Skip to content

21 Comments

 1. Claes Hiersemann
  Apr 2, 2010 @ 00:34

  Va Ball!

  Detta har jag väntat på länge……………..
  Varför INTE köra hela Skagerak Cup med Skaw Race som det långa med faktor 2,0 när man ändå drar igång igen.

  Vi seglade Skagerak Cup många år på 80-talet, 3 eller 2 banseglingar på Marstrandsfjorden med faktor 1,0 vardera, fina sociala arrangemang, sen korta Havsköret oftast en transport till Skagen eller Hankö i Norge de år Skaw Race startade där, men oftast var det skagen när jag var med.

  Vi lyckades vinna hela Skagerak Cup med Supernova 1984 samt Skaw Race 1981 med Seatravel, då före PP med Mange samt Hasse som Pelles stamgastar, det var “God old times”. Många bra seglare samlade från Tyskland, Norge, Danmark samt Sverige.

  – Glad Påsk! Frohe Ostern! Happy Easter!

  Claes……………………/)…./)…/)..¤……………..

  Reply

 2. Pär Lundberg
  Apr 2, 2010 @ 02:51

  Fantastiskt !!!

  Reply

 3. Calle
  Apr 2, 2010 @ 09:05

  Hej,

  för en som inte var med när det begavs sig: vad var Skaw Race??
  /Calle

  Reply

  • Sam V
   Apr 2, 2010 @ 17:18

   En havskappsegling på Skagerack. Varierande bana men den gick i stort mellan Marstrand, Skagen och Hankö. Cirka 300 sjömil? Vi kom sällan i mål.. brukade ofta kryddas med en kuling. Som Claes skriver ovan fanns det även en cup liknande Admiral’s Cup där Skaw Race ingick. Har för mig att man kunde segla i lag men också individuellt.
   Skaw Race och Skagerack Cup dog sotdöden, minns någon när?
   Vore grymt om detta inte är ett skämt. Är det ett skämt är det grymt.

   Reply

 4. Ola
  Apr 2, 2010 @ 09:40

  Det vore fantastiskt roligt men jag tycker inte om postningsdatumet på detta inlägg..

  Peter..inte kan du väl aprilskoja om så allvarliga saker..?
  :-)

  Reply

  • Leino
   Apr 2, 2010 @ 11:27

   Tänkte likadant :s Hoppas verkligen inte!!! Skulle va såå gott o få köra ett riktigt race igen!! Var inte med då det begav sig men hade turen att köra Östersjömaran -04 då det blåste en del, lever på minnet av detta ännu.

   Reply

 5. ClaesE
  Apr 2, 2010 @ 14:17

  Skitkul om Skaw Race kommer igång igen. På sista (senaste?) Skaw Race låg vi i en Willing, en Scampi samt en brännmanet utanför Hållö och guppade en hel förmiddag. Maneten vann…

  Andra gånger har det blåst så man fick hålla i hatten. Då är det sådär kul med kryss från Strömstad till Kristiansand.

  Det brukade bli väldigt rolig segling med kluriga vatten och skiftande väder.

  Så nu får det bli till att skrapa ihop en besättning. Det är litet väl långt för att köra shorthanded för min smak.

  Reply

 6. Martin
  Apr 2, 2010 @ 18:00

  Detta är ett april skämt som suger, Gult kort på Peter……….
  Nästa gång blir det RÖTTTTTTT.

  Martin Nilsson

  Reply

 7. Erik Barkefors
  Apr 2, 2010 @ 18:16

  Om det är ett aprilskämt så har Peter lyckats bra eftersom många engagerat sig och tom avslöjat att de blev frånseglade av maneter osv ;-)

  7-0 till Peter !

  Reply

 8. Sture Smith
  Apr 2, 2010 @ 19:15

  Skaw Race med Skagerack Cup var en riktig havskapppsegling/bansegling som hade alla ingridenser. Skiljde angnarna från vetet ganska snabbt och gav ovärdeliga erfarenheter av storbåtssegling. Skagerack är inget att leka med och erbjuder en riktig utmaning för alla besättningar oavsett nivå. Hade varit riktigt kul med dagens båtar och nav utrustning.
  Men Peter kan ju ha en eller annan räv bakom öronen. Den som lever få se.

  Sture Smith
  “Sjöglans”
  Dehler 39 SQ

  Reply

 9. Johnny
  Apr 3, 2010 @ 11:07

  Hallå 1e April eller ?????

  Reply

 10. Peter Gustafsson
  Apr 3, 2010 @ 11:12

  :-)

  Som vanligt var det ett aprilskämt med en twist. Det finns egentligen ingenting som hindrar att man skulle kunna få till ovanstående. Så nu är idén i luften…

  Reply

  • Sam V
   Apr 3, 2010 @ 12:09

   :-)

