Skip to content

78 Comments

 1. Seb
  Dec 9, 2014 @ 23:07

  Det hade ju varig snyggt om navigatören fått vara med på de sista racen. Visa att han har fortsatt förtroende!

  Reply

  • Sam V
   Dec 10, 2014 @ 00:02

   +1!

   Reply

 2. Romanas
  Dec 10, 2014 @ 00:07

  Bra sammanfattning. Man känner verkligen med navigatören som missade området som är så tydligt markerat och avgränsningslinjen med namnet syns i princip i alla zoom-nivåer i C-map som följer med i Expedition. Han bär nog merparten av den direkta skulden, men precis som du konstaterar, så brukar bilden vid alla incidenter vara mera komplex. Det finns mänsklig faktor, det finns organisatoriska aspekter och tekniska parametrar som samverkar och olycklig kombination av dessa kan leda till svåra olyckor.

  Det finns ytterligare en intressant detalj som framgår på https://sport360.com/article/volvo-ocean-65/29954/team-vestas-wind-blame-human-error-volvo-ocean-race-crash. Skipper och navigatören noterar att de seglar i området med SEAMOUNTS och pratar om djupförhållanden. Navigatören svarar att det är tillräckligt djupt och så verkan man släppa frågan. Borde inte klockorna ringa? Både hos navigatören och skipper? Man vet ju att semounts inte är fullständigt karterade överallt. Jag skulle inte vilja gå och lägga mig i detta läge utan att trippelkolla vad som kan gömma sig i alla zoomlägen på sjökorten.

  CITAT Aus­tralian Nicholson said that as the duo were going about their normal duties of discussing routes to take, they noticed they were entering an area of water where seamounts would be present. … Nicholson said: “I asked what the depths, currents and wave condi­tions would be and Wouter said depths range from 3,000m to 40m. 40m depth is a perfectly safe level to cross any piece of land. SLUT CITAT

  Det är alltid lätt att vara efterklok. Det positiva med det hela är att detta kommer onekligen bidra till ökat säkerhetstänk inom kappseglingssporten.

  Reply

 3. Andreas
  Dec 10, 2014 @ 01:10

  Boer vaere en rimelig enkel feature for B&G eller andre aa legge til

  (Hvis COG peker paa kartomraade med dybde < X) && (SOG/Avstand til dybdepunkt < 10 minutter):
  sett paa alarm

  Saa kan man ha en knapp som man Acknowledger med for aa skru av alarmen. Er ikke noe problem for et script aa regne paa raadataene i kartene og faa til dette. Det er heller ikke noe problem aa lage en "bred" COG korridor enn bare en vektor slik at man tar hoeyde for smaa kursendringer og mindre skjaer

  Reply

 4. srsseglaren
  Dec 10, 2014 @ 01:41

  Suveränt som vanligt :-)
  Hur besvaras att det som inte kan ske skedde ?
  Som dålig amatör navigatör så verkar det absurt att proffsen missar ?

  Bra råd att sätta ekolodet på varning på förväntade djup samt alternera mellan E-chart samt raster kort samt ytterligare med Navionics kort.

  I första grå rutan med text uppges:
  “They have been reported to lie about 3 miles further SW than charted.”
  Men på vilka charts undrar man lite då ?
  Vilket kanske inte spelar någon roll om man inte vet att ön finns ?

  Fann Booby Schenk´s kommentarer som ganska märkliga ?
  Nu är skoltyskan rätt risig så kanske därför ?
  Men om båten gör 19 knop bör det finnas vind och därför en del sjö, vilket borde innebära att man justerar bort radarsignaler från sjön då borde även signalerna från en så pass låg ö också försvinna ?
  Man får intrycket att han inte agerat navigatör i kappseglings sammanhang vilket kanske skiljer sig avsevärt från en nöjes eller charter skeppare ?
  Då man i race arbetar större delen av tiden med vindar strömmar VPP andra båtar samt taktiska val samt som nämns ovan även justerar navutrustningen för att underlätta detta arbete ?
  Om det antagandet är riktigt så är troligt att han som navigatör aldrig gått på d:o eller annat grund men kan ha missat så pass mycket i det taktiska arbetet att han blir utbytt redan efter ett ben ?

  Eget önskande,
  Rorsman seglar i mörker på instrumenten en större skärm vid ratten som visar dessa samt i bakgrunden på skärmen en bild från en FLIR kamera kunde det kanske hjälpt men finns det ngt sådant ?
  Önska kostar inget :-)

  Ngn som minns Camper incidenten med en val ?
  Nattetid Huh ?
  http://www.blur.se/2012/05/29/camper-vs-whale/

  Finns en del grejer där ute öar som containers, plåt bojar, övergivna båtar och en gubbe överbord är svår att se nattetid ?

  Reply

  • Peter
   Dec 10, 2014 @ 09:39

   utifrån ett säkerhetsperspektiv ska ju navigationen inte vara sämre på en kappseglingsbåt än på en cruisingsbåt. Det är ju Bobby Schenks poäng att det finns teckaen att så är fallet.
   Angående radar så sade han att det troligtvis syns på radar. är vågor högre än ön så spolas de ju over (angående hur låg ön är).
   Det Bobby Schenk tog upp är att på de flesta Cruisingsfartyg visas vart skeppet är på väg för alla ombord. Finns det då inte fler som är insatta I var man befinner sig och vart man är på väg? Han tar upp att det borde finns fler som skulle kunna upptäcka ett sådant mänskligt misstag. Han sager att det visas båtens hastighet + mycket annat för hela besättning för att driva båten mest effektivt men informationen om navigation visas ej för besättningen?

   Reply

   • srsseglaren
    Dec 10, 2014 @ 10:14

    Förstår inte hur en ö som är lägre en våghöjden ska kunna ses på radar ?
    På en charter båt så består merpart av att försöka få tiden att gå vilket är ngt helt annat på en VOR racebåt.
    Blir lite som att på en fotbollsmatch sitta på läktaren och undrar varför han inte skjuter på målets andra sida där målvakten inte står när man aldrig själv spelat fotboll eller gjort mål ?

