Seapilot 2star blir eskadersegling?
Tydligen skall det blåsa på första etappen av Seapilot 2star som startar ikväll. Tävlingsledningen har beslutat sig för att förbjuda undanvindssegel och spirbommar, men båtarna seglar ändå på ordinarie SRS.
Jag har aldrig hört att man går in och pillar i vilka segel/rundhult man får använda, och normalt är det väl upp till skepparna att ta dessa beslut?
Vad säger ni? Smart eller udda?
May 28, 2014 @ 12:30
Mina prognoser säger Nord 8-11, 9-12 eller 10-16. men flera är också nere på 7-10 m/s. det kommer ju inte att vara så kul att behöva kana till Visby med gennakern i ruffen om det blåser 7-10 meter… för att sedan halvvinda och kryssa resten av banan.
Har funderat på att ta över Blur för att köra detta race nån gång, men nu blev jag helt säker på att det aldrig kommer att ske!
May 28, 2014 @ 12:40
Vi på Paxton kommer aldrig anmäla oss till detta race igen!!!
May 28, 2014 @ 13:08
Argumenten från OXSS är att det är kallt, hög sjö och de vill inte ha folk på fördäck. De prioriterar säkerhet. Det köper jag. Men iom att de förbjuder undanvindssegel utan att man ens får segla på sitt SRS-tal utan undanvindssegel så blir effekten rent krasst att det är OXSS som sätter SRS-talen, vilket det inte finns något utrymme för i en sanktionerad segling.
Känns jävligt surt, Vi (Pac-Man) har två gennakers och två Code 1, där de sistnämda täcker glappet till focken då vi inte har någon Genua (funkar inte på riggtypen). Nu får vi inte använda något av dessa segel, vi blir tvugna att segla banan med endast fock och stor på ordinarie SRS-tal… Hade jag vetat detta hade jag aldrig anmält mig, detta är att kasta anmälningsavgiften om 2100kr och semesterdagar i sjön!
May 28, 2014 @ 18:09
intressant, normalt säger väl du att nån pinne upp eller ner är inte hela världen, slipa botten istället eller ut och träna men nu är det en katstrof… Fanns många som är i samma situation dock varje race…sluta gnäll
May 28, 2014 @ 19:00
Det är därför du seglar seapilot för att vinna?? Kasta 2100 i sjön? Är det breddsegling du försvarar? Lägg ner tycker jag. Hoppas du blir slagen av OE36’orna och att seapilot kan fortsatt bli en tävling för äventyrslystna srs båtar. Pinsamt.
May 31, 2014 @ 20:06
Seglarna liksom seglings och tävlings ledningen måste väl ändå hålla sig till reglerna. Om man går ut och säljer en produkt är det rimligt att leverera den produkten till sina kunder. I detta fall har man ändrat produkten dagen innan leverans på ett sätt som gjorde det lätt att bli besviken. (Jimmy tex, hade antagligen vunnit om man hade seglat efter inbjudan, SI och allt det där).
Om vi fokuserar på helheten är dock detta ett riktigt kul race. En fantastisk blandning av seglare och båtar. En av seglarna, Lewander, utgör kanske toppen av svensk havs kappsegling. En annan ny kompis, Henrik genomförde med denna regatta sin första kappsegling någonsin. Vilken cool kille, har just tittat på hans video där hans sportbåt ligger i konstant planing.
Jimmy, du gör otroligt mycket för mig som svensk seglare ( antagligen mer än någon annan) och jag känner en djup tacksamhet för det.
Mvh,
Gustaf
May 28, 2014 @ 21:07
Jimmy: Som representant för Svenska Seglarförbundet, SRS och ledamot tekniska kommitén tycker jag att det är grovt olämpligt och oacceptabelt att på detta sätt i publika forum uttrycka sitt missnöje över arrangörens beslut att prioritera säkerhet i denna tävling.
Representanter skall stödja och bidra till klubbar som vill arrangera tävlingar och hålla sig utanför publika forum.
Övriga: Även om beslutet i sak är felaktigt enligt de regelverk som är upprättade är detta inte skäl att offentligt kritisera och förlöjliga OXSS på detta sätt som görs i denna blogg. Vi skall vara tacksamma att det finns klubbar på idiell nivå som ställer upp och arrangerar SRS-Breddseglingar för oss.
För Er som tar detta på blodigt allvar finns andra tävlingar och klasser att segla i.
Jag är övertygad om att merparten av deltagarna som SRS riktar sig till tycker att detta var klokt beslut utifrån de förutsättningar som rådde.
Jag hoppas att Svenska Seglarförbundet tar åt sig denna diskussion och vidtar nödvändiga åtgärder med sina representanter.
OXSS: Jag förstår att detta beslut var mycket svårt att ta och inte helt enligt regelboken men tycker att Ni skall ha support och positiv feedback för att säkerhetsfrågan står högst på listan. Jag hoppas att Ni får support av Svenska Seglarförbundet och utav merparten av seglarna, tyvärr brukar de som tycker någonting är bra inte vara lika duktiga på att förmedla detta.
Hoppas på många fina tävlingar arrangerade av OXSS framöver, låt inte dessa missnöjesyttringar förta nöjet och ert engagemang att arrangera kappseglingar.
Jun 10, 2014 @ 00:42
Kent, det var ett av de fulaste påhopp jag läst på länge – Jimmy är en av de mest engagerade, stöttande, och mest betydelsefulla personerna för att promota ‘gräsrotssegling’ (SRS) i Sverige, och om inte han kan få uttrycka sitt missnöje med ett felaktigt (regelvidrigt) beslut, vem ska då få göra det…? Nån kommitte’ bakom lykta dörrar…?
Jag vet inte från vilken vinkel du talar ifrån, SSF eller nåt annat, men du skäller vid fel träd. Jag har svårt att se att någon annan individ gjort mer det senaste decenniet för att promota SRS/storbåtssegling än Jimmy. På sin fritid.
Jun 10, 2014 @ 13:31
+1 Tommy
Sänkt tak höjd gör sällan saker bättre ?
sen kan saker spåra ur men kan inte se att ngt sånt hänt här ?
Förefaller mer som om det är tävlingsledningen som åsidosatt gällande regler för att försöka hålla en sponsor glad ?
Kan bli som med Hyundai cup då en sponsor vann utan giltigt mätbrev ?
Jun 12, 2014 @ 18:26
Kent skriver: “För Er som tar detta på blodigt allv alfinns andra tävlingar och klasser att segla i.”
Då skulle jag vilja veta vilken tävling jag ska segla istället? Det här är ju den mest extrema shorthandedtävlingen vi har på Östra sidan av landet. Det är inte en crusing segling! Senast jag var med fick man i rorsmansförklaringen intyga att man skulle klara av förhållanden med vind upp till 25 m/s.
Jun 13, 2014 @ 16:11
ÅF-OSR i shorthandedklass kan ju vara ett alternativt – fast då borde det seglas ORCi…
som jag förstått så var det kombinationen vågor och vind som ledde till beslutet. Har man varit nära att trilla överbord nattetid så har man ett visst förståelse oberoende vad reglerna säger. Tävlingsmomentet i sig bidrar till ökat risktagande. Där finns många exempel.
Jun 14, 2014 @ 09:42
Många exempel på vad?
Risktagning inom segelsporten?
NÄR det är vågor och vind samtidigt?
Hemskt!
May 28, 2014 @ 13:19
87 ÄNDRING AV KLASSREGLER
En seglingsföreskrift får ändra en klassregel bara när klassreglerna tillåter det eller när ett skriftligt tillstånd från klassförbundet för ändringen finns uppsatt på den officiella anslagstavlan.
Nu finns det ju inget klassförbund, så jag antar att det är SSF som måste godkänna detta?
May 28, 2014 @ 13:36
Hur tänkte man där..?
http://sailzone.se/archives/2402
May 28, 2014 @ 14:10
Tycker det är ett felaktigt beslut som i grunden ändrar förutsättningarna för tävlingen – och i mitt tycke – minskar intresset att ställa upp (planen var 2015).
Tycker segelsättning ska vara ett beslut för besättningen – vid ev”överjävliga” förhållanden bör starten hållas förskjutas eller en sträcka avbrytas.
May 28, 2014 @ 14:35
Helt rätt Aage; bättre att (som RORC gjort på Fastnet ibland) flytta starttiden!
Bättre att SXK tar över Seapilot 2star…
May 28, 2014 @ 14:44
Jag brukar vara försiktig med att kritisera arrangörer, de jobbar oftast ideellt och uppoffrande med goda ambitioner, men i detta fallet kan jag inte låta bli att tillåta mig några kommentarer.
Den här ändringen av seglingsföreskrifterna är inte bra, för att uttrycka sig milt. Jag har inte läst själva seglingsföreskriften, och det finns risk att den är lika dålig, men denna ändring är inte acceptabel. Den följer inte regelbokens krav på hur en ändring ska gå till och de flesta av ändringarna är inte kontrollerbara eller bestraffningsbara.
Banan är högst oklar.
Start- och mållinje är svårbegripliga.
Får man själv välja motorgång som man vill?
Får man köra med motorn i valfri fart?
Är det ett regelbrott om färjan inte anropar på VHF?
Säkerheten ombord är skepparens ansvar, om arrangören också reglerar säkerheten ombord på detta sätt så blir det ett delat ansvar. Delat ansvar är sällan bra.
May 29, 2014 @ 16:03
Om vi utgår från att reglerna inte tillåter ändringarna som har gjorts. Är de då giltiga? Om en hissar undanvindsseglen så förutsätter jag att tävlingsledningen och kanske konkurrenter skulleprotestera, men skulle de vinna protestförhandlingen?
May 28, 2014 @ 15:02
Märkligt beslut, tyvärr gör det nog att vår tänkta revansch 2015 för den brutna seglingen 2012 uteblir.
May 28, 2014 @ 15:04
Nu behöver man som sagt inte fundera på denna segling mer. Klart att säkerhet skall prioriteras men att helt ändra förutsättningar i strid med reglerna blir ju tokigt. Om man nu har valt att i SRS regeln ha ett tal med 3 decimaler och sen ändra förutsättningarna enligt detta är ju mer än knasigt. Vad blir nästa förändring?
May 28, 2014 @ 15:14
Så här kann man INTE göra om det inte står beskriver i Notice of race. Alla vill borde utan avdrag få tillbaks anmälningsavgiften.
May 28, 2014 @ 15:28
Beslutet har till 100% fattats med goda intentioner, knappast för att skapa oklara eller osportsliga förutsättningar. Dock håller jag med om att det blir galet på flera sätt som rdan nämnts. För att göra skadan något mindre kunde man väl ha räknat på SRS-tal utan undanvindssegel, precis som framgår av SRS-breven? Det borde väl göra förutsättningarna mer korrekta, eller finns för mig okänd hake med det?
May 28, 2014 @ 15:32
Man är ju ändå utanför reglerna och trasslar, men det hade ju känts bättre att justera SRS-talen. Varje ben är ju ändå ett separat race, så det finns inga konstigheter.
May 28, 2014 @ 15:31
Om alternativet för tävlingsledningen är att ställa in tävlingen?
