Videoprylar på Blur

Här kommer veckans läsarfråga:

Hej Peter, jag har precis köpt en Gopro som jag ska ta med på ARC tillsammans med familjen Mats Runström.

Vilka fästen har du när du filmar ombord? Vad har du för selfiepinne? Den ser rejäl ut och inte som de jag har hittat i tillbehörssaiterna. Den långa masten ni filmar overview med, vad är det?

Du är ett föredöme när det gäller dokumentation i både text och bild! Keep it up!

/Mårten

Jag är ju inte mer proffs på det här än alla andra, utan jag försöker lära mig längs vägen. Det jag har kommit fram till så här långt?

Först och främst att hitta olika vinklar och perspektiv. Det är så lätt att bara sätta fast sin GoPro på pushpiten och så får den sitta där tills batteriet är slut. Det är roligare att köra många kortare sevenser från olika vinklar, för att sedan kunna använda dem när man klipper ihop sina filmer. Här kanske man skall fundera lite innan; vad är det för historia jag vill berätta och vilka sekvenser behöver jag då – eller var hända intressanta saker som kan bli en helt annan historia.

Rent tekniskt så finns det ju några saker man måste ha. En kamera som är lätt tillgänglig… Det är bättre med en kass kamera som används än senaste modekllen som ligger nedpackad. Sedan öär det bra med lite extra batterier – de tar alltid slut.

Och så måste man kunna montera kameran så att man får stabila filmsekvenser.

De fästen jag använder oftast är en headcam, som funkar bäst när man styr lite koncentrerat (och håller huvudet still) eller när man uträttar saker på fördäck eller nere. Blir lätt skakigt, men ofta blir det bra sekvenser. Kom ihåg att vinkla ner kameran så att man ser vad händerna gör.

Ett annat favoritfäste är den här klämman. Den kan man sätta fast på massa olika ställen eller bara hålla i handen. Denna har jag hittat i en foto-affär, och nu såg jag att GoPro hade en egen.

Här är min “fattigmans-drönare” :-) Det är två 2 m kofioberrör (Easy Composites) som man kan sätta samman till en lång pinne…

… som man antingen kan ha på aktern, eller hålla från olika vinklar. Lite bökigt att arra med, men i rätt väder kan man göra mycket kul. Funkar även för undervattensbilder när man vill kolla om något fastnat på kölen.

Problemet här är att det blir svajigt i vågor, men då brukar jag köra ena halvan bara.

Jag har också börjat experimentera med GoPro Karma Grip, som är en stabilisator. Men det kräver att den som filmar öär lite mer dedicerad. Kommer att funka fint på långa havsrace, men inte på de intensiva skärgårdsracen.

Men i slutet av dagen handlar det inte så mycket om prylar, utan om att ta det man har och göra något kul av det.

Och precis som med allt annat inom segling, så handlar det om att prova sig fram, och bli lite bättre hela tiden. Jag har långt kvar, men kan jag förmedla lite av känslan ombord så är det värt besväret.

PS. Man kan också använda video för att bli bättre seglare. Det är mycket effektivt för att analysera besättningsarbete och manövrar. Här är det viktigt att får en överblick så att man ser hur alla rör sig i båten. I den här artikeln så visar Chuck Allen från North Sails vi hur man videofilmar en båt utifrån.