Close
Skip to content

10 Comments

 1. Thomas Koos
  Aug 2, 2017 @ 18:30

  Ser ut som en rätt snygg båt som någon dragit dit ett par stödhjul på.
  Ser allt ut sådär om tio år konverterar jag till motorbåtist och köper en Grand Banks istället för vår First. ;)

  Reply

 2. JIMMY
  Aug 3, 2017 @ 11:06

  Jag tycker den ser fin ut, såklart ingen revolution utan snare en liten evolution att byta vattenballast mot foils, ser ju mer spännande ut än föregångaren Figaro II som i sig inte alls är en tråkig båt så där tycker jag de har lyckats. I övrigt tycker jag att den ser ut att trimma lite på häcken med en del baksug och fören lite väl högt upp vilket inte ger max vattenlinjelängd i deplacementsfart. Känns som att hela konceptet är konfigurerat för hård reach och slör (då också foils gör mer nytta än vattenballast). Sen är jag lite skeptisk till Fathead som gör att man behöver dubbla akterstag och det gör det svårt att gippa solo i hårdare vindar, för jag gissar att riggpaketet inte är dimensionerat att stå kvar med gennakern uppe i +12 m/s utan ett häckstag ansatt? Lösningen blir väl att köra med två rev så att storens topp går fritt under häckstagen.

  Reply

 3. Andreas i HP
  Aug 4, 2017 @ 08:54

  Hej
  Är det snabbare med foils än om det hade varit svängköl?
  Antar prismässigt kan det inte skilja så mycket då dessa foils ser avancerade ut att bygga osv.
  Mvh Andreas

  Reply

  • Peter Gustafsson
   Aug 4, 2017 @ 09:09

   Min analys är att de löser olika problem.

   En svängköl ger stabilityet i alla farter, och effektivitetet är egentlkigen inte beroende på hur fort du seglar. Ofta skall den ju ändå kombineras med ett centerbord (=foil) där man måste ta hänsyn till vilka egenskaper och fart-spektrum man vill prioritera.

   För en ren foil, a la IMOCA eller Dynamic Stability System så är hastighet nyckeln till funktion. Inget konstigt på en 60- eller 100-fotare, men inte lika triviualt på en sån här båt.

   Ställda mot varandra, så är jag ganska säker på att svängkölen ger mycket mer, och att den här typen av foins är “grädde på moset”?

   Reply

  • Pelle Lindell
   Aug 4, 2017 @ 15:20

   Jag tror det är helt andra överväganden än prestanda som ligger bakom. Båten måste (enligt designspecen) vara CE märkt kategori A och då blir svängköl problematiskt om man skall uppfylla stabilitetskraven på en såpass liten båt. Jag tror nog att kostnaden för en svängköl är betydligt större än för foilsen men det är mmin gissning. Sen tror jag inte man skall underskatta “modefaktorn” på foils.

   Reply

 4. Peter Gustafsson
  Sep 25, 2017 @ 16:59

  Figaro Bénéteau 3
  The launch of production !

  Trials nearly complete
  Launched at the end of July in Saint-Gilles-Croix-de-Vie on France’s Atlantic coast, the prototype for the Figaro Bénéteau 3, whose construction required 3,000 man-hours at the Bénéteau site in Cheviré, has since been in her test phase. Managers from the Bénéteau yard, naval architects, members of the Mer Forte design office and representatives of the Figaro class have all climbed aboard in various conditions to trial the 9.75-metre VPLP design, the first one-design production monohull to be equipped with foils. This trial period comes to an end in mid-September, enabling the team to make the most of one last week of strong winds to definitively validate a boat that clearly heralds a significant technological breakthrough. “The feedback is very positive. The results are in line with what the naval architect envisaged: the foils provide both additional stability and a phenomenon of lift, which makes the boat very balanced. The gentleness and precision of the helm took everyone by surprise and it’s a very important element with a view to not overloading the autopilots”, notes Eric Ingouf, head of the Figaro 3 programme at Bénéteau.

  Over to production !
  At the end of this test phase, a second boat will be definitively validated and this will constitute the ‘yardstick’ for the production boat, equipped with the latest developments deemed appropriate following the sea trials. Once this example is complete, mass production will commence on the Cheviré site. “We’re beginning to produce hulls and decks from mid-September, confirms Eric Ingouf.