Jag tycker det är sunt.
Tävlingsarrangören tar ett ansvar för säkerheten under tävlingen.
Fler borde ta efter.
May 28, 2014 @ 15:42
Ta efter vadå? Att hitta på egna regler som strider mot KSR och klassregler? Det kan vi göra på Express-SM också. Tvinga alla att lämna storen i land om det blåser över 10 m/s.
Jag tror besättningarna är fullt kapabla göra dessa bedömningar själva. Det tyckte jag vi såg härom året när så många bröt.
Skall jag åka på en kappsegling så vill jag veta förutsättningarna innan. Att man skjuter upp en start eller ändrar en bana är ok eftersom förutsättningarna är samma för alla. Här är det inte så eftersom man de facto mixtrar med folks mätbrev/segelgarderob. Jag har aldrig hört att något liknande har gjorts någonsin?
May 28, 2014 @ 16:06
är inte det lättaste att fattar ett sådant beslut. Normalt är det ju fler än två personer ombord och triller en överbord, kanske när den andre sover är det ganska kört. Även om det kanske inte helt följer regelboken så är väl intentionen att alla kommer hel i hamn (är ingen domare och alt för ofta dömdes ut folk på den här bloggen – därför kanske).
May 28, 2014 @ 17:34
Herregud vad ni tar i.
“Jag tänker aldrig anmäla mig igen”, “kommer aldrig hända”, “lämna storseglet hemma när det blåser 10 m/s”
Jag har sagt åt er hundra miljarder gånger att inte överdriva ;)
Kanske inte det bästa beslutet, men att låta ett dåligt beslut avgöra om man någonsin kommer segla ett race, ett race som tidigare har fått massor med cred på den här siten. Känns lite överilat.
May 28, 2014 @ 21:33
Du kan säga det hundra miljarder gånger till. Du kan som arrangör aldrig någonsin böja reglerna som du själv vill, oavsett om du hänvisar till säkerhet, att du ska gifta dig i morgon och måste hem i tid, eller att du är pissenödig. Det finns en orsak till att vi har ett regelverk. För att vi ska kunna segla på ett så fair sätt som möjligt.
Jag vågar säga att jag själv tillhör de mer erfarna tävlings och seglingsledarna i Sverige. Det beslut man tagit är ett av de märkligaste jag någonsin har hört talas om. Hur tusan tänker man? Vill man döda regattan totalt? Vilka seriösa team anmäler sig nästa år?
May 28, 2014 @ 23:39
Vadå strawman-argument. Jag har inte påstått att det var ett bra beslut. Bara att jag tycker att några har reagerat lite väl extremt i stället för att försöka föra en konstruktiv dialog.
May 28, 2014 @ 19:28
Det är inte överilat. Skall jag segla 500 distans till start, 300 distans race och 500 distans hem igen, lägga 2-3 veckor av mitt liv för ett race där jag inte får segla min båt till 100%? Jag vill veta vad som gäller. Därför läser jag KSR, OSR, NoR, SRS-reglerna och allt annat jag kan. När man hittar på nya regler på startdagen, så tycker jag inte att det är kul.
På samma sätt så gillar jag inte heller att man ändrar klassindelning på skepparmötet. Eller ännu värre efter racet.
Vi har 1000-tals sidor regler för att genomföra race. men det räcker tydligen inte…
May 28, 2014 @ 20:46
Kanske väldigt dum fråga, men finns det verkligen ingenstans i reglerna där Tävlingsarrangören kan ändra reglerna på grund av att arrangören anser säkerhetsläget kräver det? Det är ju knappast tävlingsledningens avsikt att missgynna någon genom att göra det man gjort.
Om nu tävlingsledningen har gjort fel så är deras syfte gott! Har man gjort fel så kan det väl bli så att de drabbade får gottgörelse?
(Det är värre när en arrangör står på land kl 9:00 och säga att det inte kommer att blåsa kl 10:00 när starten enligt tävlingsföreskrifterna ska ske och skjuta upp den kl 11:00 i stället för att göra ett ärligt försök kl 10…)
May 28, 2014 @ 23:17
Inte överilat?
De gör ett beslut som du tycker är felaktigt. Ett. I stället för att försöka föra en konstruktiv dialog (som jag tycker du brukar göra) så tar du din Mats ur skolan för all framtid (“helt säker på att det aldrig kommer ske”). Vad jag kommer ihåg har du tidigare i stort sett alltid tyckt det här är ett bra och välarrangerat race.
Nu är det ju inte bara du som kör med brösttoner, men då du står bakom siten tycker jag det är extra anmärkningsvärt.
Sen är det väl en helt annan fråga att det finns 1000-tals sidor regler för att genomföra race, det tycker vi nog båda är några sidor för mycket…
May 28, 2014 @ 23:45
Jag har inget behov av att föra en dialog med alla de klubbar som arrar kappseglingar jag eventuellt skall delta i. Oavsett om det är OxSS, SSVÄ eller RORC.
Vill de ha min input så brukar de höra av sig. Och då säger jag vad jag tycker, vilket de flesta brukar uppskatta.
Att anmäla sig till en kappsegling är ingen förhandling. De förväntar sig att jag följer reglerna, har koll på mina prylar och betalar min anmälningsavgift. Annars får jag inte starta. Jag förväntar mig att de följer reglerna, är tydliga i sin kommunikation och inte kommer med överraskningar när de är osäkra.
Anledningen till min tydliga markering var att jag pratade med 3-4 av besättningarna på plats som var extremt besvikna och flera menade att de aldrig skulle komma tillbaka.
Som du skriver så har detta alttid varit ett bra arr, och när jag säger “aldrig” så brukar det betyda ca 6 månader :-)
May 29, 2014 @ 12:44
Ah, 6 månader känns rimligare :)
/H
May 28, 2014 @ 15:44
Mycket märkligt ?
Hade prognosen pekat på +23 m/s hade tilltaget fått ngn poäng för att försöka höja säkerheten men 11-13 m/s ??
Valfritt med motorgång i samband med färjepassage ?
Är det en kappsegling eller poker run race ?
Bästa båtval http://www.youtube.com/watch?v=dBPSK5m6WfE
Sikta på passage med 00.20 färjan
Inga undanvindssegel = OK att hissa gennackrar som försegel/spinnackerstagsegel dvs akter om förstaget ?
Inmätning verkar inte vara av intresse ?
Liknar mer båtrally en kappsegling ?
May 28, 2014 @ 15:48
Nu kl 1545 blåser det enligt Viva 12,5 m/s i medel och nästan 16 m/s i byarna vid Landsort. Helt klart tuffa förhållanden. Det har ju blåst mycket i 2 dygn redan så sjön är grov. Seglade ju detta race 2012 i likande vindar fast mot vinden. Helt klart lättare att klara av än med spinnaker i 12m/s. Dock ett konstigt beslut av seglingsledningen.
May 28, 2014 @ 15:49
Tävlingsledningen OXSS vinner 2014 år pris för:
Årets flopp
Årets kalkon
Årets menvafanhållerdompåmed
Förslag på nytt namn för tävligen:
Crusing with a friend
Kan man protestera mot tävlingsledningen för osportligt uppträdande?
May 28, 2014 @ 16:08
Tycker det är helt rätt. Det finns många superrutinerade ned i fältet men jag tror många som seglar tycker det är skönt att beslutet är fattat . Det blir nog en rejäl utmaning ändå. Tror ju knappast det blir Cruising with a friend. Fredrik-blueprint
May 28, 2014 @ 16:15
Är det inte bara att starta och sätta spinnaker?
Jag menar, på Tjörn runt skrev man in flytvästtvång utan att det var regelmässigt korrekt. Så då kunde man segla utan flytväst för att sedan överklaga ev protester som leder till DSQ eller annat straff.
Rätt ska vara rätt och fel ska bestraffas!
May 28, 2014 @ 16:33
En arrangör kan ju inte förhindra dumma beslut eller stoppa ett obefintligt sjömanskap, oavsett om det handlar om att köra spinnare på en 40-fotare i 16 meter vid Landsort på två gubbar eller köra tre båtar i bredd med spinnare genom djävulshålet.
Däremot har de ju ansvar för säkerheten i sitt arrangemang och detta kan ju kanske vara ett alternativ till att kunna segla överhuvudtaget istället för att ställa in ?
May 28, 2014 @ 16:35
Fast det står ju se mätbrev vad som gäller? Jag ser ingenstans att det står att man seglar på samma SRS? (möjligen utom regel A3.9 då som jag inte kan).
May 28, 2014 @ 17:53
Noe av det mest idiotiske jeg har lest. De som syns det er for mye vind – seiler uten spinn/gennaker code zero. Og kan få måle inn deretter. Resten kjør som normalen.
Hva blir neste – maks 10 knop båt fart.
May 28, 2014 @ 18:00
I bland har en del synpunkter på att en bana är farlig, trots att den har varit densamma i 50 år.
När sedan tävlingsledning ändrar regler för att det kraftig vind, nederbörd, vattentemperatur på under 9 grader och knappt tio grader i luften (inte hänsyn taget till kyleffekten) då är det inte farligt längre. Jag tycker seglarna har det yttersta ansvaret, men jag förstår “tävlingsledningar som tar ansvaret.”
May 28, 2014 @ 19:07
Skymning, 16m/s och hög sjö. Din kompis/son/fru/bror halkar och faller i vattnet. Du ska alltså ensam i panik riva spinnakern, starta motorn och hitta en person som vara flera hundra meter bort. Ni som snackar så självsäkert om att arrangören är en pajas, har ni själva tränat detta scenario shorthanded? Det har jag gjort, och det var bland det svåraste jag har gjort i båtsammanhang. Rätt beslut av arrangören, speciellt med tanke på att det är ben ett av tre.
May 28, 2014 @ 19:45
Ja, och precis av den anledningen sätter väldigt få spinnakern när det blåser 16. Men blåser det 7 och sjön lagt sig klockan 6 i morgon bitti när solen går upp så är det mitt beslut om den skall upp eller inte.
Just nu har Landsort 6 m/s!!!
Jag tycker vi har ett filosofiskt problem. Båtarna och utrustningen blir bättre och bättre, väderprognoserna säkrare än förut och seglarna har blivit bra på på att segla sina båtar på två.
Samtidigt blir reglerna bara tuffare och tuffare. OSR fylls hela tiden på med nya krav, flottar skall besiktigas oftare, flytvästen skall vara på och arrangörer kräver AIS. detta bygger inte på att vi har problem med olyckor vid våra race, utan dessa krav sätts utifrån det som händer i Fastnet Race (eller att en landslagstränare ramlar i från sin RIB). Ingen ser på säkerheten ur ett holistiskt perspektiv.
Sedan är vi är inte betrodda i att fatta egna beslut om hur vi skall segla våra båtar – just för att ingen ser helheten.
För 40 år sedan skickade man Ballader och Vegor runt Östersjön utan att det hände nåt. Och när kryssarklubbarna kommer farandes med sina spinnakers medans Sveriges tuffaste shorthandedrace inte får sätta så känns det bara konstigt
May 29, 2014 @ 11:30
Det är så det är, när det blåser rejält är det få som sätter spinnaker. Så ändringen känns lite överflödig.
