Skip to content

8 Comments

 1. Johan Barne
  Oct 10, 2017 @ 20:48

  I årets sista 52superseries provade vi virb360 på undersidan bommen. (Om man nu snackar video för besättningsarbete). Kolla https://m.youtube.com/watch?v=oHcfCFGZozY. Fördel: alla vinklar är täckta och när videon är uppladdad så kan man rikta synfältet i valfri riktning.
  Nackdel: kameran är dyr och filerna blir väldigt stora.
  Annars kör vi vanliga VIRB kameror. GPS är perfekt eftersom tidsstämpeln blir rätt och kan synkas med data från båten.

  Reply

 2. Mårten
  Oct 10, 2017 @ 23:46

  Tack Peter, precis vad jag behövde. Vad använder du för program för att redigera filmerna?

  Reply

  • Peter Gustafsson
   Oct 11, 2017 @ 20:30

   Jag har kört iMovie under alla år, men nu har jag börjat labba med Adobe Premiere. Inte för att det behövdes egentligen, men jag tyckte det var kul att ta nästa steg.

   Reply

 3. Anders Averdal
  Oct 12, 2017 @ 08:18

  Fördelen med iMovie är att puckeln för att komma igång är låg men programmet innehåller de mest grundläggande funktionerna för att kunna göra bra film. Premiere är lite mer komplext men har mycket mer funktioner med effekter och bildbehandling.
  Nu har jag börjat använda OpenShot , http://www.openshot.org, som är gratis. Har inte bestämt mig än hur bra det är men jag gillar det än så länge.

  Teknovafilmen jag gjorde efter säsongen 2012 är gjord i iMovie, https://youtu.be/HdFQBfPxJbg
  Här hade jag turen att hitta en person som filmade starten på ÅFOR från land så jag kunde kombinera sekvenser utifrån med sekvenser vid samma tidpunkt ombord. Från ÅFOR fick jag även en del stillbilder från en supporterbåt.

  Det jag brukar göra är att jag redan innan och under race funderar på vad jag vill visa och berätta. Sitter och funderar på vinklar, tar fram olika fästpunkter för kameran, även om jag inte har gått lika långt och skaffat fattigmansdrönare som Peter.

  Jag gillar att blanda vyer, närbilder på arbete och scener där personer ses arbeta, gärna lite stillbilder.

  Sen tar det tid att redigera, välja musik (som det alltid finns åsikter om). Jag gillar att följa tempot i musiken, lite på samma sätt som hitmusik är uppbyggd. Intro: softbygger förväntan, uppbyggnadsfas: lite snabba klipp gärna i takt med musiken sen lite refräng med lite längre klipp. Så att tempot skiftar. Sen är dt inte alltid jag orkar hålla det genom hela filmen eller att filmmaterialet inte räcker till.

  Filmen från 2012 är nästan 7 miuter lång, lite i längsta laget. Materialet till den filmen är över 15 timmar film. Så det är mycket material att leta vettiga scener ur!
  Det främsta syftet med mina Teknovafilmer har alltid varit för inbördes beundran i teamet på vår besättningnsfest därav kan de bli lite långa och mycket musik för att kicka igång partyt! Annars gillar jag när man hör lite mer om vad som händer ombord.

  Det var några av mina amatörtips.

  Reply

 4. Medströms
  Oct 12, 2017 @ 11:26

  Hej Peter,
  Hur många “GoPro” använder du samtidigt? En på huvudet, en på “drönar-pinner” och en på det lilla flyttbara klämfästet. eller flyttar du runt en?
  Vilka “GoPro” modeller använder du?
  Högt & Fort /// Patrik

  Reply

  • Peter Gustafsson
   Oct 12, 2017 @ 13:04

   Just nu har jag en Hero5 som jag använder till 90% av materialet. Denna flyttar jag mellan fästen. Som backup har jag en Hero4 som tenderar att bli mer stationär när den används. Man klarar sig fint på en kamera, men om man har två så kan det vara klulö att klippa mellan perspoektiven.

   Reply

   • Medströms
    Oct 13, 2017 @ 08:57

    Tack för det. Jag var faktiskt nästen helt säker på att du oftast körde med två stycken samtidigt.

    Reply

 5. Bertil R
  Oct 12, 2017 @ 13:44

  fuskar ihop lite filmer från diverse race, det blir många timmars film som skall kokas ned tidsmässigt, precis som Anders säger, använder VideoPad som är gratis, dessutom väldigt enkel att klippa ihop, transitioner, 2 ljudspår etc. finns en tutorial på Youtube hur man gör
  Lycka till :)

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.