Skip to content

57 Comments

  1. Patrick L
    Jan 21, 2010 @ 13:09

    Imponerande. Tänkte först gå på föredraget men måste erkänna att mina fördomar om hur dåliga branschen är på att ha koll gjorde att jag mest trodde det skulle bli ett taffligt försök att marknadsföra båtliv till de redan frälsta.

    Reply

  2. Kalle
    Jan 21, 2010 @ 13:55

    Intressant att se att de viktigaste anledningarna till varför man vistas på sjön är ”avkoppling” och ”naturupplevelser”. Likt förbaskat säljs det flest motorbåtar. Hoppas verkligen att vi nått en vändpunkt där folk inser värdet av en lugn och ro, tystnad, ren luft och vatten.

    Reply

  3. Team Dehlerdoris
    Jan 21, 2010 @ 16:19

    SSF borde definitivt göra något liknande om segelsporten. Vet man hur segelsporten i Sverige ser ut? Breddidrott kontra elit. “Riktig segling” kontra LYS/IRC/ORC m.m…. :-) Det är viktigt att ha rätt “kartbild” av verkligheten när man ska fatta strategiska beslut.
    StefanK
    http://www.dehlerdoris.blogspot.com

    Reply

  4. Johan
    Jan 21, 2010 @ 16:39

    De som har motorbåt har den i många fall inte för att “vistas på sjön”. De gillar att “vara vid sjön” och använder sjön för att transportera sig själv och sin båt till olika platser utmed sjön. Eller?

    Reply

    • Anders Averdal
      Jan 22, 2010 @ 09:19

      I min familj så brukar vi säga. Med motorbåt är målet det enda intressanta. Vid segling är resan en del av målet.

      Reply

  5. carl
    Jan 21, 2010 @ 16:54

    @ Johan

    Bra skrivet!

    Reply

  6. Fredriksson
    Jan 21, 2010 @ 19:54

    Hoppas att dom tar upp detta på Kustkonferensen också. På Båtmässan 9-10 februari.

    Reply

  7. Patrik
    Jan 21, 2010 @ 21:21

    Motorbåtsåka är ett transportmedel och segling är en passion !
    (sen finns det allt för många som använder segelbåten som en motorbåt men det är en annan diskussion)
    Detta är vad man skall trycka på.

    Reply

  8. Nicklas
    Jan 21, 2010 @ 21:33

    Inte skall vi bestämma vem som har mest rätt till sjön? Med lite vett och etikett får alla plats. Hoppas man kan få till en grundutbildning för alla som skall vistas på vattnet bara.

    Reply

    • Patrik
      Jan 21, 2010 @ 23:41

      Men Niklas då… nu gick du många slutsatser för långt jag har inte sett någon här som gjort antydningar på att vissa skulle ha mer rätt än andra att vara på sjön, bara lätt generalisering av inställningen till färden som sådan.

      Reply

  9. Anders B
    Jan 22, 2010 @ 04:01

    Häpnadsväckande generaliseringar och fördomar i den här debatten. Min farsa älskade sjölivet, att vara ute i skärgården, att bo i båten, att puttra fram över fjärdarna. Jag fölljde ibland med mina föräldrar i deras motorbåt, min vana trogen letade jag oss fram till de bästa klipporna, ofta låg där segelbåtar. Här kan vi inte ligga sa mina föräldrar – varför frågade jag – man lägger sig inte bland segelbåtar var deras uppfattning. Underligt tänkte jag först men väl förtöjda förstod jag varför. Vi blev utsatta för regelrätt mobbing, kommentarer typ “här ska det ligga segelbåtar”. Håll dig på din kant helt enkelt!
    Visst brummar vissa motorbåtar, visst kan avgaserna bli väl besvärande ibland, men jag möter lika många entusiaster över sjölivet bland motorbåtsfolken som bland seglare. Tre staplar dominerade för mina ögon när jag läste diagrammen: Upptäckarglädje, äventyrslust och naturupplevelser. Det kan man uppfylla likaväl i segelbåt som i motorbåt (jag föredrar segelbåt – mina föräldrar motorbåt). Vi måste skilja på entusiasmen över att vistas på sjön och vid våra kuster och entusiasmen över att glassa i Sandhamn.

    Reply

    • Martin
      Jan 22, 2010 @ 08:03

      Naturupplevelse, avkoppling och frihetskänsla.
      Den som ger sig in i hamnarna under högsäsong på västkusten lär blir besviken.