När det blåser så ska man vara krokad, konstant
May 28, 2014 @ 19:15
Inte lätt att vara tävlingsansvarig!
Lätt att beslut blir – “Hur man än gör så blir det fel”!
Synd på en härlig kappsegling och många fina surfar – blir inte lätt att skapa s.k. rättvisa. Vill minnas att vädergudarna ej skötte sig I fjol heller – lite guppigt på vägen norr över!
Temperaturen – bara att digga – svensk sommar!
May 28, 2014 @ 20:31
Tur att de inte har spinnakern uppe:
https://2starplay.solidtango.com/live/ombord-pa-solidtango
May 28, 2014 @ 20:37
Pinsam kommentar Peter. Under din nivå.
May 28, 2014 @ 20:47
Varför?
Tycker du att det ser kul att rulla som en fiskbåt i 100 distans??? Det skulle kunna bli årets absolut roligaste segling, men nu lider man bara med dem.
May 28, 2014 @ 20:54
Pinsamt att du ens tog upp denna tråd. Du är ett hån mot entusiaster. Du vågar inte ställa upp i seapilot och nu fick du en anledning att avstå.
May 28, 2014 @ 21:08
Tror du att det handlar om att våga?
Jag har seglat racet och har banrekordet, Vi gjorde 18 knop i en 50-fotare. det var det roligaste jag gjorde det året. Så roligt att det borde förbjudas.
Jag har seglat 4 Watski 2star som är samma race här på västkusten. Vid ett antal tillfällen har vi haft 16-17 m/s. Ingen tävlingsledning behövde tala om för oss att det var läge att köra upp stormfocken och ta ner storen. Och ett av mitt livs allra bästa seglingsminnen var 100 distans från Arendal till Marstrand i 13-15 m/s. med spinnaker. Vi vann det året.
I år skall jag segla solo runt Fyn i september. Inte för att bevisa något för dig eller någon annan. Utan för att jag älskar att utmana mig själv och bli en bättre seglare.
Vi skulle kunna debattera om OxSS hånar seglarna, eller vi hånar dem. Men uppenbarligen tycker vi inte likadant! Men sist jag kollade så arrangerades kappsegling huvudsakligen för deltagarna.
Det finns så klart en anledning till att seglarna i allt större grad arrangerar sina egna seglingar !
May 28, 2014 @ 21:43
Varför personangrepp? Sitter du i arrangörskommittén? Besvara då istället de sakliga argument som tagits upp. detta måste vara en av Svensk Segelsports största grodor hittills. Att vara seriös kappseglare innebär inet endast att träna och optimera både båt och besättning. Det innebär att man ideligen fattar beslut. Beslut om vägval, segelsättning, SÄKERHET mm, mm. Det är inte barn vi diskuterar. Det är erfarna seglare. Vuxna människor med erfarenhet av att vista på havet. Jo visst, det kan gå riktigt illa ibland. Men det kan det göra när du säter dig i bilen på morgonen och kör till jobb också. Klämd mellan två lastbilar på motorvägen.
May 28, 2014 @ 20:55
Sista gången jag kollar in den här skit-siten
May 29, 2014 @ 18:32
Vad skönt.
May 28, 2014 @ 21:33
Seglingsledningen fattar ett snabbt beslut utifrån en prognos som säger 16 meter, kallt i vattnet och dåligt väder. Nu blev det inte så, alltså fel beslut. Att raljera över detta är ju lika dumt som att raljera över att SMHI:s prognos om Gudrun 2 inte stämde eller att det inte blev blixthalka som det kunde blivit ? Vad hade hänt om det blivit tvärtom ?
Att utifrån säkerheten går först fatta obehagliga beslut är inte alltid lätt. Det krävs en stark organisation för att göra detta. Det kommer alltid finnas lustigkurrar som kommer raljera när effekten uteblir, hur god intentionen än var. Det ingår nog dessvärre i arrangörens vardag. Det positiva är ju att de verkar ta det på rätt sätt, hade situationen varit den att det blåst 16 meter och en gubbe strukit med så hade de nog inte jobbat vidare eller vad tror du Peter ?
Vädret är nyckfullt, det vet de flesta som seglat en stund och personligen uppskattar jag en arrangörsorganisation som sätter deltagarnas säkerhet långt fram i prioriteringsordningen. Vi har fantastiska människor som ideellt jobbar hårt med att skapa den hör typen av seglingar. Att raljera när de fattar fel beslut är lågt.
May 28, 2014 @ 21:54
Det är precis därför reglerna inte tillåter att en seglingsledning fattar godtyckliga beslut baserat på “feeling”.
Man kan skjuta upp en start för att se vad som händer med vädret, eller ändra banan. Det är de verktyg man har och har funkat bra i hundra år. Det har hänt flera gånger på Watski 2star Skagerakk, där man inte har velat skicka folk över över havet i kuling utan kört mer kustnära.
Det är inte alltid populärt, men det är “by the book” och när vi anmälde oss så accepterade vi förutsättningarna.
May 28, 2014 @ 22:40
Hoppas då att de lärt sig en rejäl läxa ( det är jag ganska övertygad om att de har nu ) och nästa gång skickar hem alla båtar om de inte har möjlighet att ändra banan eller flytta fram starten av praktiska skäl.
May 28, 2014 @ 20:38
Mina farhågor om en accelererande säkerhetsnervositet besannas än mer efter detta beslut. Jag dristar mig till att ifrågasätta detta beslut av flera skäl. 1: De ständigt ökande regler och föreskrifter har oftast största nyttan i det att det minskar nervositeten och ansvaret för arrangörer eller myndigheter. Och det kan faktiskt trubba av ansvarstagandet hos seglaren, eftersom vi vänjer oss sakta men säkert med att arrangören tar ansvar åt oss. Att sen det blir svårare och svårare att uppfylla regelverket gör ju inte saken bättre. Till slut kommer vi att sitta i våra båtar utrustade för jordenruntsegling- och bli nekade att starta om det blåser över tio m/s.
Tycker de skulle hållt sig till Östersjömarans ursprungs idé, nämligen att denna segling bla skulle fostra till gott sjömansskap och ansvarstagande. Hävdar envist att det ska vara upp till seglaren att bedöma vilka segel som ska upp. Och även jag anser att det kan vara mycket gott sjömanskap att välja att inte sätta nylon om det blåser för mycket om nu någon trodde något annat.
Jun 9, 2014 @ 18:52
10+ på Mikael V’s kommentar.
Det är extremt olyckligt på alla sätt o vis om Tävlingsledning/Arrangör påtar sig/påläggs ansvaret för säkerheten till sjöss. Dessutom strider det mot KSR 4. Ansvaret att delta, och samtliga beslut ombord, inkl. vilka segel som ska sättas, ligger på deltagarna.
Sedan kan arrangören göra mycket för att förbättra säkerheten, t.ex genom krav på div. utrustning, fördröja/annulera etc, men de kan inte, och ska inte ta över ansvaret för allt som kan hända under en segling. Arrangören är enbart ansvarig för att anordna regattan o seglingarna enl gällande regler (dit bl.a Inbjudan o SF räknas), o att tillse att seglingarna genomförs på ett så rättvist sätt, som möjligt, dvs enligt reglerna.
May 28, 2014 @ 20:49
rätt beslut av seglingsledning, är ju bara en hobby, inget livsviktigt
SRS = Segla rakt söderut ;)
May 28, 2014 @ 21:48
Varför är det rätt beslut att tvinga seglarna plattlänsa för enbart storsegel med tillhörande obalans. En obalans som är farlig i grov sjö. Att segla med revad stor kompletterat med spirat försegel (eller en hårdvindsspinnaker) ger mycket bättre och säkrare och gång. Det beror förstås på förhållandet sjö/vind. Något som säkert kommer variera över seglingen och kräva tillhörande sjömanskap och anpassning av segel. Är det riktigt tufft så kankske enbart stormfock gäller. Men så snart det lättar något måste mer segel föras för fin gång i sjöarna. Besättningens beslut.
May 28, 2014 @ 21:51
Så då får vi inga mer konstruktiva inlägg från Roger, va synd, not.
May 28, 2014 @ 21:58
Oj, det var oväntad. Jag har seglat de två senaste åren men valde MBBR iår. Men under förra året mellan Västerviks angöring och Blå Jungfrun blåste det ju rätt ordentligt med tokläns. Det var ju lite knepigt då man var tvungen att jippa lite då och då. Men vi löste det likt resten av flottan ganska OK. Förmodligen har de väderomslaget för 2 år sedan där meteorologerna missade grovt och vi fick 17-22m/s i nosen NNO vilket gav den krabbigaste sjö jag vart med om.
Men jag anser nog att detta är en del i själva utmaningen (ja, seglingen är en utmaning) att hela tiden se till att ha rätt segel uppe. Men det är ju alltid lätt att sitta här bakom tangenterna och segla;)
Ses på Marstrand! :)
//
Stefan Blom
May 28, 2014 @ 22:16
Det står på hemsidan att Srs talen korrigeras.
Hur ser ansvarsbiten ut vid arrangemang av kappsegling? Vad ligger på seglings/tävlingsledaren?
Mvh
May 28, 2014 @ 22:25
En av de mest grundläggande kappseglingsreglerna. Finns i del 1, mellan “ärlig segling” och “antidoping”.
4 BESLUTA ATT KAPPSEGLA
En båt ansvarar själv för sitt beslut att delta i en kappsegling eller att fortsätta kappsegla.
May 29, 2014 @ 06:46
Det är jag medveten om. Det jag undrar är om det friskriver det arrangören helt i händelse av allvarlig olycka?
Mvh
May 29, 2014 @ 07:48
Även i inbjudan:
2.5 Tävlande deltar i regattan helt på egen risk. Se KSR 4, ”Besluta att kappsegla”. OXSS accepterar inget ansvar för sak- eller personskador som någon råkat ut för i samband med eller före, under eller efter tävlingen.
May 28, 2014 @ 22:31
Jag tycker inte att tävlingsledningen skall ta skepparens ansvar att tala om vad för segel som skall vara uppe, man anmäler sig till ett race och sedan ör det jag som skeppare att ta ansvar för båt och besättningen..
Hur vore det om t.ex. Volvo Ocean Race sa till båtarna att i södra oceanen, där kan det blåsa lite mycket, så vi skippar gennakker.. ? Visst, man kan tycka att ingen tävlingsledning vill ta på sig ansvaret för olyckor, men de har inte ansvaret, det har skepparen.. Precis som att efter Fastnet Race 79, inte tvingade man båtarna till att bara segla storsegel efter katastrofen?
May 28, 2014 @ 23:01
Sorgligt att se en annars ganska bra sida, klaga på en arrangör som sätter säkerheten främst även om det inte var ett helt rätt beslut från dem. Detta leder inte till ökat deltagande på framtida kappseglingar, att spy ut galla här. Hur många vill vara arrangörer i framtiden om de riskerar att bli uthängda här för minsta lilla fel de gör…..Nej denna tråd borde aldrig ha tillkommit …gynnar tyvärr inte segelsporten alls på något sätt….finns många tangentseglare här…
May 28, 2014 @ 23:19
Jag har inget problem att säga vad jag tycker i de här frågorna – att förändra segelsporten är faktiskt en av de främsta anledningarna till att jag har den här bloggen.
