Related Posts

Newport Bermuda Race on J/111 Blur
Finally had some time to put together a video from our race to Bermuda. Full race report here.


27 Comments
Leave a Reply Cancel reply
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Jun 10, 2011 @ 09:25
Hellacopters enda svenska inslag. Alltid något.
Jun 10, 2011 @ 11:01
Start kanon…. jag eftersöker några gamla start kanoner med drag i.
Är det någon som vet var man kan köpa det eller är det någon som vill sälja?
Vi skall köra pirat tema på Stena båten jag arb på i sommar för barnen ombord.
Maila mig Martin Nilsson hjuvik@spray.se
Jun 10, 2011 @ 16:35
100+ båtar. Borde de inte vara hemma och fixa med sina altaner i stället?
Jun 10, 2011 @ 20:48
Hvorfor er der ingen Svenskere/Danskere med i SB3
Jun 11, 2011 @ 00:11
För att någon uppfann CB66 istället. Inget stort problem eftersom vi svenskar är rätt dåliga på att åka på internationella mästerskap oavsett hur små båtar vi har…
Jun 11, 2011 @ 16:04
Nja, där har du nog lite fel Patrik. Laser SB fanns i ett antal år innan CB66 lanserades. Här fanns alltså utrymme för lansering, men någon gjorde ett dåligt jobb. Sen kan man kanske säga samma sak om C55, som med statsbidrag lanserades med stor hjälp av tjänstemän från SSF. Man kan kanske anta att det krävs duktigt och engagerat folk för att lansera en klass. Sen håller jag inte med om generaliseringar typ att “vi svenskar är rätt dåliga på att åka på internationella mästerskap”, kanske det stämmer då man kör med köl, men det stämmer definitivt inte när det gäller jolle! Men det kanske är en värld du inte har någon insikt i just nu?
Jun 11, 2011 @ 16:21
Men nu är det ju kölbåt som diskuteras här… att svensk jollesegling är välmående kan man ju läsa om på andra ställen.
Och du som har insikt i jollevärlden kanske kan förklara varför Engelsmännen både dominerar alla olympiaklasser. Samtidigt som man samlar 100+ båtar både i en modern entyplass som SB3 och en klassisk träbåtsklass som XOD. Samtidigt som både Fastnet, Cowes Week och Cork Week slår rekord i antalet deltagare. Samtidigt som man är i en mycket djupare ekonomisk kris än vad Sverige är.
Jun 11, 2011 @ 17:50
Varför är du själv inte ute på internationella tävlingar?
Jun 11, 2011 @ 18:02
Hurså?
Vi kör en så aktiv satsning som det går mot de bästa båtarna i vår storleksklass Norge och Danmark. En högre ambition skulle vara att köra i England/Frankrike + Fastnet, men det skulle kosta 3-4 gånger mer och kräva tid som inte finns i teamet.
Diskussionerna handlar väl om att den lokala seglingen i stort sett alla svenska entypsklasser (F18 och Drake undantaget) stagnerar. Att vi i 35-40-fotare samlar fler båtar på både träningar och race än Expresser eller CB-66 är ju skevt på något sätt?
Jun 11, 2011 @ 19:00
Ganska kul att kika in Kieler Woches anmälningssida. Tyvärr kommer vi inte vara där med vår CB66 och den anledningen heter “ekonomi” (förlorad arbetstid, hotell, resa, uppehälle) appropå en annan tråds utredning varför vi inte seglar mer….dock finns 16st andra anmälda varav 6st svenskar. Alltid nått i den internationella diskussionen.
https://www.regatta-info.de/KWSailing/jsp/SingleFrame.jsp
Här kan ni också kika på de andra klasserna som har egna starter i Keiler Woche, en himla massa olika klasser och det verkar inte enbart som vi i Sverige har en spridd seglarflotta….
Stefan Blom
Jun 11, 2011 @ 19:06
Grymt att det kommer 6 svenska CB till Kieler Woche! Det får nog representera undantaget som bekräftar regeln.
Jun 11, 2011 @ 19:22
58 expresser på SM 2010 är det dåligt och tecken på stagnation, eller 606 som samlade lika många? Visst, det verkar bli ett dipp i år med Expresserna, det är givetvis ett helt företag att transportera båtarna till Sandhamn. Sen är det väl så att allt går i vågor (!), för några år sedan var CB 66 klassen den hetaste och större kölbåtar var inte så hett. Glöm inte att saker ändras ganska fort.
