans med Quantum Sails i Norge ta fram en uppsättning segel som klarar kraven som krävs för att båten skall bli så välseglad och snabb som vi alla hoppas. Vi har fört en diskussion dels internt mellan oss (Quantum Sverige), Norge och även Quantums huvud designer i USA och givetvis även med H-P ifrån Simfotech om utförandet.

  Det vi alla har varit överens om är att för att båten skall få egenskaperna som vi har varit ute efter måste den vara försedd med mycket segel både på kryss och undanvind men som även går enkelt att trimma ut i hårdare vindar. Med det i åtanke kom vi fram till att storseglet måste vara med ”squere” topp då det medför att man enkelt kan twista ut seglet och bli av med tryck i byar och mycket vind men på ett enkelt sätt få fullt tryck när det lättar ut. Dessutom har man med sig ytan på undanvindar vilket givetvis är positivt. Vidare var vår tanke att båtens egenskaper på undanvindarna är som exempelvis en cb66:a att den bara blir stabilare ju fortare det går och där det i princip inte skall finnas en planingströskel utan att båten skall släppa på en gång vilket medför att man kan använda en riktigt stor länsgennaker både i lätt och hård vind. Givetvis fungerar det inte att segla halvind eller slör med ett sådant segel så därför behövs det minimum 2 gennakrar.

  Seglen vi har designat och tillverkat är:
  storsegel Fusion M Aramid membran med 2 m topp bredd på 48 kvm.
  Code 2 fock Fusion M Aramid membran på 28.5 kvm.
  R4 gennaker Airx 700 – 600 på 140 kvm
  R5 gennaker Airx 900 – 700 på 82 kvm

  Jag var ute och provseglade HP 1030 i fredags vinden var uppskattningsvis 10-12 m/s. Mina förväntningar på seglingen var stora dels har jag seglat cb66:an relativt mycket och det som vi kanske framförallt har slagits av med den är att den så pass enkel att segla i riktigt mycket vind både på kryss och på undanvind trots en så pass lättbåt med mycket segel jämfört med exempelvis en Express och vi har då diskuterat att en crusingbåt med samma egenskaper hade varit väldigt intressant. Samtidigt visste jag att båten inte var riktigt klar och att det skulle bli mycket vind. Dels då vi har varit involverade i projektet så pass länge och då är det alltid spännande att se hur det fungerar i verkligheten.

  Båten var precis sjösatt och riggad och mycket gällande däckslayouten var provisoriskt meckat vilket bland annat innebar att vi inte kunde sätta upp den riggspänningen som vi ville. Och kanske framförallt inte spänna upp backstagen tillräckligt hårt på kryssen vilket medförde ett väldigt stort sagg på förstaget. Dessutom var focken 50 mm för lång på förliket vilket medförde att vi inte kunde hissa seglet tillräckligt hårt. Peket till gennaker gick inte att dra ut mer än dryga metern istället för som det är tänkt 2.1 m vilket framförallt medför att gennakern blir mer instabil och svårare att fylla initialt och därmed svårare att segla riktigt djupt när den skall fylla. Vi var 4 personer ombord som dessutom inte på något sätt hängde båten maximalt utan tittade på segel däcksutrustning osv. Uppskattad besättningsvikt var 380 kg.

  Jag blev mycket positivt överraskad av hur bra ballanserad båten var på kryss även när vi seglade med mycket krängning. Det fanns ingen tendens till broach eller att rodret blev tungt. På undanvinden seglade vi först med den lilla gennakern båten var väldigt stabil och när byarna kom ökade båten bara farten och blev bara stabilare ju mer vind som kom vi loggade upp till 16 knop på undanvinden! Senare byttes gennakern till R4:an samtidigt som vinden minskade lite grann vilket medförde att topp farten fortfarande var 16 knop men konstant.

  Min slutsats av seglingen är att konstruktions konceptet fungerar mycket bra i hårdare vindar och att båten rör på sig i lättvind med 76.5 kvm segel på kryssen och 188 kvm på undanvinden på drygt 3 ton utgår jag ifrån men det som jag tycker är kanske mest glädjande är framförallt att den är lättseglad i hård vind mycket beroende på uppsättningen med ”squere topp” storsegel.

  Henrik Ottosson

  Reply

 31. Peter Gustafsson
  Oct 29, 2008 @ 13:37

  Tack för ett utförligt svar Henrik!

  En skitkul båt!!! Helrätt satsning – synd att det inte blev någon testsegling för min del…

  Men jag vidhåller (med en dåres envishet) att man hade fått ut mer speed med gubbar på railen jämfört med att lufta den berömda fatheaden.

  Henrik (eller andra hugade segelmakare som hänger här), det vore intressant att jämföra 48 m² fathead med 48 m² traditionell stor (LYS-akterrunda). Vilken ger mest power? I vilka register? Hur mycket mer? Såklart “beror det på”, men nu får vi ju generalisera lite, så vi kan ju börja med båtar som Mumm 30/HP 1030/1D35 eller liknande (lätta+sportiga).