Segelsporten har extremt lågt i tak. Man får inte påtala att folk fuskar. Eller när en arrangör fattar dåliga beslut. Helst skall svåra frågor bara diskuteras bakom lyckta dörrar i konferensrum med kungligheter på väggarna? Jag tror inte det är ett bra sätt att släpa vår sport in i 2000-talet.
Jag är också arrangör. Även där får jag kritik för att jag inte följer konventionerna. Det tar jag som beröm. Och gör vi saker som seglarna inte gillar, då skall vi ha kritik. Och göra det bättre nästa gång. Ganska enkelt faktiskt.
Säkerhet är viktigt, men många klubbar gömmer sig bakom svepande formuleringar för att ha ryggen fri i varje läge. Även om detta innebär sämre kappsegling och fallande deltagande. Fina klubbar har krävt flotte för att segla 5 distans ut i havet. Man vill ha raketer när vi skall köra en inomskärsbana mitt på en lördag. Och jag skall skriva en lista med alla besättningsmedlemmarnas närmast anhöriga när vi skall segla i 3 timmar (det är vär i fall vi skall gå under med man och allt). Är det konstigt att man har svårt att få deltagare till dessa race?
Jag tror alla har överseende med tabbar. Det är inte det vi diskuterar här. Vi diskuterar vilka möjliga alternativ som fanns för arrangören. Att släppa iväg fältet och låta skepparna ta ansvaret, eller kanske ändra banan. Nu valde man att strunta i reglerna och hitta på en lösning som ingen har sett förut? Jag tror nog att man mar medvetna om konsekvenserna av detta.
Händelsen har ju synnerligen stort allmänintresse, och förtjänar att diskuteras.
May 29, 2014 @ 23:05
blur.se kan man väl lägga till i kategorin lågt i tak.
May 28, 2014 @ 23:08
Jag hyser full sympati för de deltagare som är upprörda och besvikna över tävlingsledningens beslut. Att deltaga i tävlingen är för många att skörda frukten av ett stort antal timmar under vintern och våren, harvandes under någon press med en långkloss i näven och många har dessutom gjort hål i plånboken på vägen för att utrusta sina båtar med det senaste inom segel, instrument och övrig utrustning. Därtill ryker ett antal semesterdagar. Drömmar som har närts under månader, ja kanske år går fullständigt i kras till följd av oaktsamma beslut från tävlingsledningen. Jag tycker att det är särdeles empatilös av somliga i kommentarsfältet som menar att detta inte är något att hetsa upp sig över med något slags devis att tävlingen bara är på skoj. Vidare tycker jag att vissa beter sig riktig illa i forumet, inte minst beträffande de påhopp som Jimmy Hellberg fick utstå, som är en sann entusiast och eldsjäl. Förövrigt anser jag inte att han riktade kritik mot beslutet att förbjuda undanvindssegel av säkerhetsskäl, utan snarare de uteblivna avdraget på SRS-talet.
Jag anser att det är fullständigt oacceptabelt av tävlingsledningen att ändra förutsättningarna genom att förbjuda undanvindssegel utan avdrag. Säkerhetsfrågan är jag knappast rätt man att uttala mig om och låter det därför vara osagt huruvida det var rätt beslut att fatta eller ej utifrån den väderleksinformation som fanns att tillgå.
May 29, 2014 @ 08:33
Avsikten var ju att justera SRS-talen vilket ju också verkar vara gjort ? Dvs förutsättningarna förändrade men samma för alla. Att det sedan slår olika pga olika typer av båtar är ju en annan femma men den orättvisan känns ju som om den bör diskuteras i någon av de ändlösa trådarna om SRS istället ?
Varifrån kom uppgiften att inget avdrag på SRS-tal skulle ske från början ?
Hade arrangören haft möjlighet att stryka benet från tävlingen pga säkerhetsskäl så hade nog inte debatten varit mindre livlig just nu. Möjligtvis från de personer som är insatta i detaljerna i regelverket, knappast från “havskappseglarna” som sitter hemma på land och raljerar över ett beslut fattat av en seglingsleding av hänsyn till deltagarnas säkerhet, inget annat, fel eller rätt…
May 28, 2014 @ 23:41
Bra att du tar upp detta ämne på bloggen Peter och vågar stå för vad du tycker!
Att påverka kappseglingen på det sätt OXSS gör är oacceptabel och regelvidrigt. Nedvärdera kompetensen hos de besättningar som lägger ner stora del av sin tid och pengar på att delta är vad det handlar om. Skickar ett tydligt budskap till seglarna – ni klarar inte förhållandena på havet!
Inte första gången OXSS gör grodor genom årens lopp – klubben för inbördes beundran?
Svårt att se tävlingen lyckas på sikt om man fortsätter på detta sätt!
May 28, 2014 @ 23:53
Snart har vi inga havskappseglingar kvar. De sista GOR seglingarna kladdade man oxå med reglerna och startgrupper vilket ifråga sattes av alla. Nu har vi ingen havskappseglingar på kvar på västkusten.
Att blanda ihop jollesegling eller entyps bansegling med handicapsbaserad havskappseglingar är djupt olyckligt. Då ett vitalt element just är man tävlar i sjömanskap och förmågan att anpassa sig till rådande förhållanden. Säkerhet bygger på kunskap och förmågan att praktiskt använda riskanalyser innan beslut ute i verkligheten, på havet.
Men detta ligger väl i tiden, kontorsnissarna med power point som det vassaste verktyget sitter på HQ i USA och beslutar om sakernas tillstånd utan att ens diskutera frågan med folket på Siten i Sverige. Beslut och ansvar delas upp och den samlade kunskapen sjunker. Snart har vi ingen industri kvar heller.
I havskappseglingar ingår risker som ett naturligt element som balanseras med säkerhet. Och säkerhet får man sig till livs genom att segla och tillägna sig kunskap och erfarenhet i verkligheten.
Tyvärr är beslutet djupt olyckligt av flera skäl.
May 31, 2014 @ 00:21
+1
May 29, 2014 @ 00:06
Varför nöja sig med spirbom? Bort med storbommen också, den är farlig. Och inga knivar!
May 29, 2014 @ 00:11
Det handlar inte om att nervända seglare eller deras kompetens, vissa besättningar klarar säkert gennaker, spinn i 12-16 meter, men jag tror att 75 procent av deltagarna känner sig inte 100 % procent säkra på det….tror faktiskt att största delen av deltagarna är nöjda med beslutet…är stor skillnad mot att vara 8-10 man kontra två man
May 29, 2014 @ 08:28
Stort grattis till Jimmy som gjorde årets prestation genom att tråckla sig genom fältet direkt efter start!
http://segelochpaddel.blogspot.se/2014/05/seapilot2star-swe-arets-uppsegling.html
När det gäller SRS-tal så seglar alla på sitt tal utan undanvindssegel under etapp 1 och 2.
May 29, 2014 @ 08:40
Jadu: Om nu, som i ditt resonemang 75 % av deltagarna är nöjda så kanske det sitter 25% som är rätt frustrerade över att dom fråntas möjligheten att göra det dom gillar och är riktigt bra på. Och detta är en typisk och oönskad konsekvens av överdrivet säkerhetstänk . I vardagslivet däremot så får man faktiskt acceptera att leva efter regler som är anpassade så att alla ska kunna ha ett hyggligt tryggt och säkert liv, men betänk att en havskappsegling faktiskt är en frivillig syssla som ingen är tvingad att deltaga i. Havskappsegling är eller har i vart fall hittills varit en oas där man fortfarande har möjlighet att utmana sig och känna att man lever på riktigt. Ska nu även detta förstöras med segelbegränsningar vid stark vind så tappar då i alla fall jag intresset. Då kan man ju likagärna åka flumride på lisseberg…..
May 29, 2014 @ 09:29
Här berättar seglingsledaren hur tänket kring detta går:
https://2starplay.solidtango.com/video/seapilot2star-start-grupp-1
May 29, 2014 @ 10:00
Vid 05:30 och 10:00 så pratar seglingsledaren om att seglaren SKALL vara kopplade när de är på fördäck. kan inte hitta detta i NoR eller SI. Det verkar som att man har många egna regler just i det här racet?
May 29, 2014 @ 15:58
Jag tycker att det är rätt märkligt att seglingsledaren utan att tveka säger det inte är problem att deltagare är missnöjda över beslutet (som dessutom strider mot reglerna) och att andra kan säga vad man vill om det.
Har man inte missförstått för vem man arrangerar då?
Rätt kul också när han pratar om att han inte tror att det är långa båtar som kommer gå bra utan såna som har potential att plana på undanvinden. Hur många kan göra det utan undanvindssegel?
May 29, 2014 @ 11:44
Jag tycker att det är tråkigt att alla skäller så mycket i diskussionstrådarna på Blur. Så många negativa kommentarer. Vart tar glädjen vägen? Kan det inte vara kul att vara med, även om folk klantar till det lite? Jag har också temperament och vet hur det känns när andras missar saboterar för en själv, men man kan väl försöka lägga band på sig lite? Vi ska ju alla segla i samma atmosfär.
May 29, 2014 @ 12:54
Jag tror nog att seglingsglädjen finns där och genomsyrar de flesta diskussionerna. Både här och på bryggor runt om i Sverige.
Men till skillnad från många andra så tror jag inte vår sport blir bättre av att ligga lågt när folk fuskar eller arrangörer inte förstår vad seglarna vill ha. Jag lyfter fram och pushar massor av goda exempel, och det är då inte orimligt att peka på saker som måste bli bättre.
Hade det varit ett litet buskrace så hade jag inte sagt något. Men nu är det Sveriges största och tuffaste offshore-race för doublehandedseglare. Dessutom har man en lång tradition från Östersjömaran. Då har seglarna, men all rätt, högt ställda förväntningar på ett tuft race “by-the-book”.
May 29, 2014 @ 12:49
Man borde införa två huvudklasser; en eskaderklass med denna typ av begränsningar samt en race klass där man följer KSR strikt och inte gör denna typ av förändringar. Tävlingen kommer förlora sin status om man fortsätter så här.
May 29, 2014 @ 18:23
+1
May 29, 2014 @ 22:11
Varför två klasser? Tävlingen är en offshoresegling med höga krav på besättning och båtar. Iallafall tidigare år har man fått skriva under en rorsmansförklaring om att man är införstådd med att det kan bli upp till 25 m/s och att man anser sig klara av dessa förhållanden. Tycker man det blåser för mycket sätter man stormseglen. Tycker man fortfarande det blåser för mycket söker man sjölä eller stannar i hamn.
May 29, 2014 @ 18:06
Nu gör OXSS en ny tavla. Inför sista benet är det tillåtet MED undanvindssegel. Men på SRS-talet UTAN undanvindssegel!!! Kan någon säga till dem att det inte kan/får göra så enligt SRS-klassreglerna! Please!
