Sjysst segling | igen

Eftersom tråden om Bohusracet till viss del har kommit att handla om regler, principer och hur vi egentligen ser på efterlevnad och konsekvenser, så kanske det är bättre att ta detta i en separat diskussion.

Å ena sidan så handlar en av seglingens mest grunläggande regler om ärlig segling:

ÄRLIG SEGLING – En båt och dess ägare ska tävla i överensstämmelse med erkända principer för sportsmannaanda och rent spel.

Och Seglarförbundet vill dessutom profilera vår sport med värdeord som rent spel och ärlighet.

Å andra sidan så finns det många som tycker att det är ok att bryta mot reglerna lite grann “för det är ju bara på skoj” eller “chansen att jag åker dit är minimal”.

Expemplen är många, från optimister hela vägen upp i stora kölbåtar. Och precis som förra året handlar det om mätbrev som saknas, segel som inte finns i mätbrev och kontakt med väderexpertis i land. Och av många betraktas detta om små förseelser, som man kan/bör komma undan med. Lite som fortkörning?

Men ingen skulle acceptera att någon körde motor i skydd av mörkret eller struntade i att runda ett märke?

Så uppenbarligen så är det skillnad på det som står i regelboken och det som anses acceptabelt? Och det verkar också variera mellan olika typer av race, vilket måste vara unikt för segelsporten? Jag har svårt att se att man i golf skulle tycke det var ok att flytta bollen eller ta med lite extra klubbor “för att jag tjänade ändå ingenting” eller “det är ju bara en klubbtävling”?

Man kan diskutera detta fram och tillbaka, men den grundläggande frågan måste ändå vara om vi vill följa kappseglingsreglerna eller ej?

Och vill vi anstränga oss lite mer för att segling skall vara en riktigt sjysst sport?

Jag tror det är så!

Sedan måste vi ändå vara toleranta och förstående för att det händer saker, och att alla inte orkar sätta sig in i alla regler (det blir komplext och i vissa fall omöjligt med kappseglingsregler, respitregler, klassregler, redskapsregler, säkerhetsregler, …). Utan det viktiga är att alla försöker segla så sjysst det går – och tar konsekvenserna när det inte blir rätt.