Att engelsmännen dominerar beror säkert på flera orsaker, kritisk massa, de är 6 gånger fler än oss, ett väl fungerande förbund (RYA), enorma resurser i form av tränare och utrustning, statsbidrag och sponsorpengar (Skandia och Volvo). Sen skall vi inte underskatta traditioner och en säsong som faktiskt pågår 12 månader om året.
Sen seglar engelsmän generellt mer än en klass, de är mer rörliga mellan jolle, kölbåt och där ofta kombinationer mellan entyp och handikapp.
Jun 11, 2011 @ 22:24
Det här med att segla mer än en klass är intressant. Det verkar gälla i många seglingsnationer internationellt. I Italien hänger ju även ungdomarna på yachtklubben flera kvällar i veckan och har inga problem att hänga med “gubbarna” ut. I Sverige har vi istället en debatt om vilken klass som är bäst och att vi “inte borde kannibalisera”. Samt förstås att gubbarna istället bara borde betala ungdomarna så att de slapp segla med föräldragenerationen.
För egen del tror jag att ett av skälen till att ungdomar inte vill segla med de äldre är att idrottsmomentet försvinner alltför mycket. De är vana att segla på scratch – först över linjen vinner och att ge allt i varenda båtlängd och manöver. När man kliver över till en äldre generation är det alltför ofta inte så viktigt att hänga eller träna längre?
Jun 11, 2011 @ 23:57
det är väl genom kontakt mellan jolleseglare och kölbåtseglare du skapar ett fortsatt seglingsintresse efter jollen….
det finns dock olika sätt att skapa sådana kontaktytor.
Jun 12, 2011 @ 00:54
Ja…. var det en fråga eller ett påstående? Jag tror definitivt på kontakt och att segla över generationsgränserna precis som man klarar i andra länder, men i den här debatten har det påståtts att segling är en gubbsport som ingen ungdom vill hålla på med. Det är inte vad jag har sett när jag plockar ombord 25-åringar på t.ex. Gotland Runt i alla fall och jag tror absolut inte att det skulle bli mindre energi av att gå ned ytterligare i åldrarna. Däremot är det inte ett jätteenkelt steg för kidsen att börja segla kölbåt med större besättning och man måste kanske därför ägna lite tid och träning åt att låta alla hitta bra roller. Som någon har sagt är det inte lätt för någon som har styrt sin E-jolle eller Laser att hoppa in och köra focktrim, pit eller fördäck.
Jun 11, 2011 @ 17:25
Du har rätt MA, dålig marknadsföring av SB3 bidrog helt klart. Och jag har inte någon insikt i jollevärlden för ögonblicket, det var inte den jag talade om.
Jun 11, 2011 @ 15:22
För att några tog hit förhistoriska och utrangerade båtar från Frankrike och inbillade folk att det skulle bli en klass ;-)
Jun 11, 2011 @ 15:37
Om du läser på innan du skriver så kanske dina påhopp blir intressanta att läsa ;-)
Jun 11, 2011 @ 21:52
MA, 10 Expresser på för-SM i Sandhamn idag är säkert jättebra. Och 3 stycken på Rutgerssons Cup nästa helg är säkert inget att oroa sig för.
Angående UK, så kan ju siffror vara lite intressant. Ja, jag vet att hårda fakta inte är så viktigt när Svensk segling skall debatteras, men ändå:
RYA = 100.000 medlemmar
SSF = 127.000 + Båtunionen 140 000 medlemmar
Sverige = 1.3 miljoner “nöjesbåtar”
UK = 600.000 nöjesbåtar
Sverige = 5 båtar på optimist VM, 7 på EM
UK = 5 båtar på optimist VM, 7 på EM
Sedan verkar de samla ungefär dubbelt så många på sina nationella Optimistävlingar, men förutsättningarna är inte så olika som man kan tro?
Ja förutom att RYA har löst sponsorfrågan på ett bra sätt med Skandia och Volvo :-)
Och så skiljer det ju en del här: http://www.skandiasailforgoldregatta.co.uk/Results/results2011.htm
Jun 11, 2011 @ 22:34
Dessutom är RYA’s 100.000 medlemmar bara de personliga medlemmarna som tycker det är värt att betala futtiga ca. 400 kr per år för att vara medlem i sitt idrottsförbud. Till det kommer ca. 350.000 till som är medlemmar i de 1500 klubbar som är anslutna till RYA så totalt har nog RYA dubbelt så många medlemmar som SSF och båtunionen tillsammans. RYA har 130 anställda varav ca. 30 jobbar med OS-laget och resten med alla slags båtlivsfrågor inklusiver personlig service till medlemmarna. En RYA-medlem kan få gratis juridisk och teknisk rådgivning angående alla slags båtlivsfrågor och supporten till klubbarna är omfattande.
