Skip to content

35 Comments

 1. Micke G
  Aug 15, 2010 @ 20:44

  Åter igen Grattis och grymt snyggt jobbat.
  Kul race, synd som att inte fler hänger på.
  Gkss engagemang lämnar precis som du säger mycket mer att önska.
  Härlig bana och toppen väder.
  Mvh Micke

  Reply

 2. o
  Aug 15, 2010 @ 21:41

  Varför inte börja med att flytta racet till en klubb som bryr sig?

  Reply

 3. Johan
  Aug 15, 2010 @ 21:44

  Grattis och trevligt och insiktsfullt skrivet.
  – Längtar efter att få komma i mål och känna att det faktiskt var 100% hela vägen…
  /J

  Reply

 4. Torgeir
  Aug 15, 2010 @ 21:57

  Grattis Blur ! Men hva skal dere egentlig med ny båt……

  Reply

 5. Anders Dahlsjö
  Aug 15, 2010 @ 21:59

  Kanon segling! Jag har kommit fram till att jag och Jimmy seglade lite för långt ost på vägen söderut mot Läsö, i jakt på bättre tryck, som inte fanns och fastnade i strömmen. Vi tappade då ledningen i doublehanded klassen. Men som tur var gick vi som tåget på kryssen till Trubaduren, det kan nog Håkan och Lena hålla med om och grabbarna på First 35an som rundade samtidigt som oss och var bara en prick på horisonten när vi rundade Trubaduren.
  Hoppas det blir av nästa år igen och då med dubbelt så många båtar och med en “riktig” regatta middag efteråt.

  Reply

 6. Brorsan
  Aug 15, 2010 @ 22:01

  Snuskigt fina bilder och toppenbra skrivet. Kanske blir en vbok till slut med alla race o fina bilder (:

  Reply

 7. Ulf
  Aug 15, 2010 @ 22:03

  Grattis Manix2 till en fin andraplats.

  Reply

 8. Göran B
  Aug 15, 2010 @ 22:18

  Grattis Dahlsjö till Doublehandsegern. Du måste ha haft grymmefart från Läsö till Göteborg. Vi får fortsätta trimma. Trodde vi knäckte dig när vi tog rätt beslut norr om Läsö. Vi är ändå nöjda eftersom detta var första gången vi seglade tillsammans. Eftersom jag bor i Uddevalla o är van vid välordnade arrangemang samt tävlat väldigt mycket när jag var yngre slås jag av hur en respekterad klubb som GKSS missköter arrangemanget på detta sätt. Framgång skapas med rätt attityd, trevligt bemötande samt stort engagemang. Då måste alla detaljer vara med. Mitt tips till GKSS: Lär av Per Bäck o hans gäng i Uddevalla. Annars bli det inget mer GOR. Det vore synd eftersom banan är kul.

  Reply

 9. Urban Edvardsson
  Aug 15, 2010 @ 22:58

  Grattis Blur. Fina bilder med text. Man blev lite avundsjuk på att man inte vara med.

  Reply

 10. Hans
  Aug 16, 2010 @ 08:50

  Att GKSS, trots att de väl är den största klubben i regionen, inte prioriterar kölbåtskappsegling är väl ingen nyhet. Dvs matchracing undantaget.
  Men det är väl klubbens medlemmar som får ändra på detta genom att välja in nytt folk i styrelsen.

  Reply

  • Joachim
   Aug 16, 2010 @ 11:09

   GKSS är en konservativ klubb. Det är inte bara kölbåtsseglingen som inte utvecklas. Pratade med jolleseglare som upplever samma sak när det gäller klasser som ännu inte är helt etablerade. De får tjata sig till det stöd som t e x Laser seglarna får.
   Sedan är hela rapporteringen av GOR under isen vad gäller snabbhet och precision vilket ju gör det svårt att följa vad som händer på banan. Kanske lade man allt krut på Marstrand? Men som Hans skriver, det är upp till medlemmarna att nyttja sina röst på årsmötena…

   Reply

   • Anders D
    Aug 16, 2010 @ 12:59

    Sluta gnälla, det är väl upp till oss seglare att anmäla oss och deltaga. I år fanns väl inga bra ursäkter att inte vara med. Det var ju låg anmälningskostnad, gratis båtplats, bra bana, rätt tidpunkt på sässongen.
    Tävlingen promotades länge här på blur. Ändå uteblev båtarna.
    Vi som seglade hade ändå bra interna fighter och jag hade årets skönaste tävling.