  Det kanske bara är att trycka in i ORCi VPP :-)

  Reply

 32. MA
  Oct 29, 2008 @ 16:00

  Optimistriggen är den mest effektiva riggen i förhållande till sin mastlängd :-), det visste redan fiskegubbarna på den tid de seglade!
  Traditionella toppar är historia, och blev till därför att segelduken (bomull) inte klarade att bära en fylligare topp. Alla moderna och raciga designer kör nu med squaretoppar, det gjorde windsurfarna redan för 20 år sedan.
  Detta visste redan kineserna med sina djonksegel med fullattor och square topp!

  Några tyckte att gennaker var kasst och underlägset spinnakern…och det stämmer kanske om man sätter det på en tung båt som inte kommer upp i planingsläge.

  Reply

 33. .
  Oct 29, 2008 @ 18:40

  X35:ans konstruktör gick ut med att det skulle vara en besättningsvikt på 540 kg. Trots alla frågor om detta så stod han fast vid att det var rätt vikt. Nu några år senare så har man justerat upp vikten nästan 20% till 640kg. Alla vet väl om att denna typ av båtar går mycket fortare ju mer besättningsvikt man har. Det borde inte vara något att diskutera om.
  Vad hände med mastlikslängden? Är det en del av utvecklingen eller var det för många inblandade?

  Reply

 34. Calle P
  Oct 29, 2008 @ 20:38

  Så den som har flest kompisar att lasta ombord vinner?

  Reply

 35. HP 1030 ägare
  Oct 29, 2008 @ 22:43

  33!

  X 35 är en vanlig standard deplacementkölbåt. IRC och ORC regeln gynnar inte sportbåtar och därför blir de lite tunga och får oftast en planingsbroms på sina undervattenskroppar.

  På standard deplacemnetkölbåtarbåtar stämmer det kanske att de går fortare ju mer folk som är ombord. Detta gäller i varje fall inte alltid på sportbåtar, jollar och flerskrov t.ex. Varje båt har sin optimala matchvikt/ekipagevikt om man nu får säga så. Idag är det ganska lätt att räkna ut denna i datorer m.m. PÅ HP är den ca 500 kg om jag fattat CDE rätt.

  Bra att projektet har haft så många duktiga inblandade och att tillverkaren, konstruktörerna lyssnar och ändrar på det som behöver ändras för att få en så optimal båt som möjligt.

  Mastlängden på den ena storen är nu justerad och focken är kapad. Selden hade satt fallboxen ca 25 cm under förstaget för att underlätta för rullfock. Segelmakarn hade gjort den max enligt förstagslängd.

  Extra kul också att det är ett Nordiskt projekt. Detta kan bli riktigt bra snabbt i och med att många båtar sålts till både Norge, Danmark och Sverige redan på ritning.

  Reply

 36. Patrick L
  Oct 29, 2008 @ 23:15

  Well… Vi seglade Mumm 30, (standard deplacementkölbåt?) i Danmark för några helger sedan och eftersom vi körde enligt DH (där besättningsvikt är fri) var det intressant att notera att en av konkurrenterna lastade på 9 eller 10 man ombord och de seglade oerhört mycket fortare än oss andra M30 i ca 7-10 m/s. Skillnaden i båtfart var på kryss var exceptionell vilket var särskilt intressant eftersom M30 är en erkänt tight entypsklass där skillnaderna i båtfart i entypssegling är mycket små.

  Jag har svårt att tro att “less is more” på HP:n gällande besättningsvikt men vad vet jag…kanske är den faktiskt (tvärtemot de flesta andra båtar i så fall) snabbare med mindre folk på railen. Det skulle ju i alla fall vara lysande som försäljningsargument…

  Reply

 37. PelleL
  Oct 29, 2008 @ 23:32

  Ja…jag tror inte ett ögonblick på att 500 kg skulle vara optimal besättningsvikt på båten, däremot kan 500 kg vara en lagom viktsbegränsning i entypsregeln. Rent allmänt seglar de allra flesta LYS-seglare med för små besättningar eftersom besättning är oreglerat. De flesta skulle gå betydligt bättre med två gubbar extra på kanten. Når vi testat på olika båtar (Melges, J/24, Express,X99 ,X-332 mm) så har fetare (inom rimlighetens gräns) entydigt varit bättre. På 332:an är det tom bra under ORCi. “Hiten” man tar på mätetalet på att gå upp från 480 till 650 kg är ingenting mot prestandaökningen

  Reply

 38. Jan
  Oct 30, 2008 @ 00:06

  Det är rimligtvis beroende på vad man har tänkt sig för banor och medelvind, kanske konstruktören har tänkt sig lätta undanvindar?
  Skämt och sido men det är rätt så svårt att uttala sig så länge man inte vet vilka förhållanden man menar. Har dock svårt att tänka mig att det inte skulle gå snabbare i +6m/s bana i varierande vindriktningar varav en del är kryss, med mera besättning upp till en rimlig gräns.
  Här finns förresten förslagen på förändringar till årets AGM(ORC):
  http://orc.org/agm2008.htm

  Reply

 39. Peter Gustafsson
  Oct 30, 2008 @ 00:24

  Tack Jan. Lite humor är att ORC föreslår att man skall höja besättningsvikten för GP 33, som ju är snäppet sportigare än den båt vi diskuterar här (66 m2 @ 2000 kg). http://www.orc.org/results/NM136_GP33.pdf

  GP 33 CREW WEIGHT

  PROPOSAL
  To increase maximum crew weight for the GP 33 Class to 640 kg.