      Reply

    • Hans Gunnarsson
      Jan 22, 2010 @ 08:56

      Skulle inte vilja säga att fördomarna och generaliseringarna är särskilt häpnadsväckande. Tycker att du gör detsamma åt andra hållet, alla segelbåtsägare tycker inte att “här ska det ligga segelbåtar”. Fördomarna och generaliseringarna har åtminstone ett visst mått av sanning i sig, det betyder inte att alla motorbåtsägare transporterar sig eller att alla seglare bara njuter av seglingen.

      Visst finns det dessa uppfattningar åt båda hållen, men jag tycker de har blivit mindre vanliga nu än när jag växte upp. Då hälsade ju knappt motorbåtsägare och segelbåtsägare, nu är det rätt många som har erfarenhet av både och så det bidrar väl till den mer “toleranta” attityden.

      Önskar jag hade råd att ha både och, men eftersom jag måste välja tar jag seglingen!

      /Hans

      Reply

  10. Peter Gustafsson
    Jan 22, 2010 @ 09:34

    Som sagt, det finns en anledning till varför man faktiskt frågar folk vad de tycker i stället för att gissa…

    Men, det är klart, debatten blir ju inte lika spännande om man måste baserade den på fakta. Då kanske man faktiskt måste prata om lösningar i stället för själva problemen.

    Just på det här området är vår sport ganska usel: http://www.blur.se/2008/11/18/idrotta-med-forbundna-ogon/

    Reply

  11. Kalle
    Jan 22, 2010 @ 10:15

    Till er som tycker att man skall vara toleranta och att alla har lika stor rätt att vistas på sjön. Sätt er på en brygga längs en av farlederna i Bohuslän och fundera på varför folk upplever att det blivit för många båtar. Min uppfattning är att en motorbåt stör minst lika mkt. som tio seglande båtar.
    Att man sedan inte hejar glatt på motorbåtsgänget vid bryggan är kanske inte så konstigt när man har tidigare under dagen legat och gungat i avgasdimmorna. Visst skall man vara tolerant, tyvärr tror många att debatten motor eller segelbåt handlar mest om sociala faktorer. Så är det inte. Motorbåtar är en katastrof, både för miljön lokalt och globalt. Skall fler kunna vistas på sjön, måste man sätta stopp för det ökande antalet motorbåtar med förbränningsmotorer.

    Reply

  12. Stefan Peterson
    Jan 22, 2010 @ 10:33

    Bra ide´Peter borde vara som upplagt för ett exjobb någon stans. Jag skulle ha försökt få in det i min utbildning även om jag inte riktigt vet hur man får samman datasäkerhetsmetoder med kappsegling men det var förstås för länge sen. Det är säker någon på SSF som läser detta och tar det till sig. Då får vi se hur efterfrågan är mellan jolle segling och kölbåt bland annat. Om sen respitsystem skall blandas in det vet i f-n. Trevlig helg.

    Reply

  13. hildur
    Jan 22, 2010 @ 10:58

    Segelbåtar är även motorbåtar, ärligt talat- hur många båtar är under segel en vacker söndagefermiddag i augusti. 10procent?
    En medelstor segelbåt som kör 7-8 knop för motor låter, luktar och drar svall likaväl som motorbåtar, det är nog dags att kliva ner från pedistalen.

    hildur

    Reply

  14. Patrick L
    Jan 22, 2010 @ 11:09

    Hildur, du har förvisso en liten poäng men inte menar du på allvar att du kan likställa dessa två fenomen?

    När segelbåten för motor gör 7-8 knop är den ute på en fjärd. Där gör många motorbåtar 20-25 knop och drar svall som en segelbåt aldrig någonsin skulle lyckas med annat än möjligen under spinnaker i kuling, men jag tror aldrig att jag har sett det inne i en vik eller där andra båtar ligger förtöjda i närheten. Nä, du kan beskylla seglare för mycket men knappast att dra svall där det ligger båtar förtöjda.

