Uppgradering av avlastarna

spinlock_upgrade-1.jpg
I morgon kommer de nya 3Di-seglen. Stummare segel ställer krav på övrig utrustning, så det är ett bra tillfälle att se över fall och avlastare.

Vi har ju Liros sedan tidigare, men byter fallen till skalade LIROS Racer Pro (mer om det inom kort).

När segel och linor blir stumma, så är det inte helt ovanligt att de glider i avlastarna, som ju måste dimensioneras därefter. Ett enkelt sätt att få bättre bett är att byta själva “kammarna”. Med 10 mm fall i våra Spinlock XTS tycker man att CAM-0814 (8-14 mm) borde vara rätt, men tester som gjorts visar att CAM-0608 (6-8 mm) funkar bra. Det kan vara läge att kolla på detta, både på befintliga båtar men också när man specar en ny…

spinlock_upgrade-2.jpg
Man är ju alltid orolig när man skall mecka sånt här. Men det gick bra att komma åt bakom innertaket, och när väl avlastaren var nere tog det 10 minuter att byta själva “kammen”. Här finns en bra instruktionsfilm från Spinlock.

spinlock_upgrade-3.jpg
Sådär. Mindre dimension på stor- och de två fock-fallen. Övriga har vi inga problem med.