Skip to content

15 Comments

 1. Stefan Peterson
  Dec 29, 2015 @ 11:45

  Gott nytt år Peter och grattis till ett väl genomfört segelår imponerande med en entusiasm du har kring segelprojekt och Blur. Om den glöden fanns överallt i segelsverige är jag övertygad om att vi hade fler båtar av alla de slag ute på banorna. Är inte så aktiv här då mycket slutar i ändlösa trådar kring respitsystem och entyp men läser det mesta med nöje. För mig verkar det som alla får komma till tals och att du inte censurerar att du sedan försvarar det tror på är bara härligt. Men en sak ber jag dig fundera på inför nästa års trådar ” Är det inte själva grejen med respitregler att göra båten så långsam som möjligt enligt givna normer och sedan segla den så fort som möjligt”. /) Stefan

  Reply

  • Peter Gustafsson
   Dec 29, 2015 @ 13:03

   Tack!

   Det finns många som brinner för segling, och det finns massor av bra initiativ runt om i Sverige som lockar ut fler kappseglare på vattnet. Då är det inte så viktigt om det är solo, SRS, havskapp eller nåt annat.

   Gällande respitregler som leder till långsammare båtar så är det nog en filosofisk fråga: jag är övertygad om att en roligare båt blir kappseglad mer. Jag ser det på mig själv, och jag ser att Cheetah 30, SunFast 3600 eller B&R 38 får mer tid på banorna jämfört med genomsnittsbåten (vad som är hönan och ägget kan man diskutera).

   Utifrån detta är den ultimata respitregeln den som låter alla välja båt (och konfiguration) utefter sina egna behov, ambition, förmågor och idé om hur segling skall vara. Och sedan ger alla en rimligt fair rating.

   Så långt tror jag alla är med?

   Därför tycker jag det är tråkigt när nya båtar byggs “extra långsamma” för att mäta bra, eller när man betalar dyra pengar till en designer som ritar en köl som uppenbarligen är långsammare än standardkölen.

   Om det finns massor av duktiga designers som kan rita en modern 38-fotare som är snabbare än IMX-38, kan jag inte för mitt liv förstå vitsen med att bygga en one-off (Cosutti 38 Katariina II på bilden ovan) som seglar exakt som en 23 år gammal design:

   Cosutti 38 (2015) http://data.orc.org/public/WPub.dll/CC/65172.pdf
   IMX-38 (1992) http://data.orc.org/public/WPub.dll/CC/64182.pdf

   “Att göra båten så långsam som möjligt” är främmande för mig. Jag kommer under 2016 att göra allt jag kan för att göra Blur så snabb som möjligt. Och sedan segla båten så fort som det bara går. För detta är min väg till roligare segling. Och i vissa fall även resultat.

   Men det är också skönt att vi har en sport där man kan välja vad och hur man vill segla.

   Stort lycka till under inför säsong. Jag antar att det är VM i Köpenhamn som är det stora målet?

   Reply

   • Anders Nilsson
    Dec 29, 2015 @ 14:59

    Ilmar Absetz från Finland är en av de jag känner som seglar ORCi mästerskap i sin IMX-38. Ett fantastiskt trevligt gäng som seglar runt Östersjön för att vara med på det mesta. Jag lovar att det finns ingen brist på seglingsglädje bland dem. Jag tror det är få som får ut mer av en snabb 30-fotare än vad de får ut av sin “långsamma” 38-fotare.

    Reply

    • Peter Gustafsson
     Dec 29, 2015 @ 15:56

     All cred till dem.

     Men om jag tog deras båt i inbyte och de fick +3 MSEK cash att spendera hos vilken designer de ville för en fräsch one-off, så hoppas jag att de hade valt nåt som var lite lite snabbare ;-)

     Aspholm och Datacom-gänget hade väl också en IMX-38? Sedan en Sinergia 40, en Landmark 43 och nu em MAT 1180. Det är utveckling. Och de blir med stor sannolikhet bättre seglare än om de haft 3 varianter av skumma 38-fotare med samma prestanda som IMX:en.

     Men som sagt. Alla blir lyckliga på sitt sätt.

     Reply

 2. Anders Nilsson
  Dec 29, 2015 @ 20:04

  Då hade du också kunnat segla mästerskap i en 38 fotare och kunnat visa hur enkelt det är att få en mästerskapsmedalj. ;-)

  Reply

 3. Mats Hansson
  Dec 29, 2015 @ 21:00

  Årets skratt: “årets gnällspikar…” huvet på spiket.

  MATS H

  Reply

  • Peter Gustafsson
   Dec 30, 2015 @ 17:43

   burpdown

   Reply

   • McMagnus
    Dec 30, 2015 @ 18:39

    Är du förvånad att du är blockad,? Du skriver ju bara skit om denna blogg, utan att de skriver skit om dig!

    Reply

    • Peter Gustafsson
     Dec 30, 2015 @ 21:25

     Det hade varit läcker om jag verkligen var blockad!

     Den senaste diskussionen är väl typisk; en välrenommerade klasstränare och en uppskattad sailcoach antyder något positivt under egna namn och förklaras omedelbart som icke trovärdiga av en anonym admin då de “är styrda av SSFs tjänstemän”…

     Det går inte att hitta på sånt här :-)

     Reply

     • Tobbe
      Jan 2, 2016 @ 14:15

      Nej, det var inte bara du som var Blockad. Även jag :) Om jag har aldrig skrivit något på deras Blog.

