Skip to content

26 Comments

  1. ErikB
    Apr 21, 2009 @ 14:10

    whopee ultra boring, once again!

    Reply

  2. Anders H
    Apr 21, 2009 @ 14:19

    Reply

  3. Richard
    Apr 21, 2009 @ 15:02

    Kan någon sammanfatta det här muntligt?

    Reply

  4. Anders
    Apr 21, 2009 @ 15:46

    Bloggar förändras som levade väsen. Men nog var det mer spännande att läsa om fiolstag och trim på Novan än detta.

    Reply

  5. Skeptisk
    Apr 21, 2009 @ 16:13

    Bra att någon har tagit sig tid att skriva ned detta! Trodde inte att det var så illa. Vad ska vi göra nu?

    Reply

  6. Feffe
    Apr 21, 2009 @ 16:41

    Och så undrar någon varför det går åt helvete ?

    :-)

    // F

    Reply

  7. Erik Barkefors
    Apr 21, 2009 @ 17:07

    Jag brukar titta på idrott på TV en gång per år – Idrottsgalan. Då slipper jag se 22 man jogga runt i 90 minuter och kanske göra ett mål osv osv.

    Det intressanta ovan är ju pengadelegationen och resultaten. Med sådana krav kommer det att vara svårare för de gamla grenarna att hålla de nya utanför i längden. En idé kan ju vara att en viss del av budgeten ska gå till nya “utvecklingssporter” som har potential men ännu inte hunnit åstadkomma resultat. Levererar de inte under prövoåret så är det kört sen…

    ps. Eftersom de tydligen finns fler ErikB så använder jag hela namnet. Ultraboring att den andra inte insett att vi är förväxlingsbara ;-)

    Reply

  8. PelleL
    Apr 21, 2009 @ 17:42

    Inte så kul men mycket viktigt för seglingens framtid. Jag måste säga att jag tycker detta är intressant…

    Reply

  9. JS
    Apr 21, 2009 @ 17:54

    Vad bra att nån lagt ner all tid på detta, så kan jag lägga tiden på att segla istället. Vilket “förbunds och annan löst” folk verkar tycka är sekundärt.
    Tänk om allt inte var så förbaskat komplicerat.. vad kul det hade varit..

    Reply

  10. Peter Gustafsson
    Apr 21, 2009 @ 18:48

    #9.

    Detta kommer med stor sannolikhet att behandlas av Sven framöver. Om seglare, eldsjälar, klasser, arrangörer, sponsorer och media hellre verkar utanför de traditionella strukturerna kommer det så klart att bli problem på lite sikt.

    Nu kan ni ju alltid säga att ni läser blur.se för de intressanta artiklarna och inte för att titta på seglingsporr… Yeah, right!

    Reply

  11. Calle P
    Apr 21, 2009 @ 19:00

    Kommentaren
    “Svensk idrott är framgångsrik
    och använder resurserna till företrädesvis elitidrott, och i någon mån breddidrott, men utan att ingen riktigt var gränserna går.”

    Känns inte helt berättigad då den allra största delen av statsstödet går till ungdomsidrotten via LOK stöd och Lyftet pengar 1,2 av de 1,8 miljarderna. Likaså så har seglarsverige ett stöd på 2,5-3 miljoner denna vägen som går direkt till klubbarna och inte via SSF. Vilket torde betyda att om SSF har 10 miljoner i egen budget och ytterligare 3 mille utanför budget och spenderar 2,5 på elitsatsningar så blir det väl ungefär max 20% till eliten?

    Till detta så kommer öronmärkta medel till individernas OS satsningar på 1-3 miljoner/år som är beroende av hur SOK värderar medaljchanserna hos 5-10 individer.

    Fast det är klart det beror på hur man definierar elit? För mig är de dem som kan konkurrera på hög nivå internationellt i de mest konkurrenskraftiga klasserna.
    C

    Reply

  12. ErikG
    Apr 21, 2009 @ 21:44

    Fint Calle har sin definition av elit klar. Men trots det kvarstår tydligtvis att SSF INTE har någon definition…

    Jag blir bedrövad, fascinerad och förundrad…
    Skönt djup och hittills en mkt givande analys Sven!
    De grå har fått något nytt att klura på på bussresan till arbetet.

    Reply

  13. PelleL
    Apr 21, 2009 @ 22:21

    Om man klickar på rubriken “elit” på SSF’s webbplats så framgår med all önskvärd tydlighet vilka som anses vara elit…….endast de som seglar OS-klasser eller juniorer som aspirerar på att segla OS-klasser kan vara elit

    Reply

  14. C
    Apr 21, 2009 @ 23:29

    Precis Pelle! Enligt SSF:s definition är det bara OS-klasserna å juniorerna med OS-ambitioner som är elit. Stellan Berlin som “bara” bärgat 5 VM guld i 2,4 är inte elit, antar att han liksom du, som ju vann Int SM i 606 i Internationell konkurrens förra året “bara” är motionärer? Å enligt SSF:s definition så är ju inte heller Krite, Mange å gänget på E3 heller elit. Nä, nåt är galet i tänket. Med SSF:s definition så räcker det ju med SOK, eller?