    Jämför gärna:
    https://www.youtube.com/watch?v=ytLYOt2NHvU
    Först i slowmotion ser man hur rutinerad gasten verkligen är, ca 40 sek in tappar Chris fotfästet och därmed förmågan att styra vilket gasten uppfattar i ögonvrån tar över lä ratten, med vilket han lyckas hålla ner vinkeln mot vinden för att undvika en total knock down på båten med stor risk för skador eller mob.
    En snabb koll uppåt lovart mellan överbrytande sjö uppfattar att Chris återfått fotfästet gasten återgår genast till att skota hem.
    Undrar hur Booby hade agerat här säkerhetsmässigt ?

    Reply

    • Peter
     Dec 10, 2014 @ 13:27

     det är tydligt att det havererade även när navigator och skeparren delar på navigationen. en av de två borde ju då upptäckt felet eller ???

     Reply

     • srsseglaren
      Dec 10, 2014 @ 14:51

      Jo och kanske är det det som alla undrar ?
      Men att då som snigel seglare kritisera dom som kappseglar utan att själv försöka kappsegla blir bara märkligt.
      Jaha nu körde två Formel 1 bilar av i kurvan såg dom den inte eller har dom inget körkort ?

      En byggnad kan möjligen ses med radar beroende på form samt hur mycket över våghöjden som sticker upp och man inte har justerat bort vågorna för mycket, det fanns visst ngt på norra delen av ön 4-5 km bort ?

    • Peter
     Dec 10, 2014 @ 13:28

     överspolas inte ön om våghöjden är högre? kan det finnas byggnader klvar på ön om den är så låg?

     Reply

  • Peter Gustafsson
   Dec 10, 2014 @ 09:48

   Det finns ganska många förlag om att hela besättningen borde se lodet på masten, ha plotters, larm, mörkerseende eller annat för att kunna fånga upp sådant som navigatören missat.

   Alla som kappseglat på natten, oavsett om det är solo eller med full besättning, vet att man måste fokusera på att segla båten. Då kan man inte hantera information som är irrelevant 99.99% av tiden.

   Det är därför man har en navigatör (som i samarbete med skepparen) är ansvarig för detta. Under däck, där man kan jobba med tillgänglig information.

   Att anta att han inte gör sitt jobb, och lägga fler uppgifter på andra som redan jobbar 110% är inte rätt.

   Reply

 5. Mattias
  Dec 10, 2014 @ 08:49

  Intressant sammanfattning, både här och i de länkade artiklarna. Jag fastnade för citatet på GeoGarage: “It is far better to have absolutely no idea of where one is – and to know it – than to believe confidently that one is where one is not.” -Jean-Dominique Cassini, astronomer 1170″.

  Vi människor har en konfirmationsbias som gör att vi lättare uppmärksammar sådant som bekräftar vår egen uppfattning. Om både skeppare och navigatör tror att man är på öppet hav så är det lätt att de förstärker varandra i den uppfattningen och inte ser behovet av att dubbelkolla. Inom t ex flyget använder man checklistor för att motverka detta, genom att tvinga människan att dubbelkolla både stort och smått. Kanske skulle även seglarna fundera på att använda checklistor. Man skulle kunna ha en checklista som används vid överlämning av navigationsansvaret och en checklista som gås igenom en gång i timmen. I den senare ingår att detaljstudera allt vatten man kan nå inom två timmar och den ska utföras och bockas av även om man “vet” att man är på öppet hav.

  Den typen av checklista kan enkelt läggas in i datorerna de redan har, så att man tvingar fram den disciplin som krävs. Sedan tror jag också att man kan komplettera med tekniska larm, men för att de ska fungera krävs att allt är rätt konfigurerat. Funktionen “varna tio minuter innan vi kör på grund” lär ju t ex vara avstängd under ett in-shore race och då gäller det att komma ihåg att aktivera den igen. Typ med en checklista. :)

  Reply

  • Bosse
   Dec 10, 2014 @ 11:26

   Vad hjälper det med checklistor om det man inte zomar in så man ser vad som finns?

   Skepparen, kaptenen, är ansvarig. Han kan delegera olika funktioner som navigering till en navigatör. Att skepparen i en intervju lyfter över ansvaret är riktigt dåligt.

   Alla andra ombord har till uppgift att segla på max och ska inget annat göra.

   Reply

   • Mattias
    Dec 10, 2014 @ 11:31

    Men det är ju hela poängen med en checklista – se till att göra vissa saker enligt bestämda regler även om du inte tror att det behövs.

    Reply

   • Peter Gustafsson
    Dec 10, 2014 @ 19:44

    När man är riktigt trött och slutkörd, och det finns hundra (upplevt) viktiga saker att göra, kan det vara vettigt att hårt planera in en gemensam aktivitet. Om det är en checklista eller en väl inarbetad rutin är kanske inte så viktigt som att det görs.

    När vi shorthandseglar har vi planerat in “möten” om strategi, vägval och övergripande “game plan”. Det kan ju kännas överambitiöst när man bara är två och ändå pratar med varandra men det är så lätt att det glöms bort i det eviga monotona kämpandet. Att då tvingas resonera högt, bli ifrågasatt, och motivera vad man håller på med innan man fattar ett aktivt beslut (som kan vara det man hade beslutat tidigare) är jätteviktigt för att inte “icke-beslut” skall styra ens segling.

    Jag gör samma sak när jag seglar solo (även om motparten är snällare då) :-)

    Samma sak gäller väl i andra sammanhang, både hemma och på jobbet.

    Reply

    • Bosse
     Dec 11, 2014 @ 12:59

     Vilken nivå pratar vi om? Snigelseglare har nämnts är det snigelseglare som seglar ex ÅF?
     Är det dags att ISAF tar fram checklistor som alla SKA gå igenom med jämna mellanrum? Krav på mörkerkikare om man seglar natt? Krav på att zooma in plottern max, minst en gång i timmen?
     Ser inte skillnaden på VOR och tex ÅF, båda nattsegling.
     Men det kanske är så vi vill ha det, ytterligare krav, regler, utrustning och förmyndarskap bara för att en navigatör har klantat till det och en skeppare inte har ifrågasatt honom.

