Skip to content

12 Comments

 1. Feffe
  Apr 6, 2009 @ 08:17

  Hur ser det bakomliggande behovet ut ? Varför seglar man?

  Börja där innan Ni gör en SWOT så blir det liksom lite enklare…

  // F

  Reply

 2. Stefan
  Apr 6, 2009 @ 08:26

  Oj det var långt tur det inte var Twittrat. En god ansatts vi får se var den leder. Segling har många utmaningar främst kanske är kanske frågan om vi är ett idrottsförbund eller ett fritidsförbund. Tex. fiske är fritid men casting en idrott. I våra klubbar så är majoriteten förmodligen inte med för att kappsegla utan för att de gillar att vara på sjön. Inom de som kappseglar så skiljer det betydande ocskå här finns de som satsar inom jolle och vill nå olympiaden men också de som vill mäta sin förmåga högt upp i åldrarna. Personligen har jag en intresse för båtar och sjöliv sedan barnsben men det ungdomliga tävlandet skedde främst inom fotboll. Till seglingen återvände jag vid 20 års ålder och är kvar där 30 år senare. På liknande sätt ser vi i vår klubb och övriga Norrköpingsklubbar att vi har svårt att hävda oss i det stora utbud av aktiviteter som finns för dagens ungdommar. Vi ser barnen på otimistläger och kanske någon klubbkappsegling och sedan försvinner de för att förhoppningsvis dyka upp igen vid 25-30 års ålder. Om det skall gå att samordna dessa tre intressenter, fritidsseglaren, jolleseglaren och seniorseglaren under samma paraply måste minsta gemensamma nämnare sökas. Jag är inte säker på att den finns för även inom de tre huvudgrupperna spretar det rejält. Redan vid en klubbkappsegling märks skillnaden. Här skräms nybörjare bort av högljudda självutnämnda mästare som anser sig kunna regler bäst och framför allt lärt sig att ljud går före vett.
  Dock har segling ett högt intresse hos många målgrupper vilket gör den aktraktiv för en del sponsorer. Men samtidigt är tävlingen i sig ganska svår att ta till sig med regler som verkar obegripliga och vindar som skiftar.
  Så visst finns det hopp men lätt är det inte. Jag skall läsa “artiklarna” med intresse.

  Stefan

  Reply

 3. ErikB
  Apr 6, 2009 @ 10:37

  i’m sorry way to BORING!!!

  Reply

 4. Sven
  Apr 6, 2009 @ 12:17

  Jag tror på ping-pong, i fem set. Att bolla fram och tillbaka utvecklar en matchbild. Feffes fråga är en bra start. I vilken ände börjar vi? – svaret är väl flera. Den ände jag valt ger en idéhistorisk och politisk infallsvinkel – den ingången passar gudkelov inte alla. Förhoppningen är att om fler gör som Feffe, slänger in synpunkter och frågor så får vi reaktioner. Förhoppningsvis även svar. Det är ett mål i sig.

  Behovsanalys analyseas enligt min uppfattning enklast enligt Kanomodellen:
  1. Basbehov
  Nödvändig kvalitet, krav som måste uppfyllas. Basbehoven är så grundläggande att vi ibland inte tänker på dem. För vissa människor är det ett basbehov att ha roligt, för andra att känna sig som en i gänget, för en treje att förstå och för den fjärde att vinna. För de flesta människor gäller basbehovet att att det ska vara både roligt och enkelt. Mitt ämnesval är väl just allt annat än det.

  2. Uttalade behov
  Prestandakvalitet, önskemål som höjer värdet, men inte är vitala.
  Om resultatet är sämre än förväntningen blir vi besvikna, överträffar vi förväntningarna börjar det lukta framgång.

  3. Omedvetna behov
  Extrakvalitet, Pricken över i. Oförväntade överraskningar. Att exempelvis lyckas genom att först skruva ner förväntningarna.

  Vi har så många olika erfarenheter och uppfattningar att vi ofta inte ens är överens om vad det är vi diskuterar, varför vi inte får till stånd en vinnande utveckling. Vi har antingen inte tid, eller så är det för tråkigt. Erik B sammanfattar problemet väldigt bra, “jag är ledsen, men detta är alldelses för tråkigt” Det är korrekt uppfattat, just tråkigheten skapar brist på engagemang. Catch 22.

  Min egen slutsats är enkel, koncentration. Precis vad som helst är roligt om man är tillräckligt många som enas att göra samma sak. Att titta på fotboll är roligre om det är fullsatt än om det ekar tomt på läktaren, det samma gäller spelet. Det samma gäller nattclubar. Det är inte lika kul att hälla i sig sprit och utföra Brysselsteg ensam.
  Att sedan få till stånd koncentration är en annan sak. KOnsertarrangörer brukar muta ungdommar att sitta och köa en vecka före biljettsläpp, just för att få till stånd gratisreklam och efterfrågan.

