Nu har vi koll på stormseglen
Som en del i uppladdningen inför Fastnet så försöker vi hantera säkerheten så ordentligt det går. Ofta blir många av punkterna i säkerhetsreglerna “check box items”, där man bara bockar av att det finns ombord. Utan att egentligen fundera så mycket mer på hur man skall använda grejerna.
I söndags var det bra väder för att få upp både stormfock och trysail.
Stormfocken funkade som den skulle. I och med att den är så liten så är den krånglig att hantera på däck. Lärdomarna var att få i skoten under däck (man skulle kunna ha skot i seglet, men vi vill rotera 4 par skot på de segel som vi har). Resten funkade som det skulle. Skotounkterna sitter på samma ställe som hårdvindsfocken, så man behöver inte mecka med det.
Trysailet krävde lite mer tanke, och framför allt ett metodiskt sätt att få upp det. Vi får plocka bort de översta travarna på storen, men sedan var det relativt enkelt för 2-3 man att få på seglet på skenan. Det var nästan bra att få bort övre delen av storen som vindfång.
Skotningen kör vi i spinnblocken vilket funkade bra. Man kunde hala in med lovarsskotet för att få ett stabilt segel (och en bra tamp att hålla sig i). Men det visade sig att geometrin var lite fel, så seglet twistade inte som vi ville utan var alldeles för sträckt i akterliket. Vi tror att man vill ha ett segel som går att segla med, och där formen är förlåtande i vågor. Nu är det hos segelmakaren för en liten justering.
Även med lite segel i 10 sekundmeter så loggade vi nästan 7 knop i TWA 50-60.
May 12, 2015 @ 11:48
En nyfiken fråga: Skip Novak sågar ju trysail i sin storm sailing serie, just därför att det är svårt att hissa, och förordar ett fjärde (?) rev i storen. Skulle det en sånt rev innebära att man får offra för mycket prestanda när man kör i vanligt kappseglingsmode?
May 12, 2015 @ 11:51
Det tror jag inte. Man får ta för/nackdelar med segel som är anpassade för båttyp och var man seglar. Här hemma tror jag inte man behöver det, men i andra vatten där tredje revet inte rävker, så är det säkert vettigt.
Vi har ju ett jättedjupt rev i storen som skall kunna klara det mesta (egentligen har vi skippat rev 2). Och vi har alltid tänkt på trysail som det “där seglet som bara är med för reglernas skull”. Men nu vet vi att det funkar. Och det finns ju ett scenario där storen går sönder.
May 12, 2015 @ 15:18
Hur stor, ungefär, blev krängningen vid 10m/s?
May 12, 2015 @ 15:22
10-20 grader typ. Mindre när vi satt på kanten. Jag kan titta i loggen.
May 13, 2015 @ 14:09
Ser bra ut, vi ska hålla utkik efter dem vid gaten utanför Cowes. Vi lär väll starta samtidigt.
Om man sätter en extra skena på masten för trysail så är det ganska enkelt att hissa i dåligt väder.
May 15, 2015 @ 18:40
Ja, så är det. Men oddsen är att den aldrig kommer att användas, och då är det inte så kul att modifiera en riktigt snygg Hall-mast i kol.
Troligtvis kommer vi att göra den till en “korv” som vi garnar. Då kan man hissa den först, lossa ett beslagsband och rycka ut den i skotet. Chansen att man skulle behöva hissa den två gånger i samma race torde vara mikroskopisk :-)
May 13, 2015 @ 15:24
Hur transporterar ni båten till Cowes?
Fakir-segling eller lastbil?
May 15, 2015 @ 18:36
Seglar. Bra at få lite sjöben innan racet :-)
May 15, 2015 @ 00:26
Använder ni North Sail ute på lidingö, det nere vid vattnet?
May 15, 2015 @ 18:34
Vi har Henrik Ottosson på North Sails i Göteborg som kontakt. De har bra koll på båttypen både i USA och England, och så kan vi lägga en lokal touch på några av de segel som inte används på entypsbåtarna.
Det krävs ju ganska mycket tänk om man har en båt som både används till tuff offshoresegling med full besättning, bankappsegling, SRS-race runt öar, doublehanded och solo. Men det är ju också det som är kul, att klura ut bra lösningar som löser många problem.