Fota sina segel – en bild säger mer än tusen ord
Första gången som jag såg den lilla dekalen med en kamera på så tyckte jag den var ganska fånigt.
Men i takt med att vi blivit seriösare i vår segling så har fotograferandet av segel blivit en viktig del i vår process. Först och främst är det för vår egen skull. Det är mycket lättare att titta på ett segel i lugn och ro, och tillsammans diskutera vad man ser och vad man tycker om det. Detta resonemang blir sedan lättare på vattnet.
Jag gillar också att ha fakta på bordet. När man jämför olika segel. Olika trim. Eller olika trimmers sätt att trimma sina segel. Det är jättesvårt att avgöra detta genom att bara titta upp. Olika material ser olika ut. Ljuset påverkar. Men på en bild så kan man faktiskt mäta ordentligt.
Till sist är foton ovärderlig input till segelmakaren. Är seglet slut? Ser det ok ut? Behöver det ändras? Om vi syr upp ett nytt så kanske vi skall ändra något? Alla dessa frågor är mycket enklare om man har ett vettigt underlag. Här är det också bra att ta med bilder på alla segel i garderoben. Kanske formen på lätta genuan är ok trots allt, och det är tvåan som är för djup.
Det är också intressant att se förändringen över tid.
Hur gör man då?
Först och främst är det viktigt att ta bilderna under rätt förhållanden och både både fock/genua och stor rätt trimmade (de påverkar varandras form). Rorsman bör också gå på fart för att seglet skall vara helt fyllt.
Ta bilden så långt nerifrån som möjligt för att få med så mycket segel som det går. Man kan stå i nedgångs- eller förluckan om man kommer ner bättre då.
Rotera kameran så att profilen från för- till akterlik kommer med. Själva kameran är inte så viktig, men det skall inte vara en “fisheye” eller annan lins som förvränger seglet. En smartphone är alldeles utmärkt (och så kan man ju maila bilderna direkt till experterna).
När man tar bilder bakifrån, t.ex. från en RIB, för att titta på twisten – så skall man också vara försiktig. Ligger man för nära med en vidvinkellins så kommer man att få en optisk effekt. Hellre lite längre bakom då.
När man fotograferar storen så är det bra att få med en bit av bommen för att kunna avgöra hur det är skotat.
Här är det bra att prova sig igenom olika trim, t.ex. med olika drag i häckstaget. När man tittar på bilderna efteråt är det lätt att bilda sig en uppfattning om vilkea effekter olika trim har.
Efter ett tag blir det ganska mycket bilder att hålla reda på, så det är bra att hitta ett system. Att fota instrumenten eller anteckningsblocket för att ha koll på förhållanden och trim är en bra idé. Att som Johan barne se till att bilderna är tidsssynkade med loggfilen från Expedition är antagligen överkurs…
Man skall inte förakta noteringar på “wet notes” oavsett om det gäller målfarter, kryssvinklar eller crossovers. Att resonera kring vad instrumenten säger och vad det innebär är viktigt i sig.
Ett bra tips är också att direkt sortera sina bilder. Det är lätt att det blur många, och svårt att hålla ordning.
När man skickar bilderna till sin segelmakare, så har han bra programvaror för att analysera formen. Så här ser det ut i North Sails verktyg. Som sagt så är detta bra underlag för vidare diskussioner.
Det finns också möjligheter att lägga två segel “ovanpå” varanda. Detta är ett bra sätt att se skillnaderna mellan två fockar.
Vill man göra sina egna analyser så finns det några olika varianter. Ovan North Sails Scan som är en app för iOS. Den är bra strukturerad men kan vara lite pillig. Jag skall försöka jobba lite mer metodiskt med den under sommaren
When communicating about your sail’s flying shape, a picture says a thousand words. North Sails Scan digitally analyzes photos of sails, providing fast and accurate measurements of critical sail shape characteristics such as chord depth, draft position and twist. If your sail was made by North Sails, your consultant can digitally compare your sail’s flying shape with its originally designed shape.
From there, your consultant can recommend the best way to maintain your sail’s peak performance over a longer period of time, whether it involves trim adjustments, rig adjustments or recutting the sail.
Ett annat gratis verktyg som jag använt genom åren är AccuMeasure från UK Sailmakers. Det är lätt att använda men funkar bara på PC.
Sammanfattningsvis, Har du inte fotat dina segel tidigare – börja med det. Ta med bilderna till segelmakaren och se vad han tycker. Det är väl spenderad tid. Har du fotat lite grann men inte jobbat strukturerat? Då kanske du skall göra ett försök i år.
En idé vore att maila några bilder till peter@blur.se så kan vi bedöma dem tillsammans :-)
Mar 28, 2014 @ 06:38
Där lärde man sig nåt nytt, tack för tipset!
Mar 28, 2014 @ 08:14
Fantastiskt bra förklarat och ett verktyg som många glömmer.
Just detta med olika ljus som speglar i duken kan vara förädisk.
“ordning i verktygslådan och man blir snabb på havet…;)”
/din namne.
Mar 28, 2014 @ 22:29
Det här kanske är en skitdum fråga, men varför filmar man inte sitt segel istället? Borde man inte få ännu bättre data då?
Mar 29, 2014 @ 21:31
Det man vill göra är a) mäta formen på en stillbild och b) resonera kring och jämföra olika segel. Bägge dessa saker funkar bäst på foto.
Sedan tror jag en modern HD-film enligt en viss setup hade finkar bra för att ge en helhetsbild; allmän bild, hur ser sjön ut, lutning, focken, mastböj, stortrim, intsrumenten, hyr sitter besättningen och sedan få kommentarer från trimmern (hur trimmar han, referenser, resonemang) storskot och rorsman (hur känns det, vad funkar, vad är svårt). Ur detta hade man dels fått en helhetsbild men också kunnat få stillbilder för vidare analys.
Mar 29, 2014 @ 20:36
Still bilden ger dig graf och data i “appen”. Appen fungerar inte med film.