Ny nationell SRS-ranking
Kappsegla mot hela Sverige
Nu drar Svenska Seglarförbundet igång sin satsning med nationell rankning för Sveriges samtliga SRS-seglare. Detta för alla seglare som vill mäta sina krafter och kunskaper med andra seglare runt om i hela landet.
Alla SRS kappseglingar på regional, nationell och internationell nivå från 1 april till 30 september ingår i rankingen och poängberäkningssystemet har valts för att premiera både ”kvalitet” och ”flit”. Det gäller att vara med från början och mäta sig både med kompisarna på klubben och med alla andra SRS-seglar runt om i landet. Man kan också enkelt se vilken båt som ligger i topp i en viss klass, som exempelvis Sveriges högst rankade Scampi.
Den nationella rankingen för SRS-seglingar introducerades 2015 och blev mycket uppskattad. Närmare 800 besättningar rankades. I år siktar vi högre och räknar med att alla större SRS-seglingar är med, dvs runt 40 regattor. Syftet med rankingen är att göra det än mer spännande att kappsegla, få fler att kappsegla och de som redan kappseglar, att kappsegla mer.
I maj ingår dessa seglingar:
5 maj Gullviverallyt Viggbyholms SS
14 maj Stora Oset Björlanda Kile SS
14 maj North Sails Trim Cup SRS Lommabuktens SK
21 maj Pater Noster Race Tjörns SS
21 maj Lidingö Runt Lidingö SS
28 maj Ornö Runt Tyresö BK
28 maj Mälarvarvet Stockholms SS
28 maj Marstrand Big Boat Race Hjuviks BK
28 maj Kostervalsen Strömstads SS
28 maj TBK Vår-Race Trälhavets BKDu hittar länkar till alla tävlingar i Tävlingskalendern: https://www.indta.se/ext?i=4&d=&f=&t=sf
Rankingen uppdateras vid fyra tillfällen – 31 maj, 5 juli, 23 aug, 7 sep – under säsongen innan slutresultatet fastställs 30 september 2016. Vinnande besättningen kommer att hyllas under Mästarnas Mästare i Båstad den 15 oktober.
Så här räknas rankingen fram
Poängtalet efter varje genomförd regatta tas fram enligt formel: 100 x (antal startande – din placering + 1) / antalet startande båtar. Systemet ger dig då en grundpoäng, sedan tillkommer eventuellt bonus för topplaceringar som blir större ju större fältet är.Låt oss ta ett exempel med en regatta med 20 deltagande båtar där du kommer tia. Först tar du antalet deltagare och minskar med din placering, dvs 20-10=10. Lägg sedan till 1 vilket blir 11. Det betyder att du tar 100 och multiplicerar det med 11 vilket blir 1 100. Därefter dividerar du det med antalet deltagare (i det här exemplet 20) vilket ger dig poängen 55.
Till detta kommer en bonuspoäng för de tre bästa båtarna. Så låt oss istället anta att du blir tvåa. Då betyder det 100 x 19 (20-2+1) = 95 poäng. Bonusen blir sedan 0,05 x 20 = 1. Det betyder att tvåan får totalt 96 poäng.
Bonuspoäng:
1:an får utöver sina grundpoäng även 0,1 gånger antalet deltagare.
2:an får utöver sina grundpoäng även 0,05 gånger antalet deltagare.
3:an får utöver sina grundpoäng även 0,025 gånger antalet deltagare.För exempel och mer information: se här.
Arrangörerna av en SRS-kappsegling rapporterar in resultaten till SSF:s kansli efter genomförd regatta, dock allra senast en vecka efter genomförd tävling. Rapporten sker via en enkel Excelmall som finns på förbundets hemsida.
För mer information besök www.svensksegling.se/SRSranking/ eller kontakta Göran Olsson på goran@ssf.se
Tor Jacobson
Apr 22, 2016 @ 12:01
Aha, det handlar om rankning, inte rakning….:-)
Jag tycker att det här är ett superbra initiativ, enskilt största bidraget till förhöjd status och ökat intresse för SRS-segling. En utestående fråga, som kan vara en miss från min sida, gäller antalet medräknade regattor. Man kan ju prioritera ”flit”-komponenten och låta antalet vara obegränsat, eller också väljer man att vid avstämningen i slutet av säsongen räkna de fem (eller sju, eller tre, eller så) bästa regattorna för varje båt. Flit är viktigt, vi vill ju ha många deltagare i många regattor, vilket talar för ett generöst antal regattor. Men vi kanske inte vill att vinnaren vann genom att segla 18 regattor och tvåan seglade sju. Eller också vill vi just det?
Toppen att vinnande besättning hyllas i samband med Mästarens Mästare. Ännu bättre om den är med och seglar också….med ett wild card.
Mattias N
Apr 24, 2016 @ 08:18
Kul initiativ!
Fråga: Räknas MBBR på samma sätt då den ej är öppen för båtar med lägre SRS?