May 29, 2014 @ 19:02
Kolla med SRS-förbundet :-)
May 29, 2014 @ 18:11
Ingen som vågat chansa på att köra på med undanvindssegel och se om det är regelvidrigt eller ej?
May 29, 2014 @ 22:07
Klart det inte är mot reglerna att hissa undanvindssegel på den här seglingen. Är ju det som står i regelverket och är inbjudet till. Bara att hissa och köra. Hade jag varit med och bedömt att det var säkert att köra spinnaker så hade jag gjort det. Sen kan någon sätta upp roliga lappar bäst dom vill eller försöka få igenom en protest.
May 29, 2014 @ 19:32
Hej
Kan man kalla detta CurlingSegling……
Låt seglarna ta ansvar för båtar och besättning.
Ge dom värktygen för att göra en bra segling utan att vingklippa dom
Johnny
May 29, 2014 @ 19:45
Tur man inte är med i år, jag hade blivit galen.
minns östersjömaran 2004…
May 29, 2014 @ 20:31
Hahaha men sluta nu, det är inte fotbolls-VM i Brasilien ni ska vara med, eller trodde ni det? ;)
May 29, 2014 @ 21:05
Parodin fortsätter…
På sista benet får man använda undanvindssegel, men med sitt SRS som utan.
Vilket skämt!!!!!
May 30, 2014 @ 07:57
Det verkar vara totall förvirring. Vissa låter bli att sätta av princip då man seglar på SRS utan undanvindssegel, medan andra hissar på och drar. Udda upplägg.
Pacman: Nu har vi startat etapp 3. En del snack mellan deltagarna om man skulle köra med eller utan undanvindssegel då arrangören strulat till detta rejält. Det mest korrekta är att köra utan då det är det handikappet som seglingen räknas på. Alltså länsar vi fram i stilla 5 knop i natten med endast stor och fock…
Fredrik Wallenberg Även vi är mu på gång med vita segel. Träligt.
Mikael Ryking. Sailing at night. Just started from Oskarshamn, heading for Blå Jungfrun with the code sail, then pointing north tacking back to Oxelösund. Some 100 nm to go. Life rocks!
May 30, 2014 @ 10:12
Verkar som tävlingsledningen helt tappat greppet. Jag skulle vara grymt besviken om jag satsat tid och pengar på denna tävling. Intentionerna må ha varit goda men uppenbarligen har man tagit sej vatten över huvudet och gjort bort sej rejält.
Hur ska man återvinna seglarnas förtroende efter detta?
May 30, 2014 @ 10:25
Idag kl. 08.30 har tävlingsledningen ändrat sig igen , SRS-talet på sista etappen räknas med undanvindssegel .
May 30, 2014 @ 10:31
Mitt under etappen alltså. Genomtänkt.
May 30, 2014 @ 11:03
Hmm, nu verkar det snart vara dags att göra nåt överilat ;-)
Känns ju helt klart som att det gått lite överstyr. Trist.
May 30, 2014 @ 11:46
Snälla tävlingsledningen, avbryt detta.
Publicera för allt i världen ingen resultatlista från detta. Skriv ett bra PM. Posta det inte direkt utan sov på saken och låt någon eller några kommentera innehållet innan det går ut.
Be om ursäkt för det inträffade och bjud in till feedback och diskussion inför kommande race.
Jag tror att alla förstår att det fanns goda intentioner bakom ändringarna, men hastiga beslut har en tendens att gå fel. I detta fall blev det tyvärr fel på fel på fel.
Ta nya tag, utse inte nödvändigtvis syndabockar utan ta lärdom, liksom vi andra som följt detta på distans.
Stort lycka till 2015!
Hälsningar
David på landbacken
May 31, 2014 @ 00:54
+1
May 30, 2014 @ 20:38
Lite surt för oss (D34 Falken) och några andra (Pacman tex) som valde att inte hissa vilket vi ansåg var mest korrekt. Blev sedan omåkta av säkert 20 båtar m nylon hissat på väg ut till Blå Jungfrun… Då borde ju vårat resultat räknas enligt vårt srs utan und.vindsegel….. Kan man verkligen ändra reglerna under pågående etapp??
May 31, 2014 @ 22:28
Jag tycker det är väldigt tråkigt att årets arrangemang blev så struligt som det blev. Ambitionerna hos seglingsledningen är mycket goda och tvivelsutan vill man väl, man känner sig som deltagare mycket välkommen till Oxelösund (lite Bohusracekänsla för att tala västkustspråk). På skepparmötet talades det om att bredda seglingen och att locka fler kvinnor. Tyvärr slog denna välvilja fel ut då man ju också måste beakta de riktigt rutinerade besättningarnas önskemål och naturligtvis följa uppställda regelverk.
Jag hoppas att man när dammet lagt sig gör en rejäl wrap-up och tänker till kring vilken typ av segling det är man vill arrangera. Min förhoppning är att man tar bort årets undanvindssegelförbud och överlåter beslutet till kapten ombord, detta är ju trots allt en för ostkusten unikt tuff segling.
Jag har ett konkret förslag som skulle öka säkerheten rejält utan kostnad. Gör det obligatoriskt att ha passning på VHF-en under seglingen och verifiera detta före start. Skulle någon gå överbord under seglingen så är ju chanserna att rädda denne betydligt större om fulltaliga besättningar hjälper till och normalt finns det ju båtar inom räckhåll.
Hoppas vi ses 2015!
Niklas ombord på OE36 Caprice.
May 31, 2014 @ 23:08
Ryktet var att någon/några sponsorer tryckte på för detta beslut, naturligtvis är oxss ytterst ansvariga men kanske det var fler inblandade? vi har åkt 6gånger förut, tyckte kanske inte detta racet var värre än något annat, till Visby gick det ju rätt fort men från Ölands norra till blå jungfrun kändes väldigt konstigt med bara fock när vi hade nylon i ruffen och väldigt lite vind.
Jun 1, 2014 @ 00:32
Jag har väldigt bra erfarenhet av att hyra in en skarp tävlingsledare. Som kan kappseglingsreglerna, förstår seglarnas önskemål och har integritet mot sponsorer, media och andra intressenter.
Jag förstår vitsen med att arra detta “internt” i klubben, men när det inte blir bra så skapar man mest badwill för alla inblandade.
Jun 1, 2014 @ 08:42
Hoppas att OXSS tar kontakt med dig då Peter så du kan tala om för dom hur de ska arrangera nästa race. Du verkar ju ha koll på allt och veta hur det ska vara i alla lägen.
Vi fick inte använda undavindssegel pga av kuling. Skulle någon ramlat överbord vid en spinnakernedtagning innan Gotland så hade det garanterat varit kört. Att sätta spinnaren vid Gustaf Dahlen i dagsljus hade varit enkelt men att få ner den i mörker innan Gotland betydligt värre. Trots avsaknad av spinnare loggade vi över 17 knop, pratade men en som loggat över 19. Visst hade det varit intressant med spinnare då vi säkert passerat 20. Nu blev det inte så för att sponsorn Seapilot inte ville riskera vår säkerhet vilket var grunden till beslutet, det får man inte glömma.
Det som det gnällts mest över är hur srs talen hanterades, att de inte justerades. Men de var ju ändrade, man ändrade ju.
Jag tycker det var ett trevligt race, och återkommer nästa år. Alla de som lackade ihop tycker jag ska tänka om så vi kan bli lika många nästa år. Det ser vi fram mot.
Tack Oxss och Seapilot!
Jun 1, 2014 @ 09:28
Nej, jag vet inte hur allt skall vara. Det är precis därför jag tar hjälp av folk som kan ;-)
Så mitt tips kvarstår, lägg på 100 kronor på startavgiften och ta in någon som kan reglerna. Alla seglare jag känner värderar en proffsig tävlingsledning som kan kommunicera på ett tydligt sätt. Här brister man på bägge punkterna.
I slutet av dagen så är det seglarna som bestämmer vilka regattor de gillar. Så vi får väl se hur snacket går när anmälan kommer upp nästa år.
Jun 1, 2014 @ 11:07
javisst, kan seglarna bestämma om det finns några funktionärer kvar vill säga som våga utsätta sig för en hel del påhopp. tydligen finns det en hel del seglare som uppskattade tävlingsledningens beslut. Visst långt ifrån alla…
Jun 1, 2014 @ 20:04
Skrev jag så?
Jag skrev att seglarna väljer vilka regattor man seglar. Upplever man att inte arrangörerna håller måttet, så stannar man hemma. Och de senaste åren har ett antal klassiska regattor lagts ner för att seglarna inte upplever att arrangören förstår vad de vill ha.
Det finns massor av bra regattor och tusentals superbra funktionärer. Så när jag skall välja race så prioriterar jag så klart dessa. Ganska enkelt.
Vill du “symapatisegla” regattor för att hålla funktionärerna glada så är det också fine :-)
Jun 1, 2014 @ 23:19
Med tanken på att en stor andel seglare på seapilot2star tyckte att tävlingsledning gjorde rätt i besluten så ju den här diskussionen en ickefråga. Kanske ändå inte för det finns väl många olika åsikter.
Jun 2, 2014 @ 09:01
Ickefråga?
Det är ju precis det här gör det till en viktig principfråga?
Räcker enkel majoritet bland deltagarna för att man skall strunta i kappseglings- och SRS-regler och hitta på egna upplägg? Kan man ändra vilka regler som helst om 51% av deltagarna känner sig mer komfortabla? Räcker det att göra det på skepparmötet? Eller kan man göra det mitt under ett race?
Jag kan ha massor av idéer om hur kappseglingar skall göras enklare, roligare, säkrare eller bättre anpassade för just mig. Men framför allt vill jag ha tydlighet och förutsägbarhet. Jag vill veta vad som gäller när jag anmäler mig.
Jag skulle sträcka mig så långt att “ärlig segling” handlar om att alla har samma förutsättningar, väl kända och accepterade innan racet. När en tävlingsledning, med de bästa intentioner, försöker tillfredsställa en gruppering på bekostnad av en annan, då är vi farligt ute.
Jun 2, 2014 @ 11:29
Vilken gruppering försökte tävlingsledningen att tillfredställa?
Jun 2, 2014 @ 08:58
“seglaren: “… en stor andel seglare på seapilot2star tyckte att tävlingsledning gjorde rätt …”
Tänk dig tanken att en båt med rätt enligt SRS-reglerna att sätta undanvindssegel hade gjort så under de två första sträckorna. Om båten hade blivit diskvalificerad så är det sannolikt att den återinsatts efter ett överklagande.
Jun 2, 2014 @ 11:33
Du har helt rätt.
Vi diskuterade också med flera andra om vi skulle hissa men tyckte att det hade blivit lite trist stämning och vi gör ju det här för att det skall vara trevligt och roligt (och vårt yttersta för att slå våra kompisar).
En annan punkt som har tagits upp i kommentarerna är ordet breddsegling. Bredd är ju just att det skall spänna över hela spektrumet från proffs (Lewander, Agnsell, Drugge mfl) till nya seglare.