  All the boats, which are manufactured between September 2017 and December 2018 will only be delivered to their owners at the end of 2018 in the name of sporting equity with a view to participation in La Solitaire-URGO Le Figaro.” The 50th edition of the famous singlehanded race, in the summer of 2019, will effectively be the first race to be run aboard the Figaro Bénéteau 3.

  A production site dedicated to performance
  Those in charge of the Figaro 3 programme within the Bénéteau group will have juggled two major projects since the start of 2017: construction of the example delivered in late July and redevelopment of the Cheviré site, the yard that once belonged to Jeanneau Techniques Avancées, where a number of prestigious oceanic multihulls were built in the eighties and nineties (notably Philippe Poupon’s Fleury-Michons and Florence Arthaud’s Pierre-1er de Serbie). “The reasoning behind redeveloping the site, which had become a storage venue, is that we were convinced that a different boat, geared towards performance, could not be manufactured on a conventional production site with the others. An exceptional programme calls for an exceptional venue”, explains Eric Ingouf. Though it will be very busy over the coming months with the mass production of the Figaro Bénéteau 3 one-designs, the Cheviré site, now in full working order, is set up to accommodate other programmes geared towards performance and racing.

  April 2016 /
  The VPLP firm is selected by the Figaro Class to design the new one-design, equipped
  with foils. Bénéteau supports this decision.

  July 2016 /
  Bénéteau decides to redevelop the Cheviré site to build this extraordinary boat. The
  group launches the Bénéteau Racing Division with the construction of the new Figaro
  Bénéteau 3 its primary objective.

  December 2016 – Nautic Paris boat show /
  Bénéteau publicly unveils the first 3D views of the Figaro Bénéteau 3.

  July 2017 /
  Throughout July, the Bénéteau teams work flat out to deliver the prototype in due course
  and to accommodate the production of the first boats when the schools go back.

  Late July 2017 /
  The first Figaro Bénéteau 3 hits the water in Saint-Gilles-Croix-de-Vie on 27 July.

  August 2017 /
  A series of tests is carried out off the Vendée coast.

  October 2017 /
  Following conclusive sea trials, the production of Figaro Bénéteau 3s will commence
  at the Cheviré yard. These one-designs will be delivered to their owners in late 2018.

  Summer 2019/
  First edition of «La Solitaire Urgo Le Figaro» aboard the Figaro Bénéteau 3.

  Reply

 5. Anders
  Sep 26, 2017 @ 11:24

  Joakim Hermansson skickade bilder från i lördags när han skulle testsegla den. Tyvärr var havet spegelblankt den dagen så det gav nog inte så mycket!

  Reply

 6. srsseglaren
  Sep 27, 2017 @ 10:04

  Reply

 7. Peter Gustafsson
  Dec 2, 2017 @ 17:40

  The main stages of the Figaro 3 project have followed one another since spring 2016. First, Beneteau chose VPLP naval architects to design the new one design with foils. Then, the production site at Cheviré was restored to house this ambitious project. Then, no more than a year ago, the first 3D visuals were revealed at the Nautic boat show in Paris. Finally, as planned, the prototype was launched in summer 2017. Then followed a series of tests to give it the seal of approval. The feedback was unanimous. This one design with foils is everything the future champions of offshore racing could want.

  The boatyard recently decided to sell this new Beneteau Figaro Class boat at an affordable price, in line with skippers’ expectation. It has kept its promise! The first Beneteau Figaro 3 yachts, reserved for Figaro class members, will be sold at the price of €155,000 excluding VAT. Following this, the boat will be sold at €175,000 excluding VAT. This corresponds to the launch price of the FB2, taking inflation into account since 2003, when it was first produced.

  The first fifty Figaro 3 yachts will be delivered early in 2019. A drawing of lots will take place at the Nautic boat show in Paris in 2018 to determine the hull numbers. The order of the draw will decide the order of delivery.

  Reply

 8. Peter Lundgren
  Nov 20, 2018 @ 21:08

  Given succe, fransmännen satsar hårt 55 st sålda såhär långt o många “rockstars” på listan.
  https://www.yachtracing.life/top-french-skippers-flock-to-order-beneteau-figaro-3/

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.