  Nu får vi se om paradoxen fungar – att köra en komplex och tråkig fråga, och ändå få till stånd lite opinion. Peter vågar ställa sitt forum till tjänst och är medveten att det inte kommer att bli visslingar och hurrarop, till en början… Det finns lite dolda poänger som kommer att framgå under resans gång. Att bygga upp intresse och gravitaionskraft kan göras på flera sätt. Antingen gör man som på Newsmill och skickar in brandfacklor och skapar två arga äger, eller så försöker man mer långsamt skapa bredare bilder och åstadkomma en slags samtalande opinionsbildning.

  Reply

 5. Andreas i Missmatch
  Apr 6, 2009 @ 13:10

  Jag är inte säker nu längre på vad syftet är..? Men vill ändå bidraga med feedback för seglingens utveckling.

  Belyser den från mitt perspektiv.
  Positiva bitar med seglingen
  -Den är rolig och utvecklande. Skapar ett teamkänsla när seglingen går bra.
  -Få sporter där man kan utvecklas och nå ganska långt med enbart 2 trän/v. (Kölbåtssegling) De flesta andra idrotter är betydligt mer krävande.
  -Inte bara team och individutveckling är betydelsefullt. Även segel,båt mm är det utveckling på. Lättare att utnyttja ingengörskonsterna.
  -Den är rolig
  -Man kan göra den både till en familjegrej och semestergrej.

  Vad jag tycker är negativt med seglingen
  -Seglingen är inte enkel. Många klasser med interna klassregler osv.
  -Reglerna är ganska otydliga och svåra att behärska(eftersom det alltid finns en disk kopplat till de flesta regelbrotten på sjön)
  -Seglingen dras med många “förståsigpåare” som gärna talar om vad andra gör för fel osv…Ta bara bronsseglingarna i OS….
  -Seglingen är inte banbrytande…vi anlitar inte andra kunskaper från andra områden för att lära oss. Vi hänvisar ofta till att seglingen är svår…känner igen disk från Golfen på början av 80talet…innan boomen kom….Där var det nytänkande som var avgörande..
  -Tävla är allt lite fult…scoutverksamhet på flera segelskolor. Handlar inte om att tävla utan att vara tillsammans och finna lugn o ro på sjön :-)
  -Den är riktigt dyr. Jag har en 35fots båt. En rimlig nivå kostar ca 30000 sek/år för att hålla sig med hyfsade segel. (vissa anser det billigt andra som jag själv anser det vara mycket pengar(även om jag idag är med och prioriterar dessa)
  -Introduktionen till seglingsvälden sker långt efter man valt idrott…då blir det ett komplement när man som 8-10åring börjar med sitt 1a läger….Handboll,fotboll samt friidrott mfl väljs redan som 6åring. Vi måste vara där från start.
  -Hur har seglingen förändrat sig när hela samhället förändrat sig?

  Löser vi inte dessa områden + ett antal fler som säkert finns, tror jag seglingen kommer fortsätta trampa vatten vid bryggan när andra verksamheter simmat imål.

  Reply

 6. ErikG
  Apr 6, 2009 @ 13:32

  BRA initiativ!

  Att att fungerande styrning kommer från engagemang det är en självklarhet som inte alltid är helt självklar…

  Jag läser med stort intresse fortsättningen, och skall i år försöka få lite mer tid till kappsegling som är så jäkla kul, men så oerhört tidskrävande och dyrt…

  Mina egna analyser och förslag får komma lite senare i seriem, att ha direkta åsikter i frågan (vilket jag ju har) känns lite tidigt attt rådda med nu.

  Kör så det brinner! När kommer nästa inlägg?

  Reply

 7. wm
  Apr 6, 2009 @ 18:42

  Intressant med en djupanalys!

  Fråga:
  – Varför bör antalet seglare, seglingar, segelbåtar, segling öka/främjas?

  /johan

  Reply

 8. Siren
  Apr 7, 2009 @ 08:03

  Känner igen mig i Missmatch. De ungar jag vet som seglar har föräldrar
  som är advokat och doktor i fysik och var själv seglare…
  Kanske vill man att man ska vara så.

  Om man vill ha bra unga seglare måste man satsa på bredden.
  Ta några miljoner och köp in båtar så att ALLA som gått
  ut högstadiet/gymnasiet har varit ut och seglat någon gång.