    Reply

 11. Sture Smith
  Aug 16, 2010 @ 11:45

  Läser med stort intresse ännu en utmärkt inslag på Blur, vilket visar med all tydlighet hur spännande havskappsegling kan vara i våra hemma vatten.
  Kunde själv tyvärr inte vara med i år pga segling till Skottland. Men med 12 GOR tycker jag att det är bland de bättre vattnen att genomför riktiga havs-kappseglingar på för att Du erbjuds alla utmaningar precis utanför knuten.
  Men varför är det fler svenskar som seglar Faerder än GOR kan man fråga sig och varför ökar Bohusracet så dramatiskt.
  Ser fram mot en analys Peter men vi behöver verligen överväga om GKSS är den rätta klubben för GOR.
  Start och mål i Långedrag tycker jag är bra då det är logistiskt enkelt om nu Marstrand är dyrt. Tidpunkten tycker jag oxå är bra.
  Vi får inte glömma att det var Havskapplseglingsförbundets GBGs del som startade GOR efter att västkustens stolthet Skaw Race med Skagerack Cup gått i graven vilket arrangerades av GKSS.
  GKSS har alla verktyg för driva upp GOR till en vederhäftig havskappsegling där självklart Doublehanded ingår. Vi pratar då om 50-70 deltagande båtar vilket borde vara en bra bas för att kunna utveckla GOR vidare och locka deltagare och sponsorer.
  Men huvudfrågan tycker jag är om GKSS har intresset och engagemanget som krävs för att göra detta jobbet. Det är så många andra intressenter som drar inom GKSS.
  Ett arrangemang av GORs kaliber måste vara seglarnas tävling, vi som seglar och satsar tid och pengar på segling måste känna att GOR vill jag vara med på igen. Finns inte denna basen finns ingen tävling. Här är Bohusracet ett lysande exempel på vad som engagemang kan åstakomma, både från seglarna och framför allt från ett antal eldsjälar i Uddevalla.
  Vi lär återkomma till denna debatt.
  Sture Smith
  “Sjöglans”
  Dehler 39 SQ

  Reply

 12. Tweets that mention Göteborg Offshore Race 2010 | BLUR -- Topsy.com
  Aug 16, 2010 @ 13:22

  […] This post was mentioned on Twitter by Peter Gustafsson, S/Y Royal Blue. S/Y Royal Blue said: With great pictures! RT @blursailing: Our report from Göteborg Offshore Race is up at http://t.co/vg3MMJ6 #gor10 […]

  Reply

 13. Göran B
  Aug 16, 2010 @ 15:05

  Det är inte gnäll Anders. Det är rimliga krav vi bör ställa på en kappseglingsarrangör. Vi måste jobba fär att få många att ställa upp på denna typ av kappsegling. Att tävla mot 4 båtar är lite tunnt.
  Annars håller jag med dig om att det är frivilligt o att det var en härlig segling.

  Reply

 14. Mattias W
  Aug 16, 2010 @ 16:22

  Visst finns det brister hos GKSS. Men utan seglare blir det aldrig något roligt och bra arrangemang. Många lovade att komma i höstas, men många uteblev. Lite märkligt att våra framgångsrika västsvenska segelmakare inte ställer upp med sina fina och snabba båtar. Borde vara föregångare om vi skall fortsätta att utveckala storbåtsseglingen.

  Reply

  • Carl fjällman
   Aug 17, 2010 @ 13:24

   Jag skickade till och med iväg båten utan rorsman(mig) för att vi lovade att ställa upp höstas, trotts att vi vi saknade rorsmänn +taktiker.
   Jag kan inte förstå varför inte detta event kan locka fler, lagom bana perfekt miljö, nära (behöver inte åka till Norge för att segla). Har dock hört att många inte fått svar på mailen när dom mailat och frågat GKSS det är ju minst sagt synd.

