Skip to content

38 Comments

 1. Joakim
  Nov 12, 2013 @ 19:56

  Läser man inbjudan och seglingsföreskrifterna så känns det rätt solklart att flytvästkrav gäller i detta fall. Tycker seglarna sedan att det lockar att leta efter kryphål så är det klart att det blir svårt att arrangera seglingar.
  Jag gissar att rätt många läst dokumenten utan att tolka det på något annat sätt än att västen ska sitta på.
  Anser man att det föreligger tveksamheter bör man enligt mig kontakta tävlings/seglingsledning och ställa frågan. Då har ju de dessutom möjlighet att rätta sitt fel via ett tillägg.

  Reply

 2. Feffe
  Nov 12, 2013 @ 23:14

  Syftningsfel är inte att leka med. Nästan lika lurigt som särskrivning. Är det någon som blivit diskad i segling pga av det ? Svindlande tanke….. :-)

  Reply

 3. Jonas Caspersson
  Nov 13, 2013 @ 08:17

  Nu hängde jag inte med riktigt… Är det i stss inbjudan som felet begåtts och det enbart gällde den segling som det är upp till varje besättningsman map huruvida flytetyg är lämpligt? Eller är det generellt så i KSR att det är upp till besättningsman att bedöma? Om så är fallet så är ju den “skärpta” regeländringen verkningslös…

  Reply

  • Peter Gustafsson
   Nov 13, 2013 @ 08:52

   Det är StSS som har hänvisat till fel regel, så troligtvis gäller det bara detta race.

   Men med tanke på hur komplext det här är så kan man nog hitta något litet fel i varenda seglingsinstruktion :-)

   Reply

   • Erik Barkefors
    Nov 13, 2013 @ 09:05

    Kanske vore enklare om klubben inte hänvisade till paragraf utan bara skrev…

    Reply

  • Pelle Lindell
   Nov 13, 2013 @ 09:11

   Det är så här: Det finns två regler i KSR som styr användning av flytväst:

   1.2 Livräddningsutrustning och personlig flytutrustning
   En båt ska medföra betryggande livräddningsutrustning för alla ombord varav en enhet ska vara tillgänglig för omedelbart bruk, om inte båtens klassregler föreskriver något annat. Varje tävlande ansvarar själv för att ha på sig den personliga flytutrustning som är lämplig under rådande förhållanden.

   och

   40 PERSONLIG FLYTUTRUSTNING
   Om flagga Y visas med en ljudsignal före eller vid varningssignalen ska tävlande ha på sig personlig flytutrustning, utom vid kortvarigt byte eller justering av kläder eller personlig utrustning. Våtdräkter och torrdräkter är inte personlig flytutrustning.

   Regel 1.2 får inte ändras av SI men regel 40 får ändras. Nu är detta lite kuriosa eftersom Inbjudan och seglingsföreskrifter till tjörn runt krävde flytväst med hänvisning till S17.2 (De svenska standardseglingsförskrifterna) som överhuvudtaget inte gäller på tjörn runt eftersom man inte använder dom (17.2 gäller dessutom jollekappsegling). Därför kom, såvitt jag förstår, regelkommitten till slutsatsen att kravet på flytväst i SI för tjörn runt inte var giltigt utan stadardkraven i KSR gällde. Vill en arrangör kräva att alla har flytväst så kan man sätta flagga Y enligt regel 40 eller så får man skriva att regel 40 ändras till något man tycker är lämpligt.

   Nu kan man ju tycka att det framgick med all önskvärd tydlighet i SI för tjörn runt vad arrangören ville och det hade säkert den goda effekten att de allra flesta hade flytväst på sig men det håller inte för att straffa någon som kan reglerna och är beredd att utnyttja sin rätt att överklaga. Fallet har diskuterats livligt så jag tror säkert vi får se bättre seglingsförskrifter framöver.

   Reply

   • Peter
    Nov 13, 2013 @ 09:46

    kan ibland vara bra att låta domare se över seglingsföreskrifter för att få en bild vad som gäller när man formuera sig på ett visst sätt.
    det är inte lätt att få till det men regler är regler och PK är bunden att förhålla sig till de liksom seglarna.

