Big Boat Challenge 2010


Förra säsongen slutade bra med klasseger i både Tjörn Runt och Hermanö Runt. Under hösten så hade vi ganska mycket diskussioner om vad vi ville som team, och kom fram till att vi dels ville segla mer på bana, men också möta annat motstånd. Så när inbjudan till Big Boat Challenge kom, så var det naturligt att göra detta till ett av säsongens huvudmål.

Som alla andra har vi begränsat med tid, och allt vi gjorde under våren syftade till att vara väl förberedda i Kerteminde. Vi tränade slag, rundningar och starter och struntade i sådant som inte behövs på bana. Vi bytte också en del segel och löpande rigg. Vi har till och med fått ordning på näringsintag före, under och efter race.

Så när vi började säsongen med att spika Skagen Race och Stora Oset, så kändes det mycket bra att åka till Danmark. Vi visste mycket lite om de andra båtarna, förutom att standarden skulle vara hög.

bbc2010_blog-5.jpg
För er som inte varit i Kerteminde så är det liten mysig ort på norra Fyn och man seglar på en stor bukt i Stora Bält. Från Göteborg hade jag 145 distans ner, vilket blev en rejäl solosegling med gennaker hela vägen. Man hade reserverat hela hamnen för regattan och hade otroligt hög servicenivå genomgående.

Ragnar Wisløff med First 35 Smil skulle ju hem tidigt efter att ha seglat ner båten helgen innan regattan. Strax efter att väckarklockan har ringt knackar det på båten. Då är det någon ur tävlingsledningen som har stigit upp tidigt en söndagsmorgon och cyklat ner till hamnen för att säkerställa att Ragnar kommer iväg. Vilken service!

bbc2010_blog-1.jpg
Tävlingsledningen åker runt och sätter nummer på båtarna.

bbc2010_blog-2.jpg
det fanns också möjlighet att lyfta båtar under fredagen. Här är det X-40 X2box som får sig en avskrubbning.

bbc2010_blog-3.jpg
Själva konverterade vi Blur från cruising till racing, bytte fall och kom ut ett par timmar på eftermiddagen för att titta på segel och strömmar.

bbc2010_blog-6.jpg
Kjell Arne Myrann på TP52 Fram plockar fram de nya 3Di-seglen kvällen före start.

bbc2010_blog-7.jpg
Team Kracer laddar upp.

bbc2010_blog-8.jpg
Gänget som seglade på Blur var i övre raden: Anders Ryberg (floater), Peter Gustafsson (rorsman), David Johansson (fördäck). Nedre raden: Patrik Måneskjöld (tail), Mattias Bodlund (mast), Fredrik Roos (trim), Magnus Hammerstad (keyboard), Mathias Lindeborg (stor) och Pelle Pedersen (taktik).

Det är mycket tack vare det här gänget som det går så bra. Alla har commitat sig för hela säsongen och vi har lagt mycket krut på hur vi jobbar tillsammans. Inga rockstars, men duktiga seglare med en stor vilja att bli bättre.

Eller som Anders Hansen på Kracer kallade oss; “jävla wannabies” :-)

bbc2010_blog-11.jpg
Möte i dimman. Magic & Fram väntar (förgäves) på start. På lördagen var det äntligen dags för race, men i hamnen möttes man av en kompakt dimma. Hela gänget ut på havet, och det blev en lång väntan och letande efter startfartyget.

bbc2010_blog-9.jpg
Team Magic i dimman. De var väl en av favoriterna, men i de hårdare vindarna på söndagen så lossnade tydligen storskotsskenan.

bbc2010_blog-12.jpg
När dimman till slut försvann… försvann också vinden.

bbc2010_blog-13.jpg
Per Weiskvist på sin snabba JV41R Visione 3 (fd ILC40 Akvavit). Uppgiven efter en dag utan segling. Per har varit en av eldsjälarna som jobbat hårt, framförallt internationellt för att locka folk till regattan. Per och Visione 3 kommer till Göteborg Offshore Race i september.

bbc2010_blog-15.jpg
Jesper Bank med sin helt nya Faurby 395.

bbc2010_blog-16.jpg
På lördagskvällen var det stor buffé på bryggan. Gott, mycket och bra stämning. Fast det kändes lite udda att vi inte hade varit någon segling… vad skulle man nu ljuga om?

bbc2010_blog-17.jpg
Vi började prata om medelåldern på olika båtar… och så här blev resultatet av kvällens poll. Jag vet inte om man skall dra några slutsatser?

