X-35 “Desafino” på Regata Copa Del Rey

Här kommer en rapport från X-35-gängen som testar vingarna i Medelhavet. 9:a efter första dagen.


Utanför vattnen till Palma de Mallorca seglas med start 3 augusti 34 Regata Copa del Rey. Det är en av de mer prestige-fyllda regattorna i Medelhavet med deltagare från hela världen.

Här tävlar heta TP52 Super Series med bland annat Quantum Racing och italienska Azzurra. Totalt deltar cirka 140 båtar i ORCi, IRC, TP2, Soto 40, X-35 och J/80.

Men på klubbhusets tak svajar även den svenska fanan stolt. Sverige representeras indirekt av seglar-proffset Johan Barne på TP52:an “Platoon” men även direkt av X35:an “Desafino”, i år hyrd av en sammansatt besättning av amatörer från Rocket Racing Team (Johan Rockström) och Valdemarsvik Sailing Team (Claes Falk) och även en delvis svensk besättning i J/80.

X35-klassen där vi på Desafino seglar, har elva startande bätar från fem länder, bland annat Ryssland.

cdr15_boat

Tanken att segla utanför Norden har slagit rot under de senaste åren som den sammansatta besättningen seglat mot varandra i X35-cupen i Stockholm och VM 2011, 2013 och senast i juli i år i Köpenhamn. Säsongen i Sverige är kort och teamen har funderat på att starta tidigare och sluta senare, på något sätt.

Johan och Claes, rorsmän och projektledare i respektive team, enades innan julas om att anmäla sig med ett gemensamt team. Tärningen var då kastad. Att hitta en båt att hyra på plats visade sig vara det minsta problemet, det finns flera X-35 att hyra både i Spanien och i Italien. Vår båt har vi hyrt sv ordföranden i spanska X-35 förbundet. Att få till finansiering är alltid en utmaning men att finna ett team av erfarna amatörer med rätt attityd som var villiga att “offra” en semestervecka var den största utmaningen.

cdr15_pool

Det hela underlättades av möjligheten att kombinera regattan med familj på plats, RCNP (Kungliga Yachtklubben i Palma) har ett fint klubbhus med stora ytor med stor utomhuspool för icke seglare.

Alla ombord är erfarna seglare med olika bakgrund och som seglat X35 ett antal säsonger tillsammans på positioner som kommer gälla under CdR. Fördelen med entyp som X35 är att alla båtar är mer eller mindre identiska och vi har tagit med oss egna segel och egen utrustning. Vår största utmaningen när halva av besättningen kommer från varsitt team att snabbt finjustera basen i pyramiden, dvs boathandling, enad om kommunikation och justerade crew-sheets.

Teamet har förberett sig genom att snacka med andra X35:or som seglat här tidigare, framför allt de finska teamen som kom 1:a och 2:a på VM, och som både Rocket och Valdemarsvik tävlat mot åtskilliga gånger. Hjälpsamheten är mycket hög inom X35, fast bara innan och efter start :-)

Med gemensam X35-cup, SM och VM under de senaste 6-7 året har det skapats en god relation mellan besättningarna. Valdemarsvik Sailing Team har kört ner sin vagn med mek, löpande rigg och beprövade Doyle segel.

Efter att ha tagit över Desafino från transportbettningen den 1 augusti är båten nu städad, preppad och provseglad. Nu stundar tolv race på en fantastisk och varm arena.

Den största utmaningen kommer bli värmen och den mindre kraften i vindarna. De trimtabeller som teamen är vana vid gäller inte helt i Palma,

cdr15_team

Claes Falk, Ulf Tjernberg, Roger Falk, Carl Falk, Johan Rockström, Sven Hultin, Fredrik Sörén och Albin Boman.

Team “Desafino” är på plats för att lära, ha kul, njuta av regattan och etablera nya kontakter. Pandoras box är öppen. Kan man som amatörer segla Copa del Rey så kan man väl också segla andra regattor på sin “Bucketlist”.

“The Horizon is the limit!!”

Följ löpande uppdateringar under veckan från:
Valdemarsvik Sailing Team
Rocket Racing Team
Regata Copa Del Ray