   Reply

 11. PeterChamsiin
  Apr 3, 2010 @ 11:13

  Upprop till GBG offshore race!
  Vissa undrar vad Skaw race var förnågot och resten minns o. tycker det var bättre förr. Hur gör man ngt av detta? Idag finns det bara ett race på västkusten som kan liknas med Skaw Race – Watski skagerack Twostar. Om man skippar Pitstop så ger det en liknande upplevelse. Stora skillnaden är att Skaw race aldrig gick utmed ngn kust. Banan korsade delar av Skagerack flera ggr just för att få utslagsgivande legs på öppet hav utan land som begränsning. Segligen arrangerades av KNS, KDS och GKSS med respektive klubb ansvarig vart tredje år viket var omväxlande i sig. Starterna varierade förjdaktligen mellan Skagen, Hankö och Marstrand. Marstrandsbanan kördes: Marstrand-Yttre Hausene(Kristiansand)-Persgrunden-Rakkeboen-Skagen-Marstrand. 5 överfartsseglingar! Lägg till Radiopejl o. det är lätt att förstå spridningen det blev i fältet och att rundningarna(att man hittade bojen!) firades med skumpa,pilsner eller sherry. Med stora fält som på Twostar o Bohusracet skulle det givetvis också bli spridning i fältet men ändå mer av offshore dragrace. Nog från arkivet!
  Med den “väckelse” för havskappsegling som Shorthandedseglingen i Norge skapat , för så är det!, och nu Bohusracet, kanske det finns hopp om att många också vill testa lite mer offshorebetonad segling på västkusten.
  Jag vill som ett inlägg i debatten TRUMMA FÖR TWOSTARKLASSEN I ÅRETS GBG OFFSHORE RACE!
  Kom igen gubbar o gummor. Ni kommer aldrig att ångra er. Målet bör vara minst 30 båtar i två twostarklasser.

  Reply

 12. Hans Vive la mer
  Apr 3, 2010 @ 23:17

  Vilka säkerhetsbestämmelser kommer att gälla för GOR, någon som vet?

  Reply

  • Peter Gustafsson
   Apr 3, 2010 @ 23:30

   Categori 3 inkl flotte.

   Det kommer att göras en del jobb för att underlätta detta för de som inte uppfyller kraven sedan tidigare. Vi har pratat om checklistor, rabatt på säkerhetsutrustning och bra deal på att hyra flotte som hämtas/lämnas direkt på bryggan i Långedrag.

   Notice of Race kommer att komma direkt efter påskhelgen.

   Reply

 13. Luvig Daae
  Apr 4, 2010 @ 11:16

  Ha ha gikk ikke på den Peter,men ideen er jo som du sier bra. Men det er et stort men!!! En eventuell Skaw race vil bli sansynligvis bli katigorisert i kat 2. ,noe som vil ekskludere de aller aller fleste. Skulle mer enn gjerne ha seilt den igjen!

  Reply

 14. Sture Smith
  Apr 4, 2010 @ 12:29

  GOR ger en dejavou från Skaw Race för oss som va med ingen tvekan.
  Det märkliga är att vi idag har fler, mycket bättre och större båtar väl lämpade för havs segling. Plus att vi cruisar kors och tvärs över Skagerack och Kattegatt under helger och semestrar. Så den segling flera bedriver kräver säkerhets klass 3 på båten även för cruising. Flotte kan även hyras eller varför inte låna av ngn som inte racar den helgen.
  Huvudproblemet är säkert att tiden inte riktigt räcker till och därmed blir det svårt med 6-8 mans besättningar.
  Svaret på detta har vi från Norge där TwoStar/Doublehanded utvecklat sig till ngt riktigt bra. Det seglas två mans i samma båtar som vi cruisar alltså elltså inga extrema racing holkar som blir omoderna på 3 år och vi använder SRS/LYS. Rättvisan kan uppehålla en och annan bloggmaster i evighet.
  Viktigast är ända att få ut västkusts flottiljen på havet för race och en trivsam upplevelse.
  Kust segling i två mans har vi redan nu, Bohusracet är svaret på denna fråga med över 100 anmälda idag. Fantastiskt bra jobbat Pär Bäck & Teamet.
  Alltså fram tiden ser mkt mkt bra ut för kölbåts segling på västkusten. Plus att man kan göra en och annan avstickare till Norge för Skagen, Faerder, Twostar
  osv. och vice versa precis som på Skaw Race tiden…..

  Sture Smith
  “Sjöglans”
  Dehler 39SQ

  Reply

 15. Claes Hiersemann
  Apr 4, 2010 @ 19:03

  Fy fan Peter…………!
  Den svallde jag med hull & hår……………..!
  Detta kommer att kosta dig när vi ses i nästa seglarbar, tex efter G-R-10 i Sandhamn, hämden är ljuv……………………

  Som Göran F skrev här i höstas: Detta år vann mitt TEAM med haltonnaren Seatravel, vi tränade mkt innan VM i Poole i Augusti, bla hela S´kagerak Cup, som var både inviduellt samt lag om tre båtar från samma klubb!
  Vi mådde mkt bra av hårdvinden då hon var (Ron Holland) lite underriggad, Håkan Håkansson ägde båten och navigerade brilliant i strömmarna.

  Posted September 5, 2009 at 18:21
  “Lite kuriosa, hittade Skaw Race 1981 års deltagarlista/resultat (dammig och gulnad) och då var det 130 båtar med och halkade runt. Minns att det var en häftig start i “kuling” och om jag minns rätt så vek Flawless ner pipan när vi rundade upp vid bojen “Skagen Rev No.1. Bland deltagarna hittar man båtar från Cayman Isl, Tyskland osv.Och vi var rätt många som tog oss ner från Ostkusten på den tiden.. men som sagt det var då det eller kan man säga “Det var bättre förr, ju förr dessto bättre” :)) ”

  Happy Påskadag natt !!

  Claes…………………………………./)…./)…/)..¤…………………..

  Reply

  • Göran F
   Apr 5, 2010 @ 20:15

   Seatravel S8823 IOR 22.0 Målgång 25/7 1981 09.23.27 seglad tid 4053.45 beräknad tid 2967.93 placering 3 ! hupp… ursäkta Claes :)
   1:a N340 Coco
   2:a G265 Hol Fast

   Ha de’ och vi hoppas fortfarande på att det återuppstår så man får gå på Dores klinik i Skagen och ta en “grönn” på löpbandet :)

   Göran

   Reply

   • Göran F
    Apr 5, 2010 @ 20:39

    Error… läste fel på en 11a och en romersk 2a, det var handskrivna listor då,

    så 2:a var S8840 Trouble Shooter

    GöF

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.