  RATIONALE
  It was shown as needed after the first boats have been built

  Minst tre andra förslag handlade om att kolla närmare på hur VPP hanterar besättningsvikt.

  Reply

 40. Jan
  Oct 30, 2008 @ 01:11

  På den ovanlänkade sidan kan man också se vilka förslag respektive länders organisationer har kommit med. I Sverige vill man t.ex. ändra på ORC Clubs namn och klargöra reglerna för kommunikation medan man i Finland anser att man borde ta bort begränsningen på längden på peken(om jag förstod termen tack pennant korrekt).
  Någon anser också att sportbåtar är för snabba på kryss enligt VPP:n medan de är för långsamma på medvindar.

  Reply

 41. Joakim
  Oct 30, 2008 @ 09:40

  Reply

 42. Peter Gustafsson
  Oct 30, 2008 @ 09:54

  Alla andra kallar detta “tackline”, men i ORCi får denna inte justeras. Lite som att man inte får höja eller sänka spinnbommen :-)

  Where the asymmetric spinnaker is tacked on the centerline, it shall be tacked as close as possible to the deck level or its forward extension and sheeted on the same side as the boom, except when gybing or maneuvering. A single tack pennant not longer than 0.762m may be used, but shall not be adjustable except for hoisting, lowering and gybing the spinnaker.

  Förslag till ändring

  PROPOSAL
  Remove the limitation of length and adjustment of tack pennant of asymmetric spinnaker tacked on center line.

  RATIONALE
  Longer and adjustable tack pennants are typically used with asymmetric spinnakers. This should be taken into account by VPP and not by limitations.

  Reply

 43. Olsson
  Oct 30, 2008 @ 15:24

  Men vad uppskattar ni att HP1030 kommer få i lys då?
  (efter 2 år då den sänkts ner normalt)

  /C

  Reply

 44. Jan
  Oct 30, 2008 @ 15:49

  1.37

  Reply

 45. Jocke_R
  Oct 30, 2008 @ 18:27

  1,37 känns som en bra gissning med tanke på 1D35 “har” 1,43.

  Känns dock som en tuff uppgift att matcha en mumm 36 på 1,36 eller en IMX 40 på 1,38.

  Jag har en känsla av att besättningsvikten=rätande moment är ännu mera kritisk i en båt som är lite mer “löpvillig”. Fartskillnaden blir så mycket större i en båt som inte ligger och pressar mot ett “stopp”. Jag upplevde detta rätt smärtsamt när jag seglade Starbåt, 160 kg mot 200+ kg var säkert en halvknop på kryssen…

  Reply

 46. Johan O
  Oct 30, 2008 @ 19:48

  PelleL.
  Inte nog med att SSF kallar oss Expresseglare motionärer.
  Nu är vi feta också :)
  +400Kg i en Express är snabbare än 300Kg.
  Tror absolut att 9 gubbar i en HP1030 är snabbare än 5 gubbar, skulle föreslå en entypsregel som maximerar besättningen till 6 pers istället fär någon totalvikt.
  Båten kommer väl segla LYS och ev. entyp om den lyckas sprida sig.

  Reply

 47. PelleL
  Oct 30, 2008 @ 21:47

  Att bara ha en antalsbegränsing tycker jag skulle vara en mycket dålig idé eftersom det utesluter både tjejer och ungdomar från segling på toppnivå. Jag anser förövrigt att ett av expressklassens största misstag är att inte införa viktsgräns……..

  Reply

 48. Calle P
  Oct 30, 2008 @ 21:48

  Det här med LYS blir inte mindre oseriöst av detta med besättningvikt. Kanske dags att införa någon form av begränsning på besättningsvikt gentemot LYS tal och/eller båtdeplacement.

  Själv har jag varit förespråkare för både LYS och entyp men denna diskusion gör att handikappsegling hamnar i samma division som kroppfotboll. Kan man arrangera VM i korpfottboll (ORCi)?

  Personligen tycker jag att det egentligen bara finns två seriösa former av kappsegling. Entyp eller Boxrule.
  Entyp får fram den bästa seglaren men driver inte utvecklingen framåt.
  Box rule tycker jag får fram en bra kombination av dessa men kanske kostar väl mycket $$$

  Reply

 49. Regeluppdateringar | blur
  Oct 30, 2008 @ 22:36

  […] International har ju redan diskuterats lite grann i tråden om HP 1030. Man samlas till sitt ORC Annual General Meeting 5-12 november i Madrid. Det är många saker som […]

  Reply

 50. Feffe
  Oct 31, 2008 @ 10:07

  Guys !