     Reply

     • srsseglaren
      Dec 11, 2014 @ 18:47

      Med snigelseglare avsågs i detta tillfälle ngn som inte har för vana att kappsegla alls, sorry om det vart nedlåtande.
      Menar att det går antagligen köra en Toyota Prius i mer än tjugo år och över 50 000 mil utan att en enda gång köra av i kurva ?
      Men det kanske inte innebär att man är en bättre förare en den Formel 1 bil förare som har gjort tio avåkningar på 5 år ?

      En cruiser seglar har en helt annan tillämpning på väder samt dom taktiska valen en vad en kappseglare har ?

      Uppfattade det som att nu skulle Prius föraren(Bobby) tala om för F1 föraren (Vestas)att han minsann aldrig kört av i en kurva.
      Utan att ens försöka, eller kunna, uppfatta skillnaderna på typen av bilkörning ?
      (Förtydligande snigelseglare=Prius förare=Bobby Schenk).

 6. Sture Smith
  Dec 10, 2014 @ 23:48

  Bra artikel och Intressanta synpunkter på bloggen. Har läst de flesta artiklarna som funnits på olika sidor. Så mkt klokare har jag inte blivit. Världens bästa navigatörer och skeppare med all tänkbar teknisk utrustning och ändå ränner man rätt upp på ett rev i 19 knop.
  Hur kan det ske.
  Och hur kunde Telefonica göra samma sak i fullt dags ljus under mkt bra förhållande.
  Nu tog man bort ban begränsningen 5 i tolv, i Marstrand fanns ingen banbegränsning. Här går att hitta orsaker. Finns flera incidenter eller förhöjd riskfaktor på detta tema the Cards mesanmast, rundningen vid Arendel över 5 m grund osv.
  Reduceringen av besättning sk “Scelleton Crew” effekten i kombination med Entyp vilket förändrat strategin/taktiken drastiskt. Alldeles för kort förberedelse tid nu möjligt med ett färdigt kit. Finns säkert många fler liknande faktorer.
  Och varför har inte rorsman en plotter. Har seglat både VO 60 och VO 70 som inte hade detta och upplevde detta som mkt otryggt framför allt i mörker. Att segla nära obelysta öar utan sjömärken i beckmörker utan plotter är ingen bra kombo.

  Reply

  • Peter Gustafsson
   Dec 11, 2014 @ 06:20

   Sitter du och tittar på kartan i mobilen när du kör 180 på motorvägen också :-)

   På samma sätt som en rallyförare litar 100% på sin kartläsare (han har ingen liten navigator som han tjuvkikar på), så måste en rorsman på en racer foka 100% på att segla båten. Han kan inte hålla koll på nav, lod, batterinivåer eller om packningarna på toa behöver bytas.

   Han är rorsman. Inget annat.

   Inte heller i ditt företag skulle du göra så? “Jag litar inte på att min produktionschef gör sitt jobb på ett bra sätt, så varför inte sätta upp lite skärmar inne hos försäljningschefen så kan han hålla koll på att ingenting skiter sig”. Alla vet vad som är rätt beslut i den här situtionen. Samma sak gäller i ett väl presterande team i vilken idrott som helst.

   När vi som hobbyseglare hellre tittar på våra plotters än litar på våra navigatörer, så är det ett underbetyg på vår interna organisation (har du en stadig navigatör som du litar 110% på?). Sedan kan plottern vara jättebra när man seglar Bohusracet eller Silverrodret där man är ensam på däck i trånga vatten, men det är ju inte det som vi diskuterar här.

   Reply

   • Mattias
    Dec 11, 2014 @ 13:41

    Jag håller med om att rollerna måste vara separerade i alla sammanhang när något ska göras till 100%.

    Det finns en chans att en rorsman med tillgång till navinformation skulle kunna avstyra en grundstötning, men det finns också en uppenbar risk att en rorsman just på grund av onödigt mycket information skulle kunna missa en våg och krascha båten i den – med risk för man över bord eller skador på båten. Så hårt och så nära gränsen som man kör VO-båtarna är det senare nog betydligt mer troligt!

    Reply

 7. Z
  Dec 11, 2014 @ 11:41

  Eller hon

  Reply

  • Peter Gustafsson
   Dec 11, 2014 @ 11:43

   Eller hon.

   Reply

   • Sam V
    Dec 11, 2014 @ 12:09

    Eller hen.

    Reply

    • srsseglaren
     Dec 11, 2014 @ 18:17

     Eller snigelseglaren ;-)

     Reply

 8. Peter Gustafsson
  Dec 16, 2014 @ 11:27

  Volvo Ocean Race sets up report into Team Vestas Wind grounding

  ALICANTE, Spain, December 16 – An independent report into the grounding of Team Vestas Wind’s boat on a reef in the Indian Ocean has been set up by the Volvo Ocean Race.

  The incident happened on November 29 on Leg 2 of the current 12th edition. The crew escaped safely after suffering minor injuries. The boat, Vestas Wind, ran aground on the Cargados Carajos Shoals (St. Brandon), 240 nautical miles northeast of Mauritius.

  A panel, to be chaired by Rear Admiral Chris Oxenbould (Rtd), is to provide the Volvo Ocean Race with its final report by January 31, 2015.

  Volvo Ocean Race intends to make the report publicly available to make sure its learnings benefit the whole sailing world and not only the race. This is scheduled for no later than during the Auckland stopover (February 27-March 15).

  It can draw upon a wide range of input from, among others, crew members of competing boats in the event, members of the race committee, electronic chart providers, and the emergency services organisers.

  Rear Admiral Oxenbould is a former deputy chief of the Australian Navy and an experienced ocean racing yachtsman with a particular expertise in navigation. He is also the chairman of the Yachting Australia National Safety Committee.

  Ocean navigational expert, Stan Honey who won the Volvo Ocean Race 2005-06 as navigator onboard ABN AMRO ONE, and Chuck Hawley who serves as the chairman of the U.S. Sailing Safety at Sea Committee, will assist the Rear Admiral Oxenbould on the report.