    Reply

  15. Linus Netshagen
    Jan 22, 2010 @ 11:33

    Verkar som om “seglare” gnæller mer æn andra!!
    Sjælv finner jag det oerhørt njutningsfullt att fara fram øver havet med en snabb motorbåt!
    Dock lika njutningsfullt med en segelbåt! (snabb som långsam…)

    Reply

  16. Team Styrbord
    Jan 22, 2010 @ 12:42

    Interesant med inköp och vem som sötte vad. Kvinnorna tyckte själva att de hade hand om Navigation och hjälpmedel för detta, plotter, gps etc. Gubbarna hade en helt annan uppfattning.
    Jag är benägen att hålla med kvinnorna, på 90% av de båtar jag varit på så är det fru/sambo som sköter nav. Men gubbarna tror att det är de som navigerar….stor komik….självinsikt är första steget till tillfrisknande….

    Reply

  17. Patrick L
    Jan 22, 2010 @ 12:58

    Jag håller med Linus. Synsättet att motorbåtar är för A -> B åkning och segling för resan i sig själv stämmer nog inte i dag. Jag njuter i fulla drag av själva resan även när jag åker i den snabbgående motorbåten liksom oavsett om jag går för motor eller seglar i segelbåten.

    Reply

  18. Henrik Holm
    Jan 22, 2010 @ 13:33

    Hej!

    Jag tycker att diskussionen huruvida motorbåtar drar upp svall eller om användandet av dem är “njutningsfullt” eller inte är i det närmaste genant. Att någon överhuvudtaget kan med att använda dem, det är den stora frågan?!?

    Många källsorterar sina sopor och köper miljövänligt toapapper, medans motorbåtsägarna bidrag till växthuseffekten annulerar det hela. Gissningsvis så ligger en motorbåt modell större på ca. 3 liter bränsle per distans. Det ger en förbrukning av ca. 16 liter per landmil. Ingen skulle idag köra omkring med en bil som drog 16 liter milen, ens för nöjeskörning. Hur står det till med katalysatorer? Det blev lag i bilar fr.o.m. 1988. Ser man sig omkring i skärgården så är båtparken full av båtar tillverkade innan dess och jag har svårt att tro att dessa har katalysator. (Dock är jag dåligt insatt i det och kan mycket väl ha fel)

    Personligen så tycker jag att miljödebatten är allt för klen när det gäller båtlivet. Som exempel på det så uppmärksammades det i stort sett inte alls på förra årets båtmässa. (Åtminstone inte så att jag såg det…) För min del så hade det gärna fått bli ett totalförbud på motorer över 30-40 Hk till sjöss, som inte används i yrkestrafik.

    ///henrik

    Reply

    • hildur
      Jan 22, 2010 @ 14:37

      eller max 7 knop i inre vatten

      Reply

      • Henrik Holm
        Jan 22, 2010 @ 14:46

        Ja, är det inte norrmännen som har det? Vad är allmänna uppfattningen om det i Norge? Har något svakt minne av att en norrman berättade att så fort man befinner sig innanför linjen mellan två öar så är det sju knop som gäller.

        //henrik

        Reply

        • silverminken
          Jan 24, 2010 @ 10:34

          5 knop når du er < 150m fra land er utgangspunktet i Norge. I tillegg har kommuner egne regler om spesifikke farvann/leder.

          Reply

  19. Kalle
    Jan 22, 2010 @ 14:19

    Håller med Henrik Holm till fullo. Självklart kan det vara njutningsfullt att åka motorbåt, för den som sitter i motorbåten, men en sådan “sköt-dig-själv-och-skit -i -andra-mentalitet” fungerar inte om vi i framtiden skall vara fler som samsas på sjön!

    Reply

    • Patrik
      Jan 22, 2010 @ 14:53

      Jag vill inte ha fler på sjön, bara fler kappseglare :-)

      Reply

  20. Patrick L
    Jan 22, 2010 @ 15:20

    Henrik och Kalle: Det är ju enkelt att framställa sig som nolltolerant, det blir då svårt att argumentera i praktiken eftersom ingen väl egentligen vill orsaka några utsläpp alls. Man kan bara hoppas att ni som förespråkar nollnivå lever som ni lär, så att inte argumentationen faller ihop som ett korthus.

    Oavsett hur mycket fundamentalist man är, så måste man sätta saker i relation till varandra. Medan Henrik Holm tar till brösttoner och kallar diskussionen om motorbåtar för genant så ger kolkraftens andel av vår importerade el till Sverige 12 miljoner ton CO2 årligen, lika mycket som alla personbilar tillsammans eller över 20% av de totala utsläppen. Båtlivet ger 0,2%. Det går förstås att minska och det skall man jobba för, men totalförbud? Menar du verkligen det på allvar?

    Reply

    • Henrik Holm
      Jan 22, 2010 @ 16:05

      Hej!