Om man vid minsta risk för kyla, vind eller vågor anpassar kappseglingen till dom som just startat med kappsegling kommer garanterat en hel del seglare som är mer avancerade inte anmäla sig och bredden är borta (och bredd har det ju funnits tills nu). Även om jag är en glad amatör så kommer jag absolut höra mig för med Oxelösund hur dom tänker inför nästa år så att deras kappsegling stämmer överens med mina förväntningar. Och det är ju deras kappsegling så dom har givetvis full rätt att göra vad dom vill av den, en tydlig kommunikation på detta område skulle underlätta anmälnings beslut från flera båtar 2015.
Jag vill åter ta upp frågan med säkerhets hets som jag tror inte har en liknelse i någon annan sport. Nationellt, dom sista 10 åren har vi inte några döds olyckor och väldigt få person skador. Jämför det med svenska skidbackar (där det t.o.m. finns ett börsbolag) som har flera dödsfall om året och 2014 har ca 12000 (tolvtusen) skidåkare besökt sjukhuset för olika person skador.
Säger inte att man skall underskatta farorna till sjöss (och jag är övertygad om att vi kommer ha olyckor framöver som vi skulle kunna utbilda oss runt snarare än att ändra seglingarna) men man behöver väl inte stoppa en sport bara för att den kan potentiellt vara farlig om allt går fel. En betong bunker där mina muskler sakta tynar bort kommer garanterat få mig att undvika lite risker men ge mig några andra problem helt utan glädjen av att befinna mig på havet.
För mig handlar sjömanaskap om att känna mina egna och båtens begränsningar (och båtarna är ju väldigt olika). Seapilot2star (och tidigare Watski2star) har varit en fantastisk resa och Oxelösund har gjort det så gemytligt och trevligt. Tycker det vore synd om dom skulle ändra sitt grund koncept alltför mycket.
MVH,
Gustaf
Jun 2, 2014 @ 21:45
Hmmm, har en båt som har i sitt mätbrev/båtdatablad undanvindsegel upptagen rätten att hissa det om det är en segling utan undanvindsegel? SRS-reglerna anger dock endast fallet att man kan anmäla sig utan om detta tillåts av SF.
Jag vill minnas att du, Jan Dejmo, i tidigare fall har diskuterat häftig fall där Domarna sen gjorde en annan bedömning. Fallet här har inte prövats och då är det en ren spekulation vad som skulle skett om någon hade satt spinnaker, blivit diskat samt hade överklagat.
Jun 3, 2014 @ 07:43
KSR 87: En seglingsföreskrift får ändra en klassregel bara när klassreglerna tillåter det eller när ett skriftligt tillstånd från klassförbundet för ändringen finns uppsatt på den officiella anslagstavlan.
SRS Klassregler A.4.3 b) listar vilka klassregler som Inbjudan och Seglingsföreskrifter tillåts ändra.
Jun 3, 2014 @ 08:11
Gustaf Alla parter kan nog tacka er, och andra seglare som var medvetna om regelsituationen och kunde men ändå avstod från att sätta undanvindssegel, för att det inte blev ett tråkigt slut på tävlingen.
Jun 3, 2014 @ 10:28
Hur kan det vara rätt att sätta undanvindssegel på de två första sträckorna när det var srs tal utan undanvindssegel som gällde?
Vad var det för fel med att sätta spinnare på sista sträckan då srs var med undanvindssegel?
Jun 3, 2014 @ 12:34
“Hur kan det vara rätt att sätta undanvindssegel på de två första sträckorna när det var srs tal utan undanvindssegel som gällde?”
Därför att SRS A.4.3 b) inte tillåter ett undantag till klassreglerna i Seglingsinstruktionerna som skulle innebära att undanvindssegel inte får användas av båtar som får föra sådana segel.
“Vad var det för fel med att sätta spinnare på sista sträckan då srs var med undanvindssegel?”
Det var inget fel om det gjordes av en båt som får använda undanvindssegel.
Jun 3, 2014 @ 15:11
Jan,
För oss var det ingen jätte fråga och vi trodde inte det spelade så stor roll (den stora frågan kom på 3e benet när vi inte satte men det visade sig senare att vi borde ha gjort det), för Jimmy och några till som var en av dom stora förlorarna och som också förstod hur reglerna fungerade, Han skall (som oftast) ha en eloge. Värt att notera, han satte inte heller på 3e benet för att inte röra till kappseglingen ytterligare när situationen var oklar.
Vi gör alla fel ibland. Som seglare så är det enkelt, en RAF har inte skadat någon (tvärt om faktiskt). För en klubb är det svårare, OXSS har ett enormt fint event, otrolig lokal förankring och gigantisk hjälp av sina med klubbar i Visby och Oskarshamn. Den hjälpsamhet och intresse som vi tar emot i alla 3 hamnarna är i världs klass. Jag hoppas att denna marginella incident inte påverkar det framtida engagemanget utan att alla klubbar och frivilliga förstår att det här är visserligen en viktig formsak som rätteligen skall diskuteras. Men glädjen och tacksamheten från mig som seglare är intakt och enorm (jag vet också många med mig). Detta event är ett av höjdpunkterna på året. Man kan se på AIS sidan hur många båtar som tar sig långväga för att vara med. Mycket förberedelser, kallt i vattnet och fulltecknat på några få dagar för seglare som vill utmana sig själva och sina båtar i elementen.
I LOVE IT.
MVH,
Gustaf
Jun 3, 2014 @ 17:51
Gustaf!
Vad jag förstår så är Seapilot 2star, precis som du skriver, en mycket uppskattad tävling. Med lite bättre Inbjudan och Seglingsföreskrifter så kan det säkert bli en kanontävling för seglare på alla nivåer.
Det finns goda skäl varför KSR och klassregler inskränker arrangörers frihet att ändra i regelverket, men om arrangörer och seglare vill ha en möjlighet i SRS att kappsegla utan undanvindssegel så ska vi naturligtvis titta på detta i SSF:s Tekniska kommitté. Det viktigaste är att förutsättningarna för en kappsegling framgår av Inbjudan.
Jun 3, 2014 @ 22:57
med tanken på att SRS ska även kunna passa för t.ex. familjekappseglingar där det är normalt att segla utan undanvindsseglingar samt möjlighet till “famlijeklasser” så är det ju underligt att TK har beskurit möjlighet för arrangören att just arrangera kappseglingar där undanvindsegel inte är tillåtna. Jag tror nog att många är inte medvetna om det men det är bra att det lyfts upp och det blir ännu bättre om TK ger en sådan möjlighet via SRS-reglerna.
Jun 3, 2014 @ 23:29
Möjligheten finns, men skall så klart utnyttjas i inbjudan och i seglingsinstruktioner. Inte när båtarna är ute på banan :-)
Verkar råda stor förvirring kring hur detta fungerar. Det känns lite fånigt att seglarna skall behöva förklara reglerna för arrangörerna…
Jun 5, 2014 @ 21:46
Peter, har du läst Jan Dejmos inlägg ovan? SRS-reglerna tillåter inte ett undantag till klassreglerna i Seglingsinstruktionerna som skulle innebära att undanvindssegel inte får användas av båtar som får föra sådana segel.
SRS-regeln ger möjlighet att kunna anmäla sig utan undanvindssegel och med lägre SRS-tal om inbjudan och seglingsföreskrifterna tillåter detta. Jag hittar ingenting att arrangören får förbjuda i klass eller kappsegling undanvindssegel. Då KSR inte tillåter ändringar av klassreglerna utan tillstånd från klassförbundet så är det samma situation oberoende om båtarna är på banan eller ej.
Sen finns ju många funktionärer och seglare som ej lite mer pragmatiska i frågan men då bryter de mot regelverket.
Jun 5, 2014 @ 22:27
Jan får gärna rätta mig om jag har fel, men jag som arrangör kan mycket väl bjuda in till en klass med “vita segel”, dvs alla seglar utan undanvindssegel. Detta är ganska vanligt, i alla fall utomlands.
A.4.3 INBJUDAN OCH SEGLINGSFÖRESKRIFTER
a) Inbjudan och seglingsföreskrifter ska hänvisa till SRS-reglerna.
b) Inbjudan och seglingsföreskrifter kan ange:
i) att en båt med ett alternativt SRS-tal i SRS-mätbrevet eller båtdatabladet för kappsegling utan undanvindssegel får anmälas utan sådana segel. Inbjudan och seglingsföreskrifter kan ange en tidsgräns för en sådan anmälan.
ii) att en båt med högst två personers besättning får kappsegla med ett SRS-tal för “shorthandedkappsegling”. Se A.6.2 d)
iii) begränsningar för besättningsstorlek och/eller besättningsvikt.
iv) vilken typ av SRS-mätbrev deltagande båtar ska ha
Så länge man har detta Inbjudan och seglingsföreskrifter så är det inget problem att bjuda in till klasser utan spinn, eller att man kör doublehanded. Så det är STOR skillnad i att ändra detta på ett skepparmöte eller mitt under ett race.
Rent regelmässigt så skulle OXSS kunna ha gjort om racet till ett “fullcrew-race” på skepparmötet och att de som var osäkra fick ta med fler gubbar. det hade också höjt säkerheten. Men på samma sätt som nu, ett ganska allvarligt intrång i klassregeln och i strid med inbjudan och seglingsföreskrifter.
Jun 1, 2014 @ 11:04
+1
Jun 1, 2014 @ 11:04
det var ämnat Kalle, om någon undrar…
Jun 2, 2014 @ 10:45
Jag har full förståelse för seglingsledningens inte ville ha ringrostiga besättningar ute med spi i 15ms och mörker. Nu känns det väl som perfekt att ta ett snack om hur man kan undvika detta strul framöver. Antingen en proffsklass och motionsklass eller så låter man alla köra med med en uttalad indikation om att man nog stoppar spi vid hårt väder.
Jun 2, 2014 @ 11:16
Det är en havskappsegling?
Att det blåser 15 m/s är inte ovanligt? Att det blir mörkt är inte heller ovanligt? Att folk är ringrostiga är snarare regel än undantag. Men alla jag känner kan ta hänsyn till det när man väljer segelsättning och grad av risktagande.
Hur man undviker strul? Gör som alla andra race: är det ok att starta racet, och banan inte är farlig i sig, så kan man med varm hand låta skepparen ta ansvar för sin båt och hur den seglas. Funkar alldeles utmärkt.
Jun 2, 2014 @ 13:26
Jag håller i princip med men det är en intressant fråga. Vad man tycker är blandat och jag tycker det ska vara möjligt för seglingsledningen att fatta beslut som de känner sig bekväma med men det ska ju helst framgå innan så att det inte kommer som en överraskning. Sen kan ju seglarna rösta med fötterna, komma eller dra. Jag skulle tro att många som körde racet tyckte det var skönt att slippa spi, sen är det säkert ett gäng som med rätta tyckte det kändes segt att inte få hissa i 7ms hehe.
Jun 3, 2014 @ 16:41
Peter om jag förstår det rätt argumenterar du för att alla med riktigt sjömanskap kan sin båt och säkerhet varför de inte skulle sätta spinnacker under de förhållanden som var prognostiserade.