    Reply

   • Johan Wallinder
    Nov 13, 2013 @ 15:46

    Kan vi inte motionera att ändra regel 40.
    Flytväst ska alltid bäras, men undantag kan göras om arrangören sätter flagga Y med ljudsignal och flytväst blir då frivilligt.

    Reply

    • Peter Gustafsson
     Nov 13, 2013 @ 16:26

     Eller, jag har en ide. Använd den regel som uppenbarligen funkar i resten av världen:

     40 PERSOAL FLOTATION DEVICES
     When flag Y is displayed with one sound before or with the warning signal, competitors shall wear personal flotation devices, except briefly while changing or adjusting clothing or personal equipment. Wet suits and dry suits are not personal flotation devices.

     Eftersom SSF inte litade på att seglare och arrangörer skulle klara av att använda denna, så försökte man lösa detta icke-problem med en ändring som vare sig seglare eller arrangörer förstår.

     Hade StSS kört enligt vanliga KSR, hissat Y (och förtydligat innebörden i inbjudan) så hade man enkelt kunnat diska de båtar som bröt mot regeln. Funkar uppenbarligen fint för arrangörerna av Round the Island (1700 båtar) Barcolana (2000 båtar) och alla andra race runt om på jordklotet

     Men jag antar att det hade varit alldeles för enkelt…

     Reply

     • Joakim
      Nov 13, 2013 @ 20:51

      Jag tror att de flesta läskunniga förstod vad STSS menade.
      Förstår man vad de vill förmedla och inser att formaliafel föreligger är det rätt lätt att påtala detta medan tid finns för korrigering.
      Arrangören tycker med all säkerhet att det är ett trevligare alternativ.

 4. Pelle Fälth
  Nov 13, 2013 @ 08:27

  Helt klart ett syftningsfel: syftet med en flytväst är att den skall vara på ;-)

  Reply

 5. Z
  Nov 13, 2013 @ 09:21

  Skam kan kännas utan regler. Ett bra läge för Karukera att skämmas.

  Reply

 6. Magnus
  Nov 13, 2013 @ 09:37

  Kan dessa gubbar inte förstå att det är för deras egna säkerhets skull? Inte roligt att arrangera kappseglingar när denna typ av beteende förekommer.

  Reply

 7. Robert Gustavsson
  Nov 13, 2013 @ 11:39

  Lite märkligt att man måste tala om för vuxna människor att använda flytväst när man seglar. Är det inte självklart för alla att personlig säkerhetsutrustning skall användas på sjön?
  Är det arrangören som ansvarar för besättningarnas säkerhet på större tävlingar? I de små lokala tävlingarna jag deltar i står det inte ett ord om att säkerhetsutrustningen måste användas, bara att man deltar på egen risk.

  Reply

 8. Jonas Caspersson
  Nov 13, 2013 @ 20:49

  Ja jösses, tack för förtydligandet. Det känns som den skärpta regeln som kom till för något år sedan är verkningslös, för vad jag kan minnas från årets seglingar dä har y-flaggen inte hissats speciellt ofta… Men men, personligen tycker jag att man borde vända på det hela o låta regeln vara lag och om det skall tillåtas undantag så skall detta markeras med exvis flagg… Men men…

  Reply

  • JanO
   Nov 13, 2013 @ 21:14

   Eller så låter man vuxna människor välja själva utan förmynderi.

   Reply

   • Joakim
    Nov 13, 2013 @ 21:36

    Det är lustigt att flytvästkrav är något som ses som förmynderi och att det forfarande “upprör”.

    Reply

   • Z
    Nov 13, 2013 @ 21:42

    Att låta det fria valet råda har prövats länge nog. Det visar sig att människor är dummare än folk tror och väljer, fast de alltså fritt kan välja, att inte säkra sina liv med en flytväst. Och då är förmynderi ett bättre alternativ.

    Reply

   • X-102
    Nov 13, 2013 @ 21:53

    Håller med dej JanO ,om jag inte vill ha flytväst på mej måste det vara mitt val och övriga får göra som dom vill.

    Reply

    • Andreas
     Nov 13, 2013 @ 23:09

     Jag tror ni provocerar o jag går på det…hm:-)

     Samma med bilbälte innan det blev lag?
     Varför infördes det bälte bak i en bil?
     Varför BEHÖVDES det att införa en lag på att även passagerare bak i bilen skall använda bälten, när alla som kör bil är över 18 år och vuxna o myndiga;-)?

