Hur man bygger en J/111
Jag var nere i Les Sables d’Olonne för ett par veckor sedan för att diskutera lite detaljer på vår nya J/111. En del i upplägget var också att de skall skeppa båten direkt till den stora vårregattan i Spi Ouest i påsk, och i samband med det så är det ju viktigt att få koll på transporter och logistik.
Det finns ju massor av duktigt folk i den här delen av Frankrike, eftersom allt från Mini 6.50 till IMOCA, VO70 och 130-fotstrimaraner meckas här. Vandee Globe till exempel, startar ju från Les Sables d’Olonne och även i januari så hänger servicegubbar i vita overaller på de racebåtar som ligger i hamnen.
Jag var ju också där för fem år sedan när J/109 byggdes, så jag tänkte inte gå in i detalj på det som är speciellt med byggmetoden SCRIMP. Många varv bygger på liknande sätt, men det finns kanske några saker som man gör annorlunda på J Composites.
Frédéric Bouvier är operativ chef och den som håller igång fabriken. Förra gången var han teknisk chef, så han har bra koll på både byggprocessen och vilka tekniska lösningar som funkar och inte. Dessutom förbannat trevlig.
Frédéric är förresten i Göteborg i veckan om ni har några kluriga frågor.
Skrovet efter laminering. Man använder “Baltek Contourkore end grained balsa” som distansmaterial i skrovet. det ger alltid bra vidhäftning och bra styrka/vikt-förhållande. Vid genomföringar så kör man icke-organiskt material.
I däcket används framförallt Corecell.
Man lägger mycket tid på att få bra passform på distansmaterialet. Här är det stor skillnad mot vissa av de lite billigare serieproiducerade båtarna där man accepterar lite mer epoxy och får en tyngre båt.
Här är exempel på de förstärkningar som läggs in i däcket för mastfot, beslag och annat.
Man väljer att göra bottenstockar/kölinfästning separat för att sedan laminera in det i skrovet. Främsta anledningen är att kunna kontrollera styrka och vikt vilket är svårare när den görs direkt i skrovet.
Här är monteringshallen där man sätter samman båtarna. Tre J/97, en J/122 och ett par J/111. Däcken görs på undervåningen och sätts sedan på skroven sent i processen.
Här förstår man hur låga friborden är jämfört med många andra 36-fotare.
Huvudskott och toalettmodul. Mycket EU-regler kring tankar, pumpar och annat…
Infästningen för peket. Både J/109 och J/111 har packningarna på insidan så att vatten rinner ner i ankarboxen. Därför håller de också tätt in i båten vilket är uppskattat.
Det finns egentligen bara två “snickrade” moduler, men dessa gör ändå att båten känns mer inredd än en ren racer. På styrbord navigationsplatsen…
och till babord ligger pentryt. Ugn kan kännas som overkill, men är guld värt för att slänga in de där folieformarna på offshoreracen.
Här ser man skillnaden på kölarna till J/109 och J/111. Den bortre kölen sitter monterad på på en 40 cm djup “stub” eller sump som är integrerad med skrovet på 109:an, så den är inte så grund som man kanske kan tro. J/111 har grundare skrov och sticker 2.20 i stället för 2.10. Dessutom så ligger är ju mer av vikten i bulben.
Alla kölar läggs i en form som fylls med epoxy. På så sätt får man exakt samma form på alla kölar.
Här ser vi resultatet. Smooth!
Kölen monteras sedan i en liten ficka i skrovet, där man sedan plastar på en fläns över själva skarven.
så här ser monteringen ut på insidan.
Snygg roderprofil.
Priset för årets båt i Frankrike.
Feb 5, 2012 @ 15:16
fint
Feb 5, 2012 @ 18:06
Najs, särskilt kölen.
Feb 5, 2012 @ 18:46
Verkar vara klass på bygget. Snyggt!!
Gillar särskilt köllösningen och tillhörande infästningen.
Verkar bli en kanonbåt du får.
Feb 5, 2012 @ 20:25
Ser fin ut.
Fråga, speciell orsakt till varför balsa i skrov samt skum i däck?
Är det balsa även i kölområdet?
Vakum blir så jäkla bra, tätt laminat o starkt.
Balkarna i skrovet framför/bakom kölen är de i kolfiber eller glas?