Hävdar du därmed att ingen skulle hissa spinnacker (givet att väderprognosen stämde)?
Om inte vilka skulle hissa segel, de som övat man över bord i hårt väder med spinnacker eller de som inte övat?
Min gissning är att ett par båtar skulle ge sig iväg med spinnacker trots att de inte övat ordentligt. Håller du med om detta?
Detta innebär en risk att olycka sker.
Visserligen frånsäger sig seglingsledningen allt juridiskt ansvar men man har alltid ett moraliskt ansvar. I detta fall tyckte seglingsledningen (utifrån argumentation ovan) att risken för att någon ringrostig/oövad skulle förolyckas var för stor för att de skulle kunna leva med det moraliska ansvaret om detta hände.
Seglingsledningen valde alltså mellan ett (risken för) moraliskt ansvar till annans död och att bryta mot reglerna. Bara för att du (som seglingsledare) inte skulle få dåligt samvete/ångest om någon dog i en tävling du arrangerar så finns det personer som gör det.
Som jag förstår anser du dessutom att seglingarna borde ha skjutits på/inställts istället då detta är enl. Regelboken, eller?
Vill ni ha seglingsledare som ej känner ansvar (och därmed följer “reglerna”) så leta efter tävlingar där säkerhetsavsnittet lyder
“Skepparen ansvarar för säkerheten”
Vad hade du gjort utifrån den prognosen som fanns?
Skjutit på seglingen? Instället? Kört på (eget ansvar)? Som jag förstår från din sista post är att du anser att seglingen borde inställts (detta då det är klart at seglingsledningen ansåg att banan/reglerna i förhållanderna var farlig). Givet antagandet i parantes stämmer detta?
Med vänlig hälsning,
Martin
Jun 3, 2014 @ 17:18
Man ändrade till en säkrare bana vilket var jättebra.
Man skulle kunna skjutit på starterna till tidigt morgonen efter då det ljusnat lite så slapp man segla i mörker.
Då hade man dessutom koll på vädret, som enligt alla prognoser skulle avta. Man seglade ju ändå banan extremt snabbt pga den andra banförkortningen norr om öland (någon som vet varför denna tillkom).
Man skulle kunna genomfört en extra säkerhetskontroll där alla i hamnen tvingades koppla sina selar och gå från brunn till fördäck.
Det finns massor av saker man hade kunnat göra inom reglerna.
Jun 4, 2014 @ 00:15
Jag tror att seglarna planerar för olika omständigheter, speciellt, när det är shorthanded. Man vet vilka segel som kan hissas i olika situationer. Någon har strumpa på gennakern, någon kanske har rulle. Man har olika spinnaker- och gennakerstorlekar osv. Framförallt investeras det för att kunna göra dessa segelval.
Är inte detta en avgörande del av tävlignsmomentet i shorhanded SRS? Att kunna framföra sin båt på ett säkert sätt med noggranna segelval. Val av undanvindssegel eller inte är en ickefråga för tävlingsledningen.
Att någon kände sig förfödelad av att inte få hissa räcker för att hela seglingen blir orättvis. “Att en stor del av seglarna tyckte att seglingsledningen gjorde rätt” betyder vara att en ännu större del fick känna sig orättvist behandlade. Det var ju ett race, där säkerhetstänket skall ingå i vilket fall. Nu blev det inget race.
Jun 4, 2014 @ 10:15
Peter, Det året när du och Lindgren slog rekord. hur många NM och vilken var er seglade tid ? DVS, vore kul att jämföra medelfarterna.
Min gissning (men jag vet inte) är att Jimmy ligger nära er.
MVH,
Gustaf
Jun 4, 2014 @ 11:51
Borde finnas på deeas web. Medelfart på helt olika banor är väl svårt att jämföra ;-)
Jun 4, 2014 @ 17:53
Det år som Baltic 50 Spirit slog rekord var 2011. Då seglades ordinarie bana vilket är 299 Nm om jag mätt rätt. Då seglade Spirit på 35:22:08.
Årets bana har jag inte mätt upp, men det kommer. Pac-Man seglade i år på 31:24:57.
Jun 5, 2014 @ 12:36
Peter,
Spirit 35:22:08 = ca 35,366 på 299 nm = 8,454 kn av.
Pac-man 31:24:57 = ca 31,415 på 246 nm = 7,835 kn av.
Jimpa, nästa gång får du helt enkelt hissa på oavsett…………
Det är alltid kul med tävlingar.
Nu kan Erik och Peter fortsätta att gå runt och vara oförskämt nöjda med sig själva och vi andra skall jaga detta (/%/&€%/()(/& rekord. Om det vore enkelt vore det inte kul……….
MVH,
Gustaf
Jun 5, 2014 @ 19:47
Oförskämt nöjd :-)
Jun 4, 2014 @ 10:34
En intressant fråga är väl vad Seglarförbundet säger/tycker.
OXSS har väl sökt sanktion för att anordna tävlingen och då förbundit sig att anordna tävling enligt gällande regler, vilket man sedan inte har följt?
Om Seglarförbundet inte säger eller gör något kan man undra varför någon klubb skall söka sanktion till nästa år.
Jun 4, 2014 @ 11:57
Inte många 30km-skyltar på en formel1 bana. Hade ju varit ungefär lika absurbt som att förbjuda undanvindssegel på en kappsegling…
Jun 4, 2014 @ 16:42
intressant jämförelse med formel1 för där kör man ut med safty car när det finns ökade risker på banan. hastigheten dras ju också ner och snack om vilket race…;-)
Jun 5, 2014 @ 22:36
Jo fast då safty car är på banan är det inte heller race!!
Jun 9, 2014 @ 19:10
+1
Jun 5, 2014 @ 18:34
Jag gissar att de ideelt arbetande krafterna kommer stå i långa köer för att få vara med och ordna seglingar åt oss amatörkappseglare framöver.
Jag är tacksam för att det finns folk som tar av sin fritid för att fixa kul grejer åt andra. Jag vet att jag själv definitivt inte har tid till det.
Ibland tas fel beslut, ibland ligger startlinjen riktigt illa, ibland blir det något paragraf-fel i SF, oftast får man en bra dag på sjön ändå.
Vi seglar mycket, vi har hög målsättning men skulle arrangören missa något så känns det ändå rätt lugnt.
Jag är helt säker på att arrangörens intention var att ge seglarna en bra segling, mindre säker på att de får folk till staben nästa år.
Hur många “skarpa” seglingsledare/tävlingsledare finns det förövrigt för klubbarna att hyra in runtom i seglarsverige och vad skiljer dem från övriga licensierade?
Jun 5, 2014 @ 20:03
Jag håller med dig och Seapilot/Watski är ett av mycket få kappseglingar som det faktiskt går att följa hemifrån. Delresultaten kommer upp snabbt och det finns en bra positions/AIS-sida med klassindelning.
Jun 5, 2014 @ 21:21
Min uppfattning är att det finns ett antal yngre (eller halvgamla) funktionärer som fortfarande är aktiva seglare och som förstår de intressen som finns kring en kappsegling (seglarna, media, sponsorer, …). Men när man pratar med dem så verkar de ha svårt att komma igenom, då rutinerade rävar lägger beslag på de större regattorna.
Det verkar inte vara ovanligt att de tröttnar för att man inte får skarpa uppdrag.
Jag tycker att det känns prioriterat att vi säkerställer återväxten inom funktionärskåren. Vi behöver inte hundratals tävlingsledare, men de 8-10 race som samlar +100 båtar borde vi kunna genomföra utan strul?
Jag är också helt säker på att intentionerna var de bästa, men man följde inte reglerna. På samma sätt så är mina intentioner som deltagare alltid de bästa, men strular jag till det för mig eller struntar i reglerna (eller tolkar dem på mitt eget lite udda sätt) så får jag nog vara beredd på kritik.
Jun 6, 2014 @ 00:19
“Min uppfattning är att det finns ett antal yngre (eller halvgamla) funktionärer som fortfarande är aktiva seglare och som förstår de intressen som finns kring en kappsegling (seglarna, media, sponsorer, …). Men när man pratar med dem så verkar de ha svårt att komma igenom, då rutinerade rävar lägger beslag på de större regattorna.”
Intressant. På vad sätt menar du, Peter, att dessa rutinerade rävar lägger beslag på de större regattorna? Är det inte oftast så att en klubb som arrangerar oxå har sina funktionärer och de yngre oftast själva vill segla? Vilka regattator skulle du vilja nämna som dessa “rävar” lägger beslag på?
Är dessa “rävar” i dina ögon sämre som funktionärer?
Tror nog att många “rävar” gärna stannar hemma eller seglar själva om det anses vara så.
håller dock med om att återväxten är viktig oavsett om det är funktionärer eller seglare. Dessa är förhoppningsvis både och…..
Jun 9, 2014 @ 19:22
som frekvent funktionär, i de flesta olika roller, korvgrillare, banläggare,säkerhetsbåt (jolle), domare, seglingsledare, på de flesta nivåer från klubb o buskrace till internationella mästerskap, samt som jollecoach o seglare själv, så är min erfarenhet att det går minst 10 kassa (oerfarna/ouppdaterade/ointresserade/inkompetenta) funktionärer på varje bra. Faktum är att jag numera inte ställer upp som funktionär, om jag inte känner de andra funktionärerna o arrangören sen tidigare, alternativt har anledning att anta att regattan bemannas med kompetent folk. Varför ? Jo, för jag har inte lust att vara associerad med en organisation/ett team som inte levererar.
Det finns otroligt duktiga funktionärer som oavsett förutsättningar klarar av att leverera den bästa möjliga regattan, och med dessa är det skitkul att jobba med. Tyvärr är dessa alldeles för få. Och ofta, som jag, inte intresserade av att ‘hjälpa till’ hos okända förmågor.
Kanske dags att göra som inom andra sporter, införa ‘proffs-funktionärer’, dvs avlönade såna, inte bara med boende/logi, utan med riktig (kontant) ersättning ?
Jun 5, 2014 @ 22:34
Vet ju inte säkert men skulle inte tro att.det var OXSS som låg bakom detta irrationella beslut. De har arrat Östersjömaran i flera år utan tillstymmelse till liknande blunders. Skulle alltså tro att ekonomiska intressenter tvingat igenom detta…
Jun 6, 2014 @ 12:47
Som jag skrev i ett inlägg i min blogg så sades det på skepparmötet att beslutet var taget tillsammans med sponsorerna. Och det är väl så att sponsorerna är med och seglar i tävlingen. Och de kanske själva inte ville ha undanvindssegel… Med andra ord har vissa av tävlingens deltagare varit inblandade i beslutet, medan de flesta inte visste nått för än på skepparmötet.
Jun 6, 2014 @ 19:19
Än värre alltså!! En seglingsledning som låter en deltagare bestämma fötutsättningar för hela startfältet helt godtyckligt….. Riktigt bedrövligt!!
Jun 7, 2014 @ 13:29
… och så finns ju Peter G som en deltagare och som har en del att säga till om MBBR. Är det så bedrövligt. Kan tänka mig att många uppskattar det. Jag tror nog att man kan inte säga det så generellt.