   /Madam blå
   First 40.7

   Reply

 15. Pär Bäck
  Aug 16, 2010 @ 19:18

  Tack för alla fina ord om Bohusracet men jag vill ge GKSS en eloge för att dom ville satsa ett år till.
  Fick en känsla av att intresset inte var så stort förra året från dom, men GKSS lysnade (Tror jag) på seglarna och körde ett år till.
  Jag hoppas att dom hänger i och att de som var med ger lika bra inlägg i denna debatt som Peter ha gjort i denna notis. Det är det som lockar seglare tror jag.
  Dock vill jag slå ett slag för att tillåta midre båtar också. Förr i tiden kunde man ju segla Gotland Runt i en Havs fidra så varför inte kunna delta med en IF eller liknade på en kortare bana.
  Så snälla ni som var med in och ge GOR en push med era egna rapporter om hur kul det var.
  Jag kan bara prata för mig själv men att läsa alla notiser på blogar om Bohusracet får ialla fall mig att villa satas ändå mer på att fixa en bra tävling även nästa år.
  GKSS är en stor klubb men det är dom som ställer uppfrivilligt som får till tävlingar av denna typ på kusten.
  Hjälp dom istället för att själpa dom.

  /Pär

  Reply

 16. krister gustafson
  Aug 16, 2010 @ 22:12

  Hej Alla GOR seglare och Gkss .

  vi på elucive hade en hel kul segling , med bra spinnakerbogar och en underbar stärnfalls natt. solnedgång i skagen ..vi tappade mycke på den långa kryssen hem , men vi jobbar vidare med segel o trim för att lära oss båten.

  vi tycker att denna segling ska återkomma nästa år , så anmäl er alla seglare , så tror jag att gkss kan göra det bättre nästa år,,och till alla dom som stannade på middag på kvällen, Blur Madam blå vi och några till..riktig trevlig kväll ..mera sådant..

  Tack för en go kväll ,

  mvh Krister o Fredric på Elucive

  Reply

 17. Matts A
  Aug 16, 2010 @ 22:24

  Grattis Blur!

  I år visade ni och de som kom tills start vilken fight det kan bli även på 20 startande. Eloge till den lilla, lilla, kärna av arrangörer som hört havskappseglarnas önskan att försöka nystarta GOR på en helg som passar havskappseglarna. En tuff uppgift samma vecka som GKSS jubilerar 150år med 57 arrangörer på plats i Marstrand.

  Det finns absolut en Pär och Leif Bäck även inom GKSS. Men de behöver bli fler – och dörren är öppen för alla som vill hjälpa till. Speciellt trång sektor är det med dedicerade it-gurus som kan ta tag i resultatrapportering, tracking, video osv. Ni behövs och kommer vara guld värda för att utveckla tävligen kommande år. Kappsegling är idag så mycket mer än inbjudan, bojar & startskott!

  Reply

 18. J/109 Blur | for sale | BLUR
  Aug 17, 2010 @ 15:16

  […] Göteborg Offshore Race (IRC+SRS) – 1st in both classes 2010 Bohusracet (SRS) – 1st in class 2010 Faerder Race […]

  Reply

 19. Hans
  Aug 17, 2010 @ 15:47

  Att sätta gränsen för att få vara med vid 1.19 gjorde att vi inte kunde/fick vara med.
  Vi har 1.18 i en båt som åtminstone utomlands används till off shore kappsegling.
  Så jag håller med Pär Bäck – tillåt mindre båtar. Det är inte storleken som bestämmer om en båt är säker.
  Och Anders D, jag gnäller inte utan konstaterar bara att GKSS inte arrangerar speciellt mycket för oss “vanliga” kölbåtsseglare. För 10 år sedan körde GKSS tex kvällskappseglingar med hyfsade deltagarsiffror, något som min nuvarande klubb fortfarande gör. Men inte GKSS….

  Reply

  • Anders Dahlsjö
   Aug 17, 2010 @ 22:17

   Jag håller med, varför ha en gräns på 1,19. Låt alla va mé. De långsammare båtarna kan ju få en lite kortare bana, så de hinner till middagen. Jag hade ju själv länge 1,18 i LYS-tal. Hade jag inte fått va med hade det ju aldrig blivit höjt till 1,25 och då hade inte alla förstått att Edvarssons ritade bra båtar på 70-talet :-).
   Men jag tycker synd om de funktionärer och tävlingsledare som försöker att få till något bra och sedan kritiseras de bara och speciellt om man inte ens har varit där.

