Skip to content

17 Comments

 1. Jan
  Jul 27, 2009 @ 21:18

  Men Peter, glömmer du inte bort att det var 23 båtar fler som körde ORCi än IRC i år? Varför skulle man flytta totalen till IRC, för att några enligt dig sweeta båtar råkade delta där?
  Vore inte det bästa förresten att skippa totalen och dela in klasserna i mindre delklasser(åtminstone LYS förtjänar mindre klasser) samt åtminstone skippa ORC Club? Sen får var och en delta i vilken klass de vill utan att KSSS tar ställning till vilken klass som är seriösare än den andra.

  Reply

 2. Richard
  Jul 27, 2009 @ 21:43

  Några sweeta båtar råkade!? Alla sweeta båtar körde ju IRC, varken Ran eller Artemis hade kommit om det inte fanns en IRC klass. Jag håller dock med om att man borde sluta med totalsegrare. Det går ju inte med så många klasser och banor.

  Reply

 3. Tollstoj
  Jul 27, 2009 @ 21:54

  Går det att utse någon totalvinnare i gotland runt?
  varför olika banor?är det bara för att få till en halvrutten regattamiddag som final på tillställningen.

  Reply

 4. Backe
  Jul 27, 2009 @ 22:22

  Jag tror helt klart att det är IRC som gäller i framtiden, om man inte utsett totalvinnaren i ORCI så hade denna klass varit ännu mindre.

  Reply

 5. alex
  Jul 27, 2009 @ 22:38

  Jag hoppas även ksss öppnar för en shorthanded klass i gotland runt!

  Reply

 6. Sam V
  Jul 27, 2009 @ 22:47

  Tollstoj, de olika banorna kom till efter dialog med seglarna. Ska alla kunna vara med vore det inte så kul med samma bana för en VO 70 och en Maxi 95. Kan start och målgång ske ungefär samtidigt för alla kan både deltagare, arrangörer och media förhoppningsvis bli gladare. Och vill du inte gå på regattamiddag så slipper du.

  Reply

 7. Peter Gustafsson
  Jul 27, 2009 @ 22:57

  Jag förespråkar generellt att man inte har någon totalseger. Jag tror (som du säger) att folk då väljer klass utifrån sina förutsättningar i stället.

  Men jag antog (fördomsfullt förstås) att KSSS ville dela ut en jättestor pokal till en kung eller kändis som storsatsat för att ta hem totalen. Men så är det säkert inte ;-)

  Min tanke var egentligen bara att bygga vidare på någonting positivt. Att Gotland Runt för första gången på många år lockar riktigt hotta båtar och några av världens bästa seglare (Russel Coutts kommer inte hit för att köra 40-fotare) borde ju kunna utvecklas vidare? Och kanske finns det fler nordbor med alldelse för mycket pengar som skulle kunna skaffa sig en beggad TP52 i stället för en Drake eller gammal träyacht…

  Reply

 8. Niklas
  Jul 27, 2009 @ 23:08

  KSSS vill kunna utse en totalsegrare så media förstår vem som vunnit.

  Själv tillhör jag de som tycker att man ska skrota totalsegraren.

  Reply

 9. JOJJE
  Jul 28, 2009 @ 07:26

  Det säger sig väl själv att man inte kan ha en totalsegrare när båtarna seglar olika banor.
  Möjligen en totalsegrare för resp. bana.
  Mer IRC – det är ju det som kommer i övriga Europa.

  Reply

 10. johnny
  Jul 28, 2009 @ 11:15

  Hej
  Helt klart ska det finnas en totalvinnare i Gotland runt. Sen e det upp til var och en om dom vill vara med att slåss om den trofen. Finns inte detta då kommer tävlingen försvinna. Man måste ha något som drar dom stora seglarna hit till landet. Och som jag ser det nu så är det nog bara Gottland runt som kan ha den möjligheten just nu.
  Sen så ska det såklart finnas en klass för oss andra. Vilka klasser och banor som ska seglas det kommer alltid att förendras.

  Men helt klart utan de stora drakarna så kommer inte alla andra. Man ska vara stolt och slåss för första plattsen i sin klass. Man ska se det som något stort att man vinner sin klass eller bana.
  Dessa ska helt klart vara kvar och få komma upp på senen när alla vinnarna får sina priser dom ska känna sig ett med dom stora. Får man till detta så kommer Gotlandrunt att leva vidare. Sen så ska såklart vi alla dra vårt strå till stacken och vara kvar på prisutdelningen.

  Detta är något vi inte gör även på andra seglingar, FY på oss alla seglare om inte vill vara kvar och hedra dom som vunnit. Fundera på det den dagen du står där och får ett pris och bara några få är kvar och hyllar dig.
  Även så är det en hylning till dom som jobbar och brinner för oss seglare som gör våra tävlingar till något stort.
  Så upp till kamp för din egen skull och för dom som gör så att våra stora seglingar finns. Utan dessa kommer inte dom mindre att finnas kvar.