Jun 11, 2011 @ 23:41
SSF:s medlemstal är starkt ifrågasatt då det inte är personliga medlemmar, utan medlemmar i klassförbund och föreningar. Jag är själv medlem i tre klubbar och två klassförbund, samma gäller min familj. Således är vi bokförda minst tre gånger.
PelleL verkar ha koll. Förstår inte riktigt vad Peter menar med 5 på opti VM och 7 på EM, och jämför med England. Det är ju nu på det viset att ingen nation får skicka mer än så på dessa mästerskap. I tillägg kan jag också nämna att vi skickar 40 seglare på JNoM i optimist.
Vart vill du komma? Att det är en dipp för Express i år är väl rätt uppenbart, men det innebär ju inte att det är så nästa år?
När det gäller Sail for Goldregattan har vi 4 besättningar i final, den enda riktiga missen är i Laser men där har vi tre seglare topp 20. I övriga klasser är väl resultatet som förväntat. Jag vill påstå att vi har klara OS- medaljchanser i 470 M, Laser, Laser R, Star, Finn. I dessa klasser har vi seglare som visat på världsklass. Det är faktiskt rätt så bra för ett så litet land som Sverige, som seglar med en budget som en eller två seglare från England förbrukar själva.
Jun 12, 2011 @ 00:27
Vart jag vill komma?
Ingenstans egentligen.
Men jag har pekat på några trender som jag tycker är ganska tydliga. Sedan kan ju du eller SSF anta att det löser sig själv nästa år med hjälp av någon eldsjäl ute i landet. På samma sätt så löser sig säkert avhoppen efter jollekarriären också. Eller återväxten inom matchracing. För det kan ju inte finnas något systemfel eller behov av vidare analys eller diskussion.
Jag kan inte riktigt värdera vår insats i Weymouth. Den är väl ungefär som förra året? Men vi börjar väl se ett antal konkurrenter som är jämna i toppen i nästan alla klasser? Och från svenskt håll så är det bara Lööf som är riktigt stabil.
Det är möjligt att det är rätt så bra för ett “litet land som Sverige”. Men jag tycker ändå inte om att Israel presterar bättre än vad vi gör? Eller att Kroatien och Danmark har fler seglare på ISAFs topp-10 ranking?
Och är det bara pengar som är lösningen, så förstår jag inte varför inte den frågan har större utrymme på t.ex. Seglardagen?
Men det kanske är en värld vi inte har någon insikt i!
Jun 12, 2011 @ 09:04
Om vi skall fortsätta analysen så tror jag de problem vi har på ett lokalt och nationellt plan beror på att vi är i en omställningsfas från ett “folkrörelseland” där en mängd verksamheter (båtklubben, hamnen, respitsystemet, administrationen av klassförbundet etc,) sköts ideellt till ett mer normalt kapitalistiskt land där man faktiskt måste betala en slant för att det skall hända något. Min känsla idag är att många (inklusive mig själv) känner att ideella kraften att driva saker blir mindre och mindre (även om det finns strålande undantag på många platser)men insikten att man istället måste öppna plånboken lite granna har inte hängt med. Jag vet att man diskuterar de här frågorna i klubbar och förbund men än så länge dominerar nog “*folkrörelsefalangen” Ett problem med en sån här omställning är ju att för att få upp “betalningsviljan” så måste faktiskt klubbar, klassförbund och SSF erbjuda något som gör det värt att betala och där tror jag man kan titta på hur det funkar i England; Klubben har en anställd “racing manager” som ser till att det blir kappsegling, klassförbundens ekonomiska och tekniska administration sköts professionellt så att de ideella och krafterna kan lägga krutet på att promota sin klass och segla och slutligen RYA som stöttar på alla plan. Tyvärr blir det väl lite hönan och ägget syndromet i en sån här omställning men jag tror det är den väg svensk segling måste gå……..
Jun 12, 2011 @ 11:15
+1
Jun 12, 2011 @ 11:33
Men visst har vi den modellen du beskriver, GKSS, MSS och KSSS har alla heltidsanställda, och man får betala en rejäl slant för att vara med i träningsgrupper. Problemet är att det krävs ideella krafter för att klara av arrangemang. Där har bl.a GKSS ett jätteproblem, de har helt enkelt ingen egen kår av frivilliga att de kan arrangera tävlingar utan negativt resultat. Anledningen till att de saknar ideella funktionärer är att de som kommer in i klubben köper en dyr tjänst i form av seglarskola, då är inte naturligt att ställa upp för klubben som det är på de mindre klubbarna som faktiskt producerar de flesta seglare av rang. GKSS har ett jätteproblem där, ingen av deras rorsmän i elitlaget har GKSS som moderklubb.