      ‘Brösttoner’ var ett bra ord! :) Även om du tycker att jag tog i för mycket så är det jag menar att det allt för sällan handlar om miljöpåverkan, utan istället om rätten rekreation och till att ‘göra vad man vill’.

      Angående totalförbud så har jag extremt svårt att förstå varför det ska vara helt accepterat att åka runt med en 35-fot+ motorbåt och bränna soppa bara för att det är roligt?! Som ett exempel, tittar man på en helt ny Searay Sundancer 310 (www.searay.com) så kommer den med en 8.1 liters motor på 375 Hk (dvs 3 gånger större slagvolym än en modern bil). I mina öron så är det inte rimligt att vara ute på en veckas semester och bara elda upp bensin/diesel i skärgården med en sådan och jag har lite svårt att förstå dem som tycker motsatsen. Tar inte alla del av tidningarnas rapporter angående den globala uppvärmingen? Att det sedan står för en liten del av landets totala utsläpp är ju knappast ett argument för att inte bry sig om det.

      Att Sverige importerar el ifrån kolkraft är ju helt otroligt, men det är nog en annan diskussion, för ett annat forum.

      ///henrik

      Reply

      • Patrick L
        Jan 22, 2010 @ 17:13

        Jo men om man skall totalförbjuda fritidsbåtar med motor så är det inte bara Sundancers med stora V8:or som får stryka på foten, det får även styrpulpetbåtar och RIBar med synnerligen högeffektiva skrov och nya motorer. Slut på att åka ut och fiska, tälta med ungarna eller för den delen att ta sig ut till Sandhamn för att kolla på VOR-starten eller kappsegling. Eller var skall man dra gränsen? Min segelbåt har en diesel på 53 hk. Det är bara att montera ur den i ditt Sverige oavsett hur många timmar den körs.

        Det som i förstone kanske kan låta som “en självklarhet” får väldigt långtgående konsekvenser och det är det jag menar med en omöjlig argumentation. Det finns ju väldigt många (de flesta) som okynnesåker i sina bilar, men ingen skulle komma på tanken att föreslå ett totalförbud av bilen bara för att det finns kollektivtrafik. Detta av det enkla skälet att den personliga friheten har ett väldigt stort värde i ett samhälle. Ett samhälle som gör långtgående inskränkningar i den friheten har värre saker att se fram emot. Revolution, inbördeskrig, diktatur o.s.v.

        Därför blir aldrig en sådan här debatt så enkel som du försöker göra den. Jag har inget emot debatt och jag försöker maximera mitt seglande och begränsa mitt motorbåtsåkande, men jag blir alltid misstänksam när någon skall totalförbjuda saker.

        Jag håller med om att en låg andel av totala utsläpp inte diskvalificerar debatten, men det sätter den i ett sammanhang och om man menar allvar med att “rädda planeten” är det faktiskt inte att sluta åka båt vi bör lägga debattiden på. Även om det är inne att vara klimatpolis i alla möjliga sammanhang så är det så att enbart ett stopp för import av kolkraft skulle minska Sveriges CO2-skuld med inte mindre än 115 hela fritidsbåtsflottor – varje år. Däremot håller jag med om att den debatten inte hör hemma på blur.se.

        Reply

        • Mikael Vesala
          Jan 22, 2010 @ 17:29

          Håller med Henrik i det att det känns rätt onödigt med törstiga motorbåtar, men vill absolut inte gå förbudsvägen. Det leder bara till ett rackarspel och ögontjäneri för kunna fortsätta som förr. Tror faktiskt att det går att nå målet på frivillig väg, genom att få folk att inse det orimliga i att fortsätta som tidigare trots insikt. Att inte folk blir generade när dom bränner 3 m3 olja bara för att åka runt i sin båt på semestern… den oljan kanske våra barnbarn hade varit glada om den fanns kvar, så att dom med kunde tillverka båtar när dom växer upp!
          Det handlar alltså inte bara om rätten att bränna så mycket olja man vill, det kommer en framtid där oljan behövs till annat!

          Reply

          • Patrick L
            Jan 22, 2010 @ 17:48

            Det jag vänder mig emot är att prata om moral som något absolut. Det funkar inte så. I ett samhälle blir den totala moralen ett genomsnitt av vad medborgarna accepterar för att få ha sin egen personliga frihet kvar.