  Skit i Lys nu….

  Nästa steg för HP1030 gänget måste vara att sätta upp en cup för nästa år.

  1. Fixa en bra huvudpartner till cupen. ( I dessa tider är det högintressant att synas i seglingssammanhang.)
  2. Sätt upp en bra finansieringslösning där företag köper in sig i ett färdigt koncept med båt & besättning. ( ca 15 team.)
  3. Bygg mervärden runt produkten. Både för de som deltar, familjerna samt de som är med och pröjsar.
  4. Låt en duktig mediapartner växla ut konceptet.

  Se det här som en möjlighet att göra något bra för seglingen. HP1030 är tillräckligt bra för att göra det hela intressant. Hårt styrt reglemente runt segel etc håller kostnaderna nere. Strikt entyp, publikvänligt, kom igen nu !

  // F.

  Reply

 51. large
  Oct 31, 2008 @ 10:14

  Typiskt att en ny båt skall diskuteras utifrån regeloptimering….
  Jag är mer intresserad av att det görs en snabb båt utan en massa krafs på som jag kan segla om alla Arcona 400 ägare med.
  Fokus på fart och segling, enkelt underhåll och hållbarhet. Tror att båten kommer få många köpare som bara vill ha kul utan stora besättningar.
  Men jag är nog en udda kille…..

  Reply

 52. Patrick L
  Oct 31, 2008 @ 10:27

  Lustigt att HP1030 nu blev en “Arconadödare”… :-)

  Reply

 53. rb
  Oct 31, 2008 @ 12:09

  Feffe, du menar lite som den fantastiska CB 66 cupen som revolutionerade seglingen med prispengar, mediatäckning och stor publik?

  Vi kör den succén en gång till.

  Reply

 54. MA
  Oct 31, 2008 @ 12:51

  Kanske det finns de som bara uppskattar en båt som bara är kul, snabb, fräck och härlig att segla?

  Jag blir lite full av skratt när jag läser hur snabbt alla vill kategorisera en båt som hitills bara seglat några timmar. Seglar själv med några gångar i IMS/ORC träsket och blir inte klok på hur man kan komplicera en så marginaliserad verksamhet. Bara en sån sak att vissa gubbar sprang runt i täta kläder, käkade vätskedrivande läkemedel, badade bastu i 5 timmar, för att gå ned något kilo för att mätetalet inte skulle bli fel? Detta på en båt som väger ett gäng ton.

  LYS är ju i sig en gång i tiden en bra grej som blivit förstörd av att det man skall fixa personliga mätbrev. Förr i tiden så hade man sitt LYS-tal baserat på erfarenhet från kappseglingbanan. En okänd båtyp fick ett tillfälligt LYS som justerades ner eller upp baserat på hur det gick. Inte optimalt, men enkelt. Skillnaden mellan nu och då – det var fler som seglade LYS då!

  I praktiken är det mest optimala att segla entyp, fast jag inser att det verkar omöjligt att få till!

  Låt nu HP 1030 visa vad den går för innnan vi öppnar champagnen eller sticker kniven i ryggen! Bra är att några Gôbbar vågar, det är bra mycket mer än vad de flesta knapptryckare vågar göra eller mäktar med!

  /Abbe

  Reply

 55. Johan O
  Oct 31, 2008 @ 17:17

  Efter stockholms mässan får vi se vem som vann.
  Både Tarac och HP1030 ställs ut, båda byggda enligt ungefär samma koncept, snabb, enkel segelbåt med snabbt ihopsatt inredning till lågt pris.
  Tarac vs HP1030
  800´mot 800´(?)
  60kvm vs 76kvm
  Undrar vad Aramid segel kostar på 60-76kvm plus undanvindsegel.
  Räcker 300´ ?

  Reply

 56. Læse mere om HP1030
  Nov 2, 2008 @ 05:07

  Læs mere om HP1030 på http://www.hp1030.dk

  Reply

 57. Peter Gustafsson
  Nov 2, 2008 @ 09:12

  Tjenare “http://www.hp1030.dk”!

  Det är helt OK att göra reklam för din hemsida. Men då får du allt bjuda mina läsare på lite mer än “Lorem ipsum” :-)

  Kanske skulle du länka hit istället?

  Reply

 58. Johan O
  Nov 2, 2008 @ 11:24

  Inte nu igen….
  HPs överdrivna marknadsföring har satt fart.
  Dansk klubb innan någon båt ens levererats.
  Någon som sett resultatlistan från Faerdern 2008 med 27st anmälda HP1030 ?

  Reply

 59. Jocke_R
  Nov 2, 2008 @ 12:25

  “Kanske det finns de som bara uppskattar en båt som bara är kul, snabb, fräck och härlig att segla?”