  The panel will examine:

  – What happened and why Vestas Wind ran aground
  – Consider all the Race’s administrative procedures and documentation in place for the race
  – Review the emergency management procedures in place and their effectiveness in the incident
  – Make findings and recommendations as to any changes to the race rules, procedures, administration, documentation, boats or equipment that might serve to prevent a possible recurrence

  The Team Vestas Wind crew and sponsors are collaborating fully with the panel’s investigations.

  Reply

 9. Per
  Dec 18, 2014 @ 06:03

  Vad är det senaste för Vestas nu?
  Finns det ngn mer båt? Eller är det slut på seglingen för dom?

  Reply

  • Peter Gustafsson
   Dec 18, 2014 @ 06:34

   Det finns ingen mer båt, och jag vet inte om föräkringsbolag är supersnabba i sin hantering. Att Volvo äger båten och att Vestas redan har betalt hyra för ett VOR + hospitality gör det nog inte enklare.

   Annars kan man ju tolka följande scoop:

   “BådNyt fangede Team Vestas Winds PR og kommunikations direktør og fik rystet en form for dato for afgørelsen på holdets videre skæbne ud af ham.”

   Men sedan är det bara samma svammel som vanligt; “vi kan inte säga vad som hände”, “vi vet inte”, “vi hoppas”… Men man skall återkomma om besked 3:e januari.

   Så jag antar att man tar julledigt som alla andra.

   Om det är så här man kör sitt team, så är jag inte ett dugg förvånad att man seglar på saker :-)

   Reply

 10. Pelle Lindell
  Dec 18, 2014 @ 06:37

  Det finns en ny, nästan en timme lång, intervju med Chris Nicholson på Sailing Anarchy. http://sailinganarchy.com/2014/12/17/the-wreck-of-the-vestas/
  Han säger att det kommer ett besked inom en vecka eller max 10 dagar och antyder att ett problem är tillgång/leveranstid på material och komponenter

  Reply

  • Peter Gustafsson
   Dec 18, 2014 @ 06:54

   Återigen. VOR och Knut Frostad borde väl ha haft detta scenario i sin planering och riskbedömning när man förser teamen med båtar och service? Vad händer om ett segel sköras? En mast ramlar ner? En köl seglas av? Eller en båt seglar på en container och sjunker?

   Man har en oändligt komplex organisation för att bygga sina båtar, och stora delar av den organisationen är inte på VORs lönelista. Någon skall betala för att starta upp en utredning för att bygga en ny båt.

   Jämför med när Ericsson 3 reparerades på taiwan. På två veckor genomförde man en reparation och var på gång igen. Hela processen blev ett showcase i handlingskraft och problemlösning. Teamet och sponsorn var hjältar.

   På samma sätt när Puma tappade masten och alla jobbade dygnet runt för att få en ny på plats. Då var de en story som visade på hur Puma och Berg Propulsion hanterade motgångar.

   Den här gången säger man att det kommer att ta en dryg månad innan man eventuellt kan ge besked på hur man går vidare. Svagt.

   Reply

   • Pelle Lindell
    Dec 18, 2014 @ 10:41

    Är det verkligen rimligt att arrangören/båtleverantören skall ta höjd för att en av deltagarna kör sin chartrade båt rätt upp på land och totalförstör den? Även om det faktiskt hände så tycker jag nog att det scenariot är tillräckligt osannolikt för att beslutet att inte ha en komplett reservbåt känns rimligt med hänsyn till de extra kostnader det skulle medföra.
    Och med all respekt för Puma’s och Ericsson’s insatser för att komma tillbaka i racet så får man väl erkänna att uppgiften att få fram en helt ny båt är minst en storleksordning mer komplicerad och minst 10 gånger dyrare än att reparera en i övrigt fullt funktionsduglig båt så att det tar lite tid att komma till ett beslut känns också rimligt.Tyvärr tror jag det kommer att visa sig omöjligt att bygga en ny båt på rimlig tid och jag skulle gissa att den mest kritiska komponenten är kölfenan…

    Reply

    • srsseglaren
     Dec 18, 2014 @ 13:29

     Ser också det som mest framkomligt både tidsmässigt och kostnadsmässigt att reparera befintlig båt, blir möjligen ngt tyngre men med så många fler parametrar som påverkar om man är med eller inte borde det inte sitta i 200 kg extravikt ?

     jmf vad som kan hända och händer Leg.5 2011-12:
     https://www.youtube.com/watch?v=qE1ebE34lac
     Tappade masten i ledning, tappade roder, spruckna skott, helt lossade skott och delamineringar i skrov.
     Puma övertog 1:a platsen när Groupama mastade av men närmare målet har Telefonica fått ordning på sina lagningar och har fördelen med mer vind, kul och höra Ken Read´s kommentarer när dom kommer tillbaka in i racet 44:30 “they were coming and they where coming hard” :-)

     Get Vestas in the game :-)

     Reply

    • Peter Gustafsson
     Dec 18, 2014 @ 17:17

     “Ta höjd för” och att “ha med som ett tänkbart scenario” är kanske två olika saker.

     Att innan start ha koll på oddsen för att saker händer, effekten för team/VOR och ledtider (startsträcka + leveranstid) är inte rocket science. Med den koll man har haft på bygget borde man kunna göra detta både på komponentnivå och på rimliga “moduler” som mast, köl, roder, skrov och så vidare.

     Just kölar är ju inte helt ovanligt att de lossnar eller seglas av, så det borde ta 5 minuter för Knut att svara på när en ny kan vara på plats. Att det sedan är lång leveranstid kanske är ok, men bara att få fram svaret?

     Jag har svårt att se att man i andra sporter som F1 eller rally skulle behöva en månad på sig för att få svar på om man kunde få fram ett nytt redskap eller inte :-)

     Reply

     • Peter Gustafsson
      Dec 18, 2014 @ 17:21

      Jag tror också att det är omöjligt – men då vore det bättre att säga det hellre än att hålla presskonferenser om att man inte vet :-)

 11. Peter Gustafsson
  Dec 18, 2014 @ 06:41

  Här finns lite ny info. Man har en plotter på däck, men den används mest för att visa AIS-info från de andra båtarna. Man såg också att det bröt, men trodde det var månsken som reflekterades. Det är väl det man tittar efter på filmen.

  http://www.sail-world.com/Europe/Volvo-Ocean-Race:-Chris-Nicholson-on-the-Team-Vestas-Wind-disaster—1/129959

  Reply

 12. Team Styrbord
  Dec 18, 2014 @ 11:50

  har man omylla så har man. Även hotshotsen kan göra misstag. Tur i oturen att ingen skadade sig.
  Jag håller med Peter om att navigatören sköter navigationen och övriga jobbar för fart i båten, vilket betyder att de som seglar ovan däck endast behöver info om fart, vind och kurs.