  Reply

 11. Jan
  Jul 28, 2009 @ 14:01

  Johnny,
  Kan du påvisa att ditt påstående är sant på något sätt?
  “Finns inte detta då kommer tävlingen försvinna.”

  Både Finlands största havskappsegling Suursaari Race och Færderseilasen saknar väl totalvinnare såvitt jag vet och har inte dött ut ännu.
  Snarare är det väl tvärtom att flera klasser get bättre och rättvisare kappsegling och mera deltagare. Jag som trodde att alla utom KSSS var överens om detta.

  Reply

  • Johnny
   Jul 28, 2009 @ 17:57

   Hej

   Ja du kan ha rætt i det. Men det ær så stor skilnad på Færdern och Gotland runt. På færdern kommer det mycket båtar ja men dom utger sig inte før att vara den typen av regatta som Gotland runt ær. Klart man ska ha tot vinnare i stora klassen. Jag tycker man ska køra samma bana i den størsta klassen varje år.

   Færdern seglar man før att man gillar lite distans segling och dær e så många om man får sæga det “BLÅBÆR” med. Detta ær inte något illa menat det ær bara bra då får seglingen frammåt. Sen ær det full fart på kvællen då det ær vældigt många båtar som ligger kvar till søndagen och ær med på regatta fæsten på kvællen. Færdern ær mer en folk fest. Nær hadde Gotland ca 1100 båtar på startlinjen.

   Reply

 12. Jan
  Jul 28, 2009 @ 19:05

  Varför skulle Gotland Runt inte vilja ha tillbaka närmare 500 båtar på startlinjen som på 90-talet?

  Reply

  • Spirit
   Jul 28, 2009 @ 22:12

   Hej,
   Jag tillhör de som inte förstår varför KSSS gör detta med Gotland Runt så otroligt krångligt och invecklat, både för de som seglar och de som är kvar i land, och varför man fortsätter att driva IMS/IRCi som i princip bara seglas i våra vatten. Hur viktig är Aspholm & Co för KSSS? Det känns som att många i tävlingsledningen helt har glömt bort varför de flesta av oss kappseglar – för att det är kul!

   Jag har stämt av detta med ett ganska stort antal seglare och vi är rörande överens om att det borde vara max två mätregler, förslagsvis IRC och LYS, med ett tydligt budskap om att de båtar som har en hög ambition med sitt kappseglande kör IRC och de som seglar “på skoj” kör LYS. Om man sedan hade valt att följa stora internationella regattor som Fastnet och Sydney Hobart så skulle man bara ha en bana, tex Bana C på drygt 350 NM. Alternativt kan man naturligtvis låta alla IRC-båtar segla den banan och låta LYS-båtarna segla en något kortare bana.

   Som med så mycket annat finns det enligt min mening så oerhört mycket att vinna med att förenkla GR på detta sätt. Gladare journalister, mer media och framförallt mindre skitsnack på bryggorna i Sandhamn. Jag tycker inte att det är det minsta konstigt att om någon väljer att satsa åtskilliga miljoner på en stor snabb båt med professionell besättning så skall den både kunna komma först i mål och även kunna aspirera på totalsegern (läs RAN/Artemis). Sedan är det naturligtvis inga problem att dela upp både LYS och IRC i mindre klasser med olika resultatlistor även om alla seglar samma bana (se Fastnet).

   För egen del önskar jag att jag skulle kunna segla shorthanded med Spirit (Baltic 50) utan att för X:e året i ordningen hamna på fel sida om gränsen till/i GR-Open och få segla ensam runt Gotland…

   Reply

 13. Jan
  Jul 29, 2009 @ 08:51

  “Jag har stämt av detta med ett ganska stort antal seglare och vi är rörande överens om att det borde vara max två mätregler, förslagsvis IRC och LYS,”

  Nu var det ju så detta år igen att ett större antal seglare seglade ORCi än IRC.
  Sedan tycker jag som sagt att det inte är någon orsak att förändra totalen att man ett år har två TP52or i IRC klassen. Däremot torde denna diskussion antyda att man för att slippa dessa diskussioner kunde slopa totalen helt?
  Det är väl bara att inse att det tycks vara svårt att få alla seglare att gilla samma mätregel och göra det bästa av det istället?

  Reply

 14. Jocke
  Jul 29, 2009 @ 17:58

  Hej. Jag är ingen numera aktiv kappseglare, men med stort intresse.
  Vad är det som talar emot att i stort sett alla av de här större kappseglingarna alltid redovisar samtliga resultat i låt säga tre resultatlistor (IRC, ORCi, LYS…)

  Jag noterade att några av de större båtarna i årets EGR fanns med i två olika klasser.

  Så klart blankar man framräknad tid i den/de kolumner där båten saknar mätbrev/mättal.