     Hur många drunknar varje år jämfört med hur många som dör i bilolyckor? Och utav dem, hur många har inte flytväst eller saknar bilbälte?

     Reply

     • Carl Fjällman
      Nov 14, 2013 @ 08:42

      Det hade varit intressant och se hur många utav drunkningarna som var från segelbåt och hur många som var från en eka i en insjö med gylfen öppen. Jag är för flytväst men tycker regeln är lite väl strikt.

   • Anders B
    Nov 13, 2013 @ 23:08

    Om någon seglar en häftig sportbåt, båten vurpar, någon hamnar under seglet, konkurenterna kommer till undsättning. Då är det mht dom som utför räddningsaktionen att dom som ska plockas upp har flytväst. Ett idag betydligt vanligare scenario än på den tiden! En by kan komma snabbt, en härlig slörrepa kan fort gå överstyr. Man har inte bara ansvar för sig själv och sin besättning. Faktiskt också att man ska optimera att man bli bärgad av omgivande båtar (innan nåt trist händer).

    Reply

  • Peter Gustafsson
   Nov 13, 2013 @ 21:53

   Ja, jag hoppas verkligen att SSF driver denna så viktiga fråga på ISAF-mötet i Oman.

   Nu när man räddat så många svenska liv så borde man se till att dumma seglare och arrangörer i resten av världen fråntas ansvaret att göra egna bedömningar.

   Kan dock inte hitta denna submission, så någonting verkar ha gått fel längs vägen? http://www.sailing.org/meetings/2013-Conference.php

   Reply

   • Z
    Nov 13, 2013 @ 21:56

    Vad är det för fel på regel 40 nu då?

    Reply

   • Peter Gustafsson
    Nov 13, 2013 @ 22:39

    Inget alls. Regel 40 är väl alldeles utmärkt och har fungerat fint på de internationella regattor jag har varit på.

    Så därför förstod jag inte behovet av att ändra den här hemma i Sverige. Och om SSF tyckte att ändringen är viktig för sporten, så borde man väl driva en förändring av själva regeln i KSR.

    Reply

    • Z
     Nov 14, 2013 @ 10:38

     just så, mindre snurrigt

     Reply

 9. Fredrik Lönegren
  Nov 13, 2013 @ 23:56

  Varför protesterade “någon. Var det för att för att få bort dom från resultatlistan,,?? för egen vinning eller av princip…. ibland undrar jag om vissa tar protesterande till sin spets. Alla gör som dom vill men är det inte bättre att ropa till sin kompis och hjälpa, om det går.
  Göra en “Elwströmare”

  Reply

  • Carl Peter Carlsson
   Nov 14, 2013 @ 09:16

   Du frågar om varför de protesterade. Under juryförhandlingen sa den protesterande bl.a följande “…och när vi hörde från speakern vid Tjörnbron att det var förra årets tvåa och kanske årets vinnare som seglade förbi oss, så tycker vi att man skall statuera ett exempel”. PS den protesterande båten seglade lilla klassen och Karukera stora klassen.

   Reply

   • Joakim
    Nov 14, 2013 @ 17:37

    Är material från juryförhandlingar offentliga?

    Reply

    • Carl Peter Carlsson
     Nov 15, 2013 @ 11:15

     Det som är offentligt är den inlämnade protesten samt slutsatserna (allt på sidan 2) på protestblanketten. Övriga handlingar av betydelse för beslutet är också offentligt. Alla dessa dokument kan fås på regattaexepeditionen, men observera att arrangören inte har någon skyldighet att arkivera handlingar efter regattan. Det är därför inte säkert att man långt i efterhand kan få tag i handlingarna.

     Reply

  • Johan Wallinder
   Nov 14, 2013 @ 09:19

   Så du menar vi ska börja ropa till varandra när andra gör fel? “Någon” kanske redan hade påpekat för Karukera att det var flytvästtvång enl seglingsföreskrifterna (nåja, det var det tydligen inte). Eller såg dom på avstånd och kunde inte ropa?
   Men vad jag förstår så har vi ett regelverk att rätta oss efter, och när vi inte följer det så finns det mekanismer för att hantera dessa avvikelser.