  Reply

 9. Erik Barkefors
  Apr 7, 2009 @ 13:11

  Det finns tydligen fler Erik B så jag får väl börja använda hela namnet för att inte blandas ihop med den andra…

  Hela det gamla föreningssverige darrar i dag pga avhopp och för få som kommer till. Väldigt få vill ta på sig förtroendeuppdrag så valberedningarna kämpar i motvind. Så seglingen är inte unik. Idag slåss alla föreningar inte bara mot varandra om deltagarna utan även mot sommarstuga, bil, internetaktiviteter, playstation osv osv. Utbudet är enormt men plånboken är inte större…

  På kanotsidan är ungdoms och elitaktiviteten fortfarande igång men motionstävlandet har klubbarna svårt att få till. Men där finns några arrangemang som inte kommit till genom de traditionella RF-anslutna klubbarna. Göta Kanalloppet kom till p 80-talet och samlar nu ett antal hundra deltagare varje höst, Stockholms kanotmaraton kördes några år privat, las i malpåse ett par år och återuppstod kommersiellt förra året, Dalslands Kanotmaraton har körts sen 2005 och har över 800 startande. I Stockholm var det ett gäng som diskuterade problemen med Kanotförbundets stela arrangemang så de drog igång en egen serie på mycket enkelt vis. Nu kör drygt 100 personer några av deltävlingarna och en kärna på 25-30 kör många. Ingen av dessa kräver klubbanslutning, ingen kräver en kanot som är ”godkänd” av Kanotförbundet och arrangemangen växer hela tiden. En kille i Sundsvall har en blogg och utlyste Nätrejs 2009. Där paddlar man 10 km på hemmaplan, rapporterar in tiden till honom och han publicerar det tillsammans med ålder, kanottyp och paddeltyp. Resultatet anges både scratch och ålderskorrigerat enligt den tabell som roddförbundet tog fram och också kanotförbundet använt i sin veterancup. Nätrejs 2009 måste vara världens miljövänligaste tävling då ingen behöver köra någon transportsträcka. Man väljer också själv när och var man vill tävla. Enda villkoret är en rund- eller ToR-bana så man inte ensidigt kan dra fördel av vind och ström. En annat arrangemang har växt fram på utsidan.se där ett gäng ska paddla Orust Runt på två dagar efter sommaren. Ingen avgift, ingen arrangör som får slita hund men ett gemensamt beslut var, när, hur och varför!

  Det har nämnts tidigare att många klubbar egentligen är förtäckta bryggföreningar och det är anledningen till att de inte arrangerar. Oavsett hur mycket sanning som finns där så kanske det är dags för några att prova lite arrangemang vid sidan av seglarförbundet. Blir det lyckat kanske någon klubb stjäl/köper/lånar idén och gör något stort av det. Det gemensamma med kanotexemplen ovan är att allt initierats vid sidan av de ”sanktionerade” kanalerna. Det är inte fel med klubbverksamhet men det kanske är dags att tänka lite bredare. Måste det finnas startlinje, klubbhus, paragrafer osv? Räcker det inte att Sture, Nisse, Stina och Nilla kommer överens på ett forum att köra 10.00.00 på lördag?

  Seglarförbundet kan ge mötesplatsen för de villiga seglarna genom ett enkelt forum där alla kan känna sig välkomna. En grund med rubriker som kan passa både en både nybörjare och elit samt långfärdsseglare och sen får det växa vidare utifrån deltagandet. Forumet skulle behöva få en central plats på förbundets plottriga hemsida och även marknadsföras utanför de vanliga kanalerna. Men det förutsätter att förbundet accepterar att seglare kommer överens om ”buskrace” där annars kanske blur.se är en bättre plats ;-)

  Reply

 10. Sven
  Apr 7, 2009 @ 22:46

  Det blir lite balansgång på slak lina, hur djupt man ska gå.
  Men jag kan i alla fall avslöja att den första egentliga artikeln kommer att handla om vad Riksrevisionen gjorde för analys när de genomlyste idrottsen för två år sedan. Sedan kommer jag beröra en jäkligt bra SOU, (statens offentliga utredningar). Den heter:
  “föreningsfostran och tävlingsfostran”. Titeln sammanfattar väldigt väl vad idrottsrörelsen inte klarat av att balansera.

  För de flesta kappseglare är detta en okänd värld, men jag tänkter vara tjurskallig och försöka förklara på vilket sätt detta påverkar idrotten, inte bara seglingen, utan idrotten per se.

  Två miljarder kr från statsbudgetn ska gå till “föreningsfostran” sådan som är ädelt och fint, ungdomsidrott, folkhälsa etc. Inte en krona av pengarna är öronmärkta för “tävlingsfostran” (bland ungdomar) Elitverksamhet är inte ens med på kartan, det är SOK.
  Ingen har riktigt funderat på detta med fungerande motionsidrott, eller elitmotionärer. Begreppet finns inte definierat. Alltså vikten av att kunna hålla på med specialidrotter även efter 20 år.