            Det finns ju en mycket enklare väg att gå än att diskutera “moralen” i att köra stor motorkryssare på semestern och det är att prissätta miljöeffekten. Enligt de förslag som finns skulle en skattehöjning av båtbränsle minska okynnesåkandet och ge en nettoökning på ca 60 Mkr per år i skatteintäkter på den förbrukning som blir kvar. Det skulle finansiera den del av Sjöfartsverkets verksamhet som riktar sig till fritidsbåtarna.

            Att miljöeffekterna av detta är marginella som helhet är en annan sak.

        • Sam V
          Jan 22, 2010 @ 17:31

          53 hk är väl ändå i mesta laget för en Farr 30 ;-)

          Reply

          • Patrick L
            Jan 22, 2010 @ 17:35

            Ja men hej vad det går! :-9

          • Patrik
            Jan 22, 2010 @ 21:06

            Jag trodde min 35fotare som gör 9knop för motor med en 29hk diesel gick fort för motor… Vad gör en Farr30 med 53hk för fart ???

          • Patrick L
            Jan 22, 2010 @ 21:17

            Det var ett litet skämt. Jag har två segelbåtar. Den med 53 hk är en 43-fotare på drygt 9 ton. Farr 30:n har en liten enstånka på 10 hk.

        • Stefan Blom
          Jan 22, 2010 @ 21:25

          Håller med Patrik.
          En annan liknande debatt har idag blossat upp i Gbg på GP:s hemsida. Sossarna, MP och V tänker höja parkeringsavgifterna med 25 procent. Då skall man komma ihåg att Gbg är en av världens dyraste städer att parkera i. Man skyller på att man måste lägga på moms på parkeringsavgifterna. En moms som man enligt kvittorna redan funnits där men som för ett antal år sedan togs bort…shit va lurad man e (http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.294709-p-avgifterna-hojs-25-procent).

          Återkopplingen till fallet här är att det finns utopiska personer som hela tiden eftersträvar totalförbud. Enligt dem så skall bestraffning användas för att ändra beteende…typiskt vänsterpolitik där man anser att människan skall styras medan höger anser att man skall styra sej själv. Jag tror mer på högern då jag vet att människan inte är så dum så han/hon behöver styras.

          Använd istället “problemen” som en utvecklingstrigger. Det gör man inte genom totalförbud. Det är samma fenomen som om man inför planekonomi där man förbjuds att bli rik. Då finns det ingen strävan om att skapa nått och vips så har man ett innovationsklimat lika med noll.

          Stefan Blom

          Reply

        • Henrik Holm
          Jan 22, 2010 @ 21:27

          Det finns många exempel på förbud som inskränker människors personliga frihet. Till exempel så kan inte vem som helst köpa ett automatvapen. I Michigan, USA så skulle våra vapenlagar innebära en drastisk förändring och på samma sätt som du argumenterar mot förbud av stora motorbåtar, så skulle de argumentera mot vapenförbudet.

          Ibland undrar jag varför allt måste prissättas eller beskattas? Särskilt i miljödiskussioner så dyker det alltid upp massa finansvalperi om utsläppsrätter m.m. Varför inte bara sätta upp regler och sedan se till att alla följer dem? Ingen köper “mobbningsrätter” till barnen i skolan, inte heller får kriminella köpa “rånrätter”. Avlatsbrev tillhör det förgångna.

          Att ett förbud mot motorbåtar inte räddar planeten vet nog alla och jag inser ju att det skulle bli väldigt svårt att genomföra, men det är något som inte stämmer… Måndag till fredag källsorterar man och pantar burkar, men när helgen kommer så är det helt OK att åka ut i motorbåten och bränna massor med bensin på att åka runt i skärgården. Det verkar inte rimligt att det finns ett fritidsintresse där ingen verkar bry sig att det helt går stick i stäv med svanenmärkta tvättmedel, lågenergilampor och allt annat som vi i vårt land lyckats prestera?!? Eller är det bara jag som tycker att det verkar aningen konstigt?

          ///henrik

          Reply

          • Leino
            Jan 23, 2010 @ 01:24

            Kan bara instämma ;)

          • Patrik
            Jan 23, 2010 @ 08:47

            Mycket klokt skrivet, tänk om våra politiker fattade budskapet.