   Okej, jag fattar ändå din poäng!

   Men jag fattar inte Karukeras poäng.
   I seglingföreskrifterna så finns det (ett försök till!) skärpning av flytvästtvånget. En skärpning som känns vettig och borde egentligen inte behöva motiveras, även om vissa jag-gör-vad-jag-vill-liberaler vill framställa friheten som ett bättre alternativ. Jag tror ingen, jag menar verkligen ingen, kan missförstå att StSS vill ha ett Tjörn Runt där alla seglar med flytväst. Trots denna skärpning och tydliga instruktion väljer Karukera ändå segla utan flytvästar. När dom sedan blir påkomna så väljer dom den juridiska vägen för att gå fria. Visst, juridiken är orubblig men knasig i detta fall vilket friar Karukera i fallet. Men faktum kvarstår, vad var det i StSS SI om ett flytvästtvång som Karukera inte gillade som gjorde att man gick den här vägen.
   På bilden ovan kan jag se 5 personer utan flytväst (kanske 6 personer), vilket gör det lätt att anta att ingen på båten har flytväst. Det gör att hela båten har missat att StSS skrev in flytvästtvång i SI. Eller visste man om det men kände även till den här lilla luckan att SI inte får ändra 1.2, vilket gjorde att dom kunde segla utan flytväst för att sedan kunna överklaga om någon protesterade.
   Oavsett, jag fattar inte Karukeras poäng.

   Reply

   • Anders Averdal
    Nov 14, 2013 @ 10:06

    Jag tycker faktiskt att det är sportsligt att påpeka för någon om de gör ett regelbrott. Om de då inte korrigerar sitt misstag så skall man definitivt protestera. Eller om väljer att inte protestera så släpper man det där.
    Men det kräver ju även att man som tillsagd part tar det sportsligt och tackar för påpekandet.

    Kanske självklart för vissa.

    Reply

    • Peter
     Nov 14, 2013 @ 12:04

     Jag håller med att det är sprotligt att säga till om någon gör ett regelbrott. man brukar ju också ropa plats eller styrbord när man har rätt till väg eller?

     Reply

     • Bosse
      Nov 14, 2013 @ 13:24

      Försökte Cramo varna Datacom att de var på väg in i ett fågelskydd? VHF?

 10. Andreas
  Nov 14, 2013 @ 00:37

  “Rule 40 is deleted and replaced with: “All competitors shall wear life jackets or adequate personal buoyancy while racing except briefly while changing or adjusting clothing or personal equipment.” Note that flag Y will not be displayed.”

  funker uten protest her i San Francisco i alle fall. Ble innført på alle regattaer etter at en seiler druknet under kappseiling uten redningsvest.

  Reply

 11. Bo Samuelsson
  Nov 14, 2013 @ 10:06

  Eller så använder man den text som finns i mallarna i SSFs tävlingsreglemente och som SSF bestämt ska vara obligatorisk.

  1.6 En tävlande som lämnat land ska ha på sig personlig flytutrustning. Den här regeln gäller inte vid kortvarigt byte eller justering av kläder eller personlig utrustning eller när den tävlande befinner sig i hamn eller under däck. Våtdräkter och torrdräkter är inte personlig flytutrustning. Detta ändrar KSR 40. En båt som bryter mot den här regeln kan varnas eller straffas på det sätt som protestkom-mittén finner lämpligt.

  Det är nog den texten de flesta arrangörer använt och då gäller också seglingsföreskriften. Om appendix S gäller så står det också att KSR S 17.2 ändras.

  Reply

  • Fredrik Lönegren
   Nov 14, 2013 @ 17:50

   och som det står så kan PK hjälpa ett team att lära sig regeln genom att “varna”. Detta är ju en regel som syftar på säkerhet, mindre risktagande m.m. Att bryta mot denna regel ger ju inte bättre fart i båten.

   Reply

 12. Nicklas
  Nov 14, 2013 @ 20:23

  Föregå med gott exempel, visa de barn som tittar/ är med och seglar självklara saker på sjön.Att driva en sådan sak som denna juridiskt säger mer om gänget ombord än några kappseglingsregler och segligsföreskrifter. Årets magplask!?

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.