  Snälla kan inte vissa inse att spekulera, teoretisera, kategorisera och diskutera är ett intresse i sig som lämpar sig mycket väl att utöva inom sporten segling. De som inte gillar det eller tycker det är onödigt kan hålla tyst och låta bli att blanda sig i.

  Varför är det mindre viktigt att banta bort kroppsvikt i segling än i tex boxning? Är det mängden sponsorpengar eller storleken på publiken som avgör hur “viktigt” ngt är?

  Oavsett vilken klass man seglar måste man pressa och utnyttja reglernas gränser för att vara konkurrenskraftig i toppen på fältet.

  Jo entyp är det enda rätta, men det kommer aldrig att hända att få ihop en klass värd namnet större än typ 30 fot/2 – 2,5 ton depl. Därför måste och kommer regeldiskussioner få leva!

  Reply

 60. HP 1030 ägare
  Nov 2, 2008 @ 18:50

  Käre Johan O!

  Nu talar du inte sanning. Vi hade hoppats på att hinna färdigt 10 båtar till Faedern i våras det är sant men inte inte 27st . 27 st är fortfarande ett påhittat skämt från bloggan skota.se på en båt som hette 96 Racer för så där ca 2 år sedan. Sluta dra fram detta nu igen. Den är gammal.

  Varför får nu inte de som köpt organisera sig i ett klassförbund. Ska man bygga klass måste man starta direkt. Gärna samtidigt eller före båtarna byggs. Vi har dragit mycket nytta av att jobba tillsammmans varv, konstruktörer och köpare för att skapa vår drömbåt. Vi har också dragit mycket lärdom av båtar som X 35 och X 41. Varför klagade du inte över dessa båtars stora marknadsföring.
  Till sommaren kommer det att segla ca 25 HP 1030 i varje fall.

  Marknaden och vinden är ännu så länge fri. Starta gärna ett Tarac-förbund du också. Vi kommer inte att motarbeta eller smutskasta dig. Tarac verkar vara en mycket fin båt, dock ingen sportbåt. Mer en svensk Brenta 30 eller modern snabb skärgårdskryssare.

  Reply

 61. Casper Munk Christiansen
  Nov 2, 2008 @ 19:51

  Som udvikler af http://www.hp1030.dk er jeg da ked af at linket har fundet vej herind, førend siden er færdig. Det er ikke mig selv der har skrevet indlægget og da hjemmesiden er offentlig for alle, kan det være hvem som helst.
  Ikke desto mindre bliver siden lanceret i løbet er meget kort tid (et par dage) og man vil kunne læse om HP1030 i Danmark og andet godt fra de danske købere. Så kig forbi – om et par dage. :)

  Reply

 62. Hans
  Nov 2, 2008 @ 20:13

  Inte ser jag någon större likhet mellan Tarac och en Hp 1030, , mer än längden ca 10 meter.

  Den ena HP 1030 : fräck modern planande sportbåt med ståhöjd. Alltså en modern X 99.

  Den andra Tarac: en kanonfin välseglande dagseglare med övernattningsmöjligheter modern Smaragd.

  Båda båtarna behövs säkert, extra kul med svenska nyheter. Lycka till båda två.

  Reply

 63. large
  Nov 8, 2008 @ 19:20

  Varför behöver man inte någon skotskena?

  Reply

 64. Björn Wennerström
  Nov 10, 2008 @ 00:31

  Den båt HP 1030 borde jämföras med är Sun Fast 3200. Båda väldigt sportiga båtar, designade för short-handed och som har (lätt) cruising inredning. Båda var på mässan nu vilket gjorde det lätt att jämföra:

  * HP har ett riktigt gennaker peke, SF har bara “Open50 style”, dvs inte alls samma separation från storen.
  * HP större segelyta samt något lättare (3100kg jämfört med 3400kg)
  * HP rymligare nere i, rätt bra ståhöjd. SF ger designkänslan i en fransk serieproducerad båt, HP mer IKEA känsla.

  För mig som är frälst i gennakersportbåtar och inte bryr mig om handikappregler ser HP 1030 ut som en riktigt riktigt bra båt. Ska bli mkt intressant att se hur nöjda ägarna blir.

  Reply

 65. Andreas S.T. Brunvoll
  Nov 25, 2008 @ 16:53

  Dette er ikke så hyggelig lesing:
  http://www.seilas.no/wip4/detail.epl?id=338046&cat=4914

  “HP 1030 i hardt vær”…

  Reply

 66. tollstoj
  Nov 26, 2008 @ 21:20

  Ekonomisk snålblåst redan tråkigt!

  Reply

 67. wm
  Nov 26, 2008 @ 23:11

  Till “HP1030 Ägare”
  ” ett påhittat skämt från bloggan skota.se “, skota är ingen “blogga” och vi hittade inte på någonting… just for the record!!!

  /wm

  Reply

 68. Nisse
  Nov 27, 2008 @ 14:56

  Nja, lite hårt väder skall väl en segelbåt klara !

