Vendee Globe | båtar
Här är lite bilder på några av båtarna. Det finns ju en mängd olika konfigurationer som alltid görs utefter skepparens preferenser: vanlig mast eller vingmast, rorkult eller rattar, stor eller liten överbyggnad, central winsch-ö eller på sidorna, och så vidare… vi såg ju samma sak på navplatserna här om dagen!
Läs också Pushing the Envelope.
Gitana 80. Ganska typisk, med dubbla “kick up” roder, där man fäller upp lovartsrodret för att minska motståndet. Den andra varianten är att ha två fasta roder på vanligt sätt.
Cockpiten med central winsch-ö, rorkult (eller egentligen två rorkultar på samma axel, som dessutom dras ut så man slipper förlängare) och central piedestal. Något som många har gjort innan racet är att öka skyddet för seglaren. Kanske upptäckte man att den nya generationen båtar var mycket blötare än planerat. Här kan man dra ut hela kabinen när det blir biktigt blött.
Aktern på Hugo Boss som är en Finot/Conq-07.
Här har man valt dubbla kabiner, där alla snören kommer ner centralt. Höjden på dessa är anpassade efter Alex, så han kan precis se fören och instrumenten (som är placerade på däck).
Här sitter de flesta trimwinschar akter om cockpiten. Kolla också in den lilla kolfibervingen med alla antenner.
Det gäller att hålla ordning på alla tamparna.
PRB är ganska fransk. Rorkult, NKE-instrument (som de flesta har, även om man ser en del B&G och till och med Raymarine när det gäller autopiloter). Här har man också satt på en extra “huv” efter Barcelona World Race, som man kan dra akterut när det blir åka av!
Juan K har ritat Pindar, den överlägset största, tyngsta och kraftfullaste båten. Många är nyfikna (eller oroade) av båten, som troligtvis uppnår de högsta farterna av alla båtar. Frågan är väl om man kan hålla en hög snittfart i 90 dagar?
6.40 bred istället för “normala” 5.90. Här kan det bli åka av!
Även cockpiten blir ju otroligt bred, och layouten ser nästan ut som en normal racer? Dubbla kvarnar.
Roterande vingmast. Från början hade man en som man dessutom lutades åt olika håll, men efter att den ramlade ner två gånger så gick man på en mer normal variant.
Fockskot på Pindar. Flytande skotpunkter som justeras utifrån två eller tre fästen i däck. Några väljer att ha skena i sidled justering i höjdled. Alla kör ringar.
Foncia. Tre rullar på däck och en eller två ute på peket.
Nov 8, 2008 @ 19:11
Så extrama båtar, men varför kör de fortfarande med enskrov?. Är det säkerheten de är oroade för? prismässigt lär det väl kosta ungefär detsamma att bygga en trimmis och farten vet vi ju alla hur det ligger till med.
Nov 8, 2008 @ 19:41
Riktigt schyssta bilder: uppskattas!
Utvecklingen går verkligen i rasande takt.
Undrar hur många som tar sig i mål?
Blir förvånad om fler än hälften klarar varvet.
Jag tycker det är rätt att hålla fast vid enskrovssegling i Vendee: det är något de flesta seglare kan relatera till.
Trimaransegling är iofs häftigt, men väldigt väsenskilt från traditionell segling.
Nov 8, 2008 @ 20:02
Kul med fina bilder och initierade reportage med blur.se på plats vid start!
Håller med Sillstryparn. Det finns ju andra trimmistävlingar man kan följa. Vendée får väldigt gärna fortsätta vara enskrov, precis som VOR.
Nov 8, 2008 @ 20:48
Vilken båtporr! kolla in foldingpadeye i Titan…
Nov 8, 2008 @ 21:01
Wichard gör jättefina beslag fast vad gäller prisvärdhet slås de med hästlängder av Rutgerson som levererar samma funktion till mycket lägre pris!
Skulle gissa på 25-30% som inte tar sig runt. En del för att båten är för nya men bara någon enstaka för att båten är för gammal.
Viktbesparing kontra nötning/livslängd är nog största problemet. På tre månader seglar de längre än en stor del av Sveriges segelbåtar gör under hela sin livstid.
Nov 9, 2008 @ 23:09
Kul med en vaken och kunnig bevakning av dessa svincoola båtar vars detaljer, ur många synvinklar, spöar volvo-kärrorna.
Själv har man sålt sitt hjärta till båtar med stöhjul men kan inte låta bli att bli att imponeras av utvecklingen hos dessa moderna monster.
Nov 10, 2008 @ 22:45
Skotringarna, var köper man sådana, ser dessutom ut som avlagda lagerbanor från SKF.
/J