Har de gått ifrån svarteloxerade pulpits o mantågsstöttor mm?
Det var ju snygga.
MVH Andreas
Feb 5, 2012 @ 20:39
Osäker på varför man kör skum i däck… Det är homogent material där kölen sitter och balkarna är i E-glass (såvitt jag vet).
Man kan få pulpits och stöttor svarta om man vill. Är det så mycket fräckare?
Feb 5, 2012 @ 22:48
Nja…det är lite ovanligare o harmoniserar ju med vinschar, skenor, block , kanske masten osv…
Men rostfritt är ju alltid klassiskt.
Det är ju bara små petitesser…
Hur gör du på din?
Feb 5, 2012 @ 22:51
Jag hade bestämt mig för rostfritt då det är billigare, väger mindre och mer lättskött. Också lite sobrare känsla? Men nu blev jag plötsligt tveksam…
Feb 5, 2012 @ 23:07
haha…jag hade oxå funderingar, jag valde praktisk/lättskött före utseende:-)
Men jag valde pentry i mahogny oxå…
Hade jag haft kolmast hade saken varit klar…
//A
Feb 6, 2012 @ 08:15
Mattsvart och eldsflammor på skrovsidan. Nä. Klart du skall ha rf
Feb 6, 2012 @ 17:50
Väger mindre? Är det den svarta färgen som tynger? Svart är helt klart cool!
Feb 5, 2012 @ 23:16
Distansmaterial liknande divinycell är mkt enklare att bearbeta och förbereda innan injecering! Med tanke på alla yttre och innre hörner ett däck har så väljer man skum. Skrovet har inte det bekymmret och balsa funkar fint! Ett klokt och bra val av j-boats enligt mig.
Feb 7, 2012 @ 14:51
Sen har man väl en hel del mer “hål” i däcket. I skrovet var ju balsan utbytt just där det skulle vara hål.
Många fördelar blir det.
Kul att följa.
Feb 6, 2012 @ 23:41
Kolmast = svarta stöttor
Hur skulle det se ut om alla med kolmaster hade cromade stöttor? Tänk på det!
Feb 7, 2012 @ 10:20
Kolmast, Kolstöttor, Kolpulpit. Ett självklart val!
Feb 7, 2012 @ 10:22
Eller Titan…
Feb 5, 2012 @ 20:51
Finns en bra förklaring på Peters “corecell” länk ovan till anledningen, blir tydligen inte samma typ av skador med det istället för balsa i däcket ifall saker tappas med krosskador på däckområdet….
Feb 7, 2012 @ 15:43
Är det svarta inte pulverlackat?
Feb 5, 2012 @ 20:55
Japp, svart skall det vara!!!
Kolla bilder på nya och gamla Melgesar, svarta är “mycket fräckare”!
Feb 5, 2012 @ 20:59
Matt svart är toksnyggt!
Feb 5, 2012 @ 21:00
Peter, känns riktigt seriöst att se vilken fin ordning det verkar vara på produktionen. Du kommer att få en skitfin båt. Grattis igen till den! Intressant att också J-Boats håller fast vid L-köl. Efter att ha sett Stefan Qvibergs föredrag om kölar så tycks L-kölar vara en optimal form-kompromiss (fast med lite lägre “Flash-factor möjligen).
Balsaklotsar i skrovet är stumt o klarar punktbelastning jäkligt bra, och det ser ut som om laminatet runt kölrecessen är massivt. Det antar jag att den är eftersom det är ett CE-krav om jag inte har helt fel.
Se´n får du minuspoäng av Curt Gelin då toaletten inte sitter i färdriktningen….:-) Jag tycker precis tvärtom, när toan sitter som i J-111 så funkar det allra bäst. Testar man i 20 gr. krängning så inser man det.
Se´n det här med ugnen som “overkill”. Se till att dom sätter in en bättre ugn än denna italienska som rostar t.o.m. i Östersjön. Vi har samma italienska i Dehlern, gillar inte rostfläckar på nå´t som ser ut som rostfritt men visar sig vara kromat stål… Rekommenderar t.ex. typ “ENO-Gascoigne” med eltändning. En mycket bättre spis, som vi satte i vår tidigare Contrast.
Kanske en skitsak det också men skönt o ha ombord. Mår man bra seglar man bättre.
