Skip to content

7 Comments

 1. Peter Gustafsson
  Jul 21, 2009 @ 19:54

  Region of Sardinia Trophy
  Standings after Day 1

  1. Emirates Team New Zealand (NZL), 1 1 1= 3 points
  2. Matador (ARG), 3 3 4= 10 points
  3. Artemis (SWE), 2 2 7= 11 points
  4. Synergy (RUS), 4 8 2= 14 points
  5. Bribón (ESP), 5 6 3= 14 points

  Ray Davies (NZL), tactician Emirates Team New Zealand:
  “We had a great day today, we started really well. The key there was time on distance, positioning with couple of minutes to go. That is something that we have been working on really hard. And that seems to be working really well. Mainly that is just about honing in on the on-board communication, working on where we want to be with a couple of minutes to go, and then the final execution from 45 seconds to go. That is critical and our boat is quite good at slow speeds, it grips quite well. Then the last race was a real nail-biter, Synergy sailed real well. We just managed to jump them on the gybe and roll them. It was a match race and we got strong on them, did a better gybe and rolled them, and then they got strong on us and had a very good chance of winning the race. It must have been down to a second or two.”

  Paul Cayard (USA) tactician Artemis (SWE):
  It was a pretty good day for us, less so in the last race. We were going well and even when we had troubles we were passing boats. In every case it’s a good sign to be passing boats. Starts were never actually that good, yesterday’s practice was better, but the first two were OK, the third one was bad. But, the good thing about the third one was that we cleared out straight away and got a good lane going right. I think we are pretty happy for the day. The guys who sail on the boat all the time are happy. Robbie (Naismith) and the guys are just saying: ‘let’s be real, that was a pretty good day.”

  Reply

 2. Peter Gustafsson
  Jul 23, 2009 @ 18:20

  TP52 | Series Overall after Day 3
  1. Emirates Team New Zealand (NZL), 1 1 1 5 4 3= 15 points
  2. Artemis (SWE), 2 2 7 3 3 1,5= 18,5 points
  3. Matador (ARG), 3 3 4 1 2 7,5= 20,5 points
  4. Bribón (ESP), 5 6 3 7 8 4,5= 33,5 points
  5. Quantum Racing (USA), 7 4 8 4 6 6= 35 points

  Michele Ivaldi (ITA) navigator Artemis (SWE):

  “These are the typical conditions that we designed the boat for. The boat is exactly the same as Marseille, we have a couple of new sails. Here a matter of a metre or a metre and half at the windward mark can make all the difference, you can be second or you can be ninth.”

  “Paul is more analytical. He is more focussed on the numbers. We have established a good work on analysing the performance every day. Russell is a lot more instinctive.

  Rusell’s style is very different and he talks a lot to Torbjorn, he has taught him a lot and made Torbjorn learn a lot, it is always great with Russell on board. Paul tends to let them (the crew) do the speed work themselves and talks a little less with Torbjorn.”

  “Today, keeping it simple was the call. Key was a good first beat, and we were able to pass to leeward of Bigamist when they gybed on us. After that it was a horse track.”

  “For the mid point of the season Team New Zealand is really, really strong. They have great starts all the time and so they almost have probability to be in the top five at each top mark. Really strong in tactics, and really good boat handling. But today is the mid-point of the season and so nothing is over and we won’t be giving up any points.”

  “We feel great. We had a good analysis and de-brief after Marseille, we worked on the weaknesses and it seems to have worked.”

  Reply

 3. mattias allroth
  Jul 23, 2009 @ 20:47

  Verkar som Artemis inte saknar Coutts så mycket……

  Undrar om det är samma skuta som dom åkte G.R med ?
  Den är sweeeet isåfall.

  Reply

 4. Peter Gustafsson
  Jul 23, 2009 @ 20:55

  Artemis (2009) är ny för året, precis som de andra toppbåtarna ETNZ och Matador. Verkar som att kapprustningen fortgår i TP52-klassen, något som debatteras högljutt just nu. Dessutom kritiseras de rika teamen för väderbåtar, coacher och annat som driver upp kostnaderna.

  Hans tidigare Artemis (2008) var den som körde GR. Den har gått igenom en IRC-optimering där man satt på fast peke och plockat bort massa vikt. Någon här har säkert bra koll på exakt vad som är gjort.

  Reply

 5. Gustaf L
  Jul 24, 2009 @ 17:59

  2008:an som var med på GR hade ny köl, peke och dubbla häckstag för att klara större akterrunda på storen. Intern ballast borttagen. Ändringarna är “bolt on” så den kan lätt återställas till TP52 mode.

  En uppsättning nya segel var det också. Förutom storen så var fockarna lite större och peket krävde också lite större A segel.

  Sedan hade vi också begåvats med bekvämligheter som kokmöjligheter och draperi till muggen. Lite rörkojer hade också skruvats dit.

  Reply

 6. Peter Gustafsson
  Jul 24, 2009 @ 18:24

  Draperi alltså. Fancy :-)

  Kommer det att köras något mer med den båten?

  Lät som ni matchade RAN och de har väl varit suveräna där de ställt upp. TP52 i “IRC-mode” vann ju både Sydney-Hobart och nu Transpac, så det är väl bara att boka in de två + Fastnet?

  Reply

 7. Gustaf L
  Jul 25, 2009 @ 02:02

  Båten är till salu, om den inte redan är såld, så några fler IRC race är inte planerade.
  Annars var det match race runt Gotland. Bland annat en slagduell innanför Östergarns holme. Vi passerade Ran på ren speed med code zero innan Knolls grund och var före både i Visby och Gotska Sandön. Ett spinnakerbyte krånglade mellan Sandön och Gustaf Dahlén så vi hade en man i masttoppen i mörker i 15 knops fart. Då kom Ran ikapp igen. Vi rundade Gustaf Dahlén samtidigt. Båda gjorde en dålig rundning men vi kom ut först. Tyvärr kom Ran ur sista bleket innan Alma ett par minuter före oss.

  Förutom mellan Nynäs och Salvo rev, där vi kom ifrån varandra i dimman, var vi aldrig mer än 5-10 minuter ifrån varandra. I mål skiljde det 4 minuter efter att vi försökt med en desperat rövare mellan grynnorna in mot Sandhamn.

  Ran var snabbare när det var riktigt lätt medan vi var klart snabbare i mer vind.
  Vi hade fått ett något högre mättal än Ran. Så på beräknad tid slog de oss med ca en timme. Lite oklart vad mättalsskillnaden beror på eftersom vi hade motsvarande modifieringar som Ran. Vi hade dock lite olika segel. Ran hade en upwind zero som halsades på stäven och inte på peket. Vi hade en A0 på peket. Kanske var det där skillnaden ligger.

  Även om det var fel väder för VO70 så var det kul att segla snabbare än Ericsson1. Om inte annat så visar det vilka fantastiska båtar TP52:orna är.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.