Seglingens format?

Dagens ämne hos Laserseglarna.

Eftersom det är lite för lite diskussioner i seglar Sverige just nu tänkte jag dra igång en om formatet på jollesegling.

Formatet på seglingen har ganska länge präglats av gamla lagar, långa banor, långa pauser, långt från hamnen på ‘öppet’ vatten. Och då kan man ju fråga sig varför? För att det är roligast? För att det är bäst för sporten? För att det är mest rättvist? För att mästerskapen avgörs på liknande förhållanden?

Var i Miami för ett par veckor sedan och tränade. Samtidigt pågick en juniorregatta. Radialer, 4.7 och standarder i hundratal. Det blåste 8-9m/s, strålande sol, och runt 20 grader varmt. De gick ut och körde 2 korta(runt 35 minuter) race varpå de åkte in till land för att äta lunch innan de återigen gick ut och tävlade.

Samtidigt har vi tävlingar i Sverige där vi har en bra bit över 1 timme till banområdet, vi har 1 timmes långa race och vi har tävlingsledningar som tar 8 timmar på sig att köra 3 race. Det är dessutom runt 10 grader i luften och detsamma i vattnet. Det är vi som borde köra korta intensiva race, gå in mellan racen och käka lunch.

Det här är inte ett problem som nödvändigtvis begränsar sig till Sverige, utan ett problem man stöter på på diverse internationella regattor. Det är också just det som är skillnaden. Internationella regattor med vuxna seglare(mer eller mindre) som har bestämt sig för att hålla på med segling och inte juniorer som bara är ute efter att ha roligt.

Jag skulle vilja påstå att med ett nytt format på jollesegling skulle svensk segling kunna växa enormt mycket.

Disskutera!

J

Problemet verkar finnas i allt från optimist (där unga tjejer och killar sitter långa dagar på havet – hur kul är det) till KSSS kölbåtsseglingar där seglarna gnäller på att det är för få race på en dag.