  Reply

 13. Peter Gustafsson
  Dec 18, 2014 @ 17:43

  Nicholson back to retrieve boat

  ALICANTE, Spain, December 18 – Team Vestas Wind skipper Chris Nicholson (AUS) has flown back to a remote Indian Ocean reef to help oversee a complicated operation to retrieve his stranded boat after it was grounded there during Leg 2 of the Volvo Ocean Race nearly three weeks ago.

  The 45-year-old flew in to Mauritius last night (December 17) to join the team’s shore chief Neil Cox, a fellow Australian, who is leading the process.

  Cox is one of the most experienced men in the business but the challenge to free the stricken Volvo Ocean 65 vessel from the grip of the reef in the Cargados Carajos Shoals (St Brandon), is a new one, even for him.

  It has been there since the afternoon of November 29, when the boat ran on to the rocks at around 19 knots (35 kph), and forced Nicholson and the eight other men on board to abandon ship. The skipper eventually led his crew to safety.

  “The ultimate plan, the gold-medal prize we’re reaching for, is to get the boat buoyant enough to float across the lagoon to get it into more protected water,” Cox told http://www.volvooceanrace.com.

  “That would stop it disintegrating out on the reef, and, at the same time, once we get to the other side of the reef, gives us the chance to set it up in a controlled fashion to either be able to tow the boat back to Mauritius, or to use the derrick of the Maersk Line ship coming here on Monday to get it on board.”

  ‘Bizarre scenarios’

  Cox, who has worked with Nicholson on two previous Volvo Ocean Race campaigns, added: “The race has taken me through some pretty bizarre scenarios, but I would say that this one is unique.”

  Nicholson and Cox set up the recovery operation in the Mauritian capital of Port Louis, liaising with local resources, chartering a boat they will use as a mother ship, getting all the necessary tools through customs and the permits to go back to the archipelago 430km away where the boat lies.

  “We’ll base ourselves on this mother ship, on the inside of the lagoon. It’s on the leeward side of the reef and two and half miles away from the boat. The ship has the facilities for us to live onboard, because there is no way for us to stay on the island. We’ve also chartered local fishing boats to cross the lagoon everyday.

  “It’s a case of how structurally sound the boat is, and what we can utilise to get it buoyant again. And anything that floats, float tanks, buoyancy bags, you name it, is coming out with us.”

  He continued: “We want to bring as much of the boat back as possible. If anything can be recycled or used for a potential new boat, we have to do everything in our power to make that happen.

  “The reality is, it’s a very dangerous workplace we’re going to. It doesn’t have all the nice things we have in the stopovers. It’s in the middle of the ocean. We’re on our own. And, while I’d avoid the cheap shark headlines, yes, there is a lot more activity (of sharks) on the reef at nighttime.”

  Cox has seen much in his career but the saga still continues to astound him.

  “Every now and then I feel like I’ll wake up and it’ll all just be a crazy dream, and I’d say, “wahoo, wasn’t that the worst dream I’ve had in a long while?’”

  Reply

 14. Anders Dahlsjö
  Dec 19, 2014 @ 06:54

  Det är historier som denna som får oss att fashineras och fångar vårat intresse för tävlingen. Det kommer talas om Vestas som seglade på ett rev under V.O.R 14/15 många år framöver. Helt plötsligt har väldigt många fler fått upp ögonen för att tävlingen pågår bara för att grundstötningen blev en världsnyhet.
  Kanske inte så roligt för de inblandade just nu men det kan nog vändas till något bra för sponsorn på sikt, om man sköter det bra och jag tycker det visar att det inte bara är att sätta sig i båten och vara med utan det är “life at the extreme”. Jag kommer fortsatt följa utvecklingen för Vestas och givetvis den jämna fighten i toppen av resultatlistan på V.O.R. God Jul!

  Reply

  • Peter Gustafsson
   Dec 19, 2014 @ 11:05

   Håller helt med.

   På samma sätt så är det man minns från några tidigare race E3s skada och come-back, när Puma tappade masten eller när halva fleeten gick sönder i södra oceanen.

   Att det är jämna matchrace genom doldrums är inte alls lika intressant som “life at the extreme”. VOR kan ha ambitionen att göra det till ett entypsrace där sekundstrider är spännande – men personligen är den tekiska, fysiska och mentala utmaningen mycket viktigare.

   Reply

 15. Allan W
  Dec 19, 2014 @ 09:30

  Sponsorn har hittat ett bra rev att sätta upp vindmöllor på.
  Kommer inte ihåg om det var Vestas som hade problem med lossnande rotorblad.

  Reply

 16. Peter
  Dec 19, 2014 @ 13:12

  Cocopello

  Reply

  • Pelle Pedersen
   Dec 19, 2014 @ 13:33

   Undrar vad det betyder?

   Reply

 17. Peter
  Dec 19, 2014 @ 22:13

  Dansk vindmölla på Söderhavet……….;)

  Reply

 18. Sam V
  Dec 22, 2014 @ 13:23

  Ni som inte redan sett det, Vestas är bärgad och ombord på ett lastfartyg. Otroligt.

  http://www.volvooceanrace.com/en/news/8188_Off-the-rocks.html

  Reply

  • Peter
   Dec 22, 2014 @ 13:43

   tråkigt att man inte lyckades med det tidigare. Förhoppningsvis går båten att laga ändå. Veckor på ön var dessvärre inte till fördelen I projektet.