Hälsningar
StefanK
Feb 6, 2012 @ 07:38
Med tanke på hur bra J/109:an ser ut efter 5 års riktigt aktiv segling så är jag inte orolig för hur varvet bygger båtar. Däremot har jag antagligen blivit en ganska mycket petigare kund :-)
Feb 5, 2012 @ 21:29
Snyggt med svart pulpit när det är nytt. Inte lika kul när det blir repigt och stålet lyser igenom.
Feb 6, 2012 @ 09:31
Grym båt! CoreCell i däcket har man för att det är lätt och balsa i skrovet för vidhäftningen. Man har nästan aldrig problem med delamineringar i skrovet på J-båtar och andra byggda på liknande vis. Man vill naturligtvis inte ha delamineringar i däcket heller men det är mer hanterbart där. En annan fördel med PVCskum i däcket är att men kan välja densitet där det behövs (hårader där beslag ska sitta). Min båt byggde vi enligt samma princip med cederträ i skrovet och Corecell i däcket.
Feb 6, 2012 @ 12:57
Ett däck är kanske lite mer komplext än ett skrov också i och med att det är många winschar o beslag som ska fästas. Och även kunna eftermonteras. Det räcker med att titta på förstärkningsritningen på vår Dehler 34DD så inser man detta. Allt ifrån distansmtrl. till massivt eller med inlaminerade aluminiumplattor (eliminerar alla muttrar på undersida-däck) för t.ex. winschar och beslag. Nyfikna kan kolla här: http://dehlerclub.se/04_tekniska_tips/08_skrov_dack/bilder/Dehler34DD.pdf
StefanK
http://www.dehlerdoris.blogspot.com
Feb 8, 2012 @ 23:23
Inplastade aluplattor borde inte vara någon bra lösning för infästnings förstärkning. Risken för korrosion är stor. pga galvansika strömmar mellan alu och eventuella rostfria skruvar/bultar.
Feb 9, 2012 @ 08:30
Helt riktigt, jag har knäckt ett par winchar genom att montera dom på en aluminiumplatta med RF bult. Kombinationen Brons-RF-Alu-saltvatten var ingen hit!
Dessutom undrar man ju över vidhäftningen mellan polyester / epoxy och aluminium när det ligger innuti laminatet. -jämfört andra tänkbara distansmaterial.
Feb 9, 2012 @ 09:40
Intressant då jag tror att flertalet tyska/franska varv monterar vinschar på det sättet.
Men vissa skruvar i ALU plattan direkt o vissa använder ALu som en bricka med mutter på undersidan…
Vi hade denna montering som J111 på vår bavaria match och det krånglade aldrig….
Så det kanske finns andra skäl tll att det ej funkarde för dig?
Om en platta rör sig 2mm i längsled(dvs utvigdning 1mm/sida), är jag övertygad inte är något problem då det ofta finns lite luft mellan laminatet o brickan…
Feb 9, 2012 @ 09:49
Det ligger ingen aluminium i däck eller skrov på J/boats. Hårda distanser + rosfria brickor.
Feb 9, 2012 @ 09:58
OK tyckte det såg ut som ALU i däcket, och läste kommentarerna.
Tror inte det är några problem med denna typ av montering ialla fall då den förekommer på ett flertal varv.
Men ett varv mindre i Frankrike nu då:-)
Feb 9, 2012 @ 23:13
Bättre att använda andra bultar/skruvar än RF om man ska bulta något med Alu.
Undvik rostfria beslag osv i så stor utsträckning som möjligt på alu master osv. Men helt rätt att om man har kombinationen, isolera med tätningsmedel,brickor av annat material osv.
Feb 9, 2012 @ 09:00
Vad har x-yachts i sin bottenram?
Feb 9, 2012 @ 23:14
Inte säker.
Men är det inte en varmgalvad stål ram?
Feb 6, 2012 @ 14:05
Finns många likheter med hur Dehler bygger båtar faktiskt. Balsakärna i skrovet, “ficka” för kölinfästningen i skrovet t ex. Sen är det ju tydligen samma fabrikat på spisen också :-)
Feb 6, 2012 @ 19:48
Spisen är ingen höjdare. Byt! X-yacht har också kört med denna. Samma sitter i alla 332:or som jag varit o tittat på.
Enda nerköpet dock jämfört med gamla Contrast 33:an..