      Lite synd att det stängs ned den. Jag hade gärna läst och kommenterat Klasstränarens och Sail Coachens kommentarer.

 4. srsseglaren
  Dec 29, 2015 @ 22:10

  Förslag till nutjob´s som söker segling för Årets Hårigaste repa 2016:
  Race to Alaska 2016, 750miles 10 000 bucks to the winner:
  https://r2ak.com/
  https://www.youtube.com/watch?v=jJA8omgE_Lg

  Reply

 5. Per
  Dec 29, 2015 @ 23:57

  Det blir spännande att se om m34 och ker39an kommer att rycka upp sig. Tidigare båtar var väl lite av mättalsraketer:).. eller så tar det kanske bara lite tid:).

  Reply

 6. Lasse Bergkvist J/80 Swe 196
  Dec 30, 2015 @ 15:54

  Ker 39:an har väl visat att feber duktiga med helt nya båten för i år: etta på Marstrand Big Boat Cup om jag inte kommer ihåg fel och tvåa på ÅFOR i OrciA- kanonresultat! Sedan har den IRC-optimerade båten haft lite tungt i lättvind om jag har förstått rätt.Tror nog att Martin och killarna klurar på hur de ska förbättra lättvindsegenskaperna nu i vinter. M34 blev turboladdad och har första säsongen haft svårt att segla upp till ett skyhögt SRS-tal. Båda besättningarna är väldigt duktiga, vilket de har visat tidigare. Min uppfattning är att deras tidigare båtar inte är några mättalsraketer- utan de har seglats väldigt väl, har haft dem som konkurrenter i ett stort antal kappseglingar och de har konsekvent seglat mycket bra.

  Reply

 7. Peter Gustafsson
  Dec 30, 2015 @ 17:44

  Såg Viktor Västernäs årskrönika. Tydligen har jag hamnat på listan över drömgäster…för att förklara förs hipster hur det var “förr i tiden” :-)

  Kolla in seglingspodden på Soundcloud eller Facebook. Eller där poddar finns.

  En årskrönika bör man skriva för att sammanfatta ett år, så med tanke på att jag drog i gång podden för två månader sen känns det lite förmätet att kalla denna text för en årskrönika.

  Det började i önskan att få bidra med något nytt till seglingsmediabilden, jag har länge skrivit på searchs webb och även en del i magasinet. På webben handlar det mest om att förmedla material som man snappar upp genom olika kanaler, i magasinet däremot har man tid att göra egen research och skapa sitt egna innehåll. Man får nörda in sig lite och verkligen lägga ut orden, en utmaning som jag njöt av och där jag verkligen kunde känna en stolthet över resultatet.

  Podcastmediet, liksom ett magasin, passar väldigt bra för detta ändamål och som den hipster jag önskar att jag är, är podd dessutom lite underground, en motpol till klickhysterien och korta klipp för att maximera views.

  Något som alltid fascinerat mig är den intima relation som skickliga poddare lyckas skapa med sina lyssnare, jag själv tror till exempel att jag är bästa kompis med Simon Svensson och Jonathan Unge från della sport och Annika Lantz är nästan som en andra mor för mig.

  Jag tror att poddar har denna effekt för att man alltid har med sig dem i öronen när man gör något tråkigt eller monotont, diskar, kör bil eller handlar t.ex. Podden är en trogen polare som lyser upp den mörka tunneln, som ett vattenhål i öknen. Tydligen tyckte seglingspoddens lyssnare ungefär likadant för när den officiella taglinen/sloganen skulle röstas fram var det, din apa i vardagen som gick segrande ur bataljen. Att Apan är uppe är ju normalt inte förknippat med något positivt för oss seglare men om man tänker efter så är det ju precis då som vi får tid att umgås, skratta och träffa nya kompisar på hamnplan. Om en apa på seglingstävlingen inte bara är positivt, så är en apa i vardagens tristess definitivt det!

  Under årets sista två månader har jag haft nöjet att prata segling och skämta med,

  Kalle Torlén från Artemis, Fritiof Hedström -min nya unga partner i 49er, Rebecca Netzler-Norrlands bästa seglare, Rasmus Rosengren-Ida Svensson lovande Nacra17seglare, Josefin Olsson-kanske Sveriges största medaljhopp till OS i RIO, filmmakarduon- Casper och Axel Arvefors och Anders Bengtsson-träningsansvarig på KSSS(ej publicerat än).

  På min lista över drömgäster finns:

  Ia Kjellsdotter och prata integration och segling,

  Alice Nordström- tjejen som bland annat drar in pengar till barncancerfonden,

  Peter Gustavsson- vi skulle kunna förklara för kidsen vad en blogg var för något förr i tiden och vilket äventyr det är att segla själv.

  Prata seglingsstil med Alexander Nuija och Karin Berg, hur ser egentligen den perfekta burkabrännan ut?

  Marit Söderström Nord om barn och idrott.

  Jag hoppas verkligen att det blir av!

  Så utan mer sentimentalitet önskar jag er ett riktigt gott nytt år!

  /Victor Västernäs

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.