   Reply

 19. Pelle Fälth
  Dec 22, 2014 @ 15:33

  Intervju med Wouter, stark kille http://vimeo.com/115156018

  Reply

 20. Wrap Up 2014 - BLUR
  Dec 28, 2014 @ 18:40

  […] navigatör är utan konkurrens Wouter Verbraak. Utan honom hade Volvo Ocean Race inte varit lika […]

  Reply

 21. Sam V
  Jan 2, 2015 @ 00:02

  Vestas bekräftar på fb att de kommer tillbaka. “We’ll rebuild our boat just as we rebuild our hopes and dreams” säger Chris Nicholson.

  Reply

 22. Peter Gustafsson
  Jan 22, 2015 @ 22:41

  Mer på samma tema:

  Charting Aspects of the Volvo Ocean Race Grounding 12/01/2015

  An overview of facts and impressions one month after the Vestas Wind grounding

  During Leg 2 of the Volvo Ocean Race from Cape Town to Abu Dhabi, Team Vestas Wind ran aground on the night of 29 November 2014 on the Cargados Carajos Shoals. The shoals were shown on the portion of the electronic chart displayed on board; but only as a blue patch enclosed by a 200 m isobath with scattered soundings; the shoalest of which the navigator reported to be 40 m. The fact that the feature comprised low lying islands with a fringing drying reef is only apparent when zooming in sufficiently on the Electronic Chart System (ECS). What are the factors that played a role from charting and marine mapping perspective? What can be done to avoid this kind of accident – even taking into account the special circumstances that a race brings? eNav International collected the facts and views of various experts, and gives you their impressions.
  Ian Russell, contributing editor eNav International

  http://www.enav-international.com/issues/articles/id1325-Charting_Aspects_of_the_Volvo_Ocean_Race_Grounding.html

  Reply

  • Pelle Pedersen
   Jan 23, 2015 @ 07:49

   Ett jobb för dig Peter?????

   Reply

  • Göran/Xusidus/X-382
   Jan 23, 2015 @ 07:58

   Apropå projicering. På hemsidan under “dachboard” så ligger Vestas blå symbol kvar på revet :)

   Reply

 23. Jonas Falk
  Jan 23, 2015 @ 06:12

  Reply

 24. Peter Gustafsson
  Jan 23, 2015 @ 06:24

  Thx!

  Frågan är om det är bra PR att sparka Wouter för att segla ett par betydelselösa etapper på slutet? Eftersom det bara är uppvisningssegling så hade man ju kunnat bita ihop…

  Changes to Team Vestas Wind crew structure

  On 2nd January 2015, Team Vestas Wind announced that skipper Chris Nicholson had been tasked to review the team during the month of January. The objective is to ensure the right team for the come back to the race, which is now, for this team, of a different nature than the scheduled original route from Alicante to Gothenburg.

  Chris Nicholson has completed his review, together with the lead sponsor Vestas and sub-sponsor Powerhouse, and the decision has been made that Wouter Verbraak will no longer continue as navigator of the Vestas Wind. Team Vestas Wind will be joined by a new navigator in time for the Lisbon stopover and Leg 8 start in June. Team Vestas Wind would like to thank Wouter for his service and wish him well in the future.

  The remaining shore and sailing crew will continue to work as integral members of Team Vestas Wind, and will use their skills to assist Persico in the boat repair process, where possible, as well as in complementary activities that will support the Team’s return to the race , including ensuring a continuous presence in the future stopovers.

  The Vestas Wind boat is now on a Maersk Line container ship en route from Kuala Lumpur in Malaysia to Genoa, Italy where it is expected to arrive on Sunday 25th January. Once transported on a truck to Persico Marine in Bergamo, Italy, Team Vestas Wind’s shore and sailing crews will begin to assist the repair process.
  In regards to the arrival of the boat, Team Vestas Wind will be hosting a press conference in Genoa on Monday 26th January. Further details will follow.

  Keep up-to-date with the latest progress on our boat and crew via our website and social media channels.

  Reply

 25. Peter Gustafsson
  Jan 23, 2015 @ 08:11

  Av någon anledning så skulle jag aldrig få för mig att jobba för Vestas. Och så var det inte för två månader sedan.

  I mina ögon är deras hantering en det här en katastrof. Först är det locket på. Sedan tar det över en månad för dem att ta reda på vad man skall göra. Och nu sparkar de navigatören inför lite PR-segling i Europa. WTF.

  Man kunde inte ens övertyga Wouter om att kliva av lite snyggt “bla bla bla, för att jag vill ge mitt team de bästa förutsättningarna… ” utan var tvungen att sparka honom rakt av. Och skriva en pressrelease på det.

  Är det så här det är att jobba på Vestas i Danmark? Är det så här man jobbar i case med kunder? Jag får bara dåliga vibbar…

  Skit händer. Det är hur man hanterar det som skiljer ett bra team (och ett bra företag) från andra.

  Reply

  • Stefan Kolmodin
   Jan 23, 2015 @ 09:14

   Håller med till fullo.

   Helt onödigt att halshugga Wouter i detta läge – om det nu är cred/PR de vill ha ut av VOR hade det varit mycket bättre att göra tvärtom och backa upp honom!

   Vestas framstår som mycket old school culture – man får inte göra misstag och om/när det händer måste man peka ut en syndabock…

   Reply

  • Raketen
   Jan 23, 2015 @ 20:51

   +100

   Reply

 26. Martin
  Jan 23, 2015 @ 08:53

  Danskarna är väl kända för att huvuden skall rulla.Kristian Tyranns metoder är ju ganska känd :)

  Reply

 27. Johan
  Jan 23, 2015 @ 14:24

  Jag håller med Peter mfl. Att i praktiken ensidigt peka ut navigatören som ansvarig tyder på en skev syn på organisation och ledarskap. Vad gjorde resten av besättning och inte minst skepparen, åkte med? Fanns det ingen dialog och uppföljning ombord? Men misstag händer, frågan ör som sagt hur de hanteras. Fruktansvärt dålig PR för Vestas.

  Reply

  • Peter
   Jan 23, 2015 @ 14:54

   Med tanken på att vi människor gör fel och det faktiskt ganska ofta så är det ju mest en fråga om hur konsekvenser kan förhindras eller minskas. Dialog, uppföljning, säkerhetsrutiner/-utrustning mm är sådana åtgärder.