          • Patrick L
            Jan 23, 2010 @ 08:59

            Min point var att om inskränkningarna går för långt så bryts samhället sönder. Det blir inte seriöst att jämföra båtåkning med vapen, rån och mobbing men visst…

  21. Kalle
    Jan 22, 2010 @ 19:41

    Klimatfrågan är jätteviktig, men problemet med buller, vågbildning och avgasstank känns väldigt mycket mer konkret när man färdas längs västkusten. Undersökningen som var upprinnelsen till tråden, har säker gjorts för att man skall finna vägar att tjäna mer pengar (på fler kunder) inom branschen. Det är därför jag tycker det är viktigt att man inte gör som man alltid gjort, utan finner lösningar som fungerar även om antalet båtar på sjön ökar. Det kan/bör/får helt enkelt inte bli fler motorbåtar oavsett om de är kul, njutbara eller bara orsakar en tusendels promille av landets totala mängd CO2 !

    Reply

  22. Peter Gustafsson
    Jan 22, 2010 @ 21:48

    Svåra frågor.

    Och det är alltid lätt att ha synpunkter på någon annans stora motorbåt, bilintresse eller Thailandsresa.

    Samtidigt så har ett halvseriöst seglingsprojekt eller OS-satsning större miljöpåverkan än många andra sporter. Så man skall nog vara lite försiktig med generaliseringar och rop på förbud.

    Jag tror att det kommer att vara självreglerande. På samma sätt som det inte är politiskt korrekt att komma med en stor SUV (även om man har råd), så kommer attityden hos båtfolket att ändras. Sedan finns det säkert andra incitament man kunde prova? Vad skulle vi säga om en hamn som tog hamnavgift i förhållande till miljöpåverkan?

    Reply

    • Henrik Holm
      Jan 22, 2010 @ 22:49

      Visst är det lätt att ha synpunkter, men det är ju en del i upplysningen. Om saker inte debatteras öppet så blir det ju väldigt svårt att få nya intryck.

      Är det inte extremt naivt att tro att miljödebatten är självreglerande? Att det idag anses vara dåligt att köra omkring i en SUV är ju knappast något som bara uppstod av sig själv. Anledningen är snarare att några som inte körde i SUV:ar började föra oväsen om det och skapade en opinion. Hursomhelst, jag (vi?) börjar komma en bra bit bort ifrån rubriken på tråden, även om jag som synes tycker att ämnet är både intressant och viktigt.

      ///henrik

      Reply

    • Patrick L
      Jan 23, 2010 @ 08:53

      Ingen har nog påstått att miljödebatten är självreglerande. Det enda jag säger är att det inte är så enkelt. Man kan ta bilar som exempel. Jag kör en SUV, som ju har blivit den ultimata symbolen för att vara miljöbov. Men varför skaffade jag – som är en hyfsat medveten person – den bilen?

      Om vi bortser från att den får dra tunga släp så behövde jag en bil med 7 platser och rejält med bagageutrymme. Vi hade tidigare en Chrysler Grand Voyager. Den drog i storleksordningen 1,4 l/mil. Min Land Rover drar 0,85 l/mil diesel blandad körning – så jag har de facto genom att skaffa en SUV minskat mitt footprint. Det gör mig inte miljövänlig i någon sorts absolut mening men miljövänligARE än jag var tidigare. Utvecklingen går åt rätt håll.

      Fundera en stund på varför just SUVar pekas ut som miljöbovar. Min SUV släpper ut lika mycket koldioxid som en V70 T6. Varför är det SUVen som är miljöboven när den ju faktiskt fyller ett syfte som är mycket tydligare än att skaffa T6-motor till sin V70? Jo för att det blir mycket enklare för människor att förenkla sin värld till ett “vi och dem” och därmed peka ut syndabockar som man tydligare kan distansiera sig ifrån.

      Världen är inte så enkel.

      Reply

      • Henrik Holm
        Jan 24, 2010 @ 02:00

        Jag tror inte att drivkraften i miljödebatten är syndabockar, i alla fall inte för egen del då det finns långt viktigare mål än så. Att generalisera är dock nödvändigt och att SUV:ar generellt drar mer än vanliga sedaner gör att det blir SUV:arna som får mest kritik i debatten. Att det finns familjer med 5 barn (ingen TV?) som behöver bilar med 7 sittplatser är möjligt, men generellt sett så har en medelfamilj 4 medlemmar och då behövs det inte en SUV för transporter. Det är viktigt att debatten inte handlar om marginalfallen, utan håller sig till det som gäller i de flesta fall.

        Jo, världen är enkel, men kanske inte så rationell. Det ligger en viktig skillnad i dessa två.