  Klart det ordnar sig !

  Mvh

  /N

  Reply

 69. Trisst
  Nov 28, 2008 @ 19:56

  Reply

 70. Jan
  Nov 28, 2008 @ 21:14

  Har detta varit uppe till diskussion på Blur?
  http://www.seilas.no/wip4/detail.epl?id=338046&cat=4914

  Reply

 71. rb
  Nov 30, 2008 @ 01:19

  Tuff marknad.

  Mycket snack på HP men han får ju en massa cred för saker som i slutändan inte visar sig hålla ihop.

  Förlorar en massa båtköpare pangar nu?

  //RB

  Reply

 72. Jan
  Nov 30, 2008 @ 01:33

  Och i så fall, vart har de pengarna gått?

  Reply

 73. Leif
  Dec 4, 2008 @ 14:06

  Reply

 74. Nisse
  Dec 4, 2008 @ 15:01

  Om man startar i Linköping och ska till Göteborg funkar det med elmotor och batterikapacitet då? Eller måste båten köras på lastbil.

  Reply

 75. Smile
  Dec 4, 2008 @ 16:22

  Är någon förvånad? Detta är väl snarast tradition av vissa inblandade?
  http://minbaad.dk/sejl/artikel/2008/december/03/baadkoebere-fanget-i-svensk-betalingsstandsning/
  Var det inte en svensk som hade ritat båten föresten?

  Reply

 76. MA
  Dec 4, 2008 @ 16:49

  Vad menar du med “tradition av vissa inblande?” Du är inget annat än en skvallerkärring som gottar dig i att människor som vågar satsa inte nådde fram – vem faan vill gå i konkurs och mista möjligheter till att sälja båtar? Det är så jävla lågt av dig att skriva så – och vad faan vinner du på det! Eller du tycker nog att du är riktigt duktig när du kan vältra dig i andras olycka! Tänk efter före pappskalle!

  Reply

 77. .
  Dec 4, 2008 @ 17:13

  Abbe eller MA eller vad du heter. Du kan inte mena att det inte varnats för att detta kan hända. När man läser dina tidigare inlägg om båten så har du visat din åsikt tydlig och inte lyssnat på kritik.
  Snarare kritiserat de som varit tveksamma.
  Naturligtvis så är det ingen inkl Smile som tänker som du skriver.
  Det är åt h-lv-t- att båtköpare drabbas ännu en gång av detta.
  Men förvånande är det inte när HP är inblandad.
  Jag hoppas att de inblandade leverantörerna och köparna kommer ur det hela på ett bra sätt.

  Reply

 78. MA
  Dec 4, 2008 @ 19:05

  Å du är ju jätttteemodig som inte ens vågar skriva under med psedonym men tar dig gärna friheten att spekulera vem jag är!
  Det är såååååååååå jättemodigt att skita ned någon om man gör det helt anonymt! Gå och bada din knäppgök, du är inte trovärdig!

  Reply

 79. Mats W
  Dec 4, 2008 @ 20:23

  Vad var det som gick fel då? Enligt artikeln så är det 11 båtköpare som lagt upp 100 000 spänn som nu sannolikt inte får någon båt eller sina pengar?

  Det är ju lätt att misstanka att det bara var hype att man kunde få så mycket prestanda till ett så fantastiskt pris.

  Varför går MA på så hårt är han inblandad i affären?

  Reply

 80. Jan
  Dec 4, 2008 @ 20:37

  HP har väl nog skitat ner sig helt själv med denna historia. Stor marknadsföring som om allt vore perfekt med pressvisningar, videor och mässor för att det nästa vecka ska visa sig att företaget är på väg i konkurs.
  Som sagt så hoppas hoppas man bara att båtägarna inte gått miste om alltför mycket pengar då de knappast varit medvetna om hur riskabel affären har varit i motsats till HP som måste ha känt till det.
  Detta då helt utan att gå in på hela 96Racer storyn.

  Reply

 81. .
  Dec 5, 2008 @ 10:18

  MA/Abbe. Jag spekulerar väl inte väl inte. Du skrev ju själv under som “Abbe” i inlägg no 54.

  Reply

 82. Hannu
  Dec 5, 2008 @ 14:28

  Krig i sandlådan här tror jag!
  Tråkigt om kunder förlorar sina pengar, men ska man lägga upp cash “up front” så bör man ta en uc på företaget innan man gör det.
  Sedan ska man vara ödmjuk inför prestationen att försöka ta fram en båt på den här nivån som HP siktat in sig på, inte helt enkelt. Entreprenören kör nog på så länge som han kan ekonomiskt, för att få igång leveransererna till kund och på så vis rädda upp det ekonomiska läget.

  Reply

 83. Peter Gustafsson
  Dec 5, 2008 @ 14:48

  Det finns inga vinnare i sådana här lägen – varv, säljare, seglare, leverantörer, designers och andra intressenter – alla är förlorade!!!