Jag var själv funktionär förra helgen då Rådasjöns Segelsällskap arrangerade en mindre regatta på 250 deltagere, man seglade på tre banor och utgick från Arendal. Den tävlingen bemannades av föräldrar till klubbens seglare. Tror att klubben drog in en god slant till klubbens juniorverksamhet. GKSS med alls in personal (som bara jobbar vardagar) hade troligtvis visat upp röda siffror då de får köpa in sina funktionärer!
Nej, underskatta inte vår folkrörelsemodell, det är nog den som ger oss de seglare vi faktiskt har.
Men visst vore det väl bra med lite mer pengar till sporten!
Jun 12, 2011 @ 12:55
+1
och sen får man kanske värna om de som faktiskt lägga ner en hel del av sin fritid…
Jun 12, 2011 @ 10:45
Insatsen i Weymouth är bättre än förra året, då var konkurrensen inte lika hård som nu.
Visst har pengar betydelse! Det finns en besättning som sticker ut bland svenskarna, Lööf/Salminen. Ingen annan svensk seglare gör en lika stor satsning, ingen annan har en lika stor budget. Det ger resultat. De övriga svenskar som får SOK stöd har möjligtvis en ersättning som motsvarar en hygglig lön.
Seglardagen hanterar inte dessa frågor (om ingen skriver en motion), men det är riktigt att de borde tas upp på agendan. Som jag läser siffrorna finns det bara en sponsor, Viamare, som ger 150 000:-/året. Övriga sponsorer ger rabatter/prylar/tjänster till ett värde som inte redovisas.
Vi är nog helt överens om att det borde finnas fler som fortsätter kappsegla, det fungerar ganska bra fram till seglarna tar studenten. Fram tills dess finns det bra ungdomsverksamhet med bra och frekvent träning, bra och utmanande tävlingar, rankingsystem som bygger på resultat och inte subjektivitet. Alla kan relatera till detta. När de helt plötsligt blir seniorer finns det inget av detta, träningsgrupper blir slutna, utagningssystem blir omöjliga att förstå, kostnaderna blir skyhöga för att hänga med (även om man seglar Laser). Det är otroligt tungt för de enskilda seglarna som vill fortsätta, att jobba eller studera till 100% är helt omöjligt.
Måste man då ha så höga ambitioner med sin segling? Det är naturligtvis förmätet av mig att svara på den frågan, men som det ser ut idag så finns det inte många alternativ. Du nämnde MR, där har faktiskt skett en hel del bra med Olle Langenius som initiativtagare och Magnus Holmberg som mentor/tränare. Jag vet dock inte hur många nya ungdomar man plockat upp.
Hur Sverige skall bli en världsnation i flera klasser är inte en lätt fråga, men jag tror det underlättar om de i första hand erbjuds en bra stöttning i träning och coachning. Dessvärre har vi idag ett system som motarbetar initativ från ungdomar, det kan röra sig om att vid internationella regattor inte få tillgång till tränarresurser (hellre 1 tränare/seglare), att inte ens få lägga sina mackor i den svenska coachens RIB. I vissa sammanhang kallar man det för mobbning. Eller att samordna träning och coachning, just nu finns det tre 49er besättningar som tränar var för sig och åker på alla stora regattor. Två av dem har var sin coach, den tredje har inte råd, utan får förlita sig på andra länders coacher för att lägga sina mackor och annat. Det är sant! En annan klass finns det tre aktiva seglare, den ena har privatcoach, de andra tre är inte välkomna, trots att de tillhör SWE Sailing team och en av Sveriges största klubbar, får de ingen stöttning med coach! De får heller inte vara med i Toppseglingscentrum i Långedrag(SOK, SSF och GKSS), och klubben har ingen specefik träning för dem!
Den svenska modellen går ut på att satsa på några få som bedöms ha störst chans att ta en medalj, problemet är att denna (inofficiella) uttagning sker 3-4 år innan OS. Är du inte med i SOK: topp och talangprogram, då är det väldigt svårt. Den inhemska konkurrensen blir ju inte särskilt stimulerad av detta, speciellt då det inte finns några guidelines hur man skall nå dit! Det finns besättningar som på väldigt kort tid får stöd, trots att de inte presterat, eller presterar något alls i det redskap de nu seglar.
Svenska klubbar och klassförbund gör ett bra arbete med ungdomarna, problemet kommer alltså senare, här borde man göra insatser.