Skip to content

9 Comments

 1. Anett S
  Jan 29, 2012 @ 22:10

  Tack för tipset! Loggade in direkt och anmälde hela familjen till en sjösäkerhetskurs. :)

  Reply

 2. Peter Gustafsson
  Jan 29, 2012 @ 22:14

  En grej som jag glömde.

  Öva med era flytvästar så ni vet hur de funkar och känns i vattnet, så slipper ni bli stressade när det väl händer. Prova också med och utan grenband så fattar ni varför man skall ha det.

  Sedan blir det ju ett bra tillfälle att packa om den och ge den lite extra kärlek.

  Reply

 3. Lars Jörnvi
  Jan 29, 2012 @ 23:14

  Hej Peter & alla glada sailors,

  Johan Bramell & jag Lars Jörnvi från Lommabuktens seglarklubb håller helt med dig..

  Denna kurs skulle många kappseglare behöva gå.. Då jag och Rikard Roth skall göra en trippel WatskiTwoStar 2012 så var det självklart att anmäla sig i höstas.
  2013 väntar ARC & Atlanten. Vi fick många goda tips och idéer inför vårrustningen.. Inte minst brandövningen på dag två.. Hur många av oss har brandvarnare i båtarna?
  Inte har man 13A70BC släckare i båten.. & när kollade man dessa sist..
  Sök på youtube: brand i livflotte.. Kolla killarna som leker på en gräsmatta…
  Inför kommande vinter 2113 finns det planer på att köra en SSTC ISAF Offshore Survival course i södra Sverige och hoppas på danska & skånska deltagare..

  Tack SSTC för bra kurshelg i vackra Bohuslän.

  Lars Jörnvi
  LBS

  Reply

 4. Håkan Hambeson
  Jan 6, 2013 @ 19:01

  Vi har anmält oss till “refreshkursen” 2 februari på Kärringön. Har fått bekräftelse men når nu inte fram på mail, och hemsidan är nere. Någon som vet läget?

  Reply

  • Stefan Nilsson
   Jan 7, 2013 @ 11:49

   SSTCAB (Scandinavian Safety Training Centre AB) drev dessa kurser tillsammans med SHF och KSSS från 2006 fram till oktober 2012. Den senaste kursern gick på Käringön. Bolaget begärdesi konkurs av den norska huvudägaren den 21 nov 2012. Sedan dess har konkursförvaltaren sagt upp all personal och sålt av tillgångar. Såväl hemsida som mail är avstängt – så räkna inte med några svar på gamla sstcav.se adresser!

   Då jag personligen varit involverad i dessa kurser har jag tagit upp “stafettpinnen” och kör vidare med ett uppdaterat konpcept av kurserna. Fortfarande ISAF approved, men nu helt enligt kraven även för katerogori 0,1 och 2. Under 2013 arrangeras kurser i Oslo 9 -10 feb samt i Stockholm 16 – 17 mars. Kursen kan även arrangeras på andra platser efter bokning.
   Läs mer på http://www.seasafety.se

   Vi öppnar även e-learning för ISAF kurserna på http://www.safetytraining.se

   PS. Anläggningen på Käringön står kvar men är stängd väntan på att byggnaden ska säljas.

   MVH Stefan Nilsson

   Reply

 5. Petter Isaksson
  Dec 12, 2013 @ 17:11

  Kommer signalen från en aktiverad PLB synas på min AIS plotter? Det skulle va bra när någon trillat i på natten och man ska leta, innan SAR kommer…
  Nån som vet?
  /petter

  Reply

  • Peter Gustafsson
   Dec 12, 2013 @ 18:43

   Idag finns det två olika varianter:

   a) PLB http://en.wikipedia.org/wiki/Distress_radiobeacon som går till satellit och där helikopter kommer ut och plockar upp. denna kan du inte pejla från din plotter.
   b) AIS-SART http://en.wikipedia.org/wiki/AIS-SART där det dyker upp en nödanrop på AIS. Denna ser alla båtar i närheten, men den larmar inte sjöräddningen

   Så klart vill man ha bägge funktionerna. PLB är mest lämpad vid shorthanded eller i riktigt tufft väder där man kanske inte kan lita på att andra besättningar kommer till undsättning eller klarar av att få ombord personen. AIS-SART är så klart bättre om det finns många båtar runt omkring som har bra koll och är kapabla att få upp en person ur vattnet utan att strula för mycket.

   Reply

   • Petter Isaksson
    Dec 13, 2013 @ 09:02

    Läste jag här på Blur eller någon annanstans att PLB kommer med AIS i någon när framtid? Är det isåfall columbiägget vi letar efter?
    /petter

    Reply

 6. Petter Isaksson
  Dec 12, 2013 @ 17:12

  Älskar dom här trestavelse förkortningarna. Man känner sig så på..;-)

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.