        Reply

        • Patrick L
          Jan 24, 2010 @ 09:14

          “Ingen TV” :-) Idag åker en kompis till fjällen och har lånat min bil eftersom de är 6 personer med rätt mycket packning. De åker en stor bil istället för två vanliga som inte blir fulla. Det tycker jag är mer miljömässigt än att sitta ensam i sin V70 eller 9-5 och gapa på SUVar. När jag åker långt med mitt seglingsteam klarar vi oss på en bil. Det tycker jag är bättre än att åka med två bilar.

          Håller inte alls med om att debatten skall handla om genomsnittet. Jag tycker att en debatt som bedrivs av normalbegåvade människor skall klara av att täcka in det faktum att det finns en spread. Kanske funkar det att tänka sig en normalfördelningskurva. I analogi med det resonemanget gäller att sluta klanka ned på SUVar så länge de utgör undantaget och inte regeln. Samt förstås någon sorts grundtes att de som skaffar en SUV har behov av en större bil med större lastförmåga o.s.v.

          Jag kan ju bara utgå från mig själv. Hade jag inte haft detta behov hade jag mycket hellre lagt pengarna på något roligare.

          Reply

    • Patrik
      Jan 23, 2010 @ 08:54

      Eftersom jag är i båtbranchen borde jag vilja ha fler på sjön, men när jag är på segelsemester längs med västkusten önskar jag färre framförallt motorbåtar på sjön… Hjälp nu fick jag huvudvärk !

      Reply

      • Patrick L
        Jan 23, 2010 @ 09:04

        Nu har jag inte varit på västkusten på semester, men jag har passerat genom Bohuslän i augusti 2007 och det gör jag nog inte om i första taget. Jag tycker att vi har det trångt i Sthlms skärgård på sommaren, men det går nog inte ens att jämföra. Jag som inte är local vågade faktiskt inte segla i de smala sunden där 1000 båtar skulle igenom samtidigt utan puttrade i sakta mak.

        Men det verkade ändå som att merparten var segelbåtar? Eller vad menar du är problemet med motorbåtar i Bohuslän? Buller?

        Reply

        • Patrik
          Jan 23, 2010 @ 12:49

          Vågor framförallt som gör att du inte kan segla även om du vill, på en konstant kraftigt rullande båt så står du inte ut med dina segel som slår fram och tillbaka samt dessutom är det inte bra för segel att fladdra så mycket.

          Reply

  23. Hannu
    Jan 23, 2010 @ 10:45

    Största problemt med motorbåtar på Västkusten är att dom inte tar hänsyn till att många är ute dessa få semesterveckor, hög fart vid omkörningar, litet avstånd till andra båtar, rena slalombanan mellan segelbåtar, snipor mm. Råkar varje sommar ut för detta, höga svall, skvätt som nästan hamnar i sittbrunnen och allmänt otrygg känsla då man inte vet om motorbåtsföraren har full kontroll. Mycket dåligt sjömanskap ute på sjön under semesterveckorna, detsamma finns tyvärr även på segelbåtssidan där en del bara måste kryssa i alla lägen, trots att det ställer till för andra då det är mycket trafik i trånga farleder med begränsad möjlighet till manövrering.
    Tyvärr är det på sjön precis som på andra ställen, finns alltid personer som skiter i alla andra och inte har bättre vett!
    mvh
    Hannu
    Ps: Händer att även jag gör misstag och texten ovan är endast min observation efter 25 års seglande på Västkusten!

    Reply

  24. PeterK
    Jan 23, 2010 @ 15:38

    Handlande verkligen den här tråden om motorbåtar kontra segelbåtar i Bohuslän??

    Jag tycker peter började med ett intressant anslag när han kastade ut bollen om att en liknande undersökning borde göras när det gäller sporten segling..

    Hade varit intressant att höra er åsikt om hur den skulle kunna göras. Vilka parametrar kan vara intressanta, vem skall man fråga osv osv.
    Dvs en diskussion som leder samtalet framåt inte sånt här skitkgnäll på motorbåtsförare – resp seglare utan vett……

    Ett bättre gnällforum är väl “bryggsnack” på maringuiden…
    Där kan man säkert också starta en tråd om motorbåtars miljöpåverkan….