Nyfikna på ENO Gascoigne i en gammal Contrast tittar här;
http://salongtherese.se/contrast33.html
StefanK
Feb 6, 2012 @ 19:56
Går ni in och tittar så ta en extra flukt på Bartels försänkta rulle med ändlös tamp. Fungerade superbra och “kuggade över” automatiskt när man släppte ut seglet.
Kika också på “Lamborghinidieseln” som passade på gamla Volvobädden med bara ett par extra gängade hål runt drevet och ett par breddningsplåtar till motorkuddarna fram.
Feb 6, 2012 @ 20:22
ENO verkar ha flippat ur om man läser på forumen.
Kanske inte samma kvalitet längre.
Feb 8, 2012 @ 00:04
Det blir en Eno Open Sea, precis som den som ser ut som ny i J/109:an. J/Boats har fattat att den italienska inte riktigt pallade…
Feb 10, 2012 @ 07:05
Den såg rejäl och förtroendegivande ut. De kan nog ändå.
Feb 6, 2012 @ 16:15
Hur säkerställer man att kölen är centrerad i gjutformen när den ligger ner?
(Det är förvisso inte mycket den kan hamna snett, men ändå)
Hade det inte vart bättre med att gjuta stående?
Feb 6, 2012 @ 17:37
Exakt ? Ligger det några distanser på ena sidan då ?
Feb 7, 2012 @ 06:45
Jag tror dom har koll :-) Alla kölar till J/80 görs på samma sätt.
Feb 7, 2012 @ 07:12
Tror också de har koll.
Feb 7, 2012 @ 08:08
varför är ni så säkra på att den gjuts liggande? på bilden ligger formen på golvet, men jag ser inte att det ligger en köl där i. Tror nog dom lyfter upp paketet när det är dax att gjuta. Jag skulle tro att dom har kölen hängande och klämmer formarna utanpå. min gissning…
Feb 7, 2012 @ 09:55
Hängande.
Lyft kölen i öglan, sätt dit halvorna, fyll med epoxi, häng kvar över natten och sedan…
Feb 6, 2012 @ 22:08
Grym läcker båt! Hur många båtar levereras årligen i Europa?
Ser fram emot utrustningsspecen :)
Feb 7, 2012 @ 06:53
Blur blir #69 och är båt 24 från varvet i Frankrike. Just nu så ligger väl tempot på 3-4 båtar per månad.
Den som håller koll på de Europeiska båtarna är en kille som heter Stéphane på http://lejouet.eu/
Feb 7, 2012 @ 13:33
Då borde hon heta som en viss JOD35 gjorde.
“Indecent proposal” :-)
Eller kommer du att ansöka om ett segelnummer hos SSF istället?
Feb 9, 2012 @ 09:31
Ok, detta är en onödig kommentar när allt redan är sagt men jag kan inte låta bli: Verkligen en riktigt vacker båt!
Feb 9, 2012 @ 09:47
Inte alls en onödig kommentar, Lasse!
Kul att alla är så positiva. Det enda skitsnack jag har hört är konkurrerande båtbyggare som har synpunkter :-)
Feb 17, 2012 @ 18:52
Lasse O, J-111 är en riktigt vacker båt men.. Peter du har tydligen fått en svår konkurrent på västkusten; http://www.blocket.se/goteborg/Zephyrkryssare__Vastkustens_vackraste_bat__38695474.htm?ca=12&w=3
StefanK
http://www.dehlerdoris.blogspot.com
Feb 9, 2012 @ 10:30
Grattis Peter till en häftig båt!
JOD 35: an SWE 69 som i England hette “Indicent Proposal” heter numera “Faster Play” och finns i Strömstad, så namnet är ledigt.
Feb 10, 2012 @ 17:06
Måste också tillägga att f-n, vilken fin båt det verkar vara.
Har aldrig varit på ett båtvarv live.
Ser ut att ha betydligt högre produktions standard än
vad mina förutfattade meningar om båt var är/var.
Är nyfiken på vad det är för material de lägger in som förstärkning i däcket
till vinschar osv?
Feb 22, 2012 @ 15:06
Läste att Blur kommer till Way out west i år… skall den ligga i Säldammen då?
Feb 22, 2012 @ 15:11
Vi håller på att förhandla om det…