    Reply

  15. Skålén
    Apr 22, 2009 @ 08:20

    Visst är det viktigt med definitioner av mål, målgrupper, vilka som är elit eller breddseglare mm. men om man krånglar till tillvaron så till den milda grad som skribenten av den här artikeln har gjort så kommer vi aldrig någon vart. Då kommer alla som är engagerade i Svensk segling att bara få ägna sig att at reda ut begrepp och skriva styrdokument mm.
    Nej, fram för enkla och raka lösningar och direktiv så att alla engagerade seglare och ledare kan ägna sig åt det som är viktigt: att segla, arrangera seglingar och rekrytera nya seglare.

    Reply

  16. Erik
    Apr 22, 2009 @ 08:35

    Jag är glad att någon orkar ta i dessa frågor! Tack! I min värld är det rätta sättet som säkert leder frammåt. Det är inte bara innom idrotten tydliga mål och uppföljningar saknas.

    Reply

  17. Claes Redin
    Apr 22, 2009 @ 09:48

    Det kan inte vara kul och spännande hela tiden. Att slipa botten är inte kul, men viktigt om man det ska gå undan. (Hur viktigt är en helt annan diskussion.) På samma sätt är det med detta. Jag är blir både glad och tacksam när jag ser engagemenget och viljan att ta tag i det tunga och tråkiga jobbet också.

    Vill passa på att tacka alla funktionärer som kanske inte har så kul i startbåtar, sekritariat etc. men som gör det möjligt för oss att ha kul på vattnet.

    Något att fundera på, och låta sig inspireras av, är hur segelsporten fungerar i Frankrike. Stort media intresse ger många (iaf. fler) sponsorer och pengar in till sporten. Här tror jag att det finns mycket att göra. Titta även på Norge. HH Skagen Race, Faedern m.fl. stort intresse och många deltagare.

    En annan inspirationskälla är här, Peters blogg. Något för SSF, GKSS och andra att fundera på. Om en person kan åstadkomma detta, vad skulle (borde?) då inte dessa organisationer kunna göra…

    Reply

  18. Micke
    Apr 22, 2009 @ 10:10

    Ja det är konstigt att SSF inte använder sig mer av dessa driftiga personer/klassförbund/ klubbar än vad man gör. Det finns en otrolig energi och vilja att komma framåt bland de ovan olika konstellationerna men merparten har liten eller ingen kontakt eller utbyte med SSF.

    Til exempel om man tittar på det så kallade senior SM som man du beslutat att genomföra.

    Inte ett klasssförbund är tillfrågat(förutom cb66) innan man lanserar detta arrangemang som senior SM. Ett arrangemang som nu krockar mer eller mindre med 606 SM, Express SM, Laser SM, VM Starbåt. Man lanserar detta hösten 2008 dvs när de flesta redan under lång tid planerat sina mästerskap för 2009.

    Jo jag vet SSF hävdar att det var tidspress som gjorde denna information sen men sanningen är det att maj 2008 var det redan klart.

    Komunikationen mellan SSF jämte sina medlemsförbund kubbar är på vissa plan obefintlig och istället för att använda sig av befintliga arrangemang o stötta hjälpa till så lanserar SSF egna arrangemang stick i stäv med redan befintliga.

    Det känns nästan som om klubbar och klassförbund skulle gå samman och skapa ett breddseglingsförbund istället för att vara med i SSF som ju mer eller mindre är ett elitseglingsförbund.

    Reply

  19. Calle P
    Apr 22, 2009 @ 13:28

    Hej Micke,

    Kommentar till inlägg #18

    Laser är ju med på senior-sm så det är inte så konstigt att det går samtidigt….och det är väl RF/SVT/Malmö som bestämt tidpunkten, men de borde ju hört sig för med expressförbundet först. Förstår inte hur de kunde förbise detta.

    Man får väl anta att CB/470/Laser/kona förbund är tillfrågade

    Reply

  20. MA
    Apr 22, 2009 @ 13:58

    Alla värnar om sitt, “Kärleken består, det är bara föremålen som växlar!”
    Man kan ju också välja att se saker ur olika perspekiv, är glaset halvt tom, eller halvt fullt? Jag själv deltog för första gången på seglardagen och kunde konstatera att vi har den styrelse och förbund vi förtjänar. Egentligen är det beklämmnade att intresset för den demokratiska processen är så låg. Hur många räcker upp handen och säger, ja, jag vill vara delaktig i en förändringsprocess? Att skriva ett långt inlägg, eller ha synpunkter är givetvis en rättighet, men det gör nog större effekt om ni engagerar er i klassförbunden (så att de finns på plats på seglardagen), eller i era distrikt så att de skrivs motioner, eller nominerar i ert tycke kompetenta personer som kan driva frågorna vidare. Det är lätt att sparka på de som är engagerade, men svårare att engagera sig själv (har erfarenhet av båda sakerna !).
    Sven verkar ha en god uppfattning om vad som är fel, en sådan man borde givetivis engageras i SSF:s styrelse nästa gång! Ta kontakt med valberedningen.
    /MA

