Skip to content

9 Comments

  1. Bosse
    Jul 4, 2012 @ 12:17

    Jag har ingen erfarenhet om vilken typ av antenn däremot så har jag min antenn monterad på översta spridaren. Tanken är att den ska vara skyddad, i en Faradays bur. Har navtexen på andra sidan.

    Reply

  2. Leif Arild Åsheim
    Jul 4, 2012 @ 12:25

    Min erfaring er at dette handler like mye om antennekabel og koblinger som selve antennen. Splittere for å koble sammen flere utstyrsenheter på en antenne er også kilde til effekttap og dårlig mottak. Vi kjører egen antenne for AIS på pushpit. For nett har vi en løsning fra ICE som går over NMT. Her har vi en boks egen med egen antenne og innebygget WLAN som i utgangspunktet kobles på 12V men også kommer med et lite batteri. Dermed kan vi ta et fall og heise den opp i riggen for å laste ned GRIB filer langt ute i havet.

    Reply

  3. /HenrikB
    Jul 4, 2012 @ 12:55

    Jag kör med 900mm antennspröt i rostfritt. Väger mindre och mindre luftmotstånd. Korta antenner blir bara en kompromiss!

    Reply

  4. Tormod
    Jul 4, 2012 @ 13:26

    Har sakset litt fra diverse forum i Norge, da jeg har vært utsatt for problemet tidligere;
    “Ja, det er kvalitetsforskjell på RG-213 RG58, etc.
    Primært går dette på hvor tett skjermen er. En kan også ha forskjellige metaller i skjermen (stål). Kabler med fortinnede kobberledere er dyrere enn om det er rent kobber. Er kabelen MIL.SPEC holder det i massevis.

    Ideel cooxialkabel for trekking i mast er RG-8X, Denne har også en litt annen dimensjon (litt tykkere) enn RG-58, slik at en må ta hensyn til dette ved kjøp av plugger.”

    Dette er ikke god lesning for alle som er opptatt av vekt i masten, men det er klart at om masten / kabelstrekket overstiger 15/20m så er det viktig å se på VHF antennen som en helhet; med kabel, plugger /koplinger og antenne.

    RG213 eller RG8X har bedre prestanda enn RG58, når strekket begynner å bli langt, og om antennen er av type 23cm med billige plugger, så kan man lett få problemer.. om man bare har “minimums løsning” ombord.

    Reply

  5. Niclas
    Jul 4, 2012 @ 15:47

    RG58 är en skräpkabel, RG8x snäppet överdöd. Flourpolymerbaserade coaxialkablar är generellt mer tåliga mot miljön och UV ljus men kostar mer. PE baserade höljen kan spricka och fukt letar sig in vilket ändrar egenskaperna markant (läs impedansförändring och missanpassning som resultat)
    Gemensamt för alla coaxialkablar är att dom är känsliga för snäva radier och knäckar på kabeln som ger sämre prestanda. Faradays bur skall man undvika då varken blixtar och störningar eller signal kommer in/ut, åskskydd bör ske på annat sätt.

    Rent generellt så skall man ha en antenn med så mycket antennförstärkning som möjligt (läs lång) och med en längd som är anpassad för användningsområdet (vilka frekvensområden man ämnar att köra i den). Det finns massor att läsa om dimensionering av antenner på Google. Vid val av kabel och anslutningar och montering så skall man givetvis använda produkter som har samma impedans och vara noggrann vid dragning montering så man inte får några missanpassningar i sitt system som sänker prestandan oerhört.

    /en som jobbat som kabelnasare och sålt hundratals kilometer koaxialkabel till bl.a. Ericsson.

    Reply

    • Lasse O
      Jul 4, 2012 @ 17:12

      men vilken kabel skall man välja om man vill ha något riktigt bra?

      Reply

      • Niclas Dahlgren
        Jul 5, 2012 @ 00:08

        Gärna nåt med flour-polymermantel och skummat dielektrikum, typ habia flexiform, större ytterdiameter = mindre avståndsdämpning.

        Reply

        • Niclas Dahlgren
          Jul 5, 2012 @ 00:20

          rent generellt alltså, sen finns det alltid undantag..

          Reply

  6. Sebba
    Jul 4, 2012 @ 17:37

    RG214 är bland de bästa. Dyr och väger mycket.
    I båten sitter 20meter RG58U kabel och en 5/8 antenn i rostfritt med spole. 5/8 antenn behöver inget jordplan. Dämpningen blir då ca 5dB. (20dB/100m@150MHz).
    RG213 skulle vara helt ok, om det inte vore för vikten. R213 har en dämpning på 9dB/100m@150MHz.
    En bra kompromisslösning skulle vara RG213 från radion upp till halva masten och RG58U från halva masten upp till antennen, för lägre vikt. Då gäller det bara att få en bra och tät skarv.
    AIS är det enda jag kunde tänka mej dela antenn med vhf-radion, inget annat.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.