Jun 7, 2014 @ 18:50
Leino, vilken båt seglade du?
Jun 8, 2014 @ 12:00
Hade planer på att segla min Minitransat ca 400Nm upp för att vara med på detta spektakel och sedan samma väg hem igen.. En båt som alltså behöver +8m/s, undanvind och segel till det för att komma riktigt till sin rätt. Hade iofs isåfall seglat ett par tre race till när jag ändå hade båten där. Men just detta hade ju varit meningslöst!! Ser fram emot Fyrtornsrundan från Lomma, Bornholm runt från Simrishamn, 2star från Rungsted, PiaLO`bry trophy, Saltholm runt, Näset runt och Sölvroret, tyvärr bara Sölvroret jag får segla solo…
Jun 5, 2014 @ 21:38
vi måste leva i olika Sverige, det jag ser är att det är oftast svårt att få tag i bra funktionärer och gamla rävar ersätts inte pga det saknas återväxt. kanske ser det annorlunda ut för de största regattorna men vill man ha bra funktionärer för de viktigaste kappseglingar som behövs en bra bas att plocka ifrån. Finns den basen?
Jun 5, 2014 @ 22:28
Den finns om man vill att den skall finnas!!!
Fan, inget händer av sig själv! Om jag skall arra M32 Cup eller Marstrand Big Boat så får jag jobba häcken av mig (och kanske betala lite extra till klubben) för att få till ett gäng som lever upp till de krav som jag och seglarna ställer.
Senaste året kanske jag har jobbat med 90 olika funktionärer. Många unga och de flesta seglar själva. Alla utom ett par har jobbat ideellt för sin klubb. Och alla jag har träffat har gjort ett utmärkt jobb. Jag är inte orolig för återväxten.
Tittar du på Sveriges största race, så kan man se vissa som aldrig har några issues med formalia, resultat eller regler. Och andra som alltid ställer till det för sig genom att sätta kommatecken fel eller inte kunna räkna fram en resultatlista. Slutsatsen är att det inte finns ett generellt problem, utan att nivån på klubbarna är ojämn.
Jun 6, 2014 @ 14:08
Jag gissar att det kan vara lättare att få funktionärer till banrace i Marstrand än en distanssegling som utgår från Oxelösund. Jag skulle också tro att det lockar mer att vara funktionär på M32 cup än att kliva upp mitt i natten för att ta ta målgång i Visby.
Vilka av de deltagartäta racen har varit befriade från “issues” med formalia, resultat och regler.? ÅF, Hyundai, Tjörn, Lidingö, mbbr? Fågelskydd, icke inmätta segel, flytvästproblematik, banproblematik(snöret och märkena).
Misstag sker.
Jun 5, 2014 @ 22:39
Ett alternativ hade ju varit att låta oerfarna/ringrostiga båtar ta med extra besättning och segla på 6 eller 8. Intentionen hade varit god, och säkerheten hade definitivt blivit bättre.
Man hade bara brutit LITE mot reglerna (formellt sett inte mer än att begränsa vilka segel som fick användas).
Frågan är om vi hade tyckt att det var ok?
Jun 6, 2014 @ 09:22
Tror no-crew Harken solo challange gav tävlande möjligheten att köra sitt SRS brev med eller utan undanvinds segel. Då kan ju alla välja själva.
Det tycker jag vore bra att dom som vill kan välja senast säg 1 timme före start på första sträckan tex.
Mvh,
Gustaf
Jun 5, 2014 @ 23:48
Som några redan skrivit, det är ideellt arbete folk ställer upp med. Det är så i hobbyseglingar ( för ni inser väl att det är just HOBBYSEGLINGAR 99,99% av oss sysslar med ).
Gnälla som McEnroe, känns som man borde landa lite. Om inte, så är det bara att ställa upp i VOR eller Americas cup.
Jag förstår absolut att man kan vara lite missnöjd om man satsar så mycket tid & energi som vissa delsponsrade båtar gör, men dessa tävlingar ät trots allt fortfarande på hobbynivå. Det finns en hel del andra båtar som bara tycker det är en kul grej…
Inte konstigt att GR tappat många deltagare sen 80-talet när många nuförtiden tar varje trevlig kappsegling på ett i mitt tycke alldeles för stort allvar.
Jun 6, 2014 @ 08:03
Jag förstår inte den argumentationen.
Ett ÅF Offshore Race eller SM i Drake eller Express är också hobbysegling. Och arrangörerna jobbar idéellt. Skulle vi där acceptera att man struntade i klassreglerna med argumentationen:
“Ja, men det är ju bara på skoj, och jag jobbar ideellt, så du får inte kritisera mig för att jag ändrade i klassreglerna på skepparmötet”?
“Nämen, alla kan ju göra misstag och många av seglarna var faktiskt glada för att de slapp väga in och mäta sina segel. Sluta gnäll och ha kul på vattnet nu…”
Jag är antagligen den störste förespråkaren för att kappsegling skall vara kul. Det vet ni som läser bloggen och det vet ni som varit på något av mina arr.
Men det blir inte roligare för att man struntar i reglerna.
Snarare tvärtom.
Det blir en sur eftersmak när resultatlustan inte stämmer eller när fuskande seglare inte kan diskas pga att arrangören inte hade koll på formalia. Vi seglare förväntas alltid segla efter reglerna (fastän vi seglar på kul) och då är det rimligt att detta också gäller arrangörer (fastän de jobbar ideellt).
Jun 6, 2014 @ 09:12
Hej
Jag är främst kappseglare men även seglingsledare. Vare sig jag seglar eller är funktionär så är det för mig viktigt att de regler som finns följs. Visst läggs ribban lite olika beroende på nivån på kappsegling. Men man kan inte försvara uppenbara frånsteg från KSR med att vi arbetar på vår fritid. Men samtidigt måste vi som seglar ibland tagga ner och se till att vi själva följer det system vi valt att tävla under. I detta specifika fall kan jag tycka att det kanske visar på olämpligheten i att bedriva en och tvåmans kappseglingar under samma regelsystem som “riktiga” kappseglingar. Personligen ser jag en och två personers kappseglingar mer som personliga utmaningar som Vasaloppet och Vätterundan. Om en olycka inträffar till havs under ett en eller två personers race kommer arrangören ha svårt att förklara för omgivningen varför man överhuvud taget ger sig på att skicka iväg båtar på ett stolleprov som innebär att inte grundläggande besättningsfunktioner kan skötas på ett sjömannamässigt sätt. Men samma förutsättning gäller för långseglingar på för liten besättning. Kanske är det så att en och två personers seglingar skall genomföras på mindre än 12 timmar.
Jun 6, 2014 @ 09:16
Jag vet inte om du har noterat det, men man seglar solo och på två runt jorden, till Hawaii och tillochmed Fastnet Race har en stor doublehanded-klass.
Kan far & son segla 600 distans runt “The Rock” i en 33-fotare med samma regler som alla andra (och dessutom vinna totalt) så borde man kunna ta sig från Oxelösund till Visby utan att alla får panik?
http://www.regattanews.com/pressrelease.aspx?cid=27936&lid=1&eid=283&clid=673&ctid=6
Jun 6, 2014 @ 11:17
@Stefan Persson Bara i trygghetsnarkomanernas förlovade hemland Sverige finns det grogrund för så extremt utpräglat tråkighetstänk som ditt. Havskappsegling och speciellt shorthanded är för mig en oas i detta överbeskyddarsamhälle. Just tävlingsmomentet är en stor del i det hela. Tack och lov för att det finns seglingsledare som låter seglare ta eget ansvar!! Stort tack till alla som orkar ge Trygghetsnarkomanerna svar på tal. Det behövs verkligen!! Om vi inte gör det kommer vi snart bara att få segla i dagsljus inomskärs när det är stiltje.
Jun 6, 2014 @ 14:35
Leino,
Med risk att göra dig lite besviken. Senaste 10 åren nationellt = noll döds olyckor (senaste 20 åren tror jag summan nationellt är 1, under GR). Om du vill känna att du riskerar liv och lem är det bättre att du klättrar i berg, ridsporten tar också några per år, skidåkning desamma, men förbunden som är mera olycks utsatta tröstar sig med att lika många dör på väg till eller från sporten (trafiken) så därför är det en del av livet.
Kanske om vi startar diskussionen i rätt ända. Är det en riktig risk vi pratar om med segling eller om några få är rädda för havet för att dom inte jämför den med annat i livet ? Om jag seglar single eller dubbel handed kommer jag givetvis inte sitta i bilen eller vara ute och cykla i trafiken vilket jag annars gör. Det kan vara så att jag just sänkt min livsmönster risk genom att segla och att ni som försöker stoppa mig att segla utsätter mig för mera fara än om jag själv fick bestämma utan er “hjälp”?
Sorry Leino om jag förstörde din dag,
Gustaf
Jun 6, 2014 @ 17:25
Ajdå!! Får nog hitta en ny sport för att stilla min äventyrslusta! :-D O jag som faktiskt tyckt det varit spännande att segla… Men det är som du säger, säkrare än på havet är det sällan jag är.
Jun 6, 2014 @ 14:08
Stolleprov sa Bill, stolleprov sa Bull.
En riktig stolle måste jag vara som allt som oftast seglar min båt själv, dag som natt och väldigt ofta på två. Ibland rent av solo med nylonet uppe.
Det skulle förövrigt innebära att de flesta cruisande båtar är ute på stolleprov till trevliga resmål som Läsö, Anholt, Skagen och Sörlandet mest hela tiden utan förmåga att sköta grundläggande besättningsfunktioner sjömannamässigt.
Tänk på alla barn som under glädjetjut och sprutande vatten utsätts för alla föräldrastollar, ibland singelstollar rent av.
Stolligt sa Bill, stolligt sa Bull
Kan vi inte bara konstatera att det blev tokigt och man får göra rätt nästa gång. Den som inget gör gör heller inga fel…
Tur att det finns folk som gärna gör…
Vi kanske ses på Bohusracet, ett trevligt stolleprov, utmanande och inspirerande, bra arrangemang med härliga entusiastiska funktionärer och många duktiga seglare som ger oss stollar en möjlighet till personlig utveckling. Vi ses snart!
Jun 11, 2014 @ 10:45
Säkerhetsfrågan är alltid viktig, men det blir svårt att reglera det genom att sätta restriktioner på segelföringen. En rutinerad och vältränad besättning kanske kan hantera spinnaker med lägre risk än en orutinerad besättning som ska byta G1 till G2.
Arrangören kan gärna jobba med information och trycka på vikten att inte gå ut hårdare än båt och besättning är utrustad och tränad för, men i slutändan måste ansvaret ligga hos skepparen. För att minska riskerna tycker jag att man kan ställa krav på personlig säkerhetsutrustning som flytväst och lokaliseringsutrustning. Till det kanske arrangören kan samarbeta med SSRS så att de har fartyg på plats i banområdet. Mot en rimlig ersättning för bränsle etc. kan det bli en win-win där SSRS får ett bra övningstillfälle och arrangören/deltagarna en förhöjd beredskap om något trots allt händer.
Jun 11, 2014 @ 14:46
gillade iden med SSRS, det var kreativt.