The Medal Maker – Victor Kovalenko

Jag fick ett exemplar av The Medal Maker på posten. Det är ett porträtt av Victor Kovalenko, den ukrainske coach som hjälpt sovjetunionen, Ukraina och Australien till 10 olympiska medaljer, varav 6 guld.

Victor Kovalenko, whose teams have won more Olympic medals in sailing than those of any other sailing coach in history, grew up in the Soviet Union in the 1950s and 60s. THE MEDAL MAKER tracks his development from top sportsman in the Soviet Union to his initial Olympic success as a sailing coach of the Ukrainian team. But Victor’s innate curiosity and broad philosophical outlook clashed with post-Soviet, Ukrainian politics. When Australia beckoned, he was ready. He turned what appeared to be a mission impossible into double Gold at the Sydney Olympic Games in 2000. At the time he was dubbed “The Medal Maker.” The name has stuck with good reason. To date, in eight Olympic Games, Victor’s teams obtained amassed ten Olympic medals, six of them – Gold.

He’s not done. Victor’s new target – Olympics in Japan, 2020.

Jag är ju inte den som kastar mig över böcker om coaching. Eller om 470-segling, för det är det som har varit Victors specialitet. Men det här var intressant läsning.

Det som direkt står klart är hur före sin tid Victor alltid har varit. Hur han utmanat det vedertagna sättet att coacha, för att ta seglarna till nästa nivå. Alla har väl inte gillat det, men resultaten talar för sig själva. Det är också uppenbart att det finns ett system, då flera av de som han tagit till medalj inte alls var begåvade jolleseglare när han satte dem i en 470.

Segling är kanske världens mest komplexa sport, och alla vi som provaqt att fördjupa oss i en eller flera delar upptäcker snabbt att det inte finns något slut. Och när man “ger sig ner i kaninhålet” så måste man veta vad man ger sig in på.

Här finns det en naturlig utveckling hos Victor, där han initialt fokuserade på resultaten. Sedan på seglarna, som ju är de som åstadkommer resultat. Sedan på system, som är det som skapar duktiga seglare. Och till slut låg fokus på principer och sanningar som man behöver förlita sig på.

Redan tidigt konstaterar han:

You can race for fun, which takes little money and little time; you can race for results, which takes a lot of time and much money; or you can fight for glory, which takes all of your time, all your money and requires the best possible support systems.

Jag ser många paralleller med mitt engagemang i startups, där jag investerar och är rådgivare åt unga entreprenörer. Man är en del i gänget, men ändå inte. Och så mycket av framgången handlar om att få grundarna att prestera bra tillsammans. Där är det också tydligt att man går igenom ett antal tydliga faser inför ett OS. precis på samma sätt som man måste utvecklas i sitt ledarskap från att vara två personer med en idé tills man byggt en framgångsrik verksamhet.

Det är framförallt tre saker som jag tar med mig.

Förändring. Ett av Victors mantra handlar om förändring. Både intern, där jag som atlet (eller entreprenör) måste förändras, men också extern förändring som man ofta inte kan kontrollera. Att alltid ha detta med sig, och se det som något positivt och önskvärt, snarare än något som man är ett offer för, tror jag är jätteviktigt.

Ett verktyg för detta är det som Victor kallar ”Shit Index”, en seglares förmåga att hantera saker som inte går som man vill. Ett högt index indikerar att man kan hantera stora saker som går fel. Och att det finns en mening med allt dåligt som händer (han menar att det antingen är en test, varning eller ett straff), där man bör se detta som utmaningar som kan leda till något positivt.

Exakt samma saker funkar i business. Det går alltid att använda ett bakslag till att bli bättre. Det handlar så klart om risk management, men framförallt om en attityd och ett system för hur man tar tag i saker.

Så klart blir det långdraget att referera så här många OS-kampanjer, och Victor är fortfarande väldigt hemlig med hur han jobbar (han skall ju vara med även nästa OS) men man fick en bra insyn i vad som krävs på den här nivån.

Sammanfattningsvis en bra bok som gav mig lite nya idéer.

Är man sugen, så kan man köpa den här.