  Men tills dammet har lagt sig finns det bara en sak som jag tycker är viktigt; att båtköparna får ut mesta möjliga ur det här. Och vi hjälper inte dem genom att dra igång en shitfight här just nu. Det går säkert hett till på mötena ändå…

  Reply

 84. Calle P
  Dec 5, 2008 @ 15:20

  Finns det inte speciela konton man sätter in pengar på så man kan få tillbaks insatsen om leverantören går i konken?

  Blir det någon rekonstruktion eller är detta slutet på HP1030?

  Reply

 85. Erik B
  Dec 5, 2008 @ 15:21

  Det finns ju alltid möjligheten att begära bankgaranti när man betalar i förskott för en båt. Det kostar men bör väl ingå i förhandlingen med firman. En fördel är också att innan banken godkänner garantin kräver de in uppgifter från varvet. Om det ser konstigt ut så godkänner inte banken det eller tar ut ett högre pris och då kanske det är läge att titta efter någon annan båt…

  Reply

 86. pelle puck
  Dec 5, 2008 @ 20:57

  Forstår at det ikke er noen vinnere i denne saken, eller tilsvarende saker. Men spørsmålet er når ledelsen visste at det ikke kom til å bli noen leveringer, men fortsatte med salg.
  Dette håper jeg noen sjekker nærmere. Har tidligere blitt invitert til værftet for og se på prototypen, men har heldigvis takket nei.

  Ønsker alle kjøpere lykke til

  Reply

 87. .
  Dec 6, 2008 @ 18:00

  Måste vi gå till sailinganarchy för en shitfight?
  Kan vi inte ha en liten?
  Varför trodde någon att det gick att sälja för de priset när de är byggda i Norden….

  Reply

 88. pelle puck
  Dec 6, 2008 @ 20:16

  Unerlig at HP ikke kommer med kommentarer, mener at han tidligere har bebreidet Blur for tidlig visning av tegninger etc.

  Men de fleste av oss kjenner HP, sine metoder

  Easy come easy go

  Reply

 89. Björn Wennerström
  Dec 30, 2008 @ 23:41

  Nån som hört nåt mer om framtiden för HP 1030?

  Finns ju onekligen ett stort intresse för båtdesignen. Nån skulle kunna köpa formarna och tillverka dom i Polen eller nåt och rimligtvis kunna få ekonomi i det hela. (Behöver man göra ytterligare besparingar kan man gärna för min del utelämna en hel del av inredningen)

  Reply

 90. StefanK
  Jan 2, 2009 @ 15:40

  Hej! Vi hoppas förståss alla att HP 1030-projektet löser sig och att alla som betalt förskott verkligen får hem sina båtar.
  När det gäller “downpayments” så är det helt OK att varv begär förskott och delbetalningar. Jag tycker t.o.m. att förskott är bra. Dessa ska följa varvets kostnader/utlägg så att man slipper låna upp pengar. Det tjänar alla på.
  Däremot ska man självfallet ALDRIG betala en enda krona i förskott såvida man inte har fått en bankgaranti/säkerhet från en tredje part(=bank). Precis som ErikB skrev tidigare så kommer banken att göra en kreditvärdering av varvet. Ser den kass ut så kommer varvet inte att kunna fixa fram en bankgaranti. Då blir svaret mycket enkelt: Köp inget av det varvet!
  Lite andra tips som är jättebra att känna till:
  – Det är ALLTID köparen som på något sätt får betala en bankgaranti. Det blir precis som en försäkringspremie och detta är obligatoriskt för seriösa båtvarv/leverantörer.
  – Båtleveranser blir ju ALLTID försenade… (Alla båtbyggare är sanna optimister.. tro mig!) Godkänn därför aldrig en bankgarantier som har “optimistiskt” slutdatum. Risk finns att du rätt som det är står helt utan säkerhet och utan båt. Bankgarantier ska ALLTID vara giltiga “tills leverans och övertagande (tradition) har skett”. Alternativt kan man sätta en giltighet som ligger mycket långt, minst 6 månader framåt…

  Man får alltså inte vara så naiv att man betalar stora summor i förskott utan säkerhet, i vissa fall har jag hört folk som förbetalt över 1 miljon för en båt som byggs på något mindre varv och helt utan säkerhet. Som sagt var, på ett seriöst varv som har kunden i focus görs inte affärer på det sättet.

  Eftersom jag jobbar en hel del med köpeavtal så kunde jag inte låta bli att kommentera..
  Önskar alla BLUR läsare en riktigt god fortsättning på 2009!
  StefanK
  http://www.dehlerdoris.blogspot.com

  Reply

 91. Stippe
  Jan 9, 2009 @ 17:34

  HP 1030 hur har det gått med firman? Och båtköparna? Nå´n som vet?

