Wrap Up 2009

Snart är 2009 slut, och det är dags att sammanfatta året. Först och främst ur vårt eget perspektiv förstås, men lite andra utnämningar kommer också med.

Fyll gärna på med årets skandal, årets T-bone, årets broach eller årets bäst klädde seglare…

Stort tack till Anders*2, David, Erik, Fredrik, Gurra, Harald, Magnus, Mattias, Matts, Patrik, Pelle och alla andra som varit med ombord i år. Tack också till Quantum, Nexus, Puma, Liros, Pantaenius och Dirty Dog.

Tjörn Runt 2009
Årets fullträff var så klart Tjörn Runt. Vi har alltid haft svårt att få till det runt den där ön, så det var extra roligt när den äntligen satt där. Det är väl inte det rättvisaste racet i Sverige, men alla är med och satsar stenhårt.

Årets “line honours” och årets undanvind vad hemseglingen på Poly Skagen Race. Perfekt slör i 10-12 m/s gjorde att det bara tog 03:15 från Skagen till St Osets kummel.

Årets tabbe var väl när vi valde att gå väster om Koster på Bohusracet. När vi ligger i topp så kan vi väl tokchansa lite. Hallå eller!

Årets brall var återigen Watski Skagerrak TwoStar. I år hade vi konstant 16-17 m/s över hela Skagerrak. Rent statistiskt borde det bli lättare vindar 2009?

br2009_0552.jpg
Årets stiltje, rundning i Fjällbacka 05:30 under Bohusracet. Tydligen var det lätta vindar på Gotland Runt också ;-)


Årets fartrekord var 21.68 knop på Skagerrak TwoStar just innan spinnakern exploderade och 18.97 på Poly Skagen Race. Bägge shorthanded. Går snabbare med lättare båt… Andra som slog rekord var ju L’Hydroptère som till sist knäckte 50 knop och Banque Populaire V som snittade 37.79 knop över 24 timmar (=907 distans).

Årets överraskning måste väl vara priset som årets eldsjäl.

Årets svenska båtar är väl Ericsson 3 & 4. Snyggt jobbat! Och stop-overs i Marstrand och Stockholm måste väl ha varit årets propaganda för vår sport? Och hur kunde jag missa dem bägge två…

Årets demolition derby 1 är så klart Tjörn Runt. Aldrig har ett svenskt race fått så mycket internationell uppmärksamhet. Och det diskuterades mycket här hemma också.

Årets demolition derby 2 var väl Watski Skagerrak TwoStar. Massor av segel, master och annat som gick sönder.

Årets snackis 1 var banbegränning på Tjörn Runt. Årets marknadsundersökning stod StSS för när man frågade om folk ville ha banbegränsning eller ej. 53% av båtarna över 33 fot ville ha begränsning, så deras slutsats blev så klart “framkom med tydlighet att seglarna inte önskar någon banbegränsning”…

Årets snackis 2 är (som vanligt) respitregler i allmänhet… och SHFs roll i synnerhet. Många möten, mycket snack, och just nu verkar det inte vara någon verkstad alls? ORCi-förbundet tar hem årets kanske? Även i Norge hettade det till. Och där tog Thomas Nilsson hem årets försvarstal.

Årets kommentar är “varför seglar ni inte … som så klart är den bästa entypsklassen…”. Ni vet vilka ni är.

Årets grundstötning kunde ha varit någon av båtarna på videon ovan. Kjell Widmarks nya First 35 låg bra till med två gånger på Tjörn Runt och sedan en till på Byxelkroken. Men Telefonica tar lätt hem denna kategori. Jens som kör fördäck på Firsten vann dock årets dyk (se demolition-videon ovan).

Årets lyft 1 står breddkappseglingen i väst för. 20% fler deltagare 2009. Kan man göra samma trick även 2010?

Årets lyft 2 är väl IRC-klassen med sitt supertrevliga IRC-RM. I samma regatta kan vi gott dela ut årets grosshandlare till Air IV.

Årets flopp måste vara Göteborg Offshore Race? Men man kan mycket väl bli årets comeback 2010. Många stora båtar har redan anmält sitt intresse för att vara med.

Årets konkurs var väl Sweden Yachts. Många andra hade det svårt och fick nya ägare.

Årets fluga var stagseglet?

Årets skada blev återigen knäskadan. Det är alltid tråkigt att skada knät, men när man är skeppare i VOR så betyder det oftast att man fått sparken. Kanske skulle Ericssons management kvalat in i fler kategorier?

Årets trend 1 är såklart shorthanded.

Årets trend 2 är seglingsfilmer. På YouTube, på TV, på bio, överallt… kanonkul. Stort tack till Regatta TV och Skotas filmteam.

Årets mätbrev var så klart Anthems. Många olika gennakers på racen, men inga i mätbrevet.

Årets sidbyte måste väl vara Henrik Ottoson som gick från Quantum till North.

Något jag missat?