  På så sätt en kan en 1:a i ORCi hamna t ex 12:a i IRC, men då ser ju alla (även icke kalenderbitare) att den båten är ORCi optimerad.

  Är det enda hindret för detta, att det skulle innebära merarbete för mätbrevskommittéer inför säsongen? Ja, de får ju i så fall in mer pengar för mätbrev också, OM det nu skulle öka. För ingen optimerar väl sin båt för två mätklasser..(?)

  En annan sak (Som inte alls handlar om trådens rubrik), men som handlar om utvecklingen av publiksporten i allmänhet och EGR i synnerhet…
  För oss åskådare med egen “campingbåt” är det BRA MYCKET roligare att se peppandet på bryggan, fyllda av skinande raceblanka båtar dagen innan start och ALLA båtar som startar ute vid startlinjen, än att beskåda enstaka indroppande båtar vid målgång (låt vara att det var 2xTP52, DataCom, L43:or, Farr40 etc…) och sedan beskåda en halvtom brygga med dynor, segel och sjökläder på tork…

  M a o, starten på en helg, målgång då de kommer i mål så att säga.

  Reply

 15. Lars Sörqvist
  Jul 29, 2009 @ 20:53

  Här verkar ju de flesta vara ganska överens. Denna debatt har ju funnits förr med ungefär samma resultat. Konstigt att KSSS inte agerar mer på detta (vi får i rättvisans namn inte glömma att en hel del faktiskt har hänt de senaste åren)…

  Här kommer mina tankar:

  1. Att utse en totalsegrare är totalt FEL. Det sänder endast ut en signal att vissa klasser/båtar av någon anledning skulle vara finare/bättre. Detta motverkar allt vad vi vill uppnå med många på havet som alla har kul. Att det skulle göra regattan mer attraktiv att bevaka tvivlar jag på. I så fall borde man ju för länge sedan ha infört en totalsegrare i segling vid OS (stare?) som fick en fetare medalj…. Eller varför inte en totalsegrare på hela OS (100 m?). För övrigt är nog det viktigare att göra seglingen bra och rolig för seglarna än att hoppas att alla journalister plödsligt ska flockas där… Det senare har ju inte lyckats så bra hittills…

  2. Personligen är jag en förespråkare av många klasser indelade så att båtar med liknande egenskaper tävlar mot varandra (för mig helst entyp som ni vet…). Detta är ju i stor utsträckning en internationell trend. Härigenom blir handikappregler mindre kritiska och det spelar inte så stor roll om det vi kör på IRC, ORCi eller LYS. “Orättvisa” uppstår ju egentligen som en följd av att båtar med vitt skilda egenskaper kappseglar mot varandra. Personligen racar jag hellre mot 10-15 mycket jämbördiga båtar i en regatta där det skiljer några få båtlängder mellan båtarna än i ett fällt på 70-80 båtar där avståndena redan vid Almagrundet är gigantiska. Visst ser det, i det senare fallet, kul ut i resultatlistan, men på havet har jag inte så stor glädje av att det finns en massa båtar bortom horisonten för- eller akterut. Visst, det kan ju alltid bli omstart och nya förhållanden, men det är väl inte därför man kappseglar…

  3. Gällande vilka mätregler som ska tillämpas tycker jag att detta i stor utsträckning bör avgöras av vad seglarna själva vill. Finns det folk som vill köra ORCi ska detta givetvis vara möjligt och på samma sätt med IRC, LYS etc. Om en regel ger sweeta båtar eller ej är svårt att säga. Att IRC ofta kopplas ihop med detta kan ju delvis bero på att regeln idag är dominerande i länder där man normalt leder utvecklingen (england, australien, usa etc)…. Ett regelkrig är både dumt och onödigt. Skippar man fokusen på att alla ska köra en klass och tänker så som jag skriver under punkt 2 ovan finns det ju plats för flera regler…

  Rörigt? Jo lite, men det är det väl i de flesta sporter. Var en gång på en cricketmatch i england (ganska stor och populär sport där…). Fattade inte mycket, men stort var det…
  Sedan kan man dock tycka att det finns regler som inte så många verkar uppskatta. Gamla ORC känns ganska förbrukad och dessutom har väl LYS tagit över folkracet. Känns som att det är dags att rensa lite här och lägga ner denna klass…

  4. Tycker självklart att man ska införa en singelhand-klass på GR. Detta både ligger i tiden och gör det möjligt för en del som inte får ihop en stor besättning att delta. Åter igen – finns det tillräckligt många som vill köra ensamvargsvarianten så ska det givetvis vara möjligt! Testade själv för första gången på Watski i somras och det var himla kul!

  5. Så länge det är kul och positivt att vara med att kappsegla tror jag att det blir bra!

  Lars S vid navbordet på västkustturné vid Gluppö (de du Peter…)

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.