  Reply

 92. uheldig
  Jan 11, 2009 @ 21:28

  Verftet, Simfotech gikk konkurs. Usikkert om kjøpere av HP 1030 vil få noen penger tilbake.. Flere har krav på ca 500.000 i boet, men om det er noen verdier der vil tiden vise…

  Reply

 93. Pär B
  Jan 12, 2009 @ 18:19

  Jag hoppas på att vi till sommaren kan få se en uppgörelse mellan en J109 och HP1030. För att göra förhållandena lika så tyckar jag att HP kommer in till sin gamla grannklubb och ger BLUR en match på Bohusracet. Nästan som giganternas kamp. Snyggt koncept HP. Jag gillar den.
  /Pär

  Reply

 94. StefanK
  Jan 14, 2009 @ 09:19

  Hej!
  Läste i på något annat ställe(tror att det var på marinan.com) att det skulle finnas intresse från något polskt företag att bygga HP 1030?
  Tycker som dom flesta att konceptet är snyggt.
  En fundering som jag haft tidigare är hur man kan sätta en elmotor(OZ) på en båt som ska kunna segla till havs. I ISAF kat 3 krävs “bränsle” för 8 tim motorgång. Det blir en massa tunga batterier ombord det. Batterier som heller inte kan användas till annat än framdrift. Hur har man tänkt egentligen?
  StefanK
  http://www.dehlerdoris.blogspot.com

  Reply

 95. MA
  Jan 14, 2009 @ 09:32

  Man kan ju ta med ett litet elverk och ladda batterierna om det skulle behövas. Nu är det väl inte meningen att man skall segla allt för långt från kusten med denna båt. Tror inte att ambitionen är havskappsegling, snarare bankappsegling eller kustnara race om den nu får ett bra mätetal?

  Simfotech som byggde båten är i konkurs. Men HP1030 kommer nog att överleva!

  Reply

 96. .
  Jan 14, 2009 @ 14:39

  Varför skulle den överleva MA?

  Reply

 97. MA
  Jan 15, 2009 @ 08:04

  Det är väl inte helt ovanligt att varv går i konkurs, tillgången i konskursboet brukar ju oftast vara formen och kanske en plugg. Har sett en del båtar genom åren som dykt upp som en fågel Fenix ur askan….

  Reply

 98. Mathias
  Feb 2, 2009 @ 20:45

  Hej!
  Nu har det i varje fall börjat dyka upp annonser på HP 1030 igen, bl.a på Blocket med leverans till sommaren -09…
  På något vis har HP kommit igång igen med Petterson Yachting. Verkar som om man kan välja mellan två olika priser dessutom ;-)
  http://www.blocket.se/vi/20042657.htm?ca=11_s
  http://www.blocket.se/vi/19447697.htm?ca=11_s&last=1

  Mathias

  Reply

 99. Hans
  Feb 3, 2009 @ 08:59

  Mathias!

  Om du har intressse i båten varför inte slå en signal eller sända ett mail, så ska du få reda på mera. Varför försöka skada, håna detta projekt hela tiden. Jag tror folk börjar tröttna på samma gamla tjat.

  -Vilket nytt varv som kommer att bygga båten.

  -Vad som hände med Simfotech i Skara etc.

  -Vilken bank som ställde/ställer bankgarantierna.

  -HP:s roll /ansvar

  -Priser, specifikationer etc.

  Bästa seglarhälsningar
  Hans Pettersson
  0736-47 67 82

  Reply

 100. Lars Johansson
  Feb 5, 2009 @ 15:07

  Hej Hans, fint att projektet fortfarande lever!

  Kan inte du här och nu avkräfta en del av de rykter som snurrar och komma med info direkt till alla som följer utvecklingen? Hela seglar-sverige (och norge) följer Blur-bloggen. Jag är positiv till projektet och hoppas på en success.

  mvh,
  Lars Johansson

  Reply

 101. Mathias
  Feb 8, 2009 @ 00:39

  Hej Hans!
  Jag är mkt glad att få ett direktsvar ifårån dig. Jag försöker inte skada/håna detta projekt på nått sätt, tvärtom jag är mkt intresserad av hur detta projekt skall klara de utmaningar som står för dörren.
  Du nämner frågorna i stort sätt själv, vem kommer att bygga båtarna, vilket pris gäller etc? Detta är befogade frågor för vilket kund som helst att ställla, eller hur?
  GotlR8a08, Gamin
  Mvh
  //Mathias

  Reply

 102. b7
  Feb 25, 2009 @ 13:44

  Nytt varv klart för HP1030. Skönt att det verkar lösa sig för de som beställt båtar. Riktigt kul att HP1030 verkar få en framtid trots allt!

  http://www.seilas.no/wip4/detail.epl?id=416789

  http://akefredriksson.blogspot.com/2009/02/andra-gangen-gillt-for-hp1030.html

  Reply

 103. Tormod
  Aug 2, 2009 @ 00:32

  Hei,

  Kom over en HP1030 i dag på land i Lysekil..
  Ser ut som bygge nr 3.
  Noen som vet hvem som eier den, og om den kommer på vannet?

  Tormod

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.