   Reply

  • Stefan Kolmodin
   Jan 23, 2015 @ 15:35

   Att navigatören är huvudansvarig för navigeringen och missen som satte dom på grund är väl ingen tvekan men problemet är hur man agerar på det.
   Dessutom lär väl han vara den säkraste mest noggranna navigatören som finns numera.

   Reply

 28. Sebastian
  Jan 23, 2015 @ 15:13

  Som att missa en straffspark på öppet mål. De var redan förlåtna och hyllade som hjältar. För alltid skulle vi komma ihåg den spektakulära grundstötningen och teamet som gjorde comeback.

  Om allt är regisserat för att besättningen nu skall göra myteri och sätta navigatören som kapten kan jag förstå detta dramatiskt elaka utspel som gör att publiken avskyr Vestas. Annars är det helt obegripligt. Varför?

  Reply

 29. Olle
  Jan 23, 2015 @ 15:34

  Många är de som blivit av med jobbet av enklare skäl än detta! Kapten är förvisso alltid ansvarig, men här har man en navigatör som gav anvisningar som alla litade på! Oskickligt och farligt, kunde gått betydligt värre! Han borde själv “sagt upp sig”, innan han fick sparken.

  Reply

 30. Pelle Pedersen
  Jan 23, 2015 @ 15:36

  Underbara kommentarer på Bådmagasinet.dk (om CN´s navigationskunskaper, ni vet han som är skeppare på Vestas och har gjort varvet ett antal gånger…); ” Fakta er at skipperen ikke kan navigere”!!!

  Reply

  • Raketen
   Jan 23, 2015 @ 20:53

   Hahaha!

   Reply

 31. Peter Gustafsson
  Jan 23, 2015 @ 16:45

  Det enda man skall göra är att skapa bra PR under resten av racet.

  Hade man kört vidare i skarpt läge så hade jag förstått att man inte hade förtroende för varandra, och då är det bara att titta i org-schemat för att avgöra vem som skall gå. Då hade det varit naturligt att byta navigatör.

  Men nu skall man åka omkring och vinka till fansen ett par veckor. Och Vestas har konverterat sin satsning till en dokusåpa om hur man transporterar/reparerar båt. Vad är så vitsen?

  vestasvswouter

  Nu byter fansen färg på sina Vestas-blåa båtar i spelet, och nästan alla kommentarer är kritiska. Vad hoppas man att vinna? Och varför gör man det innan den oberoende gruppen gjort sin analys? Min analys är att Chris N inte vill ta några risker, utan genom att sparka Wouter nu så är det det alla kommer att komma ihåg i efterhand. Osnyggt.

  Reply

  • seglaren
   Jan 23, 2015 @ 19:27

   inte behöver man väl en navigator för att vinka till fansen. ;-)

   Reply

 32. Mikael Håkansson
  Jan 23, 2015 @ 18:50

  Fullständigt orimligt att han skulle kunnat fortsätta på båten som navigatör. Mycket, mycket märkligt att han inte insett det själv och snyggt sagt upp sig. Då finns inget annat att göra för Chris och teamet. Som någon annan här skrev, besättningsmedlemmar har åkt av båtar för mindre saker. Ett självklart och helt logiskt beslut!

  Reply

  • Peter Gustafsson
   Jan 23, 2015 @ 20:16

   Ja. Om det vore kappsegling, Men nu är det ju inte det längre. Det är slut. Finito. Man skall bara avsluts snyggt och ge Vestas lite valuta för pengarna.

   På ett företag skulle det motsvara att nån sumpar en viktig affär, och så inleder man julfesten med att personen får lämna in sina nycklar. Och så skickar man ut en pressrelease där man tydligt lägger skulden på den kundansvarige. Visst, hen måste säkert gå, men det blir fullkomligt demoraliserande för alla inblandade. Vem vill ta någon risk i en sån organisation.

   Att man inte ens kunnat komma överens om hur kommunikationen skall se ut är väl katastrof i sig. Att Vestas och Wouter nu kommunicerar på varsitt håll är ju ett underbetyg på hela operationen. På andra sajter diskuteras om inte Chris N ser ut att vara en sämre chef än vad Wouter är navigatör. Jag tror inte han kommer att få många föreläsningsuppdrag om hur man håller ihop ett team :-)

   Reply

   • Mikael Håkansson
    Jan 23, 2015 @ 23:09

    Vi får väl se.. =) Jag tycker liknelsen är lite försiktig minst sagt, sumpat en affär.. Hmm, snarare äventyrat hela företagets framtid, orsakat omfattande förluster, raserat kollegornas drömmar och hopp samt äventyrat deras liv. Och då liknar jag företaget vid Team Vestat båt och inte företaget Team Vestas. Och våga ta risker? De va ju inte så att han försökte att “cutta corners” genom att gena mellan två grynnor för att vinna distans. Han dammade upp båten rätt på land för att land råkade ligga i vägen. Haha, ja jag kan då inte förstå denna omfattande sympati med honom. Däremot kan jag känna empati, för den tragedi det borde betyda för honom personligen. Wouters agerande, att inte själv kliva åt sidan, tyder eventuellt på att det kan finnas relationsproblem som är mer komplexa än vad vi utanför känner till. Och relationsproblem är inget man vill ha på en sådan båt. Näeh, det är fortfarande ett dyrt återhämtningsprojekt, och båten kommer nog att vara för dyr för Wouter även i avslutningsseglingarna.. ;) Chris och teamets beslut antyder kanske att de betraktar de sista etapperna som lite mer viktiga än en eskadersegling mellan Nivå och Lomma med kungliga vinkningar till folket. Ja, vi är ju olika, men jag hade klivit av projektet omedelbart och skämts som en hund och varit glad för att ingen tänkte stämma mig. =)

    Men kul att ge sig in i debatten här på Blur! Mina första inlägg. Trevlig site!

