Roligast på Allt för Sjön

Mässor kan se ut på många olika sätt. Boot i Düsseldorf var en energikick medan Båtmässan i Göteborg var en besvikelse för oss seglare. Allt för Sjön hade kanske inte så mycket fler stora segelbåtar, men man hade i alla fall gjort vad man kunde för att skapa en bra hall med det man hade.

Största publikmagneten var nog foilande kattan Whisper. Kul projekt som stärker foilingtrenden. Alla var väl inte helt säkra på att dubbla T-foils var snabbast, men det ser onekligen stabilt ut.

I Sverige är det katamaranspecialisten som har koll. 78 kg för 269.000:-. Högt kilopris – men mycket fart.

På samma tema skvallrades det om en ny folk-Moth byggd i glasfiber och marginellt dyrare än en Laser. Skall bli kul att se om den kan ta foiling till massorna.

Det var också kul att se J/70, Seascape och Fareast 28R på samma yta. På håll är de konkurrenter, men tittar man närmare så är det tre helt olika koncept som tilltalar olika målgrupper. Kul att trailer-trenden tagit fart.

alltforsjon15-4
Seascape fortsätter pusha sina beanbags :-) Verkar funka då man sålde två 27:or på lördagen. Kul!

alltforsjon15-3

När man åker runt och intervjuar seglare så kommer man alltid in på tejp och lim. Osäkert på varför. Alex Pella, som vann Route de Rhum i sin Class 40, propagerade för DrSails som hade räddat honom när focken gick rakt av. Även i VOR limmar man segel… Och nu finns det i Sverige.

alltforsjon15-2

Funkar även för att limma andra saker, i alla fall temporärt så att man kan fortsätta segla, t.ex. en slang (även om besökarna på mässan envisades med att bryta av den).

Mer om Dr Sails. Finns hos Happy Yachting.

alltforsjon15-6

Under några år har jag haft koll på ESA Regatta. Det man initialt pushade var en algoritm för att bygga polardiagram i realtid när man seglade, men initialt var jag lite skeptisk. Nu har man sett till att det finns en infrastruktur runt omkring med en app, en smart-watch och komponenter som sänder NMEA över WiFi till de olika enheterna. Här ser man startdisplayen med alla nödvändiga siffror för att göra en bra start.

Värt att notera är man använder båtens GPS (och instrument). Denna är oftast bra mycket bättre än den som finns i telefonen, vilket så klart gör skillnad mot appar som inte har extern input.

Här kan man läsa mer om de olika komponenterna från Astra Yacht.

alltforsjon15-7

Här är displayen som visar prestanda. På den blå listen kan man välja mellan “Yard Polar” som är de siffrpor man fått från varvet eller ORC, och “ESA Polar” som är det polar som hela tiden förbättras i telefonen.

Det finns så klart både för- och nackdelar med detta. Fördelarna är så klart att jag inte behöver sitta i Excel och uppdatera mina polarer utan efter ett par timmar har jag något som är ok. Efter en helgregatta i lite varierade förhållanden, så har jag något som är bra och användbart. En udda bieffekt är ju att polarerna blir unika för min båt, så sitter loggen eller vindgivaren snett, så får jag olika målfart på de olika bogarna. Justerar jag detta, så måste jag börja om för att “lära in” en ny polar.

Nackdelen är så klart att det blir lite olika varianter på polarer, och att jag inte vet hur data kommit till eller uppdaterats. Men för någon som tycker Expedition eller Deckman är overkill, så kanske inte det spelar nån roll – så länge jag får användbar data.

alltforsjon15-8

Det var Alessandro Alberti som var på plats i Stockholm. Han är navigatör med bred erfarenhet från Expedition och Deckman, så vi kunde ha en bra diskussion om för- och nackdelar. Även på större båtar som har all high-tech använder han appen och klockan parallellt för att snabbt kunna svara på de frågor som kommer upp ombord.

I Sverige är det Svensk båtförsäljning i Kullavik som importerar produkterna.

alltforsjon15-9

Lösningen blir ju riktigt cool när man får datan i en smart-watch. Denna uppdaterar inte polarerna, men man kan visa all data och köra en start om man vill. Och har man inte tillgång till båtens data, så kan man använda den interna GPS-funktionen.

Så klart kan man fila på massa småsaker, och snygga till interfacet, men det känns ändå som det här är en intressant utveckling. Jag skall testa både klockan och appen när säsongen börjar.

alltforsjon15-10

alltforsjon15-11