   Reply

   • Hannu
    Aug 18, 2010 @ 15:42

    Mjaa, lite kritik måste dom allt tåla, alla klagar ju på att det är för lite båtar med, men även jag har lystal på 1,18 (First 31,7) och kan inte vara med på grund av det!
    Är övertygad om att om Lys gränsen höjs till 1,30 så blir garanterat mindre båtar med på tävlingen ;)

    Reply

 20. Stefan
  Aug 17, 2010 @ 15:58

  Var är norrmännen?

  Reply

 21. Leif Arild
  Aug 18, 2010 @ 15:18

  Gratulerer, Gøteborg Offshore Race virker som en kjempgøy regatta.

  Reply

 22. Roland Moberg
  Aug 18, 2010 @ 16:03

  Grattis till Blur och GRATTIS till seglingssporten som fått en man som skickar så fina bilder med texter som BLUR. Gubben nedan blir ju nostalgisk till tusen

  Undertecknad var i slutet av 80-talet med som gast på en Lord Helmsman med lys 1.07 under nattsegling Lysekil-Skagen i tre år och varje gång i kulingvindar dit Ägaren var en man som var i plus 70 årsåldern och kallades för Lille Långköl Hans namn var Lennart Brunnhage och han seglade Gotland Runt redan på 60 talet
  Han bad mig vara med o gasta på sin Lord Helmsman i Lysekil när vår Express blev såld 1985
  Lysekil SSG hade kappsegling dit på en junifredagskväll och sedan håll igång i Skagen på lördagen Kappsegling hem på söndag morgon
  Jättekul med ca 15 deltagande båtar, men slut med intresset nu

  Lennart skulle gillat detta race mycket och att det blev för lite mindre båtar också

  Tack vare fina bilder och texter från seglingar kan man nu var med via datorn i seglingshappening
  Hoppas det blir en mindre bana och att alla båtar med lys från !.00 -1.20 är med nästa år
  Peter – lägg upp bilden jag tog på dig ätande ärstsoppa i Smögen efter Bohusrcacet. Den var toppen tycker Roland i Lysekil o Uddevalla

  Reply

  • Peter Gustafsson
   Aug 18, 2010 @ 16:12

   Tack Roland.

   Fast resten av världen vill nog hellre se fina soluppgångar än bilder på mig efter 36 timmar utan sömn eller mat :-)

   Reply

 23. Peter Gustafsson
  Aug 19, 2010 @ 07:23

  Reply

 24. Happy moments | BLUR
  Dec 6, 2010 @ 19:44

  […] var det den raka motsatsen. En varm augustinatt på Kattegatt under Göteborg Offshore Race. En varm NV vind på 2-3 m/s, helt stjärnklart och med massor av mareld (igen). Jag tror vi […]

  Reply

 25. Wrap Up 2010 | BLUR
  Dec 30, 2013 @ 17:44

  […] offshorerace var Helly Hansen Skagen Race (där vi vann vår klass med 50 minuter) och Göteborg Offshore Race (där vi vann med över en timme i både IRC och SRS). Extra kul att vinna offshore eftersom vi […]

  Reply

 26. Göteborg Opesea Race | 3 skäl att anmäla sig - BLUR
  May 1, 2015 @ 20:20

  […] En perfekt tid på året. Så här såg det ut näst vi seglade Göteborg Offshore Race 2010. Fantastiska varma augustinätter är svårslagna. Jag körde i shorts till 01:00, massor med […]

  Reply

 27. Blur³ is a J/111 - BLUR
  Nov 14, 2015 @ 15:20

  […] Thundering along in a pitch black night to win the Skagen Race by 50 minutes. Light air affairs beating IMX-40 and Elan 410 on the water. Taking line honors double handed in front of fully crewed Mumm 36 and First 40. Or just solo […]

  Reply

 28. Göteborg Open Sea Race 2016 - BLUR
  Aug 14, 2016 @ 22:20

  […] har vi lärt oss att driva båten snabbt i de flesta förhållanden. Vi spikade sista upplagan av Göteborg Offshore Race 2010. Då med J/!09:an och ett lättvindsbetonat race med mycket kryss/läns. Att få göra om det i en […]

  Reply

 29. Lärdomar | Göteborgs Offshore Race - BLUR
  Oct 29, 2016 @ 21:40

  […] 2010 var ju bansegling, men vi ville ju ändå köra Göteborgs Offshore Race. Vi hade nog inte tänkt så mycket på det, men tempot vi fick genom att träna och tänka […]

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.