  Hela vår centrala idrottsrörelse, RF och specialförbunden får de mesta av sina pengar von oben, Styrningen, uppföljnigen och utvärderingen förutsätts komma underifrån. Statsmakten har på något sätt fått för sig att en vanlig samhällsmedborgare både har tid att idrotta samt dessutom vara aktiv i sin lokala idrottsförening. Hela folkrörelsesverige håller på att klappa igen, inte bara idrotten, och ingen har en alternativ idé.

  Vad som hänt är att en hel del skattepengar går till central administration och coacher för våra landslag, (annars hade vi nog inga). Och att denna verksamhet slukar administrativa resurser. PÅ det lokala planet förutsätts idrotten fungera ideellt. men när det inte finns reurser att sy ihop säcken nationellt, för breddidrotten, ja då blir det väldigt sårbart. Idrottsvärlden är en av få spillor kvar i samhället som ännu inte kunkurrentutsatts eller ens utvärderas för vad de gör. Det är detta Riksrevisionen kommit fram till, och det är mycket få människor inom idrottsrörelsen som fullt ut begriper vad som är i görningen.
  Men det är nya bullar på väg, den övergripande “rörelsen” kallar forskarna “New Public Management”, och är egentligen inget konstigare än att man lånar styrmodeller från näringslivet. Var enda kommun håller sig numera med Norton/kaplans styrkortsmodell samtidigt som dessa NKI-undersökningar grasserar offentlig verksamhet. Problemet är bara att få tjänstemän inom idrottsrörelsen är särskilt insatta i bolagstyrningsfrågor, samt att näringslivet mäter avkastning på kapital, inte avkastning på “hedoner” (ett begrepp filosoferna kallar lycka). När offentligt finansiserad verksamhet (exempelvis motionsidrott) ska gå över till modern management och principer från näringslivet blir det en del stjärnsmällar. Det är dit vi är på väg, oavsett nästa regering, och det är den trenden jag tänkte beskriva lite. Jag ska försöka lägga en del “överkursmaterial” vid sidan om, så kan de som orkar fördjupa sig. Hinner jag beskriva den osynliga grundkartan för hur idrottssverige (inte) styrs, så kanske det kan bli bra diskussion sedan kring hur vi går vidare,
  SW

  Reply

 11. Stefan Peterson
  Apr 9, 2009 @ 10:21

  Jag är skolad i den Svenska folkrörelse traditionen och engagerar mig ständigt i olika föreningar beroende på en blandning av nyfikenhet, fåfänga och intresse. Och visst står förenings Sverige inför en omdaning. Men detta problem är ett struktur problem som Seglingen delar med andra föreningar och politiska förbund. Att koppla samman detta med seglingens framtid som tävling och sport blir ogörligt tror jag. Lösningen blir att koppla bort den existerande strukturen och utveckla något nytt med lämpliga kopplingar till kolloserna som makligt ändrar sig.
  Jag är fortfarande av uppfattningen att vi inte klarar att hantera elit segling jolle, seniorkappsegling och nöjessegling enligt samma norm. De kan förenas under ett paraply men därutöver lever de ett eget liv.
  Låt engagerade föräldrar och ledare köra jolle seglingen. Låt lyckosamma klassförbund utvecklas på egna meriter. Döp om Svenska havskappseglingsförbundet till respitseglingsförbundet inget sexigt namn men låt entypsfantasterna raljera om det. Skapa några övergripande regler och släpp krativiteten loss i respektive enhet. Vill man kunna mäta sig internationellt så måste man anpassa sig till gemensamma regler vill man enbart köra i sin egen låda gäller annat.
  Låt SSF vara paraplyet om de klarar av att leverera till de priser vi under är villiga att betala annars skapa ett eget paraply.

  Glad Påsk
  Stefan

  Reply

 12. Andreas i Missmatch
  Apr 9, 2009 @ 11:48

  Golfen har liknande problem….
  Juniorgolfen väldigt nischad (jolle seglingen)
  Vi har elitgolfen (elit seglingen)
  Vi har sällskaps o handicap spelet precis som (nöjes o LYS seglingarna)

  Tror vi har mycket att lära av andra förbund som driver allt under ett paraply men ändå kan o vill utveckla samtliga områden… Här ser vissa det som problem, jag tror det är möjligheter…

  Men jag tycker det är “old way thinking” med entyps inte kan lära o dra nytta av jolle eller sällskapsseglandet…

  Jag tror på SSF men med större nytänk o vilja till förändringar. Nytt blod in. Öka samarbetet med Norge osv….Gör som föreslagits tidigare, gör en SWOT analys och kartlagg styrkor hot osv…starta grupper som jobbar igenom dessa…

  Glad påsk
  //Andreas

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.