Blur = 35.8
Magic = 36.7
Matrisen = 43
Kracer = 45

bbc2010_blog-18.jpg
Priset för mest båtmeck går till Farr 40 Mazda. Oavsett tid på dygnet så fanns det folk i deras stora trailer som stod och mekade. Deras fördäckäckare hade alltid spinnbommen i sötvatten över natten för att lösa upp saltet, sedan plockade han ändå i sär det och sprutade på McLube. Det hade aldrig kärvat sa han…

bbc2010_blog-19.jpg
Så blev det till sist segling. Söndagen bjöd på NV 8-10 m/s med lite mer i byarna. Sol och perfekta förhållanden även om den korta banan tog ut sin rätt på både båtar och besättningar.

Vi pratade om att vi ville segla vårt eget race och inte chansa eller hamna i trubbel. Enkelt och konservativt, då en jämn serie antagligen skulle slå en med några spikar och en tjuvstart.

GOPR6238.JPG
Race 1. Alla var så klart heta på gröten efter att inte ha fått segla på lördagen, så första startförsöket slutade med allmän återkallelse. Vi var bra med, utan att vara över. På andra försöket hittade vi en bra lucka i lä om First 35 Smil och med Matrisen en bit ner i lä. Vi höll vårt spår bra och kom iväg helt OK (se filmsnutten ovan). Vi har tränat mycket på att bränna tid tidigt i sekvensen och komma ut med full fart. Många andra saktar in relativt sent, och har sedan svårt att accelerera.

Kryssarna funkade mycket bra, både fartmässigt och taktiskt. Lite krabb sjö, men vi hittade ganska snabbt ett läge där vi gick fort. Undanvindarna var svårare då många andra båtar var snabbare i dessa förhållanden och det gällde att välja bra spår i den täta trafiken. Och framförallt positionera sig vid länsrundningarna där vi ofta knep några båtar.

1 Veolia IMX 40
2 Krone-1 Faurby 396 Sport
3 Smil First 35
4 Blur J/109
5 Letto Di Pletto Farr 30

GOPR9689.JPG
Race 2. Återigen allmän återkallelse innan svartflaggen åkte upp. Den här gången var vi själva i en stor lucka och kom iväg lika bra igen. Slog ganska snabbt för att komma ut på högern som ofta lönade sig. Bra ordning på det mesta förutom en närkamp med en dansk Farr 30 som kom in för babord precis vid märket och slog mitt framför så vi fick väja. Men han tog sitt straff och kom faktiskt tillbaka för att vinna racet minuten före oss.

Sedan hade vi lite trassel när spinnfallet öppnade sig (felmeckat) och hela spinnakern hamnade i vattnet. Men det gick snabbt att fixa och alla andra verkade också ha problem av olika slag.

1 Næbet Farr 30
2 Blur J/109
3 Letto Di Pletto Farr 30
4 Smil First 35
5 Krone-1 Faurby 396 Sport

Race 3. Same procedure again. En klockren start och bra spår på både kryssar och undanvindar. Efter lite experimenterande med tackline fick vi också till farten utför på ett bättre sätt.

Det tråkigaste i den här seglingen var väl våra vänner på X-35 Matrisen som kom in för babord i 3-längderszonen vid kryssmärket och slog rakt framför i en mycket tveksam situation. den här gången kom de undan (de visste väl att vi inte skulle orka protestera), men kör de samma stil på VM i Italien så blir det nog tufft på bryggan.

1 Veolia IMX 40
2 Blur J/109
3 Krone-1 Faurby 396 Sport
4 Næbet Farr 30
5 Smil First 35

Alla resultat
IRC – totalt (race 1, race 2 & race 3)
DH – totalt (race 1, race 2 & race 3)

bbc2010_blog-20.jpg
På inseglingen kollade vi upp att vi ledde efter två race, och när resultatet från det tredje racet kom så visade det sig att vi slagit Jesper Bank med 17 sekunder i sista racet. Små marginaler som avgör (vi fick stryk av Smil med 2 sekunder i första).

Helt otroligt att vi spikade vår klass. Långt över våra förväntningar. I år har vi spikat tre helt olika sorters race, i tre länder och i tre olika mätregler. Hur fasen skall vi följa upp det?

bbc2010_blog-21.jpg
På söndagskvällen drog vi och Smil norrut igen. Det blev en tuff segling i 10-15 m/s med kort stopover på Anholt.

Stort tack till Kerteminde Sejlklub och alla som var med och arrangerade. Tack till teamet och alla som stöttar oss, den här gången speciellt North Sails och Liros!