    Reply

    • Henrik Holm
      Jan 24, 2010 @ 01:12

      För egen del så tycker jag att en del av charmen med forum på internet är att diskussionerna är lite levande, att ingen vet var de slutar och att läsarna styr ämnet. Självklart så vore det ju trist om det alltid slutar i snittblommor och trädgårdsarbete på ett seglingsforum, men miljöpåverkan är ju inte så långt ifrån ämnet i tråden.

      Reply

  25. Kalle
    Jan 23, 2010 @ 17:20

    Uppenbarligen finns det ett behov av att “gnälla”. Vad som faktiskt har lyfts fram i denna tråd är likheterna mellan SUVar på land och motorbåtar på sjön. Där har ju helt klart debatten skapat opinion (trots rädslan för att verka lite vänstervriden bara för att man inte skiter i miljön)
    Hoppas verkligen att debatten kommer att fortsätta (men kanske i ett forum som läses av fler motorbåtsägare eller ännu hellre potentiella motorbåtsköpare).

    Reply

  26. Patrik
    Jan 23, 2010 @ 19:42

    Det är något speciellt med Västkusten och det myller av liv som råder, känns lite semester.. man har nog vant sig vid att det skall vara så trångt med båtar.
    Men när man åker hem efter semestern och korsar Vänern så möter du i snitt 1båt/timme, sällan så nära att ni kan vinka till varandra och ett lugn infinner sig nu i hela kroppen.
    Detta skulle ni Västkustseglare prova för det är trots allt det som avviker från vardagen som är spännande.

    Reply

  27. Claes Redin
    Jan 23, 2010 @ 22:32

    Nu förstår jag motorbåtsägarna bättre.
    I somras provade vi för första gången på 5 år att segelsemestra i bohuslän. Anledningen att vi inte gjort detta på så länge är att vi tyckte det var för trångt och stressigt, men för att testa gjorde vi ett försök.

    Det tog inte många dagar förrän vi var fångade i upp tidigt-jaga hamnplats stressen. Det var här jag insåg motorbåt är mycket praktiskt. Bara att gasa på och bums är du vid nästa hamn, lagom till lunch. För en familj med barn kan det inte vara lätt, och att bli nekad plats kan bli nog så besvärligt. Jag tror att denna stress är orsak till en hel del av det dåliga sjömanskap man så ofta ser. Skepparen är tokstressad och rädd att inte hinna fram.

    Så, för att återknyta till ämnet menar jag att det är hamnplatser under semestertid och hemmahamnplatser där man kan ha sin båt som är stora hinder för båtlivet idag. Hur många är det inte som gett upp och seglar söder eller västerut och hur många är det som vill skaffa båt, men har inte någon hamnplats?

    Var ska de 2,5 potentiella nya båtägarna få plats? Var är dom välkomna? Jag hittade inget om detta i Nytänkarnas dokumentation. Som jag ser det är det här man måste börja.

    Tänker inte köpa motorbåt än, så vi fortsätter att segla väster och söderut, bli väl mottagna (vilket man för ofta inte blir i bohuslän) och kunna njuta av seglingen utan stress, vilket för oss är hela poängen.

    Reply

  28. Anders B
    Jan 24, 2010 @ 03:29

    Våra fantastiska skärgårdar drar till sig folk, speciellt när vi stundtals haft medelhavsväder de senaste 15 åren. Efter en varm sommarvecka ökar antalet båtar markant, horder av segel och motorbåtar väller fram och det blir ett fantastiskt folkliv, restauranterna blir överfulla, feststämning överallt. Då gäller det att välja vart man seglar. I skärgårdarna måste du välja dom svåraste angöringarna och våghalsigaste ankarplatserna för att få avskiljdhet. Knappast ett alternativ för en barnfamilj. Det finns fortfarande ofantligt bra alternativ om man tycker det är trångt. Vänern, Göta Kanal (mina seglarvänner häcklar mig när jag pratar positivt om kanalen – men där land möter vatten finns alltid nåt att upptäcka). Gnället om att det är trångt och så mycket båtar av fel sort är en paradox – det är trångt för att det är så fint! Visst – 70 talet på Väderöarna var en dröm jämfört med idag, men vem har mer rätt än någon annan att vara där? Andra veckan i augusti ändras bilden totalt på västkusten, det blir ekande tomt och tyst, skratt och skoj är plötsligt väldigt långt borta. Vädret är oftast lika fint, vattnet lika varmt men ljuset är lite gulare. Välj att segla före 10 juli eller efter första augusti. Eler är det inget kul för det är så lite folk?

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.