Skip to content

22 Comments

 1. Johan Wickman
  May 21, 2014 @ 07:36

  Hej Peter, har du någon bild motsv den översta bilden men tagen från lä eller framifrån där det framgår hur du halsat focken revad? Jag har också en revbar North-fock, ny för säsongen. Dock ännu ej testat revat men funderar på lämpligt beslag/schackel. Det behövs kanske en del plats mellan normal halsning och rev med tanke på att duken är ganska grov och bygger en del när den viks/rullas (3DL aramid/kol 19600).

  Reply

  • Peter Gustafsson
   May 21, 2014 @ 07:42

   Detta är en av de saker jag experimenterar med. Eftersom det sitter en rulle så har vi provat lite olika varianter.

   Min senaste test, och så som jag skulle vilja göra är:
   – släppa skot
   – släppa fall till en markering
   – springa fram, lossa ordinarie halshorn på rullen (snabbschackel)
   – kroka i revets halshorn på rullen
   – springa bak, sträcka fallet 5 cm
   – ta hem i nya skotet
   – rulla in underdelen

   Man behöver tänka till kring införare och eventuell nån temporär lina/stropp, men initiala tester funkade bra – i alla fall i 5 m/s :-)

   En fördel här är att man antagligen skulle kunna panikrulla in hela skiten (blir antagligen inte så snyggt). Har inte testat detta dock.

   Reply

   • Per J
    Nov 7, 2015 @ 19:25

    Har skaffat fock med liknande rev. Min segelmakare (North Lidingö) säger “jag använder klätterhake” mellan ordinarie halshornsschackel och revhalsen. Vi testade det och det ser ut funka bra – givet att hals-schacklet (det ordinarie) är stort nog.

    Reply

 2. Ulf Johansson
  May 21, 2014 @ 08:26

  Stöd sökandet av Cheeki Rafikis besättning

  http://www.change.org/en-GB

  Reply

 3. Pelle Pedersen
  May 21, 2014 @ 08:33

  Några tillägg;
  Den är inte tänkt att segla delvis inrullad, vare sig segel eller rulle är konstruerad för det.
  Designtänket var att likna J2:an, därför är den ganska djup och tittar man på nedersta bilden (focken revad) så ser man att “exiten” (=bakre delen av seglet) är rak och lätt kan twistas när det piper i.

  Reply

 4. Arild Heldal "frøkna"
  May 21, 2014 @ 11:05

  Har seilt med slik fokk på frøkna i flere år. Brukte revet i fokken blandt annet i Bohsracet for noen år siden, når vi hadde 35 knop + fra Stenungsund og ut til Hetteberget. fungerer utmerket. Det eneste jeg ser som du kan ha et problem er at den kan hoppe ut i toppen. Jeg bruker svielen på rullesystemet helt inn til fokken.

  Reply

 5. Jussi Heikonen
  May 21, 2014 @ 15:06

  I have considered a similar system for my First 31.7 G3. One comment: I think that the “panic furl” (=with a reefed jib) shouldn’t be tried as the halyard may end up being wound around the foil due to the almost zero angle between the halyard and the foil when the swivel is down. This is why there is a strop at the top in the first place …

  jussi

  Reply

  • Peter Gustafsson
   May 21, 2014 @ 15:13

   Good thinking!

   Reply

  • SilverSurfer
   May 22, 2014 @ 08:55

   Rulning med rebet fok kan vel ikke lade sig gøre under nogen omstændigheder. Det rebede sejldug kan jo ikke rulles om forstaget forneden ? I hvert fald næppe uden at ødelægge sejlet….

   Reply

 6. JIMMY
  May 21, 2014 @ 21:14

  Jag knyter i en skothake i rullens halshornsinfästning, då slipper man momentet med att koppla loss halsen för att koppla i revhalsen.

  Reply

 7. Joakim Lindholm
  May 21, 2014 @ 21:23

  Jag löste det problemet genom att ha en tunn lina fäst i fallet över svirveln – ner till ett block i mastfoten och bakåt till en råtta. Bara att ta hem lite i tampen innan man rullar in så förhindrar man risken för uppsnurrning (körde en genua med kortare förlik).

  Reply

 8. Lars
  May 22, 2014 @ 08:51

  Ser fint ut!
  Hur tycker du att de rullbara lattorna fungerar?

  Reply

 9. Hans Helgesson
  May 22, 2014 @ 10:21

  Vi har dubbla lattfickor på en av fockarna – antingen korta rullbara typ de på Peters fock här ovan eller långa genomgående om focken inte rullas in.
  Båda funkar bra men de rullbara lattorna tenderar att “sticka ut” lite när seglet är inrullat.
  Så det är lite stökigt att dra på ett kapell i hamn – så vi river oftast ner seglet o packar det i en säck istället

  Reply

 10. sture smth
  May 22, 2014 @ 17:12

  Har provat flera av de beskrivna lösningarna och tycker att horisontella rullbara lattor fungerar bra med nackdelen att längden på lattan och livslängden är begränsad. Samt att lattfickan tycks slitas mer än för en “fixerad” latta.

  Brukar även mixa, översta lattan satt i vertikala fickan och de nedre i horisontella. Kan då rulla in seglet en meter eller så, vid brall och spi/gen sättning.

  Detta användes vid samma brall kryssben i Hakefjorden Under Bohusracet som Harald med “Frökna”. Kombon ett rev och lite inrull på trean klarade 30 knop plus utmärkt. Detta ger bra range i övre registret.
  I princip seglar man då på focken som blir väldigt stabil med horisontella lattor och djupet kan lätt trimmas.
  Storen helt platt, tvistad och ventilerar lite.

  Reply

 11. Lars
  May 23, 2014 @ 14:44

  Jag har en revbar fock med horisontella lattor med mjuka hakar, fungerar perfekt, de horisontella lattorna ger mycket bättre tryck i lätt och mellanvind jämfört med min rullbara fock med stående lattor.

  Reply

 12. SilverSurfer
  Apr 24, 2016 @ 17:49

  Hej Peter. Et spørgsmål og 3DL kontra 3DI. Du nævner de enkelte sejls DPI, Mener du at det giver mening at sammenligne DPI på tværs af teknologi ?

  Jeg har kig på en 3DL-fok i 14.700. Det svarer jo umiddelbart til din J2 Med/Heavy i 3DI. Hvis det altså giver mening at sammenligne.

  Tacksom for svar.

  Reply

 13. Skoglund
  Jul 17, 2019 @ 21:13

  Vad är erfarenheten av rullattorna efter några säsonger? Hiss eller diss?

  Reply

  • Peter Gustafsson
   Jul 17, 2019 @ 21:59

   De gjorde jobbet, men 2015 gick vi till Harken Carbofoil för full besättning, och till naket förstag med soft-hanks för shorthandedfiocken. Då fick den också vanliga horisontella lattor.

   Reply

 14. Anders
  Aug 17, 2020 @ 18:28

  Gammal tråd men en fråga, hur fungerade dom rullbara lattorna Peter, var dom nått att ha?

  Reply

  • Peter Gustafsson
   Aug 17, 2020 @ 22:29

   De funkade bra. Men jag hade lite problem med att de stack ut lite när det var inrullat. Inget problem när jag seglade, men rullkapellet gick inte på.

   Så de passar nog allra bäst när man har UV-duk. Alternativt tar ner seglet mellan seglingarna, men då är ju vitsen borta. Eller så var bara mitt kapell lite trångt 😃

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.