    Reply

    • Peter Gustafsson
     Jan 24, 2015 @ 00:13

     Är det så illa i ett företag så ryker VD också…

     Min point är att Vestas hantering inte går hem. Vare sig hos fans, kunder eller aktieägare. Det är bara att titta på hur diskussionerna går. Det är egentligen strunt samma vad som hänt, det som är viktigt är hur det uppfattas. Vill man vara elak kan man skylla olyckan på dåliga förberedelser och rutiner ombord (eller en kass rekrytering), teamets ansvarige skyllde direkt på enskilda personer, de visade ingen vidare handlingskraft efter olyckan, man låter inte media ställa frågor på presskonferenserna, man har ingen kommunikation i sina sociala kanaler och nu toppar man det med med att lite klumpigt sparka Wouter innan den opartiska utredningen är klar.

     Så hos mig så har man successivt förbrukat sitt förtroendekapital.

     Och läser man kommentarerna på Vestas officiella sida så verkar jag vara i gott sällskap.

     https://www.facebook.com/teamvestaswind/posts/630137927113237

     Reply

     • Mikael Håkansson
      Jan 24, 2015 @ 08:30

      Visst hade kommunikationen kunnat vara bättre. Men även där kanske det finns skäl vi inte känner till. Och jo, det blir ju lätt lite masspsykos på nätet ibland..

 33. Bosse F
  Jan 23, 2015 @ 21:55

  Kan undra hur Westas hanterat en konsult som gjort en tabbe så att ett vindkraftverk ramlat omkull? Någon som jobbat åt Westas och vet hur de resonerar? Leverantör? Dom är tuffa och har agerar precis som i vilket projekt som helst, kanske finns en tanke.

  Reply

 34. Johan
  Jan 23, 2015 @ 22:13

  Vestas visar på extremt dåligt omdöme. Chris N. är körd, han kommer inte vara ombord när båten är reparerad och ev fortsätter racet. Att skylla på en sovande besättningsman håller inte varken på sjön eller i hur man driver ett föertag.

  Reply

 35. Raketen
  Jan 23, 2015 @ 22:17

  Håller med Peter. Det ger lite dålig smak i munnen med tanke på att sista åken bara blir 100% PR stunt.
  Att vända det hela till något positivt. Förvandlas istället till något grumligt med dåligt resultat.
  Hade man något att segla för resultatmässigt. Så hade jag förväntat mig att även den som är ytterst ansvarig fått kliva av. Blir det något VOR för Vestas nästa runda. Så är väl spanet att det blir ny skeppare?
  Nu har vi iof inte sett att de lyckas få ihop något de kan sätta segel på, innan Göteborg.

  Reply

 36. Jan Jakobsen
  Jan 24, 2015 @ 00:13

  Lycka till Vestas, hoppas ni lyckas med eran nya målsättning………

  Reply

 37. Olle
  Jan 24, 2015 @ 08:16

  Vad skulle syftet vara med att ha honom kvar? Åka runt på olika event och bära dumstruten – kom och se han som satte oss på land! Jag tycker nog detta var det mest humana man kunde gjort! Märkligt att han själv inte sa upp sig själv, efter en så uppmärksammad felnavigering i klass med U-137, finns det väl egentligen inget annat alternativ. Sen kan man ju spekulera om inte skepparn också borde få sparken?!

  Reply

 38. Martin
  Jan 24, 2015 @ 11:17

  Folk har fått sparken för mindre, kanske det, men oftast är det samarbetesproblem etc. Inte enstaka misstag eller blunders, det kan ju drabba vem som helst. I synnerhet om chefen inte organiserat arbetet tillräckligt bra.
  Jag tyckte man hörde i något av klippen från båten att det blir oroligt på däck före smällen och att Chris avfärdar med något i stil med “det skall vara minst 40 m här” istället för att dubbelkolla själv. Kan det vara så att han avkrävt Wouter på en skottsäker plan innan han fick gå och lägga sig. Istället för att själva ta över ansvaret för navigeringen när navigatören sover. Ujujuj då ligger han risigt till. Det blir spännade att läsa slutrapporen.

  Reply

  • srsseglaren
   Jan 24, 2015 @ 11:38

   Vi vet kanske inte allt, tills annan info framkommer ser det ut så.
   Det är naturligtvis Vestas projekt, vilka uppmanat CN att bilda ett team för fortsatt deltagande i VOR, det som nu sker kanske återspeglar hans vilja och sätt att ta ansvar för grundstötningen ?
   För enkelt, ett så lågt engagemang från Vestas är orimligt ?

   Reply

 39. Amatören
  Feb 6, 2015 @ 09:57

  Utan att vara insatt i kappseglingsvärlden har jag ändå lite svårt att förstå upprördheten över att navigatören sparkas. För mig är det en självklarhet. Möjligen hade man kunnat göra det lite snyggare typ “på egen begäran”.

  Det verkar som om navigatören har lagt en kurs rakt över land. Dåligt att hjälpmedlen tillåter detta, men problemet är inte okänt och ska kunna hanteras av en fackman. Om, säger om, navigatören har gjort sig skyldig till detta fel har han äventyrat inte bara båten utan också besättningsmedlemmarnas liv. Därmed är hans förtroende inom teamet förbrukat. Alla besättningsmedlemmar måste fortfarande kunna fungera som ett team, och man ska kunna lita obetingat på varandra när man seglar i 20 knop i beckmörkret. Man ska inte behöva sitta och oroa sig för om navigatören har gjort en ny miss eller ej. Det är CNs ansvar att se till att han har ett fungerande team och därmed är det en självklarhet att låta navigatören gå. Möjligen borde CN själv ha avgått, eller ställt sin plats till förfogande, det var ju trots allt han själv som valde navigatör och han var dessutom ytterst ansvarig för allt ombord på båten.

  Visst kan alla göra fel, men gör man ett så här fundamentalt fel får man vara beredd på att ta sitt ansvar. I en kappsegling finns inte plats för sentimentalitet. I princip har navigatören, och i viss mån skepparen, orsakat att hela företaget (=deltagandet i racet) har fått radikalt ändrad karaktär – man går från att vara en seriös deltagare i ett knivskarpt race till att bli en sorts turist som seglar lite vid sidan av. I en internationell företagsvärld hade någon som äventyrat hela företagets existens fått sparken. Det kunde ha gjorts snyggare. Frågan är om navigatören erbjöds att få det presenterat som att han frivilligt klev av, men att han vägrade och ville att det skulle framgå att han kickats?

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.