Wrap Up 2013

Ännu ett år till ända. Dags att sammanfatta…

Fyll gärna på med årets grosshandlare, årets skönaste fördäckare eller årets fulaste båt.

Stort tack till Arvid, David, Fredrik, Gurra, Magnus*2, Mats, Matts, Patrik, Pelle, Simon, Tobias och ni andra som varit med ombord i år. Tack också till GVA, J/boats, North Sails, Liros, Nexus, Musto, Happy Yachting och alla andra som har stöttat oss.

Årets solorepa var så klart den septemberdag där jag tränade solo utanför Vinga. Mer sånt 2014!!! Årets repa var träningen på Marstrand första helgen i maj. Till sist fick vi sprängt 20-knopsgränsen med J/111:an. Massor av tillfällen då vi gör +18 knop, men det är nåt när det verkligen drar iväg.

mbbr14-poster-540
Årets regatta på västkusten var Marstrand Big Boat Race. Skall det bli 100 båtar till sommaren? ORCi-EM i Sandhamn tar väl hem samma titel på ostkusten? Grattis till Teknova och alla andra som gjorde bra ifrån sig.

Årets lyft var väl Tjörn Runt. Kul bana där det var mer fokus på kappsegling än på risktagande och bättre kalas än på många år. Hoppas StSS orkar lyfta det ännu ett snäpp 2014 trots att det inte är jubileum?

Årets tjuvstart och årets grundstötning delas inte ut 2013 :-)

Årets provseglingar var Extreme 40, J/88 och Bolt 37. Det var väl bara provseglingen av AC72 som saknades… Årets stämplar i passet blev Oman + Newport + San Francisco + Istanbul. Fantastiska ställen och sweeta båtar. Vi får se vilka exotiska orter som kommer med i kalendern 2014.

Bohusracet 2013 J/111 Blur
Årets svettigaste och årets doublehandedrace var Bohusracet. Aldrig har vi jobbat så hårt under ett doublehandedrace. Det räckte nästan hela vägen.

Årets kraftsamling var M32 Cup. Tajt med tid och många menade att det inte skulle gå… Men med ett bra arrangörsgäng och tända seglare så fick vi ihop det! Mattias Dahlström får så klart årets tävlingsledare.

Nu finns det ingen återvändo. Next stop Miami.
M32Cup-tshirt-blog

http://www.youtube.com/watch?v=oArrDHOPFr8
Årets höjdare var så klart America’s Cup. På många olika sätt. Vilka båtar, vilken racing och vilken otrolig TV-produktion. Sailing as we know it is officially over!

Årets upphämtning går till Oracle, årets tvekamp till Spithill vs Barker och årets smiter ut bakvägen tas hem av Paul Cayard,

Francois Gabart
Årets hjälte och årets inspiratör var Francois Gabart.

Årets trend var så klart foiling. Överallt. Hela tiden.

Årets boom måste vara J/70. 500 båtar på 18 månader och ett VM som fyller 100 platser på 24 timmar. Inte illa i ett “omöjligt” segment.

Årets sweetaste? Bolt 37, Flying Phantom, J/88, Pogo 30, Shaw 12, Sun Fast 3600, Sydney GTS43 eller VO65?

Årets inställt 1 tas hem av av GKSS och Marstrandsregattan som inte lockade vare sig entypsklasserna eller SRS-seglarna. Synd på en regatta som var årets happening för 15 år sedan. Årets inställt 2 blir Royal Ocean Cup som hade svårt att locka deltagare till Bornholm i september. I augusti 2014 tror jag man lättare får seglarna till Köpenhamn. Sammanfaller med M32 Cup så det kan bli årets seglarfest.

Årets snackisar var väl de vanliga. SRS, Tjörn Runt och potentiellt fusk engagerar alltid. Och så America’s Cup så klart. Följande diskussioner lockade >200 kommentarer:

Bland dessa diskussioner så hittar man årets foliehatt, årets förtal, årets häxjakt och årets konspirationsteori. Vissa tar verkligen SRS-diskussionerna på lite för stort allvar – skall vi lägga lite mer krut på själva seglingen 2014?

Årets nedläggning står tidningen Segling för. Allt om Historia lanserades som ett fullgott alternativ.

Årets PR-stunt går till Scandinavian Race Week. Aldrig förr har så många skrivit så mycket om en seglingsvecka i Kroatien.

Årets ryggdunkare blev de gnälliga gubbarna på juniorsegling.se som flyttade till burp. Samma gamla SSF-bashing. Och när någon tyckte annorlunda så raderade man kommentarerna. Så man tar också hem årets censur. Grattis.

Årets fartrekord var väl Francis Joyon (Transatlantic Singlehanded i IDEC 5d 2h 56m 10s), Marc Guillemot (Transatlantic Singlehanded Monohull i Safran 8d 5h 20m 20s) François Gabart (Singlehanded Round the World, non stop, monohull i Macif 78d 2h 16m 40s) och Giovanni Soldini (New York – San Francisco, Monohull i Maserati 47d 42m 29s)

J/70 sailing Marstrand
Så, ett helt fantastiskt år. Från vintersegling i Sveriges första J/70 i Marstrand i januari till egen klass på Frostbite i november. Föredömligt kort lågsäsong.