    Reply

  21. C
    Apr 22, 2009 @ 15:15

    Kommentar till 18 / Micke

    Problemet med Senior-SM är nog tyvärr detsamma som med definitionen av elit. Senior är den som inte är junior (där jag tror gränsen är 20 år) men det betyder inte att åldersgränsen är obegränsad uppåt. Jag skulle tippa på att SSF definierar senior upp till 30 år, om vi har tur kanske kanske t o m 35 (där går t ex gränsen för lasrar). Sen är man veteran eller master :) Tror SSF valde CB 66 av strategiska skäl, man ville välja ett ungt klassförbund som man hoppas kan bli en senior-klass framöver… Å då vågar man inte närma sig de gamla klasserna där det finns gott om “veteraner” bland de verkliga essen. Att medelåldern är hög även bland CB 66:orna verkar man ha blundat för, denna gång.

    Och jag håller med Micke – SSF:s kommunikation med klassförbund, distrikt och andra engagerade är usel. Ja, inte ens usel, den är obefintlig. Det är i bästa fall envägsinformation – man lägger ut lite info på hemsidan, skriver kanske en rad i Segling och i det “nya” nyhetsbrevet. Där finns inte ett spår av de beståndsdelar som ingår i tvåvägskommunikation d v s dialog, debatt, diskussion – något som enkelt skulle kunna uppnås om man vågade fråga: Vad tycker ni? Och sen också lyssna på svaren…

    Reply

  22. krister
    Apr 22, 2009 @ 15:22

    Men sättet man skriver det på är inte uppmuntrande…jag tyckte det var riktigt seg info.

    Men får ju vara på tå för att förstå texten….
    vi seglare tror jag konstaterats ofta har en ganska hög teknisk bakgrund. Men dessa 2 texter är verkligen djupa:-)

    Reply

  23. MA
    Apr 22, 2009 @ 20:00

    Frågan är givetvis vad man kan förvänta sig av våra organisationer? Vad behöver “medelseglaren” för hjälp från SSF? Vilken målsättning har man med sitt egna seglande? Det finns de som säger att det ligger 10 000 träningstimmar bakom en OS-medalj, sen tillkommer oändligt många starter – året runt!
    Vilken insats är var och en av er beredda att göra för att skapa fler seglare? Vad gör ni idag? Det behöver inte vara så svårt att göra en insats, ju fler som gör det, desto lättare blir det och fler seglare blir vi. Ingen skall tro att det är SSF som skapar fler seglare, det sker ute på fältet och det är vi – medlemmarna – som ger SSF uppdraget att förvalta vår idrott! Fast ibland får man nog känslan att de tror att det är tvärt om!

    Reply

  24. Sam V
    Apr 23, 2009 @ 08:53

    Sven ska ha en eloge för att han tar sig tid till detta. Ni som inte verkar klara av att läsa text utan sweeta bilder borde försöka lära er det. Där finns en del att lära.

    Ser fram emot nästa del.. för det blir väl en uppföljning? En del av problemen inom svensk segling, främst på en administrativ makronivå, är visade på. Nu ser vi fram emot förslag om vad som kan förändras.

    Reply

  25. Leino
    Apr 23, 2009 @ 19:29

    Leve Inga-Britt!!!
    Äntligen någon som kallar svågerpolitik vid sitt rätta namn-korruption!!
    Längtar med spänning på fortsättningen, stort tack Sven.

    Reply

  26. LP
    Apr 23, 2009 @ 22:45

    MA träffar huvudet på spiken. "…och det är vi – medlemmarna – som ger SSF uppdraget att förvalta vår idrott! Fast ibland får man nog känslan att de tror att det är tvärt om!"
    Förvånas alltmer över att vi som medlemmar och medborgare inte reagerar kraftigare på tecken på topp styrning i demokratiskt valda församlingar. Grundbulten i ett demokratiskt sammanhang, är att medlemmarna/medborgarna väljer representanter till styrelser i föreningar, förbund eller politiska sammanhang. Dessa är valda för att vara en samlad kraft att företräda medlemmarnas intressen och endast medlemmarnas intressen.
    För tillfället finns anledning att tycka att SSF, i flera frågor arbetar efter egna linjer, utan tillräcklig lyhördhet för eller förankring bland sina medlemmar.

    Därför är det min mening, att när det gäller visioner för framtiden och mål för idrotten segling, så skall dessa arbetas fram ute bland medlemmar i klubbar och klassförbund. Sedan är det SSFs uppgift att, som den samlande kraft de skall utgöra, vara lyhörda för och arbeta för att genomföra föreslagna visioner och mål. Detta är dock endast möjligt om vi medlemmar engagerar oss, samt bereds möjlighet att delta i detta arbete.
    Kanske ett första steg från SSFs sida kunde vara att inbjuda till och stimulera ett ökat engagemang genom att:
    1. Ha en öppen attityd till åsiktsutbyte.
    2. Skapa ett debattforum på SSFs hemsida.
    3. Arrangera workshops om visioner och mål.
    I slutänden är en sådan process dock alltid beroende av att vi medlemmar tar vårt ansvar. Är ni beredda att göra det?

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.