Nu har vi koll på stormseglen

Som en del i uppladdningen inför Fastnet så försöker vi hantera säkerheten så ordentligt det går. Ofta blir många av punkterna i säkerhetsreglerna “check box items”, där man bara bockar av att det finns ombord. Utan att egentligen fundera så mycket mer på hur man skall använda grejerna.

I söndags var det bra väder för att få upp både stormfock och trysail.

Stormfocken funkade som den skulle. I och med att den är så liten så är den krånglig att hantera på däck. Lärdomarna var att få i skoten under däck (man skulle kunna ha skot i seglet, men vi vill rotera 4 par skot på de segel som vi har). Resten funkade som det skulle. Skotounkterna sitter på samma ställe som hårdvindsfocken, så man behöver inte mecka med det.

Trysailet krävde lite mer tanke, och framför allt ett metodiskt sätt att få upp det. Vi får plocka bort de översta travarna på storen, men sedan var det relativt enkelt för 2-3 man att få på seglet på skenan. Det var nästan bra att få bort övre delen av storen som vindfång.

Skotningen kör vi i spinnblocken vilket funkade bra. Man kunde hala in med lovarsskotet för att få ett stabilt segel (och en bra tamp att hålla sig i). Men det visade sig att geometrin var lite fel, så seglet twistade inte som vi ville utan var alldeles för sträckt i akterliket. Vi tror att man vill ha ett segel som går att segla med, och där formen är förlåtande i vågor. Nu är det hos segelmakaren för en liten justering.

Även med lite segel i 10 sekundmeter så